Neděle, 9 listopadu, 2025
sk Slovenčina cs Čeština
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty
No Result
View All Result
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty
No Result
View All Result
Blog o káve
sk Slovenčina cs Čeština
No Result
View All Result
Domů Kávovary

Experiment: Vyrovná se cold brew z kávovaru De’Longhi klasickému cold brew?

Filip Lörinc Od Filip Lörinc
12. července 2024
klasické cold brew a cold brew z kávovaru DeLonghi
Share on FacebookShare on Twitter

Nejnovější modely kávovarů De „Longhi dokážou připravit letní kávový drink zvaný cold brew. Klasická příprava cold brew zabere více než 10 hodin, kávovary De“ Longhi ji však díky nové technologii zvládnou za méně než 5 minut. Jak je to možné? A může se takové cold brew z kávovaru De’Longhi vyrovnat klasickému cold brew?

Udělali jsme experiment, v rámci kterého jsme připravili kávovou novinku z pražírny Be:Café hned několika způsoby. Výsledné vzorky jsme analyzovali nejen chuťově, ale i po stránce extrakce. Dopadlo to zajímavě. Připravte si svou oblíbenou kávu a pojďte se s námi ponořit do tajů přípravy cold brew.

příprava cold brew na Eletta Explore

Extrakce za studena

Cold brew se už několik let řadí mezi největší letní kávové fenomény. Z jeho názvu jste možná vytušili, že jde o kávu připravovanou za studena. Extrakce chuťových a aromatických látek z kávových zrn tak není zprostředkovaná horkou vodou, ale chladnou vodou či vodou s pokojovou teplotou. Tento proces si však vyžaduje mnohem delší čas přípravy a extrakci trvající až několik desítek hodin.

Technologie Cold Extraction – jak v De’Longhi “hackli” cold brew

Existuje několik způsobů, jakými se dá extrakce cold brew urychlit. Mezi ně patří například využití jemnějšího mletí, zvýšeného tlaku či pohybu vody skrz namletou kávu. Přesně tyto tři “hacky” zakomponovala společnost De’Longhi do některých modelů svých kávovarů. Vyvinuli tak technologii Cold Extraction.

Pomocí Cold Extraction dokážou kávovary značky De „Longhi oklamat přípravu cold brew a z několika hodin ji zkrátit na pár minut. Jak je to možné? Na rozdíl od běžného cold brew, které se připravuje z kávy pomleté nahrubo, kávovary De“ Longhi pracují s jemným mletím. Do kávového puku pomalu pumpují studenou vodu pod nízkým tlakem. V těchto podmínkách je extrakce kávy mnohem rychlejší a cold brew se vám v poháru ocitne v průběhu několika minut.

sypání zrnek do násypky kávovaru DeLonghi
Zrna kávy Brasil Esmeril Farm Natural Anaerobic od Be:Café.

Které kávovary to zvládnou?

Technologií Cold Extraction doposud disponují tři modely kávovarů od značky De „Longhi. Patří mezi ně dva pákové kávovary a dokonce i jeden šikovný automatický kávovar. Z pákových kávovarů vám cold brew připraví De“ Longhi La Specialista Arte Evo a La Specialista Maestro. V tomto případě kávu jednoduše namelete pomocí vestavěného mlýnku přímo do páky, utampujete, zasunete do hlavy kávovaru a spustíte extrakci cold brew.

Ještě jednodušší je příprava cold brew pomocí automatického kávovaru De’Longhi Eletta Explore. Tento multifunkční a extrémně oblíbený automat za vás udělá téměř všechno. Stačí jedno kliknutí a postará se o mletí i extrakci. Vy mu jen dodáte ta správná zrna a můžete se těšit na skvělé cold brew.

příprava cold brew na kávovaru DeLonghi

Test za pomoci De’Longhi Eletta Explore

My jsme se rozhodli otestovat, zda je technologie Cold Extraction od De „Longhi skutečně tak povedená a zda se může opravdu srovnávat s klasickou přípravou cold brew. Proto jsme navrhli malý experiment. Stejnou kávu jsme připravili pomocí klasické metody přípravy a pomocí automatického kávovaru De“ Longhi Eletta Explore.

V obou případech jsme využili hned několik různých receptů. Výsledné vzorky cold brew jsme porovnali po chuťové stránce a taktéž jsme změřili i extrakci káv. Při každé vzorke jsme pomocí refraktometru změřili TDS. TDS (z anglického „total dissolved solids“) odráží množství látek rozpuštěných v tekutině. Je jednou z proměnných, které se využívají při výpočtu extrakce kávy, díky čemuž vám poskytne velmi dobrý obraz o úspěšnosti či neúspěšnosti obou metod přípravy.

Brazílie Esmeril Farm od Be:Café – studené „kakauko“

Schopnosti kávovaru De’Longhi Eletta Explore při přípravě cold brew jsme testovali na skvělé novince od oblíbené slovenské pražírny kávy Be:Café. Brazílie Esmeril Farm Natural Anaerobic pražená na espresso se skvěle hodí studená extrakce. Díky experimentálnímu zpracování a tmavšímu stupni pražení je lehce extrahovatelná a dobře rozpustná. Je plná sladkých, čokoládových chutí, ale i tónů sušeného ovoce a hřebíčku. Za tepla i studena má plné tělo a dlouhou kakaovou dochuť. Její chuti dominuje sladkost, díky které vytváří dojem, jako kdybyste pili studené kakao. Který způsob přípravy z ní vytáhl lepší chutě? Pojďte to zjistit.

BeCafe Brazil Esmeril Farm Natural Anaerobic
Brasil Esmeril Farm Natural Anaerobic od Be:Café.

Šest různých vzorků

Vzorky cold brew připravené klasickou metodou jsme si museli připravit den předem. Celkově jsme připravili tři vzorky odlišující se vždy v jednom z parametrů přípravy. Všechny vzorky jsme extrahovali mimo chladničku, a tedy při pokojové teplotě. Základní recept zahrnoval poměr namleté kávy a vody 1:10, hrubé mletí (35 kliků na mlýnku Comandante) a 12 hodinovou extrakci. Druhá vzorka se lišila v hrubosti mletí, která byla o něco jemnější (30 kliků) a třetí vzorka zahrnovala menší poměr vody k namleté kávě (1:8). Tyto tři recepty odrážejí možnosti, které vám při přípravě cold brew nabídne kávovar Eletta Explore.

Plně automatický kávovar vám umožní úpravu hrubosti mletí a nastavení intenzity a tedy vstupní dávky kávy. Klasické nastavení pracuje s dávkou 11,5 gramu kávy a intenzivní nastavení s dávkou rovných 13 gramů. Základní recept, který jsme na kávovaru De’Longhi Eletta Explore využili, zahrnoval hrubost mletí na stupínku 2 a klasické nastavení vstupní dávky. Druhá vzorka pracovala s jemnějším mletím (stupínek 1) a třetí s intenzivnějším nastavením vstupní dávky kávy, a tedy nižším poměrem vody ke kávě. Každou vzorku jsme posuzovali z chuťového hlediska a z hlediska hodnoty TDS. Co si myslíte, našli jsme rozdíly?

příprava cold brew na kávovaru DeLonghi Eletta Explore

Naměřené TDS

Jako první vám představíme naměřené hodnoty TDS. Vzorky připravované klasickou metodou dosahovaly hodnot v rozmezí 1,5% až 1,9%. To znamená, že 98,1 až 98,5 procenta takto připraveného cold brew tvoří voda a zbytek látky vyextrahované z namleté kávy.

Nejnižší hodnotu (1,5%) jsme naměřili při vzorke připravené základním receptem. Vyšší TDS jsme zjistili ze vzorků s jemnějším mletím a nižším poměrem. Vzorka s jemnějším mletím dosahovala TDS na úrovni 1,81 procenta a vzorka s nižším poměrem vody ke kávě 1,9 procenta.

