Neděle, 9 listopadu, 2025
sk Slovenčina cs Čeština
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty
No Result
View All Result
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty
No Result
View All Result
Blog o káve
sk Slovenčina cs Čeština
No Result
View All Result
Domů Metody přípravy

French press: Návod k přípravě

Gabriela Drenková Od Gabriela Drenková
31. března 2024
French press - príprava kávy
Share on FacebookShare on Twitter

Nedávno jsme v redakci Blogu o kávě obdrželi žádost o recept na přípravu kávy ve French pressu. French press je poměrně běžné zařízení, se kterým jste se určitě mnozí setkali a mnozí ho i pravidelně využíváte. Ultimátní recept na French press, který se hodí téměř ke každé kávě, se vám určitě bude hodit.

Co potřebujete na nejlepší French press?

Náš tip: Všechny produkty, které jsme použili, najdete na e-shopu pražírny Coffeein coffeein.sk. Se slevovým kódem BLOGOKAVE10 si je zakoupíte o něco výhodněji.

V první řadě potřebujete samozřejmě French press. Najdete ho v mnoha velikostech, barevných provedeních a materiálech. Je v podstatě jen na vás, pro jaký se rozhodnete. My jsme si zvolili French Press Hario Slim S. Jeho objem je 240 ml, což ho dělá malým a praktickým. Je ideální pro jednoho až dva lidi.

French press Hario Slim S

Káva na French press

Když už máte svůj French press, vyberte si kávu podle vaší chuti. Tento recept je aplikovatelný jak na světlejší, tak i tmavší pražené kávy. Pokud oblibujete ovocnější a acidnější kávy, doporučujeme ze současné nabídky pražírny Coffeein sáhnout po (Not so) Pineapple Express. To je přímo exotika v šálku. Šťavnaté exotické tóny maracuji, ananasu a třtinového cukru vytvářejí dokonalý balanc ovocnosti a sladkosti.

V neposlední řadě budete potřebovat mlýnek, jakoukoli rychlovarnou konvici, baristickou váhu a stopky (ideálně váhu se stopkami).

Not so Pineapple Express od Coffeeinu

Ultimátní recept

Při French pressu se káva obvykle doporučuje namlít na hrubší než při přípravě běžné filtrované kávy. V tomto receptu ji však musíte namlít jemněji. Na mlýnku Comandante to představuje cca 19 až 22 kliků. Pro potřeby tohoto článku jsme používali 13 gramů kávy na 200 ml vody, což představuje poměr 1:15,5. Vstupní dávku a objem použité vody si však můžete upravit podle vlastních potřeb.

Namelou kávu nasypte do French Pressu, zapněte časovač a co „nejagresivněji“ zalijte kávu celým objemem vody (v tomto případě 200 ml). Cílem agresivního nálevu je kávu agitovat v celém objemu a vodu dostat do všech částí kávy.

příprava kávy ve French pressu – pohled shora
příprava kávy ve French pressu

French press si žádá trpělivost

Při tomto receptu je velmi důležitá trpělivost. Po nalití vody je důležité nechat kávu extrahovat několik minut. V případě Pineapple Express jsme se rozhodli nechat ji v první fázi extrahovat 4 minuty. Tento čas však závisí primárně od typu pražení a od žádané výsledné chuti. Když používáte tmavší praženou kávu, nechte ji extrahovat v první fázi 3 minuty. V případě ovocných světlých káv extrakci klidně natáhněte na 5 až 6 minut.

Druhou fázi extrakce začněte pořádným zamícháním. Vezměte si lžičku a důkladně promíchejte všechny vrstvy kávy. Takto rozbijete „krustu“, která se vytvořila na vrchu tekutiny. Po promíchání nasaďte víko s pístem, avšak zatím bez stlačení pístu. V této fázi nechte kávu odstát další tři minuty. Díky tomu budou mít kávové částečky dost času na usazení, čímž získáte čistější nápoj.

