Nedávno jsme v redakci Blogu o kávě obdrželi žádost o recept na přípravu kávy ve French pressu. French press je poměrně běžné zařízení, se kterým jste se určitě mnozí setkali a mnozí ho i pravidelně využíváte. Ultimátní recept na French press, který se hodí téměř ke každé kávě, se vám určitě bude hodit.
Co potřebujete na nejlepší French press?
Náš tip: Všechny produkty, které jsme použili, najdete na e-shopu pražírny Coffeein coffeein.sk. Se slevovým kódem BLOGOKAVE10 si je zakoupíte o něco výhodněji.
V první řadě potřebujete samozřejmě French press. Najdete ho v mnoha velikostech, barevných provedeních a materiálech. Je v podstatě jen na vás, pro jaký se rozhodnete. My jsme si zvolili French Press Hario Slim S. Jeho objem je 240 ml, což ho dělá malým a praktickým. Je ideální pro jednoho až dva lidi.

Káva na French press
Když už máte svůj French press, vyberte si kávu podle vaší chuti. Tento recept je aplikovatelný jak na světlejší, tak i tmavší pražené kávy. Pokud oblibujete ovocnější a acidnější kávy, doporučujeme ze současné nabídky pražírny Coffeein sáhnout po (Not so) Pineapple Express. To je přímo exotika v šálku. Šťavnaté exotické tóny maracuji, ananasu a třtinového cukru vytvářejí dokonalý balanc ovocnosti a sladkosti.
V neposlední řadě budete potřebovat mlýnek, jakoukoli rychlovarnou konvici, baristickou váhu a stopky (ideálně váhu se stopkami).

Ultimátní recept
Při French pressu se káva obvykle doporučuje namlít na hrubší než při přípravě běžné filtrované kávy. V tomto receptu ji však musíte namlít jemněji. Na mlýnku Comandante to představuje cca 19 až 22 kliků. Pro potřeby tohoto článku jsme používali 13 gramů kávy na 200 ml vody, což představuje poměr 1:15,5. Vstupní dávku a objem použité vody si však můžete upravit podle vlastních potřeb.
Namelou kávu nasypte do French Pressu, zapněte časovač a co „nejagresivněji“ zalijte kávu celým objemem vody (v tomto případě 200 ml). Cílem agresivního nálevu je kávu agitovat v celém objemu a vodu dostat do všech částí kávy.


French press si žádá trpělivost
Při tomto receptu je velmi důležitá trpělivost. Po nalití vody je důležité nechat kávu extrahovat několik minut. V případě Pineapple Express jsme se rozhodli nechat ji v první fázi extrahovat 4 minuty. Tento čas však závisí primárně od typu pražení a od žádané výsledné chuti. Když používáte tmavší praženou kávu, nechte ji extrahovat v první fázi 3 minuty. V případě ovocných světlých káv extrakci klidně natáhněte na 5 až 6 minut.
Druhou fázi extrakce začněte pořádným zamícháním. Vezměte si lžičku a důkladně promíchejte všechny vrstvy kávy. Takto rozbijete „krustu“, která se vytvořila na vrchu tekutiny. Po promíchání nasaďte víko s pístem, avšak zatím bez stlačení pístu. V této fázi nechte kávu odstát další tři minuty. Díky tomu budou mít kávové částečky dost času na usazení, čímž získáte čistější nápoj.

Pozor na sediment
Po třech minutách začněte velmi pomaličku stlačovat píst se sítkem. Ale pozor, je důležité kávu nerozvířit. Tím byste veškerý sediment dostali zpět do vrchních částí tekutiny. French press se stlačeným pístem nechte ještě minutku odstát, a to hlavně kvůli usazení posledních kávových částeček. V tomto bodě byste na deváté minutě měli mít hotovou kávu.
French press nakloňte a kávu pomalu vylijte do šálku. Pozor, nevylévejte z French pressu veškerou tekutinu! Na spodku French pressu se totiž nachází sediment, který by v chuti kávy překážel. Finální šálka kávy by měla být jemně zakalená, ale bez částeček.
(Not so) Pineapple Express připravený přes French press velmi důvěryhodně imituje filtrovanou kávu připravenou přes jakýkoli dripper. Chuti dominuje tropické ovoce a karamel. V dochuti se zase objevují jemné kořenité tóny, které dělají kávu komplexní. I největší odpůrce French pressu si toto combo zamiluje.

Ingredience pro přípravu kávy ve French pressu:
- káva (Not so) Pineapple Express od Coffeeinu
- French press
- konvice
- mlýnek na kávu (Comandante 20 kliků)
- baristická váha se stopkami
0:00-4:00 min – namletou kávu prudce zalijte vodou o objemu 200 ml. Nechte odstát po dobu 4 min
4:00-7:00 min – ve čtvrté minutě kávu promíchejte lžičkou a nasaďte víko s pístem. Pozor, píst nestlačujte
7:00-8:00 min – pomalu stlačte píst French pressu tak, abyste nerozvířili usazené kávové částečky
8:00-9:00 min – kávu nechte naposledy odstát
9:00 min – kávu pomalu vylijte z French pressu a užívejte.

Tento ultimátní recept změní nejen váš názor na French press, ale především vylepší vaši šálku kávy. Určitě ho vyzkoušejte a v komentářích zanechte vaše dojmy.
Náš tip: při nákupu na eshopu coffeein.sk můžete využít slevový kód BLOGOKAVE10. Platí na kávy i na veškeré příslušenství.
PS: inspirovali jsme se tímto videem.






