Neděle, 9 listopadu, 2025
sk Slovenčina cs Čeština
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty
No Result
View All Result
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty
No Result
View All Result
Blog o káve
sk Slovenčina cs Čeština
No Result
View All Result
Domů Druhy kávových nápojů

Flat white: Co to je a jak ho správně připravit?

Filip Lörinc Od Filip Lörinc
22. dubna 2024
Flat white - Colombia Ortíz od Coffeeinu
Share on FacebookShare on Twitter

V nabídce kaváren se často objevuje několik drinků s cizojazyčným názvem. Jedním z nich je flat white. Jde o jeden z nejoblíbenějších kávových nápojů, ale pro mnoho lidí je stále velkou neznámou. Co to vlastně flat white je, z čeho se skládá a jak si ho jednoduše připravíte i doma?

Co je to flat white?

Flat white je druh kávového nápoje skládající se z dvojitého espressa a napěněného mléka. Je to velmi jednoduchý drink, který milují milovníci kávy po celém světě. Dalo by se přirovnat k výraznějšímu a „více kávovému“ cappuccinu. Celkový objem nápoje je podobný cappuccinu, což znamená, že se většinou pohybuje v rozmezí 120 až 180 ml. Objem se však může lišit napříč kavárnami.

Náš tip: definice dalších kávových nápojů najdete v rubrice „Druhy kávových nápojů“.

flat white před flavor wheel

Historie

Není úplně jasné, odkud flat white pochází. Nejčastěji se můžete setkat s názorem, že je to nápoj z Austrálie a Nového Zélandu. Ukazuje se, že je neměnnou součástí australské kávové kultury už od 80. let 20. století.

Jedním z pravděpodobných tvůrců flat white je australský barista Alan Preston, který do nabídky své kavárny drink zařadil v polovině 80. let. Podával ho v podobě dvojitého espressa s napěněným mlékem a velmi malou dávkou mléčné pěny. Původně se drink podával bez jakéhokoliv latte artu.

Na druhé straně, barista Fraser McInnes z Nového Zélandu tvrdí, že „flatko“ vzniklo díky jeho chybě. Při pokusu udělat cappuccino z nízkotučného mléka se mu nepodařilo našlehat mléko do požadované mikropěny. Drink údajně odnesl zákazníkovi se slovy: „Sorry, it’s a flat white!“

Ať už to tedy bylo jakkoliv, jsme rádi, že tento drink vznikl a můžeme si ho užívat i v našich lokálních specialty kavárnách.

flat white

Charakteristika flat white

Flat white je charakteristický nejen vyšší dávkou kofeinu, kterou obsahuje díky dvojitému espressu, ale také malým množstvím mléčné pěny. Pěna by neměla mít více než 0,5 cm.

Právě díky většímu objemu kávy v nápoji v něm můžete snadněji rozpoznávat jednotlivé chuťové nuance kávy. Mléko je nepřebije tak snadno, jako je tomu v případě latte či cappuccina.

latte art na flat white

Flat white, cappuccino nebo cortado?

I vám se občas pletou jednotlivé názvy těchto velmi podobných kávových nápojů? Nebojte se, takových lidí je více.

Rozdíl mezi jednotlivými nápoji je v první řadě v objemu espressa, které se v něm nachází. Zatímco cappuccino se skládá z jednoho shotu espressa, flat white obsahuje dvojité espresso.

Rozdíl je i v celkovém objemu nápoje a jeho poměrech. Poměr espresso:mléko je v případě flat white cca 1:3, což znamená cca 40 ml espressa a 100 až 120 ml mléka. V případě cappuccina je to cca 18 ml espressa a 150 až 180 ml mléka, což je cca 1:8. Cortado je objemově menší, což znamená, že obsahuje jeden shot espressa (cca 18 g) a 40 až 60 ml mléka. Poměr je tedy přibližně 1:2 až 1:3.

Zmíněné nápoje se liší i ve způsobu podávání. Zatímco cappuccino dostanete v keramickém nižším šálku, cortado a „flatko“ by měly být podávány ve skleněných průhledných sklenicích. Není to však pravidlo, oba nápoje můžete dostat i v keramickém šálku, avšak měl by být vyšší a užší než v případě cappuccina.

sklenice na flat white

Jakou kávu zvolit?

Jak jste se mohli dočíst výše, flat white se skládá jen z double espressa a mléka. Obě suroviny však musí být v co nejvyšší kvalitě, aby chuť vašeho finálního nápoje opravdu vynikla.

Obecně platí přesvědčení, že k mléku se nejlépe hodí sladké, čokoládovo-oříškové kávy. Není tomu jinak ani v případě tohoto kávovo-mléčného drinku. Takovými typy káv nic nezkazíte.

Když však máte chuť experimentovat, doporučujeme vyzkoušet i ovocnější a kyselejší, případně světleji pražené kávy. Ve flat white se neztratí jejich charakteristická chuť a jemná ovocnost mírně osvěží a zpestří váš šálek (nebo sklenici) kávy.

Colombia Ortíz od Coffeein

My jsme při přípravě flat white sáhli po kávě z pražírny Coffeein. Colombia Ortíz nás zaujala svou vyváženosti. Ovocné tóny červeného ovoce doplňuje kořenitost a sladkost karamelového lízátka. Ve flat white se Colombia Ortíz neztrácí, právě naopak. Díky mléku ještě více vyniká sladkost, která připomíná karamelový milkshake.

Náš tip: při nákupu na coffeein.sk můžete využít slevový kód BLOGOKAVE10.

Colombia Ortíz od Coffeein

Návod na přípravu

  1. Připravte dvojité espresso. Svá oblíbená zrnka hoďte do mlýnku, kávu namelte do páky a vložte do hlavy kávovaru. Návod na nejlepší double espresso najdete TU.
  2. Doppio přelijte do své oblíbené sklenice.
  3. Do konvičky nalijte mléko a napěňte ho do požadované konzistence. Jelikož ve flatku byste neměli mít příliš mnoho pěny, doporučujeme mléko napustit menším množstvím vzduchu.
  4. Mléko pomalu nalijte do sklenice s kávou. Latte art je jednoznačně vítaný – výsledný nápoj bude nejen chutnat, ale i vypadat mnohem lépe.
Zobrazit tento příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený ★ BLOGOKÁVE ★ (@blogokave)

0x Super článok
Speciální nabídka

Štítky: kávové nápoje
Filip Lörinc

Filip Lörinc

Ahojte! Volám sa Filip. Niekoľko rokov som pracoval s kávou ako barista. Za barom ma dnes nájdete len zriedka. Venujem sa “online baristike” pre Blog o káve. Testujem kávy, príslušenstvo a objavujem možnosti a hranice výberovej kávy. Okrem toho sa venujem praženiu kávy pre svoj vlastný projekt Brewing Something a pre košickú pražiareň Melody Fine Roastery. Ak máte nejaké otázky, neváhajte mi napísať na instagrame :)

Gabriela Drenková

Gabriela Drenková

Ahojte, moje meno je Gabriela. Pred niekoľkými rokmi som prvýkrát ochutnala filtrovanú kávu a odvtedy som sa jej nevzdala. Raz za čas ma môžete nájsť za barom v Košiciach, avšak primárne sa venujem Blogu. Prečítať si odo mňa môžete články týkajúce sa alternatívnej prípravy kávy, kávových trendov a iných výstrelkov. Okrem kávy občas filozofujem na FF UPJŠ, čítam knihy a venujem sa psovi.

Následující článek
hario v60 - príprava kávy

Co je Hario V60 a jak s jeho pomocí připravit skvělou kávu?

