Neděle, 9 listopadu, 2025
sk Slovenčina cs Čeština
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty
No Result
View All Result
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty
No Result
View All Result
Blog o káve
sk Slovenčina cs Čeština
No Result
View All Result
Domů Exkluzivní

Experiment: Jaký vliv má kvalita vody na chuť kávy?

Filip Lörinc Od Filip Lörinc
12. června 2024
aký vplyv má kvalita vody na chuť kávy
Share on FacebookShare on Twitter

Zamysleli jste se někdy nad tím, jaký vliv má kvalita vody na chuť kávy? Ve spolupráci se společností Filtrovanie.eu jsme se pustili do zajímavého experimentu. Nikaraguu Finca La Bendicion z pražírny Idylika jsme připravili pomocí čtyř různých vod – nefiltrované městské vody, vody přefiltrované 3M filtrem a dvou osmoticky očištěných a následně remineralizovaných vod. Myslíte si, že čtyři identické filtrované kávy připravené pomocí rozdílných vod mohou chutnat jinak? Pojďte to zjistit.

čtyři druhy vody v labu Blogu o kávě
V labu Blogu o kávě máme díky filtrovanie.eu čtyři druhy vody.

Čtyři filtry z Nikaraguy od Idyliky

Experiment, který jsme společně se zakladatelem Filtrovanie.eu Jozefem Rybářem navrhli, zahrnuje dvě základní složky. První je světle pražená káva z pražírny Idylika. Nikaragua Finca La Bendicion je zpracovaná naturální metodou, která jí dodává spoustu sladkosti a plné tělo. Kávu jsme připravovali pomocí dripperu Hario V60 ve formě filtrované kávy.

Podmínky, ve kterých jsme jednotlivé filtry připravovali a ochutnávali, jsme se snažili udržet co nejvíce identické. Proto jsme sáhli po čtyřech rychlovarných konvicích a čtyřech setech na přípravu filtrované kávy. Každou konvici jsme naplnili odlišnou vodou s rozdílným způsobem filtrace a vodu ohřáli na stejnou teplotu (100 stupňů Celsia).

Finca La Bendicion z pražírny Idylika – experiment s vodou
Slovenská pražírna kávy Idylika má v nabídce několik výborných kousků – při nákupu na idylika.sk použijte kód BLOGOKAVE10.

Jednotlivé vzorky kávy jsme zalili stejným postupem, čehož výsledkem byly čtyři pokusné „batche“. Každý vzorek jsme následně ochutnali při stejné teplotě. Díky tomu jsme mohli porovnat vliv vody samotné bez zkreslení vnějšími faktory.

Poznámka: Během přípravy kávy jsme změřili hodnoty tvrdosti a přechodné tvrdosti jednotlivých vzorků vody. Naměřené hodnoty přikládáme k jednotlivým senzorickým testům.

měření tvrdosti vody
S měřením hodnoty tvrdosti a přechodné tvrdosti vzorků vody nám pomáhal Jozef Rybář z filtrovanie.eu.

Vzorek A – nefiltrovaná městská voda

Tvrdost – 6 německých stupňů
Přechodná tvrdost – 4 kh

Káva připravená pomocí klasické městské vody bez jakékoli filtrace už při prvním doušku citelně zaostávala za ostatními vzorky. Chutě kávy byly výrazné, ale málo transparentní. Šálek obsahoval nejvíce chuťového balastu a nepříjemných vjemů. Acidita a hořkost kávy se navzájem bily a zakrývaly její sladkost. V dochuti jsme nacházeli trpkost a suchost, která se u ostatních vzorků nevyskytovala, nebo vyskytovala jen v malém množství.

napouštění vody do rychlovarné konvice

Vzorek B – městská voda přefiltrovaná 3M filtrem

Tvrdost – 5 německých stupňů
Přechodná tvrdost – 3 kh

Filtrace pomocí 3M filtru zanechala signifikantní stopy na chuti. Absence chloru, rzi a jiných pevných částic, které filtr odstranil, vedla k jasnějším a vyváženějším chutím kávy. Tělo kávy bylo nadále plné, acidita a sladkost jasnější a hořkost nižší. V dochuti se objevovaly jen malé stopy suchosti.

filtr 3M od společnosti Filtrovanie.eu
Kompletní set filtrů pro domácnosti najdete na tomto odkazu.

Vzorek C – osmoticky přefiltrovaná městská voda remineralizovaná podle SCA standardů pro přípravu espressa

Tvrdost – 2 německé stupně
Přechodná tvrdost – 3 kh

Úplné očištění vody reverzní osmózou a následná remineralizace vyústila v nejvyšší chuťovou čistotu a jasnost. Obsah minerálů v této vodě je o něco nižší než ve vzorku určeném pro přípravu filtrované kávy (vzorek D), což se odráží i v hodnotách tvrdosti a přechodné tvrdosti. Právě nižší obsah minerálů měl za následek lehčí tělo kávy, mírně zvýšenou aciditu, téměř nulovou hořkost a úplnou absenci suchosti v dochuti. Chutě kávy byly jasné, ale mírně překlopené na acidnější stranu. Ze všech vzorků byla právě tato nejméně chuťově výrazná, ale na druhé straně nejvíce chuťově transparentní.

vliv vody na chuť kávy – zalévání kávy

Vzorek D – osmoticky přefiltrovaná městská voda remineralizovaná pro přípravu filtrované kávy

Tvrdost – 3 německé stupně
Přechodná tvrdost – 3 až 4 kh

Úplné zbavení nečistot a správný poměr minerálů vedl k nejpovedenějšímu vzorku kávy. Vynikala plným tělem, příjemnou strukturou, chuťovou rovnováhou a transparentními chutěmi. Spolu se vzorkem B (3M filtr) se tato káva vyznačovala nejvyšší sladkostí. Na rozdíl od vzorku B v tomto případě chyběla suchost v dochuti. Acidita kávy byla jemná, příjemná a vyvažovala ji nepatrná hořkost v pozadí. Díky pokročilé metodě filtrace káva neobsahovala téměř žádné negativní chuťové prvky.

experiment – vliv vody na chuť kávy

Která káva byla nejchutnější?

Nejméně uspokojivé výsledky jsme dosáhli při přípravě pomocí nefiltrované městské vody. Filtrace pomocí 3M filtru zaznamenala v porovnání s nefiltrovanou vodou překvapivě velký chuťový skok, který se téměř vyrovnal osmoticky přečištěné a následně remineralizované vodě. Obsah dodaných minerálů měl u vody očištěné reverzní osmózou vliv hlavně na plnost chutí a tělo kávy. Voda s vyšším obsahem minerálů měla za následek příjemnější strukturu, plnější tělo a povedenou chuťovou rovnováhu. Díky tomu v tomto malém testu zvítězila vzorka D.

vliv vody na chuť kávy

Nikaragua Finca La Bendicion

Novinka z pražírny se sídlem v Martině se skládá ze zrn odrůdy Paraneima. Ta jsou pražená světle a vyznačují se poměrně velkou velikostí. V její chuti najdete příjemnou citrusovou aciditu, sladkost bobulového ovoce a bonbonů a jen jemnou hořkost černého čaje. V závislosti na použité vodě se jednotlivé chuťové prvky projeví v rozdílných poměrech. Nejchutnější vzorek z našeho experimentu připomínal sladké ovocné želé a zralé švestky se špetkou černého čaje.

Náš tip: při nákupu na idylika.sk použijte slevový kód BLOGOKAVE10.

Nikaragua Finca La Bendicion z pražírny Idylika

Použitý recept V60

15 g —> 240 ml (100*C)
23 kliků na mlýnku Comandante (690 mikronů)
0:00 – 0:30 50 ml (rychlý krouživý nálev a následný „blooming“)
0:40 – 1:10 90 ml (krouživý nálev)
1:10 – 1:40 100 ml (krouživý nálev)
finální čas extrakce: cca 2:45

vliv vody na chuť kávy – experiment v labu Blogu o kávě

Kvalitní voda pro kvalitní kávu a kvalitní zdraví

Jakou vodu doma používáte? Filtrace vody může mít obrovský vliv na chuť kávy, a stejně tak na vaše zdraví. Společnost Filtrovanie.eu zajišťuje instalaci a údržbu filtrace vody v domácnostech a gastronomických provozech. Napište jim a určitě vám poradí s výběrem vhodného produktu. Vybavili i lab Blogu o kávě na Zvonárskej 12 v Košicích.

Náš tip: při nákupu na e-shopu filtrovanie.eu použijte slevový kód BLOGOKAVE10.

Zobrazit tento příspěvek na Instagramu

Příspěvek, který sdílí Filtrovanie • Filtry na vodu • Slovensko (@filtrovanie)

0x Super článok
Speciální nabídka

Štítky: filtrace vody
Filip Lörinc

Filip Lörinc

Ahoj! Jmenuju se Filip. Několik let jsem pracoval s kávou jako barista. Za barem mě dnes najdete jen zřídka. Věnuju se „online baristice“ pro Blog o kávě. Testuju kávy, příslušenství a objevuju možnosti a hranice výběrové kávy. Kromě toho se věnuju pražení kávy pro svůj vlastní projekt Brewing Something a pro košickou pražírnu Melody Fine Roastery. Pokud máte nějaké otázky, neváhejte mi napsat na Instagramu :)

