Společnost Hario se už dlouhá desetiletí zabývá výrobou kávového příslušenství, které si získalo srdce mnoha kávomilců. Mezi klasické drippery zařadila i inovativní novinku Hario Immersion Switch. Přináší ale Hario Switch skutečně něco nového? Odpověď na tuto otázku a mnoho dalších informací najdete v následujících řádcích.
Všestranný dripper
Hario Switch je velmi zajímavý dripper. Spojuje dva světy v jeden – imerzi a perkolaci. Imerze představuje absolutní ponoření pomleté kávy ve vodě, zatímco perkolace znamená postupné protékání vody namletou kávou. Hario Immersion Switch je tedy kombinací klasického dripperu Hario V60 (perkolace) a imerze (například obrácená metoda Aeropressu).
O tom, zda je při přípravě filtrované kávy lepší perkolace nebo imerze, se vedou debaty už dlouhá léta. Proto ve společnosti Hario přinesli převratný nápad využít přednosti obou způsobů přípravy.
Náš tip: při koupi dripperu Hario Switch využijte na coffeein.sk slevový kód BLOGOKAVE10.

Podstata dripperu Hario Switch
Spojení perkolace a imerze je relativně neobvyklé. Jak toho ale v Hario dosáhli?
Dripper vypadá velmi podobně jako klasické Hario V60. Je skleněný a po stranách má vertikálně nakloněné výstupky. Tajemství se skrývá ve spodní části dripperu. Tam najdete malou kovovou kuličku, jejíž úkolem je znemožnit protékání vody kávou. Ovládá se prostřednictvím přepínače na kraji dripperu, v černé části. Tímto vypínačem buď uvolníte kuličku, což způsobí klasické protékání (perkolaci), nebo jí uzavřete protékání, čímž se vytvoří úplné ponoření kávy (imerze).
Práce s tímto dripperem je velmi jednoduchá. Chcete-li, aby byla káva v přímém kontaktu s vodou delší dobu, přepínačem dírku ucpete. Naopak, chcete-li z Hario Switch vytvořit běžnou Hario V60, případně, pokud jste kávu už nějakou dobu extrahovali, stačí kuličku uvolnit a káva vám proteče do dekantéru.

Výhody dripperu Hario Switch
Mezi velké výhody tohoto „překapávače“ patří právě možnost imerze. Při imerzi se voda dostane ke všem částečkám kávy, což zajistí rovnoměrnější extrakci. Imerzí dostanete z kávy plnější tělo a zaoblenější chutě.
Výhodou perkolace je zase čistota, výraznost a vyváženost chutí. Chutě kávy připravené perkolací jsou obecně snadněji rozpoznatelné.
Spojením těchto dvou přístupů můžete získat kávu s plnějším tělem, výraznými chuťovými prvky a hladkou texturou. Pojďte si však tento předpoklad i prakticky vyzkoušet.

Vietnam Lang Biang Pink Honey z pražírny Coffeein
Na test dripperu Hario Switch jsme si vybrali „růžovou“ kávu z pražírny Coffeein. Je jí Vietnam Lang Biang Pink Honey od slovenského farmáře Mariána Takáče. Jde o čistou kávu slibující vysokou sladkost, jemnou aciditu a ovocnost. Co z ní dostal dripper Hario Switch?
Vietnam Lang Biang Pink Honey jsme v první řadě namleli relativně najemno (20 kliků na mlýnku Comandante). Do dripperu jsme vložili klasický filtrační papír značky Hario, promyli ho a následně do něj nasypali namletou kávu.

Nálevy jsme rozdělili do tří částí – první nálev 40 g (blooming) a následně dva nálevy po 110 g. Při přípravě jsme využili i možnost imerze, a to hned třikrát. Na začátku všech tří nálevů jsme nechali kávu úplně namočit ve vodě. Následně jsme po 15 sekundách uvolnili zátku a nechali kávu protéct. Níže najdete přehledně sepsaný recept.
Káva měla velmi příjemné šťavnaté tělo a sirupovou texturu. V chuti se objevila zejména hroznová sladkost a tóny hnědého cukru, které doplňovala jemná acidita bobulového ovoce. Jednotlivé tóny byly poměrně výrazné, avšak stále vyvážené a jasně rozpoznatelné. Hario Immersion Switch odvedl dobrou práci.

Závěr
Dripper Hario Switch je velmi zajímavým příslušenstvím, které může váš domácí „brew bar“ povýšit na vyšší úroveň. Jste-li skutečný kávový nerd, určitě vás zaujme možnost střídání imerze a perkolace jednoduchým stisknutím ventilu.
Vietnam Lang Biang Pink Honey připravený přes Hario Switch vůbec nezklamal. Byl plný chutí, zejména sladkosti, měl příjemně zaoblené chutě, které zároveň vytvářely dokonalou rovnováhu.
Náš tip: při koupi kávy i příslušenství na e-shopu coffeein.sk využijte slevový kód BLOGOKAVE10.

Recept na přípravu kávy přes Hario Switch
18 g Vietnam Lang Biang Pink Honey
260 ml vody
93 stupňů Celsia
0:00-0:40 – 1. nálev krouživě – 40 g – zavřený ventil, otevřete až na 0:30 a v 0:40 znovu zavřete
0:40-1:15 – 2. nálev krouživě – 110 g – nechte zavřený ventil až do 1:15, potom otevřete a nechte protéct a znovu zavřete v 1:25
1:30-2:00 – 3. nálev krouživě – 110 g – nechte zavřený ventil až do 2:00, potom otevřete a nechte protéct až do konce
Hario Immersion Switch V60-02 najdete na e-shopu coffeein.sk.








