Neděle, 9 listopadu, 2025
sk Slovenčina cs Čeština
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty
No Result
View All Result
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty
No Result
View All Result
Blog o káve
sk Slovenčina cs Čeština
No Result
View All Result
Domů Metody přípravy

Hario Switch: Neobvyklý dripper kombinující imerzi a perkolaci

Gabriela Drenková Od Gabriela Drenková
7. srpna 2024
Hario Immersion Switch
Share on FacebookShare on Twitter

Společnost Hario se už dlouhá desetiletí zabývá výrobou kávového příslušenství, které si získalo srdce mnoha kávomilců. Mezi klasické drippery zařadila i inovativní novinku Hario Immersion Switch. Přináší ale Hario Switch skutečně něco nového? Odpověď na tuto otázku a mnoho dalších informací najdete v následujících řádcích.

Všestranný dripper

Hario Switch je velmi zajímavý dripper. Spojuje dva světy v jeden – imerzi a perkolaci. Imerze představuje absolutní ponoření pomleté kávy ve vodě, zatímco perkolace znamená postupné protékání vody namletou kávou. Hario Immersion Switch je tedy kombinací klasického dripperu Hario V60 (perkolace) a imerze (například obrácená metoda Aeropressu).

O tom, zda je při přípravě filtrované kávy lepší perkolace nebo imerze, se vedou debaty už dlouhá léta. Proto ve společnosti Hario přinesli převratný nápad využít přednosti obou způsobů přípravy.

Náš tip: při koupi dripperu Hario Switch využijte na coffeein.sk slevový kód BLOGOKAVE10.

Hario Immersion Switch – dripper od společnosti Hario

Podstata dripperu Hario Switch

Spojení perkolace a imerze je relativně neobvyklé. Jak toho ale v Hario dosáhli?

Dripper vypadá velmi podobně jako klasické Hario V60. Je skleněný a po stranách má vertikálně nakloněné výstupky. Tajemství se skrývá ve spodní části dripperu. Tam najdete malou kovovou kuličku, jejíž úkolem je znemožnit protékání vody kávou. Ovládá se prostřednictvím přepínače na kraji dripperu, v černé části. Tímto vypínačem buď uvolníte kuličku, což způsobí klasické protékání (perkolaci), nebo jí uzavřete protékání, čímž se vytvoří úplné ponoření kávy (imerze).

Práce s tímto dripperem je velmi jednoduchá. Chcete-li, aby byla káva v přímém kontaktu s vodou delší dobu, přepínačem dírku ucpete. Naopak, chcete-li z Hario Switch vytvořit běžnou Hario V60, případně, pokud jste kávu už nějakou dobu extrahovali, stačí kuličku uvolnit a káva vám proteče do dekantéru.

Hario Switch - mletá káva

Výhody dripperu Hario Switch

Mezi velké výhody tohoto „překapávače“ patří právě možnost imerze. Při imerzi se voda dostane ke všem částečkám kávy, což zajistí rovnoměrnější extrakci. Imerzí dostanete z kávy plnější tělo a zaoblenější chutě.

Výhodou perkolace je zase čistota, výraznost a vyváženost chutí. Chutě kávy připravené perkolací jsou obecně snadněji rozpoznatelné.

Spojením těchto dvou přístupů můžete získat kávu s plnějším tělem, výraznými chuťovými prvky a hladkou texturou. Pojďte si však tento předpoklad i prakticky vyzkoušet.

dripper Hario Immersion Switch – zalévání kávy

Vietnam Lang Biang Pink Honey z pražírny Coffeein

Na test dripperu Hario Switch jsme si vybrali „růžovou“ kávu z pražírny Coffeein. Je jí Vietnam Lang Biang Pink Honey od slovenského farmáře Mariána Takáče. Jde o čistou kávu slibující vysokou sladkost, jemnou aciditu a ovocnost. Co z ní dostal dripper Hario Switch?

