Sobota, 8 listopadu, 2025
sk Slovenčina cs Čeština
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty
No Result
View All Result
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty
No Result
View All Result
Blog o káve
sk Slovenčina cs Čeština
No Result
View All Result
Domů Kávovary

Hygiena kávovarů: Co všechno byste měli svému miláčkovi dopřát?

Ladislav Király Od Ladislav Király
22. ledna 2025
hygiena kávovarov
Share on FacebookShare on Twitter
Spolupráce

Poté, co jsem měl v minulém roce možnost zúčastnit se školení De’Longhi, jsem si zapamatoval jednu důležitou věc: u hygieny kávovarů platí paradox nepřímé úměry. Tedy čím více kávovar používáte, tím méně ho musíte čistit. I když to možná nedává smysl, platí to. Přípravou káv a neustálým promýváním vnitřních obvodů se totiž přístroj do jisté míry čistí sám.

Když si připravíte jen jednu kávu za tři nebo čtyři dny, nedejbože za týden, tak to uvnitř automatického kávovaru začne pracovat a možná i žít svým životem. Po několika dnech už káva v odpadní misce plesniví a různé organické procesy začnou přirozeně probíhat ve všech vnitřních prostorách. Samozřejmě i v těch, které nevidíte.

Když toužíte po dokonalé a stoprocentně chutné kávě, musíte se o kávovar starat. Musíte jednoduše zajistit, aby kvalitnímu zrnu, které do něj sypete, „nepropůjčil“ žádné chuťové negativa. Prozradím vám, co všechno je potřeba dělat a jaké přípravky vám pomohou.

kávovary DeLonghi – přípravky na odvápňování

Hygiena pákového kávovaru

U pákového kávovaru je to z pohledu hygieny mnohem jednodušší než u automatického. Uvnitř kávovaru se totiž nachází pouze voda a mletá káva se k němu v podstatě jen přiblíží – nacházejíc se v portafiltru, tedy v páce. Tu stačí po přípravě kávy vyklepnout, propláchnout a vytřít. Po každé kávě spustím jeden cyklus přípravy espressa i „naprázdno“ (bez vložené páky), abych se zbavil možných zbytků mleté kávy, které se nalepily na sprchu.

Jednou za čas z portafiltru vyjmu i sítko a očistím povrch pod ním. Se starým zubním kartáčkem současně pročistím výpusti. No a taky „jednou za čas“ vytřu i vnitřek mlýnku. Samozřejmě čím častěji, tím lépe.

Vyšší řady pákových kávovarů De’Longhi La Specialista (Opera, Maestro) si vyžádají i použití čisticích tablet, které se vloží do páky a kávovaru pomáhají zbavit se mastnoty.

A ještě jedna věc: po každém použití kávovaru doporučuji vytřít jeho okolí, tedy povrch kuchyňské linky, protože se tam mohou nahromadit kousky mleté kávy, případně různé kávové kapky nebo „stopy“ od šálků.

Hygiena automatického kávovaru

U automatického kávovaru je potřeba provádět několik typů zákroků, které se pokusím rozdělit podle četnosti.

Každý den

Osobně dbám na to, abych měl ve svém kávovaru každý den čerstvou vodu. Jednou mi jeden odborník na vodu řekl, že se v ní poměrně rychle začnou množit mikroorganismy a stále to nosím v hlavě. Většinou mám na začátku dne odhad, kolik vody budu potřebovat a nádržku nenaplňuji doplna, abych zbytečně neplýtval.

Kromě toho každý den vysypu i nádobku s kávovými puky a propláchnu ji. Vím totiž, že pomletá a vlhká káva začne poměrně rychle degradovat, určitě se v ní množí různé bakterie a po pár dnech by začala plesnivět.

DeLonghi Magnifica Plus – odpadní a odkapávací miska
Vytahování misky na usazeniny.

Jednou za pár dní

Jednou za několik dní čistím odkapávací misku. Tohle bych teoreticky mohl dělat i každý den, ale ne vždycky se mi chce. Doma mám pákový i automatický kávovar De‘Longhi, ale do odkapávací misky se mi dostává jen minimum tekutin. Automat se vždy při zapínání i vypínání promývá, ale vodu zachytávám do poháru, který jsem si na tento účel vyhradil. Do misky tedy nejde téměř nic.

Jednou za pár dní dělám ještě jakési vnější kosmetické úpravy. Kávovar vytřu vlhkým a následně suchým hadříkem – aby nebyl ofrkaný. Kromě toho vytřu i plochy kolem něho a pod ním. Z kuchyňské linky se snažím odstranit všechny zbytky mleté kávy a různé jiné nečistoty, které se kolem kávovaru nasbíraly.

Jednou za měsíc

Kávovary De’Longhi jsou skvělé v tom, že je z nich možné velmi snadno vyjmout spařovací jednotku (označovanou i jako jednotka vyluhovače). Tu čistím jednou za měsíc, i když mnozí z vás jste mi psali, že to děláte častěji. Když je to skutečně tak, chválím vás.

DeLonghi Magnifica Plus – spařovací jednotka – jednotka vyluhovače
Spařovací jednotka.

Kávovar je třeba nejprve klasicky vypnout, potom vyjmout nádržku na vodu a za ní je skrytá tajemná jednotka, kde se děje všechno kávové kouzlo. Díky stisknutí tlačítek je venku za pár sekund a opláchnutí pod vodou je otázkou malé chvíle.

Tady bych rád upozornil na to, že spařovací jednotku neoplachuji pod horkou vodou, ale jen pod „vlažnou“. Současně při tom nepoužívám žádné přípravky, protože z jejích útrob nechci smýt potravinářskou vazelínu. Tak mě to naučili.

Jednou za delší časové období

Přibližně jednou za dva měsíce je třeba vyměnit filtr změkčující vodu a jednou za tři měsíce je třeba provést odvápnění. Tato doba se u jednotlivých uživatelů může lišit v závislosti na tvrdosti vody či na počtu uvařených káv. Na toto vás kávovar v každém případě upozorní. Jak jsem zmínil už výše, „jednou za čas“ se snažím s hadříkem a štětcem vytřít i mlýnek. Když pracuji s přepálenou a olejnatou kávou, tak to udělám okamžitě po jejím minutí.

Mléčné systémy

Nejsem fanoušek mléčných nápojů, takže tohle se mě příliš netýká, ale když používáte parní trysku na přípravu mléka, tak po našlehání mléka ji na pár sekund propláchněte. Vodní páru zapněte naprázdno a trysku potom důkladně vytřete. Určitě nechcete, aby na ní zůstaly byť jen zanedbatelné zbytky mléka, protože ty se začnou rychle kazit.

Když váš kávovar disponuje automatickým mléčným systémem, proveďte jeho propláchnutí po každém použití. Kávovary De’Longhi mají funkci CLEAN.

přípravky na hygienu kávovarů DeLonghi

Prostředky na péči o kávovar

Při nákupu prostředků, které vám pomohou s hygienou kávovarů, se snažte vyhledat oficiální příslušenství daného výrobce. V případě značky De’Longhi tyto věcičky najdete na eshopu delonghi.com, konkrétně v rubrice Údržba a péče.

Doporučuji hlavně toto:

Vodní filtr (nebo softballs) – pomáhá omezit tvorbu vodního kamene a zlepšuje výkon kávovaru. Pomáhá i prodloužit jeho životnost a přispívá k lepší chuti kávy.

Eco MultiClean – speciální přípravek na čištění mléčného systému. Jemně, ale účinně, čistí od mléka nejen samotný mléčný systém karafy, ale i všechny části kávovaru.

EcoDecalk odvápňovací prostředek – odvