V nabídce kaváren se často objevuje několik drinků s cizojazyčným názvem. Jedním z nich je flat white. Jde o jeden z nejoblíbenějších kávových nápojů, ale pro mnoho lidí je stále velkou neznámou. Co to vlastně flat white je, z čeho se skládá a jak si ho jednoduše připravíte i doma?
Co je to flat white?
Flat white je druh kávového nápoje skládající se z dvojitého espressa a napěněného mléka. Je to velmi jednoduchý drink, který milují milovníci kávy po celém světě. Dalo by se přirovnat k výraznějšímu a „více kávovému“ cappuccinu. Celkový objem nápoje je podobný cappuccinu, což znamená, že se většinou pohybuje v rozmezí 120 až 180 ml. Objem se však může lišit napříč kavárnami.
Náš tip: definice dalších kávových nápojů najdete v rubrice „Druhy kávových nápojů“.

Historie
Není úplně jasné, odkud flat white pochází. Nejčastěji se můžete setkat s názorem, že je to nápoj z Austrálie a Nového Zélandu. Ukazuje se, že je neměnnou součástí australské kávové kultury už od 80. let 20. století.
Jedním z pravděpodobných tvůrců flat white je australský barista Alan Preston, který do nabídky své kavárny drink zařadil v polovině 80. let. Podával ho v podobě dvojitého espressa s napěněným mlékem a velmi malou dávkou mléčné pěny. Původně se drink podával bez jakéhokoliv latte artu.
Na druhé straně, barista Fraser McInnes z Nového Zélandu tvrdí, že „flatko“ vzniklo díky jeho chybě. Při pokusu udělat cappuccino z nízkotučného mléka se mu nepodařilo našlehat mléko do požadované mikropěny. Drink údajně odnesl zákazníkovi se slovy: „Sorry, it’s a flat white!“
Ať už to tedy bylo jakkoliv, jsme rádi, že tento drink vznikl a můžeme si ho užívat i v našich lokálních specialty kavárnách.

Charakteristika flat white
Flat white je charakteristický nejen vyšší dávkou kofeinu, kterou obsahuje díky dvojitému espressu, ale také malým množstvím mléčné pěny. Pěna by neměla mít více než 0,5 cm.
Právě díky většímu objemu kávy v nápoji v něm můžete snadněji rozpoznávat jednotlivé chuťové nuance kávy. Mléko je nepřebije tak snadno, jako je tomu v případě latte či cappuccina.

Flat white, cappuccino nebo cortado?
I vám se občas pletou jednotlivé názvy těchto velmi podobných kávových nápojů? Nebojte se, takových lidí je více.
Rozdíl mezi jednotlivými nápoji je v první řadě v objemu espressa, které se v něm nachází. Zatímco cappuccino se skládá z jednoho shotu espressa, flat white obsahuje dvojité espresso.
Rozdíl je i v celkovém objemu nápoje a jeho poměrech. Poměr espresso:mléko je v případě flat white cca 1:3, což znamená cca 40 ml espressa a 100 až 120 ml mléka. V případě cappuccina je to cca 18 ml espressa a 150 až 180 ml mléka, což je cca 1:8. Cortado je objemově menší, což znamená, že obsahuje jeden shot espressa (cca 18 g) a 40 až 60 ml mléka. Poměr je tedy přibližně 1:2 až 1:3.
Zmíněné nápoje se liší i ve způsobu podávání. Zatímco cappuccino dostanete v keramickém nižším šálku, cortado a „flatko“ by měly být podávány ve skleněných průhledných sklenicích. Není to však pravidlo, oba nápoje můžete dostat i v keramickém šálku, avšak měl by být vyšší a užší než v případě cappuccina.

Jakou kávu zvolit?
Jak jste se mohli dočíst výše, flat white se skládá jen z double espressa a mléka. Obě suroviny však musí být v co nejvyšší kvalitě, aby chuť vašeho finálního nápoje opravdu vynikla.
Obecně platí přesvědčení, že k mléku se nejlépe hodí sladké, čokoládovo-oříškové kávy. Není tomu jinak ani v případě tohoto kávovo-mléčného drinku. Takovými typy káv nic nezkazíte.
Když však máte chuť experimentovat, doporučujeme vyzkoušet i ovocnější a kyselejší, případně světleji pražené kávy. Ve flat white se neztratí jejich charakteristická chuť a jemná ovocnost mírně osvěží a zpestří váš šálek (nebo sklenici) kávy.
Colombia Ortíz od Coffeein
My jsme při přípravě flat white sáhli po kávě z pražírny Coffeein. Colombia Ortíz nás zaujala svou vyváženosti. Ovocné tóny červeného ovoce doplňuje kořenitost a sladkost karamelového lízátka. Ve flat white se Colombia Ortíz neztrácí, právě naopak. Díky mléku ještě více vyniká sladkost, která připomíná karamelový milkshake.
Náš tip: při nákupu na coffeein.sk můžete využít slevový kód BLOGOKAVE10.

Návod na přípravu
- Připravte dvojité espresso. Svá oblíbená zrnka hoďte do mlýnku, kávu namelte do páky a vložte do hlavy kávovaru. Návod na nejlepší double espresso najdete TU.
- Doppio přelijte do své oblíbené sklenice.
- Do konvičky nalijte mléko a napěňte ho do požadované konzistence. Jelikož ve flatku byste neměli mít příliš mnoho pěny, doporučujeme mléko napustit menším množstvím vzduchu.
- Mléko pomalu nalijte do sklenice s kávou. Latte art je jednoznačně vítaný – výsledný nápoj bude nejen chutnat, ale i vypadat mnohem lépe.






