Neděle, 9 listopadu, 2025
sk Slovenčina cs Čeština
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty
No Result
View All Result
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty
No Result
View All Result
Blog o káve
sk Slovenčina cs Čeština
No Result
View All Result
Domů Zajímavá fakta o kávě

Geisha nebo gesha? Záhada nejlepší kávy na světě

Ladislav Király Od Ladislav Király
21. května 2021
Geisha alebo gesha

Geisha alebo gesha. Viete o tom, prečo je v označovaní tejto najlepšej a najdrahšej kávy na svete rozpor? (Foto: @RoyalCoffee/Twitter)

Share on FacebookShare on Twitter

V kávové komunitě existuje debata, kterou lze považovat za nekonečnou. Týká se odrůdy kávy často označované jako geisha. Nebo gesha. Ale jak to ve skutečnosti je? Je to geisha nebo gesha? Názory se různí a pokusili jsme se dopátrat relevantních faktů.

Geisha nebo gesha je odrůda arabiky. Obecně je považována za nejkvalitnější, nejlepší a nejvyhledávanější. Získala už mnoho ocenění, má dokonalou vůni, intenzivní chuť a přetrvávající dochuť. Je to jednoduše ta nejvyšší kávová liga.

Historie sahající do roku 1936

Geishu poprvé zmínil britský konzul, který v blízkosti kopce označeného jako „Geisha Mountain“ nasbíral několik vzorků této odrůdy. Dovezl ji do Kostariky a právě odtud si rostlinky postupně mělo vzít několik kávových farmářů. Lákalo je hlavně to, že tato odrůda byla odolná vůči několika běžným chorobám, které kávovníky napadaly.

Tady někde to všechno začalo, ale jak píše odborný magazín Sprudge, nebude to tak jednoduché. Britský konzul sice v roce 1936 psal o kávě označené jako „geisha“, ale žádná „Geisha Mountain“, na kterou se odvolával, v Etiopii není. Možná tedy něco špatně pochopil a špatně si zaznamenal. Kdo ví. Víme však jinou věc: v Etiopii existuje region Gesha.

Vznikla chyba při přepisu?

Jedna z teorií hovoří i o tom, že mohlo jít jen o špatný přepis slova pocházejícího z místního jazyka kafa patřícího mezi omotické jazyky. Při jeho romanizaci, tedy přepisu do latinky, mohlo dojít k chybě. Uvažuje se i o tom, že slovo „geisha“ připomínající tradiční japonskou společnici, znělo o něco lépe a kávu to pomáhalo lépe prodávat.

Rozpor je i v tom, že souřadnice oblasti „Geisha Coffee Area“, které konzul uvedl, se neshodují se souřadnicemi regionu Gesha. Záhad kolem toho všeho je tedy více a pravdu možná už nikdy nepoznáme.

Obroda odrůdy v roce 2004

Historie této odrůdy je tedy poměrně dlouhá a má minimálně 85 let, ale na světové kávové scéně není hitem ještě ani dvě desetiletí. V podstatě to všechno začalo v roce 2004 na slavné soutěži Best of Panama, kterou vyhrála odrůda označená jako geisha z farmy Hacienda La Esmeralda. Porotci ochutnali kávu, která byla nezapomenutelně florální a sladká. Jednoduše bezkonkurenční.

Od tohoto okamžiku chtěl geishu/geshu každý. Postupně se její pěstování rozšířilo i do dalších států jako Honduras, Guatemala, Brazílie či Kolumbie. O kvalitativně nadřazenou kávu je už několik let velký zájem a i když je výrazně dražší než ostatní kávy, lidé ji chtějí. Je to něco, co člověk musí ochutnat.

Náš tip: zasloužíte si pít kvalitní kávu – klikněte ZDE a zobrazí se vám aktuálně platné slevové kódy do řemeslných pražíren kávy.

Tak geisha nebo gesha?

„Co se týče označení geisha a gesha, je to jednoduché,“ řekla Rachel Petersonová z Hacienda La Esmeralda pro Daily Coffee News. „My jsme ji začali označovat slovem geisha proto, protože osoba, která ji do Panamy na začátku 60. let přinesla z CATIE (Centro Agronómico Tropical de Investigación y Enseñanza v Kostarice), Don Pachi Serracin, si ji pamatovala jako Geisha 2722.“

Nuže a i zmíněné organizaci CATIE byla tato odrůda v roce 1953 představena jako geisha. Rachel Petersonová přitom zmíněnému webu předložila kopii dopisu, kterou najdete na tomto odkazu. Je vidět, že podle těchto historických informací skutečně mělo jít o region Geisha.

Don Pachi měl geishu

„To, co pochází od Dona Pachiho ve střední Americe, by asi mělo být označováno jako geisha,“ přikývla Sara Gibsonová z Greater Goods Roasting Company. „Protože to může být z regionu Gesha Mountain, ale nemusí. A káva, která je pěstovaná v Etiopii v blízkosti Gesha Mountain, kde jde často o směs odrůd heirloom, by měla být gesha. Zákazníci možná toto odlišování nechtějí nebo nepotřebují, ale mně by se to líbilo!“

Nuže a pražička a Q-graderka Candice Madisonová s těmito slovy souhlasila: „Gesha by měla být pro Afriku a geisha pro střední Ameriku.“

Prý „začala jen tak růst“

„Pražič, pro kterého aktuálně pracuji, uvádí zdroj své geshe v Kolumbii a tato rostlina má původ v Africe. Je považována za geshu, a to kvůli tomu, odkud rostlina pochází,“ vyjádřila se Alexandria Dancyová pracující pro Devoción. „Všechny ostatní geishe, se kterými jsem se setkala, měly středoamerický původ (byly to panamské geishe), protože tato odrůda tam měla začít růst, aniž by byla odněkud importována.“

O těchto slovech by se vskutku dalo polemizovat, protože těžko akceptovat, že by něco mělo začít někde jen tak růst. I tato geisha zde tedy musela být importována, ale možná spíše než gesha, o které jsme psali v souvislosti s Kolumbií. Kdo ví.

Geisha nebo gesha: může za to odlišná výslovnost?

Zajímavý názor přidal i Tim Hill, který pracuje pro Counter Culture Coffee. Podle něj by celý spor „geisha nebo gesha“ mohl být o odlišné výslovnosti. „Většina výzkumníků od 30. let minulého století až do současnosti, kteří nepocházeli z Etiopie, ji označovali jako geisha a proto ji takto známe. Avšak většina výzkumníků a dokumentů, které pocházejí z Etiopie a které jsem měl možnost vidět, uvádí označení gesha. Nuže a nakonec je to tak, že mnoho anglických překladů různých regionů, měst, jmen a podobně, je dost vzdálených od původního fonetického znění,“ konstatoval Hill.

Geisha je fajn, protože sex prodává

Existují i názory hovořící o tom, že označení „geisha“ se prodejcům velmi hodí. V mnoha lidech totiž vyvolává sexuální podtext a jak víme, sex prodává. Káva je díky tomuto označení jednoduše více sexy a vábivá, než kdyby byla jen gesha. Se slovem gesha si totiž podvědomě nic nespojujeme.

Tématu se věnovala i uznávaná stránka zasvěcená kávě, Sprudge. Autorka Jenn Chennová se pustila do kritiky a to, že káva je označována jako japonská „gejša“, nedokáže akceptovat. Zkoumala kávový trh a našla mnoho obrázků a motivů tradiční japonské společnice, která takto kávu pomáhala prodávat. Ale o tom přece skutečná geisha není.

„A toto zneužívání není jen rušivé, ale je naprosto zbytečné. V době, kdy se geisha proslavila v kávové komunitě, byly gejši už dávno známé něčím jiným,“ konstatovala Chennová, která vzápětí všechny kávomilce, pražiče, importéry i ostatní profesionály z oblasti kávy vyzvala k činu: „Co kdybychom tu kávu přestali nazývat geisha? Myslím si, že průmysl by si měl vybrat označení gesha. Abychom pokročili, skoncujme s označením geisha a jejím nešťastným lingvistickým zneužíváním a navždy to zahoďme do odpadkového koše kávové historie.“

Přes tisíc dolarů za necelé půl kilo

Gesha má v každém případě vysokou hodnotu. Když v roce 2004 vyhrála zmíněnou kávovou soutěž farma Hacienda La Esmeralda, byla libra této kávy (0,45 kg) prodána za 21 dolarů. Bylo to však dávno a mezitím jsme už překročili i hranici tisíc dolarů. A to za méně než půl kila zelené kávy! Doporučujeme vám přečíst si i článek „Kilogram kávy za 10 000 dolarů?“

Náš tip: zasloužíte si pít kvalitní kávu – klikněte ZDE a zobrazí se vám aktuálně platné slevové kódy do řemeslných pražíren kávy.

0x Super článok
Speciální nabídka

Štítky: geishageshazajímavosti o kávě
Ladislav Király

Ladislav Király

Káva mi dlho nechutila. Bol to pre mňa len horký a nepríjemný nápoj, s ktorým som sa nevedel zblížiť. Až som raz čistou náhodou ochutnal výberovú kávu a pochopil som, že káva nemusí byť len horká. Káva môže chutiť.

Veľmi som túžil vykričať to do sveta a dať o tom vedieť všetkým. Preto som si v roku 2019 bookol doménu blogokave.sk a založil tento web.

