Sobota, 8 listopadu, 2025
sk Slovenčina cs Čeština
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty
No Result
View All Result
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty
No Result
View All Result
Blog o káve
sk Slovenčina cs Čeština
No Result
View All Result
Domů Exkluzivní

Expert Blogu o kávě: Crema je nejméně chutná část espressa

Ladislav Király Od Ladislav Király
3. července 2023
créma najmenej chutná časť espressa
Share on FacebookShare on Twitter

Crema je ve velké části kávové komunity velmi vítanou součástí espressa. Dokonce existují názorové proudy, které se mezi sebou doslova předhánějí a chlubí se větší a bohatší pěnou. Přitom je to jen důsledek tmavého pražení kávy a s tím spojeného vytvoření většího množství oxidu uhličitého (CO2), což už tak pozitivně nevyznívá.

Tématu týkajícímu se cremy se v naučném videu věnoval i expert Blogu o kávě Michal Maliarik působící ve slovenské pražírně kávy Coffia. Uznávaný odborník, který má nejvyšší certifikáty z oblastí pražení kávy i senzoriky tvrdí, že crema je nejméně chutná část espressa. Vytahovat se s ní tedy vůbec nemusíte.

Oxid uhličitý a oleje

„Crema na espressu je tvořena bublinkami CO2 a oleji, které jsou v kávě přirozeně obsaženy,“ uvedl Michal Maliarik. „Crema je bohužel i to nejméně chutné, co na espressu máte; zkuste si někdy vzít malou lžičku, shrnout z povrchu espressa jen cremu a ochutnat ji. Uvidíte, že to není bůhvíjaký zážitek.“

Vzápětí připomněl, jak to všechno souvisí s délkou a intenzitou pražení: „Crema vznikla z bublinek CO2, který se v kávě vytvořil při pražení. Čím tmavěji kávu pražíme, tím více CO2 vzniká, protože CO2 je ve skutečnosti vedlejší produkt hoření.“

crema jako nejméně chutná část espressa
Zdroj foto: PxFuel

Světlejší pražení = méně cremy

Ve světleji pražených kávách zůstává více původních vlastností a kvality zrnka kávovníkové třešně, proto mohou být ovocnější či kyselejší. Tmavší pražení všechno toto v kávě zabije, ovocnost i chuťová pozitiva jsou potlačena a do popředí vystoupí hlavně hořkost. Z uvedeného vyplývá, že káva s množstvím cremy bude dost pravděpodobně tmavěji pražená a hořčí.

Když si připravíte espresso a crema se na něm příliš neobjeví, nemusí to být špatně. Ano, mohli jste pokazit přípravu, ale mohli jste mít i světle praženou kávu. „U světlých káv vzniká mnohem, mnohem méně CO2 a může se stát, že crema bude velmi slabá, někdy žádná,“ zdůraznil Michal Maliarik.

Crema a čerstvost kávy

Obecně platí i to, že množství cremy může odrážet i čerstvost kávy. V té, která byla pražena jen nedávno, je ještě hodně CO2. Když se však dostanete ke kávě, která byla pražena před rokem, případně nebyla dobře uzavřena, už bude zvětralá a CO2 bude pryč. Takto by ani tmavě pražená káva cremu nenabídla.

„Při tmavém pražení vzniká mnohem více CO2 a podle jeho množství se dá určit i to, zda je káva čerstvá nebo ne. Když na tmavě praženém espressu nemáme žádnou cremu, může to být způsobeno chybou přípravy espressa, ale i tím, že káva dlouho stála a všechen CO2 už z kávy unikl,“ dodal Michal Maliarik pro Blog o kávě.

Náš tip: zasloužíte si pít kvalitní kávu – klikněte TU a zobrazí se vám aktuální slevové kódy do řemeslných pražíren kávy.