Vietnam Lang Biang Pink Honey jsme v první řadě namleli relativně najemno (20 kliků na mlýnku Comandante). Do dripperu jsme vložili klasický filtrační papír značky Hario, promyli ho a následně do něj nasypali namletou kávu.

dripper Hario Switch – příprava kávy

Nálevy jsme rozdělili do tří částí – první nálev 40 g (blooming) a následně dva nálevy po 110 g. Při přípravě jsme využili i možnost imerze, a to hned třikrát. Na začátku všech tří nálevů jsme nechali kávu úplně namočit ve vodě. Následně jsme po 15 sekundách uvolnili zátku a nechali kávu protéct. Níže najdete přehledně sepsaný recept.

Káva měla velmi příjemné šťavnaté tělo a sirupovou texturu. V chuti se objevila zejména hroznová sladkost a tóny hnědého cukru, které doplňovala jemná acidita bobulového ovoce. Jednotlivé tóny byly poměrně výrazné, avšak stále vyvážené a jasně rozpoznatelné. Hario Immersion Switch odvedl dobrou práci.

Hario Immersion Switch – příprava kávy

Závěr

Dripper Hario Switch je velmi zajímavým příslušenstvím, které může váš domácí „brew bar“ povýšit na vyšší úroveň. Jste-li skutečný kávový nerd, určitě vás zaujme možnost střídání imerze a perkolace jednoduchým stisknutím ventilu.

Vietnam Lang Biang Pink Honey připravený přes Hario Switch vůbec nezklamal. Byl plný chutí, zejména sladkosti, měl příjemně zaoblené chutě, které zároveň vytvářely dokonalou rovnováhu.

Náš tip: při koupi kávy i příslušenství na e-shopu coffeein.sk využijte slevový kód BLOGOKAVE10.

Vietnam Lang Biang Pink Honey od Coffeeinu – hotová káva

Recept na přípravu kávy přes Hario Switch

18 g Vietnam Lang Biang Pink Honey
260 ml vody
93 stupňů Celsia

0:00-0:40 – 1. nálev krouživě – 40 g – zavřený ventil, otevřete až na 0:30 a v 0:40 znovu zavřete
0:40-1:15 – 2. nálev krouživě – 110 g – nechte zavřený ventil až do 1:15, potom otevřete a nechte protéct a znovu zavřete v 1:25
1:30-2:00 – 3. nálev krouživě – 110 g – nechte zavřený ventil až do 2:00, potom otevřete a nechte protéct až do konce

Hario Immersion Switch V60-02 najdete na e-shopu coffeein.sk.

Hario Switch – pohled shora
Vietnam Lang Biang Pink Honey od Coffeeinu
0x Super článok
Speciální nabídka

Štítky: dripper
Gabriela Drenková

Gabriela Drenková

Ahojte, moje meno je Gabriela. Pred niekoľkými rokmi som prvýkrát ochutnala filtrovanú kávu a odvtedy som sa jej nevzdala. Raz za čas ma môžete nájsť za barom v Košiciach, avšak primárne sa venujem Blogu. Prečítať si odo mňa môžete články týkajúce sa alternatívnej prípravy kávy, kávových trendov a iných výstrelkov. Okrem kávy občas filozofujem na FF UPJŠ, čítam knihy a venujem sa psovi.

Následující článek
prečo je káva horká

Proč je káva hořká a jak v kávě vzniká hořkost?

Please login to join discussion

KATEGORIE ČLÁNKŮ

  • Druhy kávových nápojů
  • Exkluzivní
  • Kavárny
  • Kávovary
  • Kávové trendy sociálních sítí
  • Kávový blogger
  • Metody přípravy
  • Ostatní
  • Pojď ochutnat řemeslnou pražírnu
  • Představení nových káv
  • Recenze kávových kapslí
  • Recenze kávy
  • Recepty
  • Zajímavá fakta o kávě
  • Zdraví

VAŠE SLEVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNÍ SÍTĚ

pražírna Labcafe - interiér

Řemeslná pražírna Labcafe z Rakovníka: Most mezi klasickou a výběrovou kávou

8. listopadu 2025
Zrnka z hrnka - chřibská pražírna

Zrnka z hrnka – chřibská pražírna: Řemeslná káva a keramické hrnky z Vřesovic

4. listopadu 2025
Ladislav Király - kávy od Piráta

Kávy od Piráta jsou jako dvě hrozny: Dostali jsme K.O. v prvním kole

31. října 2025
Back in Black od BeCafé - príprava espressa

Back in Black: Nová velmi levná kvalitní espresso směs od Be:Café

27. října 2025
Alan Jarrar a Kalliopé Jarrar Theodorakaku - STAV SE Espresso Bar

Nejlepší kavárna v Česku: Cenný titul ECTA získal brněnský STAV SE Espresso Bar

26. října 2025
Punk Unicorn od Coffeeinu - príprava espressa

Sweet Unicorn a Punk Unicorn: Zábavné marakujové blendy od Coffeeinu

25. října 2025
Blog o káve

Ochutnejte kávu z řemeslných pražíren a k té supermarketové se už nevrátíte.

Naše sociální sítě

KATEGORIE ČLÁNKŮ

  • Druhy kávových nápojů
  • Exkluzivní
  • Kavárny
  • Kávovary
  • Kávové trendy sociálních sítí
  • Kávový blogger
  • Metody přípravy
  • Ostatní
  • Pojď ochutnat řemeslnou pražírnu
  • Představení nových káv
  • Recenze kávových kapslí
  • Recenze kávy
  • Recepty
  • Zajímavá fakta o kávě
  • Zdraví

ZNAČKY

baristická váha Be:café bezkofeinová káva cappuccino Coffeein cold brew dripper espresso filtrace vody filtrovaná káva french press Goriffee instantní káva Kofein koťogo kyselost kávy káva káva a spánek káva a zdraví Kávoholik kávovar kávovník kávová zrna kávové kapsle kávové nápoje kávové trendy Marián Takáč Michal Šturc moka konvice negativní vlastnosti kávy obal kávy odbourávání kofeinu Popradská káva Pozitivní vlastnosti kávy pražení kávy příprava kávy Ready After recenze kávy recepty rozhovor starbucks vietnamská káva výběrová káva zajímavosti o kávě šálek na kávu

TOP ČLÁNKY

pražírna Labcafe - interiér

Řemeslná pražírna Labcafe z Rakovníka: Most mezi klasickou a výběrovou kávou

8. listopadu 2025
Zrnka z hrnka - chřibská pražírna

Zrnka z hrnka – chřibská pražírna: Řemeslná káva a keramické hrnky z Vřesovic

4. listopadu 2025
Ladislav Király - kávy od Piráta

Kávy od Piráta jsou jako dvě hrozny: Dostali jsme K.O. v prvním kole

31. října 2025
Back in Black od BeCafé - príprava espressa

Back in Black: Nová velmi levná kvalitní espresso směs od Be:Café

27. října 2025
  • Ceník
  • Zásady ochrany osobních údajů

Copyright © 2025 Blogokave.cz - Všechna práva vyhrazena. Vyrobeno Creawise.DIGITAL

Spravovat souhlas
K poskytování těch nejlepších zkušeností používáme technologie, jako jsou soubory cookie pro ukládání a/nebo přístup k informacím. Souhlas s těmito technologiemi nám umožní zpracovávat údaje.
Funkčné Vždy aktivní
Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
Predvoľby
Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
Štatistiky
Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
Marketing
Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
Spravovat možnosti Spravovat služby Správa {vendor_count} prodejců Přečtěte si více o těchto účelech
Upravit
{title} {title} {title}
No Result
View All Result
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty

Copyright © 2025 Blogokave.cz - Všechna práva vyhrazena. Vyrobeno Creawise.DIGITAL