French press – příprava Pineapple Express

Pozor na sediment

Po třech minutách začněte velmi pomaličku stlačovat píst se sítkem. Ale pozor, je důležité kávu nerozvířit. Tím byste veškerý sediment dostali zpět do vrchních částí tekutiny. French press se stlačeným pístem nechte ještě minutku odstát, a to hlavně kvůli usazení posledních kávových částeček. V tomto bodě byste na deváté minutě měli mít hotovou kávu.

French press nakloňte a kávu pomalu vylijte do šálku. Pozor, nevylévejte z French pressu veškerou tekutinu! Na spodku French pressu se totiž nachází sediment, který by v chuti kávy překážel. Finální šálka kávy by měla být jemně zakalená, ale bez částeček.

(Not so) Pineapple Express připravený přes French press velmi důvěryhodně imituje filtrovanou kávu připravenou přes jakýkoli dripper. Chuti dominuje tropické ovoce a karamel. V dochuti se zase objevují jemné kořenité tóny, které dělají kávu komplexní. I největší odpůrce French pressu si toto combo zamiluje.

French press – opatrné vylévání kávy

Ingredience pro přípravu kávy ve French pressu:

  • káva (Not so) Pineapple Express od Coffeeinu
  • French press
  • konvice
  • mlýnek na kávu (Comandante 20 kliků)
  • baristická váha se stopkami

0:00-4:00 min – namletou kávu prudce zalijte vodou o objemu 200 ml. Nechte odstát po dobu 4 min
4:00-7:00 min – ve čtvrté minutě kávu promíchejte lžičkou a nasaďte víko s pístem. Pozor, píst nestlačujte
7:00-8:00 min – pomalu stlačte píst French pressu tak, abyste nerozvířili usazené kávové částečky
8:00-9:00 min – kávu nechte naposledy odstát
9:00 min – kávu pomalu vylijte z French pressu a užívejte.

French press

Tento ultimátní recept změní nejen váš názor na French press, ale především vylepší vaši šálku kávy. Určitě ho vyzkoušejte a v komentářích zanechte vaše dojmy.

Náš tip: při nákupu na eshopu coffeein.sk můžete využít slevový kód BLOGOKAVE10. Platí na kávy i na veškeré příslušenství.

Zobrazit tento příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený ★ BLOGOKÁVE ★ (@blogokave)

PS: inspirovali jsme se tímto videem.

0x Super článok
Speciální nabídka

Štítky: Coffeeinfrench press
Filip Lörinc

Filip Lörinc

Ahojte! Volám sa Filip. Niekoľko rokov som pracoval s kávou ako barista. Za barom ma dnes nájdete len zriedka. Venujem sa “online baristike” pre Blog o káve. Testujem kávy, príslušenstvo a objavujem možnosti a hranice výberovej kávy. Okrem toho sa venujem praženiu kávy pre svoj vlastný projekt Brewing Something a pre košickú pražiareň Melody Fine Roastery. Ak máte nejaké otázky, neváhajte mi napísať na instagrame :)

Gabriela Drenková

Gabriela Drenková

Ahojte, moje meno je Gabriela. Pred niekoľkými rokmi som prvýkrát ochutnala filtrovanú kávu a odvtedy som sa jej nevzdala. Raz za čas ma môžete nájsť za barom v Košiciach, avšak primárne sa venujem Blogu. Prečítať si odo mňa môžete články týkajúce sa alternatívnej prípravy kávy, kávových trendov a iných výstrelkov. Okrem kávy občas filozofujem na FF UPJŠ, čítam knihy a venujem sa psovi.