Záleží mi na tom, aby ste ochutnali kávu zo slovenských pražiarní a touto cestou ich podporili. Tuto nájdete ZĽAVOVÉ KÓDY do najlepších z nich.

Potrebujete poradiť? Napíšte mi na IG @ladislavkiraly.

Následující článek
účinky kofeínu

Účinky kofeinu na lidský organismus

Please login to join discussion

KATEGORIE ČLÁNKŮ

  • Druhy kávových nápojů
  • Exkluzivní
  • Kavárny
  • Kávovary
  • Kávové trendy sociálních sítí
  • Kávový blogger
  • Metody přípravy
  • Ostatní
  • Pojď ochutnat řemeslnou pražírnu
  • Představení nových káv
  • Recenze kávových kapslí
  • Recenze kávy
  • Recepty
  • Zajímavá fakta o kávě
  • Zdraví

VAŠE SLEVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNÍ SÍTĚ

pražírna Labcafe - interiér

Řemeslná pražírna Labcafe z Rakovníka: Most mezi klasickou a výběrovou kávou

8. listopadu 2025
Zrnka z hrnka - chřibská pražírna

Zrnka z hrnka – chřibská pražírna: Řemeslná káva a keramické hrnky z Vřesovic

4. listopadu 2025
Ladislav Király - kávy od Piráta

Kávy od Piráta jsou jako dvě hrozny: Dostali jsme K.O. v prvním kole

31. října 2025
Back in Black od BeCafé - príprava espressa

Back in Black: Nová velmi levná kvalitní espresso směs od Be:Café

27. října 2025
Alan Jarrar a Kalliopé Jarrar Theodorakaku - STAV SE Espresso Bar

Nejlepší kavárna v Česku: Cenný titul ECTA získal brněnský STAV SE Espresso Bar

26. října 2025
Punk Unicorn od Coffeeinu - príprava espressa

Sweet Unicorn a Punk Unicorn: Zábavné marakujové blendy od Coffeeinu

25. října 2025
Blog o káve

Ochutnejte kávu z řemeslných pražíren a k té supermarketové se už nevrátíte.

Naše sociální sítě

KATEGORIE ČLÁNKŮ

  • Druhy kávových nápojů
  • Exkluzivní
  • Kavárny
  • Kávovary
  • Kávové trendy sociálních sítí
  • Kávový blogger
  • Metody přípravy
  • Ostatní
  • Pojď ochutnat řemeslnou pražírnu
  • Představení nových káv
  • Recenze kávových kapslí
  • Recenze kávy
  • Recepty
  • Zajímavá fakta o kávě
  • Zdraví

ZNAČKY

arabica Be:café bezkofeinová káva bušení srdce po kávě cappuccino Coffeein cold brew dripper espresso festival kávy filtrace vody filtrovaná káva french press Goriffee instantní káva intolerance na kofein Kofein koťogo káva káva a spánek káva a zdraví káva s mlékem Kávoholik kávovar kávové kapsle kávové nápoje liberica Marián Takáč moka konvice negativní vlastnosti kávy obal kávy Popradská káva Pozitivní vlastnosti kávy pražení kávy příprava kávy Ready After recenze kávy recepty robusta rozhovor spracování kávy stupně pražení kávy Valerian Hrala výběrová káva zajímavosti o kávě

TOP ČLÁNKY

pražírna Labcafe - interiér

Řemeslná pražírna Labcafe z Rakovníka: Most mezi klasickou a výběrovou kávou

8. listopadu 2025
Zrnka z hrnka - chřibská pražírna

Zrnka z hrnka – chřibská pražírna: Řemeslná káva a keramické hrnky z Vřesovic

4. listopadu 2025
Ladislav Király - kávy od Piráta

Kávy od Piráta jsou jako dvě hrozny: Dostali jsme K.O. v prvním kole

31. října 2025
Back in Black od BeCafé - príprava espressa

Back in Black: Nová velmi levná kvalitní espresso směs od Be:Café

27. října 2025
  • Ceník
  • Zásady ochrany osobních údajů

Copyright © 2025 Blogokave.cz - Všechna práva vyhrazena. Vyrobeno Creawise.DIGITAL

Spravovat souhlas
K poskytování těch nejlepších zkušeností používáme technologie, jako jsou soubory cookie pro ukládání a/nebo přístup k informacím. Souhlas s těmito technologiemi nám umožní zpracovávat údaje.
Funkčné Vždy aktivní
Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
Predvoľby
Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
Štatistiky
Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
Marketing
Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
Spravovat možnosti Spravovat služby Správa {vendor_count} prodejců Přečtěte si více o těchto účelech
Upravit
{title} {title} {title}
No Result
View All Result
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty

Copyright © 2025 Blogokave.cz - Všechna práva vyhrazena. Vyrobeno Creawise.DIGITAL