Zamysleli jste se někdy nad tím, jaký vliv má kvalita vody na chuť kávy? Ve spolupráci se společností Filtrovanie.eu jsme se pustili do zajímavého experimentu. Nikaraguu Finca La Bendicion z pražírny Idylika jsme připravili pomocí čtyř různých vod – nefiltrované městské vody, vody přefiltrované 3M filtrem a dvou osmoticky očištěných a následně remineralizovaných vod. Myslíte si, že čtyři identické filtrované kávy připravené pomocí rozdílných vod mohou chutnat jinak? Pojďte to zjistit.

Čtyři filtry z Nikaraguy od Idyliky
Experiment, který jsme společně se zakladatelem Filtrovanie.eu Jozefem Rybářem navrhli, zahrnuje dvě základní složky. První je světle pražená káva z pražírny Idylika. Nikaragua Finca La Bendicion je zpracovaná naturální metodou, která jí dodává spoustu sladkosti a plné tělo. Kávu jsme připravovali pomocí dripperu Hario V60 ve formě filtrované kávy.
Podmínky, ve kterých jsme jednotlivé filtry připravovali a ochutnávali, jsme se snažili udržet co nejvíce identické. Proto jsme sáhli po čtyřech rychlovarných konvicích a čtyřech setech na přípravu filtrované kávy. Každou konvici jsme naplnili odlišnou vodou s rozdílným způsobem filtrace a vodu ohřáli na stejnou teplotu (100 stupňů Celsia).

Jednotlivé vzorky kávy jsme zalili stejným postupem, čehož výsledkem byly čtyři pokusné „batche“. Každý vzorek jsme následně ochutnali při stejné teplotě. Díky tomu jsme mohli porovnat vliv vody samotné bez zkreslení vnějšími faktory.
Poznámka: Během přípravy kávy jsme změřili hodnoty tvrdosti a přechodné tvrdosti jednotlivých vzorků vody. Naměřené hodnoty přikládáme k jednotlivým senzorickým testům.

Vzorek A – nefiltrovaná městská voda
Tvrdost – 6 německých stupňů
Přechodná tvrdost – 4 kh
Káva připravená pomocí klasické městské vody bez jakékoli filtrace už při prvním doušku citelně zaostávala za ostatními vzorky. Chutě kávy byly výrazné, ale málo transparentní. Šálek obsahoval nejvíce chuťového balastu a nepříjemných vjemů. Acidita a hořkost kávy se navzájem bily a zakrývaly její sladkost. V dochuti jsme nacházeli trpkost a suchost, která se u ostatních vzorků nevyskytovala, nebo vyskytovala jen v malém množství.

Vzorek B – městská voda přefiltrovaná 3M filtrem
Tvrdost – 5 německých stupňů
Přechodná tvrdost – 3 kh
Filtrace pomocí 3M filtru zanechala signifikantní stopy na chuti. Absence chloru, rzi a jiných pevných částic, které filtr odstranil, vedla k jasnějším a vyváženějším chutím kávy. Tělo kávy bylo nadále plné, acidita a sladkost jasnější a hořkost nižší. V dochuti se objevovaly jen malé stopy suchosti.

Vzorek C – osmoticky přefiltrovaná městská voda remineralizovaná podle SCA standardů pro přípravu espressa
Tvrdost – 2 německé stupně
Přechodná tvrdost – 3 kh
Úplné očištění vody reverzní osmózou a následná remineralizace vyústila v nejvyšší chuťovou čistotu a jasnost. Obsah minerálů v této vodě je o něco nižší než ve vzorku určeném pro přípravu filtrované kávy (vzorek D), což se odráží i v hodnotách tvrdosti a přechodné tvrdosti. Právě nižší obsah minerálů měl za následek lehčí tělo kávy, mírně zvýšenou aciditu, téměř nulovou hořkost a úplnou absenci suchosti v dochuti. Chutě kávy byly jasné, ale mírně překlopené na acidnější stranu. Ze všech vzorků byla právě tato nejméně chuťově výrazná, ale na druhé straně nejvíce chuťově transparentní.

Vzorek D – osmoticky přefiltrovaná městská voda remineralizovaná pro přípravu filtrované kávy
Tvrdost – 3 německé stupně
Přechodná tvrdost – 3 až 4 kh
Úplné zbavení nečistot a správný poměr minerálů vedl k nejpovedenějšímu vzorku kávy. Vynikala plným tělem, příjemnou strukturou, chuťovou rovnováhou a transparentními chutěmi. Spolu se vzorkem B (3M filtr) se tato káva vyznačovala nejvyšší sladkostí. Na rozdíl od vzorku B v tomto případě chyběla suchost v dochuti. Acidita kávy byla jemná, příjemná a vyvažovala ji nepatrná hořkost v pozadí. Díky pokročilé metodě filtrace káva neobsahovala téměř žádné negativní chuťové prvky.

Která káva byla nejchutnější?
Nejméně uspokojivé výsledky jsme dosáhli při přípravě pomocí nefiltrované městské vody. Filtrace pomocí 3M filtru zaznamenala v porovnání s nefiltrovanou vodou překvapivě velký chuťový skok, který se téměř vyrovnal osmoticky přečištěné a následně remineralizované vodě. Obsah dodaných minerálů měl u vody očištěné reverzní osmózou vliv hlavně na plnost chutí a tělo kávy. Voda s vyšším obsahem minerálů měla za následek příjemnější strukturu, plnější tělo a povedenou chuťovou rovnováhu. Díky tomu v tomto malém testu zvítězila vzorka D.

Nikaragua Finca La Bendicion
Novinka z pražírny se sídlem v Martině se skládá ze zrn odrůdy Paraneima. Ta jsou pražená světle a vyznačují se poměrně velkou velikostí. V její chuti najdete příjemnou citrusovou aciditu, sladkost bobulového ovoce a bonbonů a jen jemnou hořkost černého čaje. V závislosti na použité vodě se jednotlivé chuťové prvky projeví v rozdílných poměrech. Nejchutnější vzorek z našeho experimentu připomínal sladké ovocné želé a zralé švestky se špetkou černého čaje.
Náš tip: při nákupu na idylika.sk použijte slevový kód BLOGOKAVE10.

Použitý recept V60
15 g —> 240 ml (100*C)
23 kliků na mlýnku Comandante (690 mikronů)
0:00 – 0:30 50 ml (rychlý krouživý nálev a následný „blooming“)
0:40 – 1:10 90 ml (krouživý nálev)
1:10 – 1:40 100 ml (krouživý nálev)
finální čas extrakce: cca 2:45

Kvalitní voda pro kvalitní kávu a kvalitní zdraví
Jakou vodu doma používáte? Filtrace vody může mít obrovský vliv na chuť kávy, a stejně tak na vaše zdraví. Společnost Filtrovanie.eu zajišťuje instalaci a údržbu filtrace vody v domácnostech a gastronomických provozech. Napište jim a určitě vám poradí s výběrem vhodného produktu. Vybavili i lab Blogu o kávě na Zvonárskej 12 v Košicích.
Náš tip: při nákupu na e-shopu filtrovanie.eu použijte slevový kód BLOGOKAVE10.







