Nedávno jsme provedli test, v rámci kterého jsme do nádržky automatického kávovaru místo vody nalili mléko. Nebylo to nic moc, ale vzápětí jsme od vás obdrželi zprávy, že něco podobného jste už zkoušeli s moka konvičkou. A prý vám chutnalo.
Upřímně, o tom, že takto připravená káva chutnala, jsme si už od začátku mysleli své. Prohřátí mléka na teploty nad 70 stupňů Celsia totiž nepřináší nic dobrého a při přípravě přes moka konvičku je přece nutné nahřát tekutinu ve spodní nádobce na více než 90 stupňů.
Z uvedeného jsme museli předpokládat, že mléko se už začne připalovat a srážet. To se nakonec i potvrdilo a podivné kapučíno, které jsme z moka konvičky přelili do šálku, bylo chuťově nepříjemné. A to i navzdory kávě Milkyway od Goriffee, která se u vás těší velké oblibě.

Milkyway od Goriffee
Kávu Milkyway z pražírny Goriffee jsme pro tento pokus vybrali schválně. Espresso blend pocházející ze zrn z Brazílie a Kolumbie je stavěný tak, aby byl vynikající do mléčných kávových nápojů jako latté, cappuccino nebo flat white. Milkyway nabízí tóny čokolády, karamelu a nádech oříšků.
Směs je navržena tak, aby doplňovala krémovou, bohatou texturu mléka a nabízí harmonickou rovnováhu zvýrazňující každý doušek. Pražená je tak, aby vynikla přirozená sladkost a komplexnost zrn a vytvořil se chuťový profil, který se krásně spojuje s mlékem. Už předem bylo zřejmé, že pro náš pokus neexistuje lepší káva.
Náš tip: při nákupu Milkyway na eshopu goriffee.com využijte slevový kód BLOGOKAVE10.

Skončilo to fiaskem
Ale zpět k experimentu. Nevydařil se, výsledný nápoj nám nechutnal a s kolegou Filipem Lörincem jsme ho označili za fiasko. Shodli jsme se na tom, že taková příprava kávy není dobrý nápad a nic podobného vám nedoporučujeme. Kávu Milkyway jsme doslova pokazili.
„Mléko se při takovéto přípravě kávy zahřeje na příliš vysokou teplotu, což se pak odrazí na chuti i aromatu nápoje, ale i na stavu konvičky,“ konstatoval Filip. „Jakési cappuccino, které z moka konvičky vyteklo, mělo nepříjemný zápach připáleného mléka a sem tam v něm plavaly kousky sraženého mléka. V chuti byla cítit připálenina a různé hořké tóny.“

Nepříjemné překvapení nás čekalo i při čištění samotné moka konvičky. Na její stěnách se z připáleného mléka vytvořil mazlavý povlak, který nebylo jednoduché vyčistit.
„Zohřívání mléka trvalo déle než zohřívání vody a zajímavé bylo i to, že uvnitř bojleru nám po pokusu zůstala téměř polovina mléka, která nedokázala vystoupat do horní nádobky moka konvičky,“ dodal Filip Lörinc.
Experiment jsme zaznamenali i na videu:







