Sobota, 8 listopadu, 2025
sk Slovenčina cs Čeština
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty
No Result
View All Result
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty
No Result
View All Result
Blog o káve
sk Slovenčina cs Čeština
No Result
View All Result
Domů Představení nových káv

Goriffee uvedlo dvě experimentální novinky, jednu dokonce s chutí šampaňského

Ladislav Király Od Ladislav Király
26. září 2025
Goriffee Guatemala Finca la Senda - filtrovaná káva
Share on FacebookShare on Twitter
Spolupráce

Svět výběrové kávy je čím dál více o experimentech v pěstování, pokusech se zpracováním a důrazu na vytváření káv s inovativními chuťovými profily. Farmy a zpracovatelské stanice, které se novinek nebojí, hledají způsoby, jak svou kávu posunout na vyšší úroveň. Když se to podaří, mají zaděláno na úspěch. Jednou z nich je i Finca La Senda v Guatemale, kterou si do své nabídky vybrala pražírna Goriffee. Právě odtud přinesla dvě novinky, které dokazují, jak důležitá je samotná odrůda a stejně tak zpracování kávy.

Na jedné straně stojí Caturra Anaerobic Vibrant, která je tropická a funky, ale zároveň citrusově čistá. Na druhé straně je Pache Champagne Yeast, fermentovaná s kvasinkami, které se využívají při výrobě šampaňského. Obě kávy jsou pražené na filtr a každá z nich je důkazem toho, že experiment může přinést nejen překvapení, ale i chutě, které v Guatemale jen tak nenajdete.

Goriffee Guatemala Finca la Senda - ochutnávka dvou káv

Proč záleží na zpracování a odrůdě?

Mnoho káv pochází ze stejných regionů a nadmořských výšek, ale v chuti se liší právě díky odrůdě a zpracování. Odrůda určuje základní genetický potenciál. Každá má své výhody i nevýhody. Některé odrůdy jsou odolnější vůči chorobám, jiné mají lepší výnosnost, další zase zajímavější chutě. S kávou je to velmi podobné jako s hrozny, ze kterých se stane víno.

Zpracování je zase mostem, který potenciál odrůdy zvýrazní, nebo ho přetvoří do úplně nových tónů. Použitá odrůda a stejně tak zpracování mají obrovský vliv na to, jak bude výsledná káva chutnat a s čím bude později pracovat pražírník, barista, případně s čím budete pracovat vy.

Na farmě Finca La Senda přistupují ke kávě podobně jako vinaři – při zpracování využívají různé kmeny kvasinek, kontrolované fermentace a experimentální metody. Výsledek? Kávy, které jsou zajímavé, zapamatovatelné a hlavně odlišné. Pojďme je společně ochutnat.

Goriffee Guatemala Finca la Senda caturra anaerobic vibrant - zrno

Guatemala Finca La Senda – Caturra Anaerobic Vibrant

Anaerobně fermentovaná caturra vás zaujme pěkně sladkou arómou s funky podtónem. Na filtru velmi přesně odpovídá slovíčku „vibrant“, které na Finca La Senda využili v popisu zpracování. Její chutě jsou totiž mimořádně živé a hravé. Chuťový základ tvoří výrazná sladkost zralého tropického ovoce. Tu osvěžuje šťavnatá citrusová acidita a v dochuti je doplňuje i jemná čajová hořkost.

I přesto, že má káva funky charakter, fermentační chutě jsou jen nenápadné a jemné. Káva má středně těžké tělo a hravou a dlouhotrvající dochuť. Caturra z Finca La Senda potěší všechny, kteří hledají ovocnou a tropickou jiskru, ale nechtějí se ztratit v extrémních fermentačních tónech. Je funky, ale stále vyvážená a čistá.

