
Nejnovější modely kávovarů De „Longhi dokážou připravit letní kávový drink zvaný cold brew. Klasická příprava cold brew zabere více než 10 hodin, kávovary De“ Longhi ji však díky nové technologii zvládnou za méně než 5 minut. Jak je to možné? A může se takové cold brew z kávovaru De’Longhi vyrovnat klasickému cold brew?
Udělali jsme experiment, v rámci kterého jsme připravili kávovou novinku z pražírny Be:Café hned několika způsoby. Výsledné vzorky jsme analyzovali nejen chuťově, ale i po stránce extrakce. Dopadlo to zajímavě. Připravte si svou oblíbenou kávu a pojďte se s námi ponořit do tajů přípravy cold brew.

Extrakce za studena
Cold brew se už několik let řadí mezi největší letní kávové fenomény. Z jeho názvu jste možná vytušili, že jde o kávu připravovanou za studena. Extrakce chuťových a aromatických látek z kávových zrn tak není zprostředkovaná horkou vodou, ale chladnou vodou či vodou s pokojovou teplotou. Tento proces si však vyžaduje mnohem delší čas přípravy a extrakci trvající až několik desítek hodin.
Technologie Cold Extraction – jak v De’Longhi “hackli” cold brew
Existuje několik způsobů, jakými se dá extrakce cold brew urychlit. Mezi ně patří například využití jemnějšího mletí, zvýšeného tlaku či pohybu vody skrz namletou kávu. Přesně tyto tři “hacky” zakomponovala společnost De’Longhi do některých modelů svých kávovarů. Vyvinuli tak technologii Cold Extraction.
Pomocí Cold Extraction dokážou kávovary značky De „Longhi oklamat přípravu cold brew a z několika hodin ji zkrátit na pár minut. Jak je to možné? Na rozdíl od běžného cold brew, které se připravuje z kávy pomleté nahrubo, kávovary De“ Longhi pracují s jemným mletím. Do kávového puku pomalu pumpují studenou vodu pod nízkým tlakem. V těchto podmínkách je extrakce kávy mnohem rychlejší a cold brew se vám v poháru ocitne v průběhu několika minut.

Které kávovary to zvládnou?
Technologií Cold Extraction doposud disponují tři modely kávovarů od značky De „Longhi. Patří mezi ně dva pákové kávovary a dokonce i jeden šikovný automatický kávovar. Z pákových kávovarů vám cold brew připraví De“ Longhi La Specialista Arte Evo a La Specialista Maestro. V tomto případě kávu jednoduše namelete pomocí vestavěného mlýnku přímo do páky, utampujete, zasunete do hlavy kávovaru a spustíte extrakci cold brew.
Ještě jednodušší je příprava cold brew pomocí automatického kávovaru De’Longhi Eletta Explore. Tento multifunkční a extrémně oblíbený automat za vás udělá téměř všechno. Stačí jedno kliknutí a postará se o mletí i extrakci. Vy mu jen dodáte ta správná zrna a můžete se těšit na skvělé cold brew.

Test za pomoci De’Longhi Eletta Explore
My jsme se rozhodli otestovat, zda je technologie Cold Extraction od De „Longhi skutečně tak povedená a zda se může opravdu srovnávat s klasickou přípravou cold brew. Proto jsme navrhli malý experiment. Stejnou kávu jsme připravili pomocí klasické metody přípravy a pomocí automatického kávovaru De“ Longhi Eletta Explore.
V obou případech jsme využili hned několik různých receptů. Výsledné vzorky cold brew jsme porovnali po chuťové stránce a taktéž jsme změřili i extrakci káv. Při každé vzorke jsme pomocí refraktometru změřili TDS. TDS (z anglického „total dissolved solids“) odráží množství látek rozpuštěných v tekutině. Je jednou z proměnných, které se využívají při výpočtu extrakce kávy, díky čemuž vám poskytne velmi dobrý obraz o úspěšnosti či neúspěšnosti obou metod přípravy.
Brazílie Esmeril Farm od Be:Café – studené „kakauko“
Schopnosti kávovaru De’Longhi Eletta Explore při přípravě cold brew jsme testovali na skvělé novince od oblíbené slovenské pražírny kávy Be:Café. Brazílie Esmeril Farm Natural Anaerobic pražená na espresso se skvěle hodí studená extrakce. Díky experimentálnímu zpracování a tmavšímu stupni pražení je lehce extrahovatelná a dobře rozpustná. Je plná sladkých, čokoládových chutí, ale i tónů sušeného ovoce a hřebíčku. Za tepla i studena má plné tělo a dlouhou kakaovou dochuť. Její chuti dominuje sladkost, díky které vytváří dojem, jako kdybyste pili studené kakao. Který způsob přípravy z ní vytáhl lepší chutě? Pojďte to zjistit.

