Neděle, 9 listopadu, 2025
sk Slovenčina cs Čeština
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty
No Result
View All Result
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty
No Result
View All Result
Blog o káve
sk Slovenčina cs Čeština
No Result
View All Result
Domů Zajímavá fakta o kávě

Fika: Proč je pro Švédy tak důležitá?

Ladislav Király Od Ladislav Király
31. srpna 2020
Fika - kávová prestávka vo Švédsku

Takto približne vyzerá "fika", ktorá je neoddeliteľnou súčasťou švédskej kultúry. My vám prezradíme, čo to vlastne znamená... (Foto: Pexels.com)

Share on FacebookShare on Twitter

Už jste slyšeli o slově „fika“? V našich končinách by to při jisté dávce představivosti mohlo připomínat všelijaké aktivity, ale ve Švédsku je to o něčem úplně jiném. Souvisí to s kávou a přeložit bychom to mohli jako „přestávka na kávu“. To však dostatečně dobře nevystihuje význam, jaký pro Seveřany má.

Fika je obrovskou součástí každodenního života běžných Švédů. Víme, že Skandinávci jsou v pití kávy mimořádně silní a v celosvětovém žebříčku každoročně obsazují první místa. No a když si v průběhu dne Švédové dopřejí socializační kávovou přestávku, označují ji jako „fika“. Toto slovo přitom není jen podstatným jménem, ale i slovesem. Klidně bychom to tedy mohli přeložit jako „jdeme si dát fika“ nebo „jdeme fikat“.

Fika není jen přestávka na kávu

„Je to mnohem víc, než jen přestávka na kávu,“ píše stránka hejsweden.com. „Popsat bychom to mohli doslova jako sociální instituci, případně jako fenomén. Švédové, kteří jsou často popisováni jako rezervovaní, klidní a nespolečenští, milují svou fiku. Nabízí jim to příležitost setkat se s kamarády, poznat nové lidi, prověřit si potenciální partnery nebo se seznamovat s podnikatelskými partnery.“

Fika je v mnoha zaměstnáních pravidelnou součástí denního harmonogramu a ve více firmách ji mají oficiálně naplánovanou na 10:00 a 15:00. Lidé se setkají, komunikují, probírají všechny možné témata. A i když kávu nepijete, prý je ideální, pokud přestanete pracovat a přidáte se k ostatním, kteří si naplno vychutnávají fikarast nebo fikapaus, jak to také označují. Klidně si přitom můžete dát čaj, vodu nebo dokonce jiné pochutiny jako fikabröd (druh pečiva).

Fika musí být…

„Pokud se budete tvářit, že vaše práce je příliš důležitá a nemáte čas na takovou přestávku, dodatečné body k dobru od šéfa nezískáte,“ konstatuje zmiňovaný zdroj. „Fika je skvělý způsob na výměnu vědomostí a názorů na to, co se ve firmě děje. Kolegy to obecně spojuje, přináší to vyšší produktivitu i větší osobní pohodu každého zaměstnance.“

Když si to všechno spočítáme, přijdeme prý na to, že Švédové stráví při fika až 9,5 dne v roce. V práci takto pauzírují jen na deset až třicet minut, ale během volných dní může trvat i několik hodin. Tam je to už o setkáních s kamarády, možná i o rande.

Jak fika vlastně vznikla?

Zajímavý je i příběh o tom, jak slovo „fika“ vlastně vzniklo. I když se dnes kávě ve Švédsku říká většinou „kaffe“, v minulosti to bylo „kaffi“ a ještě v devatenáctém století si se slabikami tohoto slova někdo pohrál a vyměnil je. Z ka-ffi bylo najednou „ffi-ka“, tedy „fi-ka“. Jednoduché.

Prý se tak stalo i proto, protože v historii této země byla káva několikrát zakázána. Někteří Švédové tedy hledali jakési krycí označení tohoto nápoje a proto se dopracovali k této přesmyčce.

