Hand brew je jednoduše filtrovaná káva připravena ručně baristou – ne strojově. V podstatě je to podkategorie filtrované kávy. Každé hand brew je filtrovaná káva, ale ne každá filtrovaná káva je hand brew. Dobré, co?
Hand brew má svá specifika. Musí být připraveno čerstvě. To znamená, že barista čerstvě namele požadované množství kávy, připraví nápoj a hned ho podává zákazníkovi. Důležité je, že hand brew nepřipravuje automatický překapávací kávovar, ale člověk. Právě tento „lidský element“ může kávu ovlivnit ve velmi pozitivním smyslu. Každý barista má svůj unikátní přístup ke kávě, který se nejlépe odrazí právě v hand brew.
Partnerem tohoto článku je pražírna kávy Coffeein. Při nákupu na e-shopu coffeein.sk můžete využít slevový kód BLOGOKAVE10, který platí na kávu, příslušenství a vše, co Coffeein nabízí.

Rozdíl mezi batch brew a hand brew
O batch brew jsme už na Blogu o kávě psali. Je to typ filtrované kávy připravené automatickým překapávacím kávovarem („batch brewer“). Tento kávovar umí za několik minut připravit velké množství kávy. Batch je tedy do jisté míry opakem hand brew, které je připravováno ručně člověkem a v malých porcích.
Výhody a nevýhody hand brew
Každá příprava kávy má své plusy a mínusy. Jinak tomu není ani v případě hand brew. Mezi jeho největší přednosti patří možnost ovlivnit způsob přípravy kávy různými recepty a přístupy. V hand brew se nejlépe ukážou schopnosti baristy. Člověk má nad přípravou absolutní kontrolu a během jejího průběhu může zasáhnout do způsobu extrakce.

Hand brew může být i zážitkem – mnoho zákazníků fascinovaně sleduje přípravu filtrované kávy. Barista může svého zákazníka doslova vtáhnout do dění a jeho zážitek maximalizovat podrobným vysvětlováním a kontaktem. Jelikož je každé hand brew připravováno čerstvě na objednávku, nemůže se stát, že se nějaké vylije nebo nevypije. Hand brew může být obrovskou zábavou i pro samotného baristu. Existuje neuvěřitelné množství různého příslušenství, se kterým si může barista hrát a zkoušet nové možnosti.
Na druhé straně má hand brew i své mínusy. Jedním z největších je jeho zdlouhavá příprava. Kávu musíte namlít, ohřát vodu na požadovanou teplotu a kávu postupně zalévat. Celý proces může trvat i více než pět minut. Není to tedy něco, co si vezmete s sebou, když spěcháte.

Naopak, batch brew – jelikož je připravováno předem ve větších množstvích – je stavěno na rychlé podávání a efektivitu v kavárně. V případě hand brew je větší pravděpodobnost, že se káva jednoduše nepovede. Když kávu připravujete poprvé, je dost možné, že to nebude to pravé ořechové. Důležité je nastavit recept, což může být pro mnohé zátěž.
Konzistentnost hand brew je nižší než v případě batch brew. Pokud si chcete hand brew připravovat doma, budete potřebovat množství příslušenství jako například konvici s úzkým hrdlem, dripper, mlýnek, filtrační papíry a podobně.

Příprava
Je mnoho způsobů přípravy hand brew. Na trhu se nachází mnoho různých dripperů, které přímo ovlivňují výslednou chuť vaší kávy. Kromě dripperu je důležité mít i kvalitní mlýnek. Každý dripper potřebuje filtrační papír, který odfiltruje částečky kávy od vody. Abyste mohli kávu zalévat, potřebujete konvici s úzkým hrdlem, která je ve většině případů nezbytností.
Mezi naše oblíbené drippery patří Origami. Je zajímavý svým tvarem a možností použít dva různé typy filtračních papírů – kónický, ale i papír s plochým dnem. Origami dokáže díky svému tvaru z kávy vytáhnout zejména sladkost a ovocnost. Proto jsme se rozhodli připravit si pomocí něj supersladkou a ovocnou Kolumbii Ortíz z pražírny Coffeein.

Recept
Origami dripper – kónické filtrační papíry
voda ohřátá na 95°C
16g Kolumbie Ortíz z pražírny Coffeein
20 kliků na mlýnku Comandante (střední mletí)
0:00 – 0:40 min – 1. nálev – „blooming“ – 100g vody
0:40 – 1:15 min – 2. nálev – dalších 100g vody
1:15 min – 3. nálev – 40g vody
výsledné množství – 240ml (poměr 1:15)
výsledný čas – 2:15 min
Takto připravený filtr je výrazně ovocný. Převládá v něm tropické ovoce a hrozny. Jeho tělo je šťavnaté a středně plné, připomíná ovocný džus. Nebojte se s kávou experimentovat, při hand brew je všechno ve vašich rukou.
Náš tip: na e-shopu coffeein.sk platí slevový kód BLOGOKAVE10. Můžete ho využít při koupi kávy, příslušenství a všeho, co Coffeein nabízí.