Please login to join discussion

KATEGORIE ČLÁNKŮ

  • Druhy kávových nápojů
  • Exkluzivní
  • Kavárny
  • Kávovary
  • Kávové trendy sociálních sítí
  • Kávový blogger
  • Metody přípravy
  • Ostatní
  • Pojď ochutnat řemeslnou pražírnu
  • Představení nových káv
  • Recenze kávových kapslí
  • Recenze kávy
  • Recepty
  • Zajímavá fakta o kávě
  • Zdraví

VAŠE SLEVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNÍ SÍTĚ

pražírna Labcafe - interiér

Řemeslná pražírna Labcafe z Rakovníka: Most mezi klasickou a výběrovou kávou

8. listopadu 2025
Zrnka z hrnka - chřibská pražírna

Zrnka z hrnka – chřibská pražírna: Řemeslná káva a keramické hrnky z Vřesovic

4. listopadu 2025
Ladislav Király - kávy od Piráta

Kávy od Piráta jsou jako dvě hrozny: Dostali jsme K.O. v prvním kole

31. října 2025
Back in Black od BeCafé - príprava espressa

Back in Black: Nová velmi levná kvalitní espresso směs od Be:Café

27. října 2025
Alan Jarrar a Kalliopé Jarrar Theodorakaku - STAV SE Espresso Bar

Nejlepší kavárna v Česku: Cenný titul ECTA získal brněnský STAV SE Espresso Bar

26. října 2025
Punk Unicorn od Coffeeinu - príprava espressa

Sweet Unicorn a Punk Unicorn: Zábavné marakujové blendy od Coffeeinu

25. října 2025
Blog o káve

Ochutnejte kávu z řemeslných pražíren a k té supermarketové se už nevrátíte.

Naše sociální sítě

KATEGORIE ČLÁNKŮ

  • Druhy kávových nápojů
  • Exkluzivní
  • Kavárny
  • Kávovary
  • Kávové trendy sociálních sítí
  • Kávový blogger
  • Metody přípravy
  • Ostatní
  • Pojď ochutnat řemeslnou pražírnu
  • Představení nových káv
  • Recenze kávových kapslí
  • Recenze kávy
  • Recepty
  • Zajímavá fakta o kávě
  • Zdraví

ZNAČKY

aeropress Alter-Nativ Be:café bezkofeinová káva cappuccino Coffeein cold brew dripper espresso filtrace vody filtrovaná káva french press Goriffee Hario V60 instantní káva Kofein koťogo káva káva a spánek káva a zdraví káva jako hnojivo Kávoholik kávovar kávové kapsle kávové nápoje Marián Takáč mletí kávových zrn mlýnek na kávu moka konvice negativní vlastnosti kávy nespresso obal kávy Popradská káva Pozitivní vlastnosti kávy pražení kávy příprava kávy Ready After recenze kávy recepty rozhovor Tchibo výběrová káva zajímavosti o kávě zelená káva Zlaté Zrnko

TOP ČLÁNKY

pražírna Labcafe - interiér

Řemeslná pražírna Labcafe z Rakovníka: Most mezi klasickou a výběrovou kávou

8. listopadu 2025
Zrnka z hrnka - chřibská pražírna

Zrnka z hrnka – chřibská pražírna: Řemeslná káva a keramické hrnky z Vřesovic

4. listopadu 2025
Ladislav Király - kávy od Piráta

Kávy od Piráta jsou jako dvě hrozny: Dostali jsme K.O. v prvním kole

31. října 2025
Back in Black od BeCafé - príprava espressa

Back in Black: Nová velmi levná kvalitní espresso směs od Be:Café

27. října 2025
  • Ceník
  • Zásady ochrany osobních údajů

Copyright © 2025 Blogokave.cz - Všechna práva vyhrazena. Vyrobeno Creawise.DIGITAL

Spravovat souhlas
K poskytování těch nejlepších zkušeností používáme technologie, jako jsou soubory cookie pro ukládání a/nebo přístup k informacím. Souhlas s těmito technologiemi nám umožní zpracovávat údaje.
Funkčné Vždy aktivní
Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
Predvoľby
Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
Štatistiky
Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
Marketing
Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
Spravovat možnosti Spravovat služby Správa {vendor_count} prodejců Přečtěte si více o těchto účelech
Upravit
{title} {title} {title}
No Result
View All Result
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty

Copyright © 2025 Blogokave.cz - Všechna práva vyhrazena. Vyrobeno Creawise.DIGITAL