Následující článek
DeLonghi Magnifica Plus - kávovar na pulte

Jaká je Magnifica Plus? Otestovali jsme novinku z dílny De’Longhi

Please login to join discussion

KATEGORIE ČLÁNKŮ

  • Druhy kávových nápojů
  • Exkluzivní
  • Kavárny
  • Kávovary
  • Kávové trendy sociálních sítí
  • Kávový blogger
  • Metody přípravy
  • Ostatní
  • Pojď ochutnat řemeslnou pražírnu
  • Představení nových káv
  • Recenze kávových kapslí
  • Recenze kávy
  • Recepty
  • Zajímavá fakta o kávě
  • Zdraví

VAŠE SLEVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNÍ SÍTĚ

pražírna Labcafe - interiér

Řemeslná pražírna Labcafe z Rakovníka: Most mezi klasickou a výběrovou kávou

8. listopadu 2025
Zrnka z hrnka - chřibská pražírna

Zrnka z hrnka – chřibská pražírna: Řemeslná káva a keramické hrnky z Vřesovic

4. listopadu 2025
Ladislav Király - kávy od Piráta

Kávy od Piráta jsou jako dvě hrozny: Dostali jsme K.O. v prvním kole

31. října 2025
Back in Black od BeCafé - príprava espressa

Back in Black: Nová velmi levná kvalitní espresso směs od Be:Café

27. října 2025
Alan Jarrar a Kalliopé Jarrar Theodorakaku - STAV SE Espresso Bar

Nejlepší kavárna v Česku: Cenný titul ECTA získal brněnský STAV SE Espresso Bar

26. října 2025
Punk Unicorn od Coffeeinu - príprava espressa

Sweet Unicorn a Punk Unicorn: Zábavné marakujové blendy od Coffeeinu

25. října 2025
Blog o káve

Ochutnejte kávu z řemeslných pražíren a k té supermarketové se už nevrátíte.

Naše sociální sítě

KATEGORIE ČLÁNKŮ

  • Druhy kávových nápojů
  • Exkluzivní
  • Kavárny
  • Kávovary
  • Kávové trendy sociálních sítí
  • Kávový blogger
  • Metody přípravy
  • Ostatní
  • Pojď ochutnat řemeslnou pražírnu
  • Představení nových káv
  • Recenze kávových kapslí
  • Recenze kávy
  • Recepty
  • Zajímavá fakta o kávě
  • Zdraví

ZNAČKY

Be:café bezkofeinová káva cappuccino chemex cibetková káva Coffeein cold brew cupping kávy dripper děti a káva espresso filtrace vody filtrovaná káva french press Goriffee instantní káva Kofein kopi luwak koťogo kyselina chlorogenová káva káva a spánek káva a zdraví káva s kardamomem Kávoholik kávovar kávové kapsle kávové nápoje Marián Takáč Miroslav Boltvan moka konvice negativní vlastnosti kávy obal kávy Popradská káva Pozitivní vlastnosti kávy pražení kávy pěstování kávy příprava kávy Ready After recenze kávy recepty rozhovor výběrová káva zajímavosti o kávě závislost na kávě

TOP ČLÁNKY

pražírna Labcafe - interiér

Řemeslná pražírna Labcafe z Rakovníka: Most mezi klasickou a výběrovou kávou

8. listopadu 2025
Zrnka z hrnka - chřibská pražírna

Zrnka z hrnka – chřibská pražírna: Řemeslná káva a keramické hrnky z Vřesovic

4. listopadu 2025
Ladislav Király - kávy od Piráta

Kávy od Piráta jsou jako dvě hrozny: Dostali jsme K.O. v prvním kole

31. října 2025
Back in Black od BeCafé - príprava espressa

Back in Black: Nová velmi levná kvalitní espresso směs od Be:Café

27. října 2025
  • Ceník
  • Zásady ochrany osobních údajů

Copyright © 2025 Blogokave.cz - Všechna práva vyhrazena. Vyrobeno Creawise.DIGITAL

Spravovat souhlas
K poskytování těch nejlepších zkušeností používáme technologie, jako jsou soubory cookie pro ukládání a/nebo přístup k informacím. Souhlas s těmito technologiemi nám umožní zpracovávat údaje.
Funkčné Vždy aktivní
Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
Predvoľby
Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
Štatistiky
Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
Marketing
Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
Spravovat možnosti Spravovat služby Správa {vendor_count} prodejců Přečtěte si více o těchto účelech
Upravit
{title} {title} {title}
No Result
View All Result
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty

Copyright © 2025 Blogokave.cz - Všechna práva vyhrazena. Vyrobeno Creawise.DIGITAL