Měření TDS u vzorků připravených pomocí plně automatického kávovaru vykazovaly velmi podobný vzorec. U vzorky připravené základním receptem jsme naměřili TDS 1,39 procenta, vzorka s jemnějším mletím dosáhla TDS 1,49 procenta a vzorka s intenzivnějším poměrem přesáhla hranici 1,5 procenta: konkrétně jsme naměřili 1,55 procenta.

Z toho vyplývá, že cold brew připravené pomocí technologie Cold Extraction v obsahu rozpuštěných látek mírně zaostává za klasickým cold brew. Rozdíly v naměřených hodnotách však nejsou velké. Je čas zjistit, jak se to odrazilo v chuti jednotlivých vzorků.

nalévání cold brew do poháru

Rozdíly v chuti

Nižší hodnoty TDS naměřené u vzorků z kávovaru De’Longhi Eletta Explore se odrazily i na chuti výsledného nápoje. Pokud očekáváte, že toto cold brew bude slabé a vodnaté, jste na omylu.

Nižší TDS se paradoxně odrazilo v absenci negativních chuťových prvků, které jsme naopak nacházeli ve vzorkách připravených klasickou metodou. Hlavně vzorky s nejvyšším naměřeným TDS (1,81 a 1,9 procenta) v sobě obsahovaly vyšší hořkost a suchost. Cold brew připravené za pomoci technologie Cold Extraction tyto chuťové prvky neobsahovalo, případně jsme je nacházeli jen v malé, příjemné míře.

Chuťově nejvyváženější a nejpovedenější byly vzorky základního receptu připraveného klasickou metodou a vzorka s intenzivnějším poměrem připravená technologií Cold Extraction. Obě se vyznačovaly příjemnou strukturou, středně těžkým tělem a vyváženými chutěmi kakaa, hrozinek, vanilky a hřebíčku. Zvyšné vzorky připravené technologií Cold Extraction byly chuťově velmi příjemné, no mírně zaostávaly v kvalitě struktury. Na druhé straně, ostatní dvě vzorky připravené klasickou metodou v sobě obsahovaly množství nepříjemných chutí a i napriek plnému telu zaostávaly v kvalitě chuti a dochuti.

poháre naplněné cold brew

Překvapivé výsledky

Analýza chuti, ale i analýza obsahu rozpuštěných látek cold brew připraveného pomocí plně automatického kávovaru značky De’Longhi, dokazuje, že technologie Cold Extraction skutečně nezaostává za klasickou přípravou cold brew.

Expresně připravené cold brew se vyznačuje mírně odlišnými charakteristikami, no ani zdaleka za tím klasickým nezaostává. Absentují v něm klasické „pachute“ dlouhé extrakce a oxidace, díky čemuž jsou jeho chutě jasnější a jemnější.

Slevový kód

Kávy z pražírny Be:Café můžete nakoupit se slevou: na eshopu becafe.sk platí slevový kód BLOGOKAVE10, se kterým ušetříte 10%.

BeCafe Brazil Esmeril Farm Natural Anaerobic – zrna
0x Super článok
Speciální nabídka

Štítky: De'Longhi
Filip Lörinc

Filip Lörinc

Ahojte! Volám sa Filip. Niekoľko rokov som pracoval s kávou ako barista. Za barom ma dnes nájdete len zriedka. Venujem sa “online baristike” pre Blog o káve. Testujem kávy, príslušenstvo a objavujem možnosti a hranice výberovej kávy. Okrem toho sa venujem praženiu kávy pre svoj vlastný projekt Brewing Something a pre košickú pražiareň Melody Fine Roastery. Ak máte nejaké otázky, neváhajte mi napísať na instagrame :)

Následující článek
Jakub Sobota - banánom proti kofeínu

Pravda, nebo hoax: Pomáhá banán snižovat hladinu kofeinu?