Šest různých vzorků
Vzorky cold brew připravené klasickou metodou jsme si museli připravit den předem. Celkově jsme připravili tři vzorky odlišující se vždy v jednom z parametrů přípravy. Všechny vzorky jsme extrahovali mimo chladničku, a tedy při pokojové teplotě. Základní recept zahrnoval poměr namleté kávy a vody 1:10, hrubé mletí (35 kliků na mlýnku Comandante) a 12 hodinovou extrakci. Druhá vzorka se lišila v hrubosti mletí, která byla o něco jemnější (30 kliků) a třetí vzorka zahrnovala menší poměr vody k namleté kávě (1:8). Tyto tři recepty odrážejí možnosti, které vám při přípravě cold brew nabídne kávovar Eletta Explore.
Plně automatický kávovar vám umožní úpravu hrubosti mletí a nastavení intenzity a tedy vstupní dávky kávy. Klasické nastavení pracuje s dávkou 11,5 gramu kávy a intenzivní nastavení s dávkou rovných 13 gramů. Základní recept, který jsme na kávovaru De’Longhi Eletta Explore využili, zahrnoval hrubost mletí na stupínku 2 a klasické nastavení vstupní dávky. Druhá vzorka pracovala s jemnějším mletím (stupínek 1) a třetí s intenzivnějším nastavením vstupní dávky kávy, a tedy nižším poměrem vody ke kávě. Každou vzorku jsme posuzovali z chuťového hlediska a z hlediska hodnoty TDS. Co si myslíte, našli jsme rozdíly?

Naměřené TDS
Jako první vám představíme naměřené hodnoty TDS. Vzorky připravované klasickou metodou dosahovaly hodnot v rozmezí 1,5% až 1,9%. To znamená, že 98,1 až 98,5 procenta takto připraveného cold brew tvoří voda a zbytek látky vyextrahované z namleté kávy.
Nejnižší hodnotu (1,5%) jsme naměřili při vzorke připravené základním receptem. Vyšší TDS jsme zjistili ze vzorků s jemnějším mletím a nižším poměrem. Vzorka s jemnějším mletím dosahovala TDS na úrovni 1,81 procenta a vzorka s nižším poměrem vody ke kávě 1,9 procenta.
Měření TDS u vzorků připravených pomocí plně automatického kávovaru vykazovaly velmi podobný vzorec. U vzorky připravené základním receptem jsme naměřili TDS 1,39 procenta, vzorka s jemnějším mletím dosáhla TDS 1,49 procenta a vzorka s intenzivnějším poměrem přesáhla hranici 1,5 procenta: konkrétně jsme naměřili 1,55 procenta.
Z toho vyplývá, že cold brew připravené pomocí technologie Cold Extraction v obsahu rozpuštěných látek mírně zaostává za klasickým cold brew. Rozdíly v naměřených hodnotách však nejsou velké. Je čas zjistit, jak se to odrazilo v chuti jednotlivých vzorků.

Rozdíly v chuti
Nižší hodnoty TDS naměřené u vzorků z kávovaru De’Longhi Eletta Explore se odrazily i na chuti výsledného nápoje. Pokud očekáváte, že toto cold brew bude slabé a vodnaté, jste na omylu.
Nižší TDS se paradoxně odrazilo v absenci negativních chuťových prvků, které jsme naopak nacházeli ve vzorkách připravených klasickou metodou. Hlavně vzorky s nejvyšším naměřeným TDS (1,81 a 1,9 procenta) v sobě obsahovaly vyšší hořkost a suchost. Cold brew připravené za pomoci technologie Cold Extraction tyto chuťové prvky neobsahovalo, případně jsme je nacházeli jen v malé, příjemné míře.
Chuťově nejvyváženější a nejpovedenější byly vzorky základního receptu připraveného klasickou metodou a vzorka s intenzivnějším poměrem připravená technologií Cold Extraction. Obě se vyznačovaly příjemnou strukturou, středně těžkým tělem a vyváženými chutěmi kakaa, hrozinek, vanilky a hřebíčku. Zvyšné vzorky připravené technologií Cold Extraction byly chuťově velmi příjemné, no mírně zaostávaly v kvalitě struktury. Na druhé straně, ostatní dvě vzorky připravené klasickou metodou v sobě obsahovaly množství nepříjemných chutí a i napriek plnému telu zaostávaly v kvalitě chuti a dochuti.

Překvapivé výsledky
Analýza chuti, ale i analýza obsahu rozpuštěných látek cold brew připraveného pomocí plně automatického kávovaru značky De’Longhi, dokazuje, že technologie Cold Extraction skutečně nezaostává za klasickou přípravou cold brew.
Expresně připravené cold brew se vyznačuje mírně odlišnými charakteristikami, no ani zdaleka za tím klasickým nezaostává. Absentují v něm klasické „pachute“ dlouhé extrakce a oxidace, díky čemuž jsou jeho chutě jasnější a jemnější.
Slevový kód
Kávy z pražírny Be:Café můžete nakoupit se slevou: na eshopu becafe.sk platí slevový kód BLOGOKAVE10, se kterým ušetříte 10%.