Tack, hej a fika

Zajímavé slova k fenoménu fika přidala i stránka sweden.se. „Švédové slovo fika nepřekládají. Nechtějí, aby ztratilo svůj význam a aby z toho byla obyčejná přestávka na kávu,“ konstatuje tento zdroj. „Je to jedno z prvních slov, které se při návštěvě Švédska naučíte. Hned po tack (děkuji) a hej (ahoj).“

„Fika je mnohem víc, než jen dát si kávu. Je to sociální fenomén a legitimní důvod dát všechno stranou a užít si kvalitní čas. Fika se může udát kdykoliv, tak ráno, jakož i večer. Můžete si ji dopřát doma, v práci, případně v kavárně. S kolegy, rodinou, kamarády nebo s někým, koho chcete poznat.“

„Důležité je i to, abyste ke kávě přidali sladkosti. Skořicové buchtičky, koláče, sušenky a akceptované jsou dokonce i sendviče. Vzhledem na toto všechno není překvapující, že Švédové patří mezi top konzumenty kávy a sladkostí ve světě, případně že si umí užít dobré věci,“ dodává sweden.se.

Důležitý rituál

Důležitost fiky velmi pěkně vykresluje i článek na stránce swedishfood.com, podle kterého to sice do jisté míry je „přestávka na kávu a koláč“, ale ve skutečnosti je to mnohem víc.

„Fika je koncept, stav mysli, přístup a důležitá součást švédské kultury,“ píše Swedish Food. „Fiku nemůžeš zažít při svém vlastním pracovním stole. Tehdy by to byla jen přestávka na kávu a koláč. Fika je rituál a dokonce i obrovská továrna Volvo na chvíli zastaví, aby si dali fiku. Všichni Švédové jednoduše považují za důležité na chvíli zastavit, socializovat se a dopřát si přestávku. Občerství to mozek a posílí vztahy.“

Fika je podstatné jméno i sloveso

Jak jsme zmiňovali, fika je jednak podstatné jméno a jednak sloveso. Tento zdroj to vysvětluje velmi pěkně a při našem překladu i trochu vtipně. Švédové prý řeknou „Tak pojďme a dejme si fika“ (podstatné jméno), případně „Tak dobře jsme si spolu zafikovali“ (sloveso).

No a co k tomu dodat? Asi jen to, že dobrá fika by se věru hodila i v českém prostředí.

Odborníci o fice

Mai-Lis Helléniusová, MD, PhD, švédská výzkumnice zabývající se životním stylem: „Dopřát si kávovou přestávku znamená dopřát si šanci odpočinout, zregenerovat a popřemýšlet. Během fika přestávky se bavíme o událostech a zážitcích. Navzájem si nabídneme kávu či koláč, potěšíme kamaráda či blízkého. Takto se i poznáváme a získáváme novou energii.“ (Well+Good)

Israa Nasirová, zakladatelka americké platformy zabývající se mentálním zdravím Well.Guide: „Výzkum ukázal, že tento druh odpočinku mozku umožní zpracovat informace a konsolidovat vzpomínky. Toto člověku následně pomůže s přemýšlením.“ (Well+Good)

Česko-švédský kávový slovníček

Mimochodem, pokud byste se vydali do Švédska, dáme vám ještě pár cenných kávových překladů:

Poprosím si šálek kávy – En kopp kaffe, tack!

Chtěl bych si objednat šálek kávy a skořicový koláček – Jag vill beställa en kopp kaffe och en kanelbulle.

Mohli bychom někdy zajít na kávu? – Ska vi ses över en fika någon gång?

Máte mléko/mléko bez laktózy/sójové mléko/cukr? – Har ni mjölk/laktosfri mjölk/sojamjölk/socker?

Kde si můžu koupit dobrou kávu? – www.coffeein.sk

A to by na začátek asi mohlo stačit… 🙂

Náš tip: když hledáte dobrou kávu, klikněte zde a zobrazí se vám aktuálně platné slevové kódy do řemeslných pražíren kávy.

0x Super článok
Speciální nabídka

Štítky: fikazajímavosti o kávě
Ladislav Király

Ladislav Király

Káva mi dlho nechutila. Bol to pre mňa len horký a nepríjemný nápoj, s ktorým som sa nevedel zblížiť. Až som raz čistou náhodou ochutnal výberovú kávu a pochopil som, že káva nemusí byť len horká. Káva môže chutiť.

Veľmi som túžil vykričať to do sveta a dať o tom vedieť všetkým. Preto som si v roku 2019 bookol doménu blogokave.sk a založil tento web.

Záleží mi na tom, aby ste ochutnali kávu zo slovenských pražiarní a touto cestou ich podporili. Tuto nájdete ZĽAVOVÉ KÓDY do najlepších z nich.

Potrebujete poradiť? Napíšte mi na IG @ladislavkiraly.

Následující článek
Vietnamská káva

Vietnamská káva: Proč ji dochucovat Salkem?