Zobrazit tento příspěvek na Instagramu

A post shared by Ladislav Király-kávový bloger (@ladislavkiraly)

0x Super článok
Speciální nabídka

Štítky: zajímavosti o kávě
Ladislav Király

Ladislav Király

Mám vás rád :)

Následující článek
talianska káva je zlá káva

Italská káva je špatná káva

Please login to join discussion

KATEGORIE ČLÁNKŮ

  • Druhy kávových nápojů
  • Exkluzivní
  • Kavárny
  • Kávovary
  • Kávové trendy sociálních sítí
  • Kávový blogger
  • Metody přípravy
  • Ostatní
  • Pojď ochutnat řemeslnou pražírnu
  • Představení nových káv
  • Recenze kávových kapslí
  • Recenze kávy
  • Recepty
  • Zajímavá fakta o kávě
  • Zdraví

VAŠE SLEVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNÍ SÍTĚ

pražírna Labcafe - interiér

Řemeslná pražírna Labcafe z Rakovníka: Most mezi klasickou a výběrovou kávou

8. listopadu 2025
Zrnka z hrnka - chřibská pražírna

Zrnka z hrnka – chřibská pražírna: Řemeslná káva a keramické hrnky z Vřesovic

4. listopadu 2025
Ladislav Király - kávy od Piráta

Kávy od Piráta jsou jako dvě hrozny: Dostali jsme K.O. v prvním kole

31. října 2025
Back in Black od BeCafé - príprava espressa

Back in Black: Nová velmi levná kvalitní espresso směs od Be:Café

27. října 2025
Alan Jarrar a Kalliopé Jarrar Theodorakaku - STAV SE Espresso Bar

Nejlepší kavárna v Česku: Cenný titul ECTA získal brněnský STAV SE Espresso Bar

26. října 2025
Punk Unicorn od Coffeeinu - príprava espressa

Sweet Unicorn a Punk Unicorn: Zábavné marakujové blendy od Coffeeinu

25. října 2025
Blog o káve

Ochutnejte kávu z řemeslných pražíren a k té supermarketové se už nevrátíte.

Naše sociální sítě

KATEGORIE ČLÁNKŮ

  • Druhy kávových nápojů
  • Exkluzivní
  • Kavárny
  • Kávovary
  • Kávové trendy sociálních sítí
  • Kávový blogger
  • Metody přípravy
  • Ostatní
  • Pojď ochutnat řemeslnou pražírnu
  • Představení nových káv
  • Recenze kávových kapslí
  • Recenze kávy
  • Recepty
  • Zajímavá fakta o kávě
  • Zdraví

ZNAČKY

arabica Be:café bezkofeinová káva bušení srdce po kávě cappuccino Coffeein cold brew dripper espresso festival kávy filtrace vody filtrovaná káva french press Goriffee instantní káva intolerance na kofein Kofein koťogo káva káva a spánek káva a zdraví káva s mlékem Kávoholik kávovar kávové kapsle kávové nápoje liberica Marián Takáč moka konvice negativní vlastnosti kávy obal kávy Popradská káva Pozitivní vlastnosti kávy pražení kávy příprava kávy Ready After recenze kávy recepty robusta rozhovor spracování kávy stupně pražení kávy Valerian Hrala výběrová káva zajímavosti o kávě

TOP ČLÁNKY

pražírna Labcafe - interiér

Řemeslná pražírna Labcafe z Rakovníka: Most mezi klasickou a výběrovou kávou

8. listopadu 2025
Zrnka z hrnka - chřibská pražírna

Zrnka z hrnka – chřibská pražírna: Řemeslná káva a keramické hrnky z Vřesovic

4. listopadu 2025
Ladislav Király - kávy od Piráta

Kávy od Piráta jsou jako dvě hrozny: Dostali jsme K.O. v prvním kole

31. října 2025
Back in Black od BeCafé - príprava espressa

Back in Black: Nová velmi levná kvalitní espresso směs od Be:Café

27. října 2025
  • Ceník
  • Zásady ochrany osobních údajů

Copyright © 2025 Blogokave.cz - Všechna práva vyhrazena. Vyrobeno Creawise.DIGITAL

Spravovat souhlas
K poskytování těch nejlepších zkušeností používáme technologie, jako jsou soubory cookie pro ukládání a/nebo přístup k informacím. Souhlas s těmito technologiemi nám umožní zpracovávat údaje.
Funkčné Vždy aktivní
Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
Predvoľby
Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
Štatistiky
Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
Marketing
Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
Spravovat možnosti Spravovat služby Správa {vendor_count} prodejců Přečtěte si více o těchto účelech
Upravit
{title} {title} {title}
No Result
View All Result
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty

Copyright © 2025 Blogokave.cz - Všechna práva vyhrazena. Vyrobeno Creawise.DIGITAL