Sobota, 8 listopadu, 2025
sk Slovenčina cs Čeština
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty
No Result
View All Result
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty
No Result
View All Result
Blog o káve
sk Slovenčina cs Čeština
No Result
View All Result
Domů Druhy kávových nápojů

Filtrovaná káva: Co to je a jak ji připravit?

Gabriela Drenková Od Gabriela Drenková
25. března 2024
filtrovaná káva - nástroje na jej prípravu
Share on FacebookShare on Twitter

V posledních letech se filtrovaná káva stala velmi oblíbenou především u milovníků výběrové kávy. Filtr je zajímavou, možná méně všední a vlastně úplně jinou alternativou k espressu. Filtrovanou kávu byste měli najít téměř ve všech kavárnách nabízejících výběrovou kávu. Co však dostanete, když si ji objednáte?

Náš tip: Více informací o jednotlivých kávových nápojích najdete v rubrice „Druhy kávových nápojů“.

Co je to filtrovaná káva?

Příprava filtrované kávy je jedním ze způsobů, jak přeměnit kávová zrna na chutný nápoj. Nejde o složitý proces, avšak vyžaduje určité znalosti. Základem filtrované kávy je přefiltrování namleté kávy pomocí dripperu a filtračního papíru. Namletá káva nasypaná do filtračního papíru se postupně zalévá horkou vodou. Voda zpravidla protéká vrstvami kávy a postupně extrahuje jednotlivé chutě. Vyextrahovaná kávová zrna zůstávají v papírovém filtru, zatímco do karafy vložené pod dripperem pomalu protéká „hotová“ káva.

Při přípravě tohoto článku jsme pracovali s kávou Ethiopia Yirgacheffe z pražírny Coffeein. Na e-shopu coffeein.sk můžete využít slevový kód BLOGOKAVE10, který platí úplně na všechno.

Coffeein Ethiopia Yirgacheffe
Ethiopia Yirgacheffe, světlé pražení.

Historie filtrované kávy

Historie filtrované kávy je velmi zajímavá, ale zároveň relativně krátká. Melitta Bentz, praktická žena v domácnosti, v roce 1908 vytvořila první prototyp „překapávače“ s vhodnými papírovými filtry. Melittě se nelíbil tehdejší způsob přípravy přes látkové nebo jiné filtry, které propouštěly sediment kazící zážitek z kávy. Proto se rozhodla věnovat svůj čas a obchodního ducha snaze o co nejčistší šálek kávy. To se jí také podařilo. Melitta později založila firmu pod stejným jménem, která funguje až do dnešního dne.

Po Melittině průlomovém příspěvku do světa kávy došlo k rozmachu inovací. V roce 1954 vytvořil Gottlob Widmann první elektrický „překapávač“ Wigomat. Postupně vznikaly stále nové a nové elektrické či neelektrické „překapávače“.

Čím se filtrovaná káva liší od espressa?

1. Pražení

U filtrované kávy je velmi důležité, jakou kávu si vyberete. Obecně je káva pražená na filtr světlejší než káva pražená na espresso. Důvodem je, že doba styku kávy s vodou je mnohem delší než v případě espressa. Díky tomu mohou pražírny pražit kávu světleji a vy z ní i tak vyextrahujete dostatek chutí. Kávy na filtr jsou často ovocnější a kyselejší, což je výsledkem světlejšího pražení.

světlé pražení - Ethiopia Yirgacheffe od Coffeeinu

2. Mletí

Kávu na filtr potřebujete namlít mnohem hruběji než tu na espresso. Pokud byste namleli kávu příliš najemno, čas extrakce by byl příliš dlouhý a káva by nakonec chutnala přeextrahovaně. Mletí přizpůsobujte každé kávě zvlášť podle potřeb.

hrubé mletí používané při přípravě filtrované kávy

3. Dripper

Co se týče samotných dripperů, na trhu jich najdete opravdu mnoho. Mezi nejznámější patří Hario V60, Kalita Wave, Origami, Chemex, Clever Dripper, Fellow Stagg a jiné. Je jen na vás a vašich preferencích, pro který se rozhodnete. Avšak pozor, každý dripper je svým způsobem specifický, a proto doporučujeme důkladně nastudovat způsob přípravy kávy přes ten vámi zvolený.

pomůcky na přípravu filtrované kávy

4. (Papírový) filtr

Filtrovaná káva je filtrovanou právě z důvodu přítomnosti určité formy filtrace. Filtr oddělí částečky namleté kávy od tekutiny. Nejčastěji jsou filtry vyráběny z různých druhů papíru, textilie či kovu. Když používáte papírový filtr, vložte ho do dripperu, propláchněte ho dostatečnou dávkou horké vody, abyste ho zbavili papírové chuti, a „brewing“ může začít. Při běžné přípravě espressa žádný filtrační papír nepotřebujete.