Goriffee Guatemala Finca la Senda caturra anaerobic vibrant - příprava

Recept na V60

16,5 g kávy
20 kliků Comandante (střední až středně jemná hrubost mletí)
240 ml vody (92 °C)

Postup zalévání:

0:00 – 0:30: 50 ml vody (krouživý nálev a zamíchání celým dripperem)
0:30 – 1:00: do 140 ml (krouživý nálev, zamíchání dripperem)
1:00 – 1:30: do 240 ml (pomalý a rovnoměrný nálev do středu)
Výsledný čas extrakce: cca 2:30

Goriffee Guatemala Finca la Senda caturra anaerobic vibrant - filtrovaná káva

Guatemala Finca La Senda – Pache Champagne Yeast

Fermentace s kvasinkami přímo z francouzského regionu Champagne posunula odrůdu pache do světa vinných tónů, ale stejně jako předchozí káva vás neotráví zbytečně silnými tóny fermentace.

Vůně a chuť tohoto lotu je ozvláštněna funky tóny prosecca, které ve spojení s hořkostí a ovocností skutečně navozují dojem, že pijete míchané Hugo Spritz. Prosecco doplňují ovocné tóny broskví a tropického ovoce, které tvoří svěží chuťovou složku kávy. Závěr dotváří příjemná a jemná čajová hořkost. Káva nepůsobí prefermentovaně ani chuťově ohlušujícně. I přes experimentální fermentaci si zachovává čistotu a balanc, díky kterým ji budete chtít pít každý den.

Goriffee Guatemala Finca la Senda pache champagne yeast - mletá káva

A jak si ji připravíte co nejlépe? Pomocí následujícího receptu:

Recept na V60

17 g kávy
20 kliků Comandante (střední až středně jemná hrubost mletí)
245 ml vody (92 °C)

Goriffee Guatemala Finca la Senda pache champagne yeast - příprava

Postup zalévání:

0:00 – 0:30: 50 ml vody (krouživý nálev a zamíchání celým dripperem)
0:30 – 1:00: do 140 ml (krouživý nálev, zamíchání dripperem)
1:00 – 1:30: do 245 ml (pomalý a rovnoměrný nálev do středu)
Výsledný čas extrakce: cca 2:30

Poznámka: Oběma kávám se hodí velmi podobné recepty, které využívají o něco jemnější mletí než obvykle. Experimentální zpracování kávy má za následek narušení struktury zrna, díky čemuž mají takové kávy tendenci protékat rychleji. Proto se nebojte už při prvním pokusu namlít obě kávy jemněji.

Goriffee Guatemala Finca la Senda pache champagne yeast - filtrovaná káva

Kvalita a inovace

Obě novinky od Goriffee dokazují, že spojením kvalitně vypěstované kávy s inovativním přístupem vznikají nezapomenutelné chutě. Caturra a pache z Finca La Senda se určitě zařadí mezi to nejzajímavější, co jste letos ochutnali.

Pokud chcete zažít dva experimenty z jedné farmy, zavítejte na e-shop pražírny Goriffee. A nezapomeňte – s kódem BLOGOKAVECZ10 na goriffee.com ušetříte.

Guatemala Finca la Senda od Goriffee - filtrovaná káva
0x Super článok
Speciální nabídka

Štítky: Goriffee
Filip Lörinc

Filip Lörinc

Ahoj! Jmenuju se Filip. Několik let jsem pracoval s kávou jako barista. Za barem mě dnes najdete jen zřídka. Věnuju se „online baristice“ pro Blog o kávě. Testuju kávy, příslušenství a objevuju možnosti a hranice výběrové kávy. Kromě toho se věnuju pražení kávy pro svůj vlastní projekt Brewing Something a pro košickou pražírnu Melody Fine Roastery. Pokud máte nějaké otázky, neváhejte mi napsat na Instagramu :)

Následující článek
Costa Rica Hacienda Sonora Geisha Natural od READY AFTER - espresso už tečie

Costa Rica Hacienda Sonora Geisha od READY AFTER - nejluxusnější kávový produkt na espresso

Please login to join discussion

KATEGORIE ČLÁNKŮ

  • Druhy kávových nápojů
  • Exkluzivní
  • Kavárny
  • Kávovary
  • Kávové trendy sociálních sítí
  • Kávový blogger
  • Metody přípravy
  • Ostatní
  • Pojď ochutnat řemeslnou pražírnu
  • Představení nových káv
  • Recenze kávových kapslí
  • Recenze kávy
  • Recepty
  • Zajímavá fakta o kávě
  • Zdraví