Please login to join discussion

KATEGORIE ČLÁNKŮ

  • Druhy kávových nápojů
  • Exkluzivní
  • Kavárny
  • Kávovary
  • Kávové trendy sociálních sítí
  • Kávový blogger
  • Metody přípravy
  • Ostatní
  • Pojď ochutnat řemeslnou pražírnu
  • Představení nových káv
  • Recenze kávových kapslí
  • Recenze kávy
  • Recepty
  • Zajímavá fakta o kávě
  • Zdraví

VAŠE SLEVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNÍ SÍTĚ

pražírna Labcafe - interiér

Řemeslná pražírna Labcafe z Rakovníka: Most mezi klasickou a výběrovou kávou

8. listopadu 2025
Zrnka z hrnka - chřibská pražírna

Zrnka z hrnka – chřibská pražírna: Řemeslná káva a keramické hrnky z Vřesovic

4. listopadu 2025
Ladislav Király - kávy od Piráta

Kávy od Piráta jsou jako dvě hrozny: Dostali jsme K.O. v prvním kole

31. října 2025
Back in Black od BeCafé - príprava espressa

Back in Black: Nová velmi levná kvalitní espresso směs od Be:Café

27. října 2025
Alan Jarrar a Kalliopé Jarrar Theodorakaku - STAV SE Espresso Bar

Nejlepší kavárna v Česku: Cenný titul ECTA získal brněnský STAV SE Espresso Bar

26. října 2025
Punk Unicorn od Coffeeinu - príprava espressa

Sweet Unicorn a Punk Unicorn: Zábavné marakujové blendy od Coffeeinu

25. října 2025
Blog o káve

Ochutnejte kávu z řemeslných pražíren a k té supermarketové se už nevrátíte.

Naše sociální sítě

KATEGORIE ČLÁNKŮ

  • Druhy kávových nápojů
  • Exkluzivní
  • Kavárny
  • Kávovary
  • Kávové trendy sociálních sítí
  • Kávový blogger
  • Metody přípravy
  • Ostatní
  • Pojď ochutnat řemeslnou pražírnu
  • Představení nových káv
  • Recenze kávových kapslí
  • Recenze kávy
  • Recepty
  • Zajímavá fakta o kávě
  • Zdraví

ZNAČKY

Be:café bezkofeinová káva cappuccino chemex cibetková káva Coffeein cold brew cupping kávy dripper děti a káva espresso filtrace vody filtrovaná káva french press Goriffee instantní káva Kofein kopi luwak koťogo kyselina chlorogenová káva káva a spánek káva a zdraví káva s kardamomem Kávoholik kávovar kávové kapsle kávové nápoje Marián Takáč Miroslav Boltvan moka konvice negativní vlastnosti kávy obal kávy Popradská káva Pozitivní vlastnosti kávy pražení kávy pěstování kávy příprava kávy Ready After recenze kávy recepty rozhovor výběrová káva zajímavosti o kávě závislost na kávě

TOP ČLÁNKY

pražírna Labcafe - interiér

Řemeslná pražírna Labcafe z Rakovníka: Most mezi klasickou a výběrovou kávou

8. listopadu 2025
Zrnka z hrnka - chřibská pražírna

Zrnka z hrnka – chřibská pražírna: Řemeslná káva a keramické hrnky z Vřesovic

4. listopadu 2025
Ladislav Király - kávy od Piráta

Kávy od Piráta jsou jako dvě hrozny: Dostali jsme K.O. v prvním kole

31. října 2025
Back in Black od BeCafé - príprava espressa

Back in Black: Nová velmi levná kvalitní espresso směs od Be:Café

27. října 2025
  • Ceník
  • Zásady ochrany osobních údajů

Copyright © 2025 Blogokave.cz - Všechna práva vyhrazena. Vyrobeno Creawise.DIGITAL

Spravovat souhlas
K poskytování těch nejlepších zkušeností používáme technologie, jako jsou soubory cookie pro ukládání a/nebo přístup k informacím. Souhlas s těmito technologiemi nám umožní zpracovávat údaje.
Funkčné Vždy aktivní
Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
Predvoľby
Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
Štatistiky
Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
Marketing
Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
Spravovat možnosti Spravovat služby Správa {vendor_count} prodejců Přečtěte si více o těchto účelech
Upravit
{title} {title} {title}
No Result
View All Result
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty

Copyright © 2025 Blogokave.cz - Všechna práva vyhrazena. Vyrobeno Creawise.DIGITAL