filtry používané při přípravě filtrované kávy

5. Čas extrakce

Čas extrakce je jednou z proměnných, ve kterých se filtr a espresso úplně liší. Zatímco espresso se extrahuje obvykle cca 20 až 30 sekund, u filtru je to podstatně déle. Extrakce trvá až několik minut. Čas extrakce primárně závisí na typu dripperu. Například u Hario V60 byste se měli pohybovat někde mezi dvěma až třemi minutami.

filtrovaná káva - příprava - mletá káva v papírovém filtru

6. Objem a poměr

Nejviditelnějším a nejhmatatelným rozdílem mezi filtrovanou kávou a espressem je jejich objem. Jak jsme uváděli v článku o espressu, objem espressa se nejčastěji pohybuje v rozmezí 16 až 25 gramů. Objem filtru je několikanásobně větší a standardně je při vstupní dávce 16 gramů výstup až 250 ml. Poměr kávy k vodě je u espressa cca 1:2 až 1:2,5. U filtru je to 1:14 až 1:17. U filtrované kávy tedy čekejte mnohem větší objem tekutiny a jemnější strukturu.

příprava filtrované kávy - zalévání

Příprava filtrované kávy

Receptů a přístupů k přípravě filtrované kávy je opravdu nepřeberně. My jsme si pro vás připravili tip na kávu vhodnou na filtr a rovnou s ní i vhodný recept, díky kterému předejdete nepodařeným pokusům.

V první řadě budete potřebovat kvalitní kávová zrna upražená na filtr. My jsme sáhli po Etiopii Yirgacheffe od pražírny Coffeein. Je to promytá Etiopie, ve které převládá květinová chuť a mírná sladkost. Tělo kávy je lehčí, čajové, což ji dělá vhodnou pro každodenní pití.

Ethiopia Yirgacheffe od Coffeeinu
Ethiopii Yirgacheffe si můžete zakoupit na e-shopu coffeein.sk. Se slevovým kódem BLOGOKAVE10 trochu ušetříte.

Z Etiopie Yirgacheffe odvažte 16 gramů a namelte je na středně hrubě až hrubě. Vytáhněte svůj oblíbený dripper, vložte do něj filtrační papír a propláchněte ho. Pozor, vodu pak nezapomeňte vylít! Následně můžete do dripperu nasypat namletou kávu.

Etiopie Yirgacheffe se nám osvědčila pomocí dripperu Kalita Wave, proto pokud máte tuto možnost, zvolte právě tuto pomůcku. Nálevy rozdělte do tří částí – první blooming (40 sekund) a následně dva nálevy po 100 g s odstupem 15 sekund.

Takto připravená káva je plná květinových tónů, sladkých jahod, čaje earl grey, které doplňují lískové oříšky v dochuti.

Ethiopia Yirgacheffe od Coffeeinu - filtrovaná káva

Recept na přípravu filtrované kávy

16 gramů Etiopie Yirgacheffe od pražírny Coffeein
Kalita Wave + Kalita Wave papíry
voda s teplotou 92°C
mletí 25 kliků na Comandante
brew ratio 1:15

0:00-0:40 Blooming – 40g
0:40-0:55 První krouživý nálev – 100g
0:55-1:10 Druhý krouživý nálev – 100g
Výsledný čas 2:00 min
Výsledný objem 240ml (ratio 1:15)

Video:

Zobrazit tento příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený ★ BLOGOKÁVE ★ (@blogokave)

0x Super článok
Speciální nabídka

Štítky: Coffeeinfiltrovaná káva
Gabriela Drenková

Gabriela Drenková

Ahojte, moje meno je Gabriela. Pred niekoľkými rokmi som prvýkrát ochutnala filtrovanú kávu a odvtedy som sa jej nevzdala. Raz za čas ma môžete nájsť za barom v Košiciach, avšak primárne sa venujem Blogu. Prečítať si odo mňa môžete články týkajúce sa alternatívnej prípravy kávy, kávových trendov a iných výstrelkov. Okrem kávy občas filozofujem na FF UPJŠ, čítam knihy a venujem sa psovi.