VAŠE SLEVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNÍ SÍTĚ

pražírna Labcafe - interiér

Řemeslná pražírna Labcafe z Rakovníka: Most mezi klasickou a výběrovou kávou

8. listopadu 2025
Zrnka z hrnka - chřibská pražírna

Zrnka z hrnka – chřibská pražírna: Řemeslná káva a keramické hrnky z Vřesovic

4. listopadu 2025
Ladislav Király - kávy od Piráta

Kávy od Piráta jsou jako dvě hrozny: Dostali jsme K.O. v prvním kole

31. října 2025
Back in Black od BeCafé - príprava espressa

Back in Black: Nová velmi levná kvalitní espresso směs od Be:Café

27. října 2025
Alan Jarrar a Kalliopé Jarrar Theodorakaku - STAV SE Espresso Bar

Nejlepší kavárna v Česku: Cenný titul ECTA získal brněnský STAV SE Espresso Bar

26. října 2025
Punk Unicorn od Coffeeinu - príprava espressa

Sweet Unicorn a Punk Unicorn: Zábavné marakujové blendy od Coffeeinu

25. října 2025
Blog o káve

Ochutnejte kávu z řemeslných pražíren a k té supermarketové se už nevrátíte.

Naše sociální sítě

KATEGORIE ČLÁNKŮ

  • Druhy kávových nápojů
  • Exkluzivní
  • Kavárny
  • Kávovary
  • Kávové trendy sociálních sítí
  • Kávový blogger
  • Metody přípravy
  • Ostatní
  • Pojď ochutnat řemeslnou pražírnu
  • Představení nových káv
  • Recenze kávových kapslí
  • Recenze kávy
  • Recepty
  • Zajímavá fakta o kávě
  • Zdraví

ZNAČKY

baristická váha Be:café bezkofeinová káva cappuccino Coffeein cold brew dripper espresso filtrace vody filtrovaná káva french press Goriffee instantní káva Kofein koťogo kyselost kávy káva káva a spánek káva a zdraví Kávoholik kávovar kávovník kávová zrna kávové kapsle kávové nápoje kávové trendy Marián Takáč Michal Šturc moka konvice negativní vlastnosti kávy obal kávy odbourávání kofeinu Popradská káva Pozitivní vlastnosti kávy pražení kávy příprava kávy Ready After recenze kávy recepty rozhovor starbucks vietnamská káva výběrová káva zajímavosti o kávě šálek na kávu

TOP ČLÁNKY

pražírna Labcafe - interiér

Řemeslná pražírna Labcafe z Rakovníka: Most mezi klasickou a výběrovou kávou

8. listopadu 2025
Zrnka z hrnka - chřibská pražírna

Zrnka z hrnka – chřibská pražírna: Řemeslná káva a keramické hrnky z Vřesovic

4. listopadu 2025
Ladislav Király - kávy od Piráta

Kávy od Piráta jsou jako dvě hrozny: Dostali jsme K.O. v prvním kole

31. října 2025
Back in Black od BeCafé - príprava espressa

Back in Black: Nová velmi levná kvalitní espresso směs od Be:Café

27. října 2025
  • Ceník
  • Zásady ochrany osobních údajů

Copyright © 2025 Blogokave.cz - Všechna práva vyhrazena. Vyrobeno Creawise.DIGITAL

Spravovat souhlas
K poskytování těch nejlepších zkušeností používáme technologie, jako jsou soubory cookie pro ukládání a/nebo přístup k informacím. Souhlas s těmito technologiemi nám umožní zpracovávat údaje.
Funkčné Vždy aktivní
Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
Predvoľby
Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
Štatistiky
Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
Marketing
Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
Spravovat možnosti Spravovat služby Správa {vendor_count} prodejců Přečtěte si více o těchto účelech
Upravit
{title} {title} {title}
No Result
View All Result
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty

Copyright © 2025 Blogokave.cz - Všechna práva vyhrazena. Vyrobeno Creawise.DIGITAL