Neděle, 9 listopadu, 2025
sk Slovenčina cs Čeština
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty
No Result
View All Result
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty
No Result
View All Result
Blog o káve
sk Slovenčina cs Čeština
No Result
View All Result
Domů Zajímavá fakta o kávě

Hořká káva: Čtyři věci, které to způsobí

Ladislav Király Od Ladislav Király
31. července 2020
Prečo je káva príliš horká?

Máte niekedy pocit, že vami pripravená káva je až príliš horká a neviete, čo ste spravili zle? (Foto: @karlchor/Unsplash)

Share on FacebookShare on Twitter

Stane se vám někdy, že se vám podaří připravit až příliš hořkou kávu a už to není takové blaho, jaké si obvykle užíváte? Napijete se a máte pocit, že hořkost je až příliš výrazná a káva vám jednoduše nechutná.

Ano, káva do jisté míry má být hořká a je to úplně přirozené. Hořkost by však neměla být natolik silná, aby překryla všechny ostatní chuťové nuance. Chceme v ní totiž cítit i varietu jiných chutí, možná čokoládových, možná ovocných, jakýchkoliv.

Stránka thekitchn.com ve svém příspěvku pojmenovala čtyři hlavní příčiny, které se mohou postarat o přehnanou hořkost kávy. A všem se víte velmi jednoduše vyhnout. Proč je káva hořká?

Kávu necháte extrahovat příliš dlouho

Toto je časté hlavně při přípravě přes french press. Pokud na kávu pozapomenete a namísto několika minut se bude louhovat například půl hodiny, už může pořádně zhořknout.

Zdroj dokonce hovoří i o zlozvyku, při kterém si kávovník ve french pressu nechá kávu dlouhodobě a postupně si ji odlévá do šálku. V tom případě by se mohla extrahovat i několik hodin a to by už vedlo pravděpodobně k enormní hořkosti.

Takže nezapomeňte, na přípravu prostřednictvím french pressu stačí čtyři minutky a potom z něj třeba kávu vylít. Kdyby přicházelo k dalšímu kontaktu tekutiny s mletými zrny, byla by z toho zbytečně hořká káva.

Nepoužíváte správnou hrubost mletí

Hrubost mletí je při přípravě kávy taktéž velmi důležitá a jejím nesprávným nastavením můžete všechno pokazit. Pokud byste kávu pomleli příliš nahrubo, tak by se nemusela vyextrahovat dost dobře. Pokud ji však pomelete příliš najemno, můžete dosáhnout jakési pře-extrahování. A bude to hořká káva.

Různé metody přípravy si vyžadují různou hrubost mletí. Do moka konvice patří jemněji namletá káva, do filtru, případně french pressu, třeba vsadit na hrubší mletí. Všechno je to nakonec o experimentování a každý si najde své optimum. Avšak pokud se vám vylouhovala příliš hořká káva, vězte, že možná jste vsadili až na velmi jemné mletí.

Používáte příliš horkou vodu

Při přípravě kávy je ideální používat filtrovanou vodu, díky které se dopracujete k vyšší kvalitě finálního nápoje, ale velmi důležitá je i její teplota. Pokud kávu zalijete vroucí vodou, můžete ji spálit a zbytečně tak vyvoláte přehnanou hořkost.

Když si nápoj připravujete například ve french pressu, případně v jiném zařízení, kde víte ovlivnit teplotu vody, vsaďte na teplotu od 90 do 95 stupňů Celsia. Pokud si ji zahříváte v rychlovarné konvici a přivedete ji k bodu varu, nechte ji nejdříve půl minuty až minutu postát a všechno bude v pořádku.

Vaše výbava je špinavá

Dost zajímavá příčina, ale i toto může vést k přehnaně hořké kávě. Zmíněný zdroj hovoří o tom, že zbytková káva z předcházející přípravy, která zůstala v přípravném nástroji, může výrazně ovlivnit chuť nového díla. Výbavu tedy třeba nejdříve důkladně vyčistit.

Hořká káva sice může mít fanoušky, ale není to to pravé ořechové. Tento nápoj ví toho nabídnout mnohem víc, než jen hořkost.

Náš tip: zasloužíte si pít kvalitní kávu – klikněte zde a zobrazí se vám aktuálně platné slevové kódy do řemeslných pražíren kávy.

0x Super článok
Speciální nabídka

Štítky: hořkost kávy
Ladislav Király

Ladislav Király

Káva mi dlho nechutila. Bol to pre mňa len horký a nepríjemný nápoj, s ktorým som sa nevedel zblížiť. Až som raz čistou náhodou ochutnal výberovú kávu a pochopil som, že káva nemusí byť len horká. Káva môže chutiť.

Veľmi som túžil vykričať to do sveta a dať o tom vedieť všetkým. Preto som si v roku 2019 bookol doménu blogokave.sk a založil tento web.