Filip Lörinc

Filip Lörinc

Ahojte! Volám sa Filip. Niekoľko rokov som pracoval s kávou ako barista. Za barom ma dnes nájdete len zriedka. Venujem sa “online baristike” pre Blog o káve. Testujem kávy, príslušenstvo a objavujem možnosti a hranice výberovej kávy. Okrem toho sa venujem praženiu kávy pre svoj vlastný projekt Brewing Something a pre košickú pražiareň Melody Fine Roastery. Ak máte nejaké otázky, neváhajte mi napísať na instagrame :)

Následující článek
veľký test baristických váh - titulná fotka

Baristická váha: Informace, díky kterým si vyberete tu správnou

Please login to join discussion

KATEGORIE ČLÁNKŮ

  • Druhy kávových nápojů
  • Exkluzivní
  • Kavárny
  • Kávovary
  • Kávové trendy sociálních sítí
  • Kávový blogger
  • Metody přípravy
  • Ostatní
  • Pojď ochutnat řemeslnou pražírnu
  • Představení nových káv
  • Recenze kávových kapslí
  • Recenze kávy
  • Recepty
  • Zajímavá fakta o kávě
  • Zdraví

VAŠE SLEVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNÍ SÍTĚ

pražírna Labcafe - interiér

Řemeslná pražírna Labcafe z Rakovníka: Most mezi klasickou a výběrovou kávou

8. listopadu 2025
Zrnka z hrnka - chřibská pražírna

Zrnka z hrnka – chřibská pražírna: Řemeslná káva a keramické hrnky z Vřesovic

4. listopadu 2025
Ladislav Király - kávy od Piráta

Kávy od Piráta jsou jako dvě hrozny: Dostali jsme K.O. v prvním kole

31. října 2025
Back in Black od BeCafé - príprava espressa

Back in Black: Nová velmi levná kvalitní espresso směs od Be:Café

27. října 2025
Alan Jarrar a Kalliopé Jarrar Theodorakaku - STAV SE Espresso Bar

Nejlepší kavárna v Česku: Cenný titul ECTA získal brněnský STAV SE Espresso Bar

26. října 2025
Punk Unicorn od Coffeeinu - príprava espressa

Sweet Unicorn a Punk Unicorn: Zábavné marakujové blendy od Coffeeinu

25. října 2025
Blog o káve

Ochutnejte kávu z řemeslných pražíren a k té supermarketové se už nevrátíte.

Naše sociální sítě

KATEGORIE ČLÁNKŮ

  • Druhy kávových nápojů
  • Exkluzivní
  • Kavárny
  • Kávovary
  • Kávové trendy sociálních sítí
  • Kávový blogger
  • Metody přípravy
  • Ostatní
  • Pojď ochutnat řemeslnou pražírnu
  • Představení nových káv
  • Recenze kávových kapslí
  • Recenze kávy
  • Recepty
  • Zajímavá fakta o kávě
  • Zdraví

ZNAČKY

aeropress Alter-Nativ Be:café bezkofeinová káva cappuccino Coffeein cold brew dripper espresso filtrace vody filtrovaná káva french press Goriffee Hario V60 instantní káva Kofein koťogo káva káva a spánek káva a zdraví káva jako hnojivo Kávoholik kávovar kávové kapsle kávové nápoje Marián Takáč mletí kávových zrn mlýnek na kávu moka konvice negativní vlastnosti kávy nespresso obal kávy Popradská káva Pozitivní vlastnosti kávy pražení kávy příprava kávy Ready After recenze kávy recepty rozhovor Tchibo výběrová káva zajímavosti o kávě zelená káva Zlaté Zrnko

TOP ČLÁNKY

pražírna Labcafe - interiér

Řemeslná pražírna Labcafe z Rakovníka: Most mezi klasickou a výběrovou kávou

8. listopadu 2025
Zrnka z hrnka - chřibská pražírna

Zrnka z hrnka – chřibská pražírna: Řemeslná káva a keramické hrnky z Vřesovic

4. listopadu 2025
Ladislav Király - kávy od Piráta

Kávy od Piráta jsou jako dvě hrozny: Dostali jsme K.O. v prvním kole

31. října 2025
Back in Black od BeCafé - príprava espressa

Back in Black: Nová velmi levná kvalitní espresso směs od Be:Café

27. října 2025
  • Ceník
  • Zásady ochrany osobních údajů

Copyright © 2025 Blogokave.cz - Všechna práva vyhrazena. Vyrobeno Creawise.DIGITAL

Spravovat souhlas
K poskytování těch nejlepších zkušeností používáme technologie, jako jsou soubory cookie pro ukládání a/nebo přístup k informacím. Souhlas s těmito technologiemi nám umožní zpracovávat údaje.
Funkčné Vždy aktivní
Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
Predvoľby
Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
Štatistiky
Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
Marketing
Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
Spravovat možnosti Spravovat služby Správa {vendor_count} prodejců Přečtěte si více o těchto účelech
Upravit
{title} {title} {title}
No Result
View All Result
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty

Copyright © 2025 Blogokave.cz - Všechna práva vyhrazena. Vyrobeno Creawise.DIGITAL