Please login to join discussion

KATEGORIE ČLÁNKŮ

  • Druhy kávových nápojů
  • Exkluzivní
  • Kavárny
  • Kávovary
  • Kávové trendy sociálních sítí
  • Kávový blogger
  • Metody přípravy
  • Ostatní
  • Pojď ochutnat řemeslnou pražírnu
  • Představení nových káv
  • Recenze kávových kapslí
  • Recenze kávy
  • Recepty
  • Zajímavá fakta o kávě
  • Zdraví

VAŠE SLEVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNÍ SÍTĚ

pražírna Labcafe - interiér

Řemeslná pražírna Labcafe z Rakovníka: Most mezi klasickou a výběrovou kávou

8. listopadu 2025
Zrnka z hrnka - chřibská pražírna

Zrnka z hrnka – chřibská pražírna: Řemeslná káva a keramické hrnky z Vřesovic

4. listopadu 2025
Ladislav Király - kávy od Piráta

Kávy od Piráta jsou jako dvě hrozny: Dostali jsme K.O. v prvním kole

31. října 2025
Back in Black od BeCafé - príprava espressa

Back in Black: Nová velmi levná kvalitní espresso směs od Be:Café

27. října 2025
Alan Jarrar a Kalliopé Jarrar Theodorakaku - STAV SE Espresso Bar

Nejlepší kavárna v Česku: Cenný titul ECTA získal brněnský STAV SE Espresso Bar

26. října 2025
Punk Unicorn od Coffeeinu - príprava espressa

Sweet Unicorn a Punk Unicorn: Zábavné marakujové blendy od Coffeeinu

25. října 2025
Blog o káve

Ochutnejte kávu z řemeslných pražíren a k té supermarketové se už nevrátíte.

Naše sociální sítě

KATEGORIE ČLÁNKŮ

  • Druhy kávových nápojů
  • Exkluzivní
  • Kavárny
  • Kávovary
  • Kávové trendy sociálních sítí
  • Kávový blogger
  • Metody přípravy
  • Ostatní
  • Pojď ochutnat řemeslnou pražírnu
  • Představení nových káv
  • Recenze kávových kapslí
  • Recenze kávy
  • Recepty
  • Zajímavá fakta o kávě
  • Zdraví

ZNAČKY

aeropress Alter-Nativ Be:café bezkofeinová káva cappuccino Coffeein cold brew dripper espresso filtrace vody filtrovaná káva french press Goriffee Hario V60 instantní káva Kofein koťogo káva káva a spánek káva a zdraví káva jako hnojivo Kávoholik kávovar kávové kapsle kávové nápoje Marián Takáč mletí kávových zrn mlýnek na kávu moka konvice negativní vlastnosti kávy nespresso obal kávy Popradská káva Pozitivní vlastnosti kávy pražení kávy příprava kávy Ready After recenze kávy recepty rozhovor Tchibo výběrová káva zajímavosti o kávě zelená káva Zlaté Zrnko

TOP ČLÁNKY

pražírna Labcafe - interiér

Řemeslná pražírna Labcafe z Rakovníka: Most mezi klasickou a výběrovou kávou

8. listopadu 2025
Zrnka z hrnka - chřibská pražírna

Zrnka z hrnka – chřibská pražírna: Řemeslná káva a keramické hrnky z Vřesovic

4. listopadu 2025
Ladislav Király - kávy od Piráta

Kávy od Piráta jsou jako dvě hrozny: Dostali jsme K.O. v prvním kole

31. října 2025
Back in Black od BeCafé - príprava espressa

Back in Black: Nová velmi levná kvalitní espresso směs od Be:Café

27. října 2025
  • Ceník
  • Zásady ochrany osobních údajů

Copyright © 2025 Blogokave.cz - Všechna práva vyhrazena. Vyrobeno Creawise.DIGITAL

Spravovat souhlas
K poskytování těch nejlepších zkušeností používáme technologie, jako jsou soubory cookie pro ukládání a/nebo přístup k informacím. Souhlas s těmito technologiemi nám umožní zpracovávat údaje.
Funkčné Vždy aktivní
Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
Predvoľby
Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
Štatistiky
Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
Marketing
Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
Spravovat možnosti Spravovat služby Správa {vendor_count} prodejců Přečtěte si více o těchto účelech
Upravit
{title} {title} {title}
No Result
View All Result
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty

Copyright © 2025 Blogokave.cz - Všechna práva vyhrazena. Vyrobeno Creawise.DIGITAL