Neděle, 9 listopadu, 2025
sk Slovenčina cs Čeština
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty
No Result
View All Result
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty
No Result
View All Result
Blog o káve
sk Slovenčina cs Čeština
No Result
View All Result
Domů Druhy kávových nápojů

Hand brew: Co to je a jaké jsou jeho výhody a nevýhody?

Gabriela Drenková Od Gabriela Drenková
29. dubna 2024
hand brew - príprava kávy
Share on FacebookShare on Twitter

Hand brew je jednoduše filtrovaná káva připravena ručně baristou – ne strojově. V podstatě je to podkategorie filtrované kávy. Každé hand brew je filtrovaná káva, ale ne každá filtrovaná káva je hand brew. Dobré, co?

Hand brew má svá specifika. Musí být připraveno čerstvě. To znamená, že barista čerstvě namele požadované množství kávy, připraví nápoj a hned ho podává zákazníkovi. Důležité je, že hand brew nepřipravuje automatický překapávací kávovar, ale člověk. Právě tento „lidský element“ může kávu ovlivnit ve velmi pozitivním smyslu. Každý barista má svůj unikátní přístup ke kávě, který se nejlépe odrazí právě v hand brew.

Partnerem tohoto článku je pražírna kávy Coffeein. Při nákupu na e-shopu coffeein.sk můžete využít slevový kód BLOGOKAVE10, který platí na kávu, příslušenství a vše, co Coffeein nabízí.

Coffeein Colombia Ortíz Familia
Colombia Ortíz Familia – světlé pražení.

Rozdíl mezi batch brew a hand brew

O batch brew jsme už na Blogu o kávě psali. Je to typ filtrované kávy připravené automatickým překapávacím kávovarem („batch brewer“). Tento kávovar umí za několik minut připravit velké množství kávy. Batch je tedy do jisté míry opakem hand brew, které je připravováno ručně člověkem a v malých porcích.

Výhody a nevýhody hand brew

Každá příprava kávy má své plusy a mínusy. Jinak tomu není ani v případě hand brew. Mezi jeho největší přednosti patří možnost ovlivnit způsob přípravy kávy různými recepty a přístupy. V hand brew se nejlépe ukážou schopnosti baristy. Člověk má nad přípravou absolutní kontrolu a během jejího průběhu může zasáhnout do způsobu extrakce.

hand brew - příprava filtrované kávy

Hand brew může být i zážitkem – mnoho zákazníků fascinovaně sleduje přípravu filtrované kávy. Barista může svého zákazníka doslova vtáhnout do dění a jeho zážitek maximalizovat podrobným vysvětlováním a kontaktem. Jelikož je každé hand brew připravováno čerstvě na objednávku, nemůže se stát, že se nějaké vylije nebo nevypije. Hand brew může být obrovskou zábavou i pro samotného baristu. Existuje neuvěřitelné množství různého příslušenství, se kterým si může barista hrát a zkoušet nové možnosti.

Na druhé straně má hand brew i své mínusy. Jedním z největších je jeho zdlouhavá příprava. Kávu musíte namlít, ohřát vodu na požadovanou teplotu a kávu postupně zalévat. Celý proces může trvat i více než pět minut. Není to tedy něco, co si vezmete s sebou, když spěcháte.

pomůcky na přípravu hand brew

Naopak, batch brew – jelikož je připravováno předem ve větších množstvích – je stavěno na rychlé podávání a efektivitu v kavárně. V případě hand brew je větší pravděpodobnost, že se káva jednoduše nepovede. Když kávu připravujete poprvé, je dost možné, že to nebude to pravé ořechové. Důležité je nastavit recept, což může být pro mnohé zátěž.

Konzistentnost hand brew je nižší než v případě batch brew. Pokud si chcete hand brew připravovat doma, budete potřebovat množství příslušenství jako například konvici s úzkým hrdlem, dripper, mlýnek, filtrační papíry a podobně.

Colombia Ortíz Familia - příprava filtrované kávy přes Origami

Příprava

Je mnoho způsobů přípravy hand brew. Na trhu se nachází mnoho různých dripperů, které přímo ovlivňují výslednou chuť vaší kávy. Kromě dripperu je důležité mít i kvalitní mlýnek. Každý dripper potřebuje filtrační papír, který odfiltruje částečky kávy od vody. Abyste mohli kávu zalévat, potřebujete konvici s úzkým hrdlem, která je ve většině případů nezbytností.

Mezi naše oblíbené drippery patří Origami. Je zajímavý svým tvarem a možností použít dva různé typy filtračních papírů – kónický, ale i papír s plochým dnem. Origami dokáže díky svému tvaru z kávy vytáhnout zejména sladkost a ovocnost. Proto jsme se rozhodli připravit si pomocí něj supersladkou a ovocnou Kolumbii Ortíz z pražírny Coffeein.

Colombia Ortíz Familia - filtrovaná káva

Recept

Origami dripper – kónické filtrační papíry
voda ohřátá na 95°C
16g Kolumbie Ortíz z pražírny Coffeein
20 kliků na mlýnku Comandante (střední mletí)

0:00 – 0:40 min – 1. nálev – „blooming“ – 100g vody
0:40 – 1:15 min – 2. nálev – dalších 100g vody
1:15 min – 3. nálev – 40g vody
výsledné množství – 240ml (poměr 1:15)
výsledný čas – 2:15 min

Zobrazit tento příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený ★ BLOGOKÁVE ★ (@blogokave)

Takto připravený filtr je výrazně ovocný. Převládá v něm tropické ovoce a hrozny. Jeho tělo je šťavnaté a středně plné, připomíná ovocný džus. Nebojte se s kávou experimentovat, při hand brew je všechno ve vašich rukou.

Náš tip: na e-shopu coffeein.sk platí slevový kód BLOGOKAVE10. Můžete ho využít při koupi kávy, příslušenství a všeho, co Coffeein nabízí.

Colombia Ortíz Familia - světlé pražení
Colombia Ortíz Familia – světlé pražení.
0x Super článok
Speciální nabídka

Štítky: kávové nápoje
Gabriela Drenková

Gabriela Drenková

Ahojte, moje meno je Gabriela. Pred niekoľkými rokmi som prvýkrát ochutnala filtrovanú kávu a odvtedy som sa jej nevzdala. Raz za čas ma môžete nájsť za barom v Košiciach, avšak primárne sa venujem Blogu. Prečítať si odo mňa môžete články týkajúce sa alternatívnej prípravy kávy, kávových trendov a iných výstrelkov. Okrem kávy občas filozofujem na FF UPJŠ, čítam knihy a venujem sa psovi.

Filip Lörinc

Filip Lörinc

Ahojte! Volám sa Filip. Niekoľko rokov som pracoval s kávou ako barista. Za barom ma dnes nájdete len zriedka. Venujem sa “online baristike” pre Blog o káve. Testujem kávy, príslušenstvo a objavujem možnosti a hranice výberovej kávy. Okrem toho sa venujem praženiu kávy pre svoj vlastný projekt Brewing Something a pre košickú pražiareň Melody Fine Roastery. Ak máte nejaké otázky, neváhajte mi napísať na instagrame :)

Následující článek
Costa Rica Fatima z Grand Roastery a prekvapkávací kávovar Russell Hobbs.

Dokáže překapávací kávovar za 35 eur připravit dobrou kávu?

Please login to join discussion

KATEGORIE ČLÁNKŮ

  • Druhy kávových nápojů
  • Exkluzivní
  • Kavárny
  • Kávovary
  • Kávové trendy sociálních sítí
  • Kávový blogger
  • Metody přípravy
  • Ostatní
  • Pojď ochutnat řemeslnou pražírnu
  • Představení nových káv
  • Recenze kávových kapslí
  • Recenze kávy
  • Recepty
  • Zajímavá fakta o kávě
  • Zdraví

VAŠE SLEVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNÍ SÍTĚ

pražírna Labcafe - interiér

Řemeslná pražírna Labcafe z Rakovníka: Most mezi klasickou a výběrovou kávou

8. listopadu 2025
Zrnka z hrnka - chřibská pražírna

Zrnka z hrnka – chřibská pražírna: Řemeslná káva a keramické hrnky z Vřesovic

4. listopadu 2025
Ladislav Király - kávy od Piráta

Kávy od Piráta jsou jako dvě hrozny: Dostali jsme K.O. v prvním kole

31. října 2025
Back in Black od BeCafé - príprava espressa

Back in Black: Nová velmi levná kvalitní espresso směs od Be:Café

27. října 2025
Alan Jarrar a Kalliopé Jarrar Theodorakaku - STAV SE Espresso Bar

Nejlepší kavárna v Česku: Cenný titul ECTA získal brněnský STAV SE Espresso Bar

26. října 2025
Punk Unicorn od Coffeeinu - príprava espressa

Sweet Unicorn a Punk Unicorn: Zábavné marakujové blendy od Coffeeinu

25. října 2025
Blog o káve

Ochutnejte kávu z řemeslných pražíren a k té supermarketové se už nevrátíte.

Naše sociální sítě

KATEGORIE ČLÁNKŮ

  • Druhy kávových nápojů
  • Exkluzivní
  • Kavárny
  • Kávovary
  • Kávové trendy sociálních sítí
  • Kávový blogger
  • Metody přípravy
  • Ostatní
  • Pojď ochutnat řemeslnou pražírnu
  • Představení nových káv
  • Recenze kávových kapslí
  • Recenze kávy
  • Recepty
  • Zajímavá fakta o kávě
  • Zdraví

ZNAČKY

baristická váha Be:café bezkofeinová káva cappuccino Coffeein cold brew dripper espresso filtrace vody filtrovaná káva french press Goriffee instantní káva Kofein koťogo kyselost kávy káva káva a spánek káva a zdraví Kávoholik kávovar kávovník kávová zrna kávové kapsle kávové nápoje kávové trendy Marián Takáč Michal Šturc moka konvice negativní vlastnosti kávy obal kávy odbourávání kofeinu Popradská káva Pozitivní vlastnosti kávy pražení kávy příprava kávy Ready After recenze kávy recepty rozhovor starbucks vietnamská káva výběrová káva zajímavosti o kávě šálek na kávu

TOP ČLÁNKY

pražírna Labcafe - interiér

Řemeslná pražírna Labcafe z Rakovníka: Most mezi klasickou a výběrovou kávou

8. listopadu 2025
Zrnka z hrnka - chřibská pražírna

Zrnka z hrnka – chřibská pražírna: Řemeslná káva a keramické hrnky z Vřesovic

4. listopadu 2025
Ladislav Király - kávy od Piráta

Kávy od Piráta jsou jako dvě hrozny: Dostali jsme K.O. v prvním kole

31. října 2025
Back in Black od BeCafé - príprava espressa

Back in Black: Nová velmi levná kvalitní espresso směs od Be:Café

27. října 2025
  • Ceník
  • Zásady ochrany osobních údajů

Copyright © 2025 Blogokave.cz - Všechna práva vyhrazena. Vyrobeno Creawise.DIGITAL

Spravovat souhlas
K poskytování těch nejlepších zkušeností používáme technologie, jako jsou soubory cookie pro ukládání a/nebo přístup k informacím. Souhlas s těmito technologiemi nám umožní zpracovávat údaje.
Funkčné Vždy aktivní
Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
Predvoľby
Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
Štatistiky
Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
Marketing
Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
Spravovat možnosti Spravovat služby Správa {vendor_count} prodejců Přečtěte si více o těchto účelech
Upravit
{title} {title} {title}
No Result
View All Result
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty

Copyright © 2025 Blogokave.cz - Všechna práva vyhrazena. Vyrobeno Creawise.DIGITAL