Stane se vám někdy, že se vám podaří připravit až příliš hořkou kávu a už to není takové blaho, jaké si obvykle užíváte? Napijete se a máte pocit, že hořkost je až příliš výrazná a káva vám jednoduše nechutná.
Ano, káva do jisté míry má být hořká a je to úplně přirozené. Hořkost by však neměla být natolik silná, aby překryla všechny ostatní chuťové nuance. Chceme v ní totiž cítit i varietu jiných chutí, možná čokoládových, možná ovocných, jakýchkoliv.
Stránka thekitchn.com ve svém příspěvku pojmenovala čtyři hlavní příčiny, které se mohou postarat o přehnanou hořkost kávy. A všem se víte velmi jednoduše vyhnout. Proč je káva hořká?
Kávu necháte extrahovat příliš dlouho
Toto je časté hlavně při přípravě přes french press. Pokud na kávu pozapomenete a namísto několika minut se bude louhovat například půl hodiny, už může pořádně zhořknout.
Zdroj dokonce hovoří i o zlozvyku, při kterém si kávovník ve french pressu nechá kávu dlouhodobě a postupně si ji odlévá do šálku. V tom případě by se mohla extrahovat i několik hodin a to by už vedlo pravděpodobně k enormní hořkosti.
Takže nezapomeňte, na přípravu prostřednictvím french pressu stačí čtyři minutky a potom z něj třeba kávu vylít. Kdyby přicházelo k dalšímu kontaktu tekutiny s mletými zrny, byla by z toho zbytečně hořká káva.
Nepoužíváte správnou hrubost mletí
Hrubost mletí je při přípravě kávy taktéž velmi důležitá a jejím nesprávným nastavením můžete všechno pokazit. Pokud byste kávu pomleli příliš nahrubo, tak by se nemusela vyextrahovat dost dobře. Pokud ji však pomelete příliš najemno, můžete dosáhnout jakési pře-extrahování. A bude to hořká káva.
Různé metody přípravy si vyžadují různou hrubost mletí. Do moka konvice patří jemněji namletá káva, do filtru, případně french pressu, třeba vsadit na hrubší mletí. Všechno je to nakonec o experimentování a každý si najde své optimum. Avšak pokud se vám vylouhovala příliš hořká káva, vězte, že možná jste vsadili až na velmi jemné mletí.
Používáte příliš horkou vodu
Při přípravě kávy je ideální používat filtrovanou vodu, díky které se dopracujete k vyšší kvalitě finálního nápoje, ale velmi důležitá je i její teplota. Pokud kávu zalijete vroucí vodou, můžete ji spálit a zbytečně tak vyvoláte přehnanou hořkost.
Když si nápoj připravujete například ve french pressu, případně v jiném zařízení, kde víte ovlivnit teplotu vody, vsaďte na teplotu od 90 do 95 stupňů Celsia. Pokud si ji zahříváte v rychlovarné konvici a přivedete ji k bodu varu, nechte ji nejdříve půl minuty až minutu postát a všechno bude v pořádku.
Vaše výbava je špinavá
Dost zajímavá příčina, ale i toto může vést k přehnaně hořké kávě. Zmíněný zdroj hovoří o tom, že zbytková káva z předcházející přípravy, která zůstala v přípravném nástroji, může výrazně ovlivnit chuť nového díla. Výbavu tedy třeba nejdříve důkladně vyčistit.
Hořká káva sice může mít fanoušky, ale není to to pravé ořechové. Tento nápoj ví toho nabídnout mnohem víc, než jen hořkost.