Následující článek
DeLonghi Rivelia - plnoautomatický kávovar

De’Longhi Rivelia: Vyzkoušeli jsme nový kávovar s vyměnitelným zásobníkem

Please login to join discussion

KATEGORIE ČLÁNKŮ

  • Druhy kávových nápojů
  • Exkluzivní
  • Kavárny
  • Kávovary
  • Kávové trendy sociálních sítí
  • Kávový blogger
  • Metody přípravy
  • Ostatní
  • Pojď ochutnat řemeslnou pražírnu
  • Představení nových káv
  • Recenze kávových kapslí
  • Recenze kávy
  • Recepty
  • Zajímavá fakta o kávě
  • Zdraví

VAŠE SLEVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNÍ SÍTĚ

pražírna Labcafe - interiér

Řemeslná pražírna Labcafe z Rakovníka: Most mezi klasickou a výběrovou kávou

8. listopadu 2025
Zrnka z hrnka - chřibská pražírna

Zrnka z hrnka – chřibská pražírna: Řemeslná káva a keramické hrnky z Vřesovic

4. listopadu 2025
Ladislav Király - kávy od Piráta

Kávy od Piráta jsou jako dvě hrozny: Dostali jsme K.O. v prvním kole

31. října 2025
Back in Black od BeCafé - príprava espressa

Back in Black: Nová velmi levná kvalitní espresso směs od Be:Café

27. října 2025
Alan Jarrar a Kalliopé Jarrar Theodorakaku - STAV SE Espresso Bar

Nejlepší kavárna v Česku: Cenný titul ECTA získal brněnský STAV SE Espresso Bar

26. října 2025
Punk Unicorn od Coffeeinu - príprava espressa

Sweet Unicorn a Punk Unicorn: Zábavné marakujové blendy od Coffeeinu

25. října 2025
Blog o káve

Ochutnejte kávu z řemeslných pražíren a k té supermarketové se už nevrátíte.

Naše sociální sítě

KATEGORIE ČLÁNKŮ

  • Druhy kávových nápojů
  • Exkluzivní
  • Kavárny
  • Kávovary
  • Kávové trendy sociálních sítí
  • Kávový blogger
  • Metody přípravy
  • Ostatní
  • Pojď ochutnat řemeslnou pražírnu
  • Představení nových káv
  • Recenze kávových kapslí
  • Recenze kávy
  • Recepty
  • Zajímavá fakta o kávě
  • Zdraví

ZNAČKY

baristická váha Be:café bezkofeinová káva cappuccino Coffeein cold brew dripper espresso filtrace vody filtrovaná káva french press Goriffee instantní káva Kofein koťogo kyselost kávy káva káva a spánek káva a zdraví Kávoholik kávovar kávovník kávová zrna kávové kapsle kávové nápoje kávové trendy Marián Takáč Michal Šturc moka konvice negativní vlastnosti kávy obal kávy odbourávání kofeinu Popradská káva Pozitivní vlastnosti kávy pražení kávy příprava kávy Ready After recenze kávy recepty rozhovor starbucks vietnamská káva výběrová káva zajímavosti o kávě šálek na kávu

TOP ČLÁNKY

pražírna Labcafe - interiér

Řemeslná pražírna Labcafe z Rakovníka: Most mezi klasickou a výběrovou kávou

8. listopadu 2025
Zrnka z hrnka - chřibská pražírna

Zrnka z hrnka – chřibská pražírna: Řemeslná káva a keramické hrnky z Vřesovic

4. listopadu 2025
Ladislav Király - kávy od Piráta

Kávy od Piráta jsou jako dvě hrozny: Dostali jsme K.O. v prvním kole

31. října 2025
Back in Black od BeCafé - príprava espressa

Back in Black: Nová velmi levná kvalitní espresso směs od Be:Café

27. října 2025
  • Ceník
  • Zásady ochrany osobních údajů

Copyright © 2025 Blogokave.cz - Všechna práva vyhrazena. Vyrobeno Creawise.DIGITAL

Spravovat souhlas
K poskytování těch nejlepších zkušeností používáme technologie, jako jsou soubory cookie pro ukládání a/nebo přístup k informacím. Souhlas s těmito technologiemi nám umožní zpracovávat údaje.
Funkčné Vždy aktivní
Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
Predvoľby
Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
Štatistiky
Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
Marketing
Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
Spravovat možnosti Spravovat služby Správa {vendor_count} prodejců Přečtěte si více o těchto účelech
Upravit
{title} {title} {title}
No Result
View All Result
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty

Copyright © 2025 Blogokave.cz - Všechna práva vyhrazena. Vyrobeno Creawise.DIGITAL