Záleží mi na tom, aby ste ochutnali kávu zo slovenských pražiarní a touto cestou ich podporili. Tuto nájdete ZĽAVOVÉ KÓDY do najlepších z nich.

Potrebujete poradiť? Napíšte mi na IG @ladislavkiraly.

Následující článek
ranná káva - žena v posteli

Ranní káva: Proč po probuzení není nejlepší čas na kávu?

Please login to join discussion

KATEGORIE ČLÁNKŮ

  • Druhy kávových nápojů
  • Exkluzivní
  • Kavárny
  • Kávovary
  • Kávové trendy sociálních sítí
  • Kávový blogger
  • Metody přípravy
  • Ostatní
  • Pojď ochutnat řemeslnou pražírnu
  • Představení nových káv
  • Recenze kávových kapslí
  • Recenze kávy
  • Recepty
  • Zajímavá fakta o kávě
  • Zdraví

VAŠE SLEVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNÍ SÍTĚ

pražírna Labcafe - interiér

Řemeslná pražírna Labcafe z Rakovníka: Most mezi klasickou a výběrovou kávou

8. listopadu 2025
Zrnka z hrnka - chřibská pražírna

Zrnka z hrnka – chřibská pražírna: Řemeslná káva a keramické hrnky z Vřesovic

4. listopadu 2025
Ladislav Király - kávy od Piráta

Kávy od Piráta jsou jako dvě hrozny: Dostali jsme K.O. v prvním kole

31. října 2025
Back in Black od BeCafé - príprava espressa

Back in Black: Nová velmi levná kvalitní espresso směs od Be:Café

27. října 2025
Alan Jarrar a Kalliopé Jarrar Theodorakaku - STAV SE Espresso Bar

Nejlepší kavárna v Česku: Cenný titul ECTA získal brněnský STAV SE Espresso Bar

26. října 2025
Punk Unicorn od Coffeeinu - príprava espressa

Sweet Unicorn a Punk Unicorn: Zábavné marakujové blendy od Coffeeinu

25. října 2025
Blog o káve

Ochutnejte kávu z řemeslných pražíren a k té supermarketové se už nevrátíte.

Naše sociální sítě

KATEGORIE ČLÁNKŮ

  • Druhy kávových nápojů
  • Exkluzivní
  • Kavárny
  • Kávovary
  • Kávové trendy sociálních sítí
  • Kávový blogger
  • Metody přípravy
  • Ostatní
  • Pojď ochutnat řemeslnou pražírnu
  • Představení nových káv
  • Recenze kávových kapslí
  • Recenze kávy
  • Recepty
  • Zajímavá fakta o kávě
  • Zdraví

ZNAČKY

aeropress Alter-Nativ Be:café bezkofeinová káva cappuccino Coffeein cold brew dripper espresso filtrace vody filtrovaná káva french press Goriffee Hario V60 instantní káva Kofein koťogo káva káva a spánek káva a zdraví káva jako hnojivo Kávoholik kávovar kávové kapsle kávové nápoje Marián Takáč mletí kávových zrn mlýnek na kávu moka konvice negativní vlastnosti kávy nespresso obal kávy Popradská káva Pozitivní vlastnosti kávy pražení kávy příprava kávy Ready After recenze kávy recepty rozhovor Tchibo výběrová káva zajímavosti o kávě zelená káva Zlaté Zrnko

TOP ČLÁNKY

pražírna Labcafe - interiér

Řemeslná pražírna Labcafe z Rakovníka: Most mezi klasickou a výběrovou kávou

8. listopadu 2025
Zrnka z hrnka - chřibská pražírna

Zrnka z hrnka – chřibská pražírna: Řemeslná káva a keramické hrnky z Vřesovic

4. listopadu 2025
Ladislav Király - kávy od Piráta

Kávy od Piráta jsou jako dvě hrozny: Dostali jsme K.O. v prvním kole

31. října 2025
Back in Black od BeCafé - príprava espressa

Back in Black: Nová velmi levná kvalitní espresso směs od Be:Café

27. října 2025
  • Ceník
  • Zásady ochrany osobních údajů

Copyright © 2025 Blogokave.cz - Všechna práva vyhrazena. Vyrobeno Creawise.DIGITAL

Spravovat souhlas
K poskytování těch nejlepších zkušeností používáme technologie, jako jsou soubory cookie pro ukládání a/nebo přístup k informacím. Souhlas s těmito technologiemi nám umožní zpracovávat údaje.
Funkčné Vždy aktivní
Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
Predvoľby
Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
Štatistiky
Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
Marketing
Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
Spravovat možnosti Spravovat služby Správa {vendor_count} prodejců Přečtěte si více o těchto účelech
Upravit
{title} {title} {title}
No Result
View All Result
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty

Copyright © 2025 Blogokave.cz - Všechna práva vyhrazena. Vyrobeno Creawise.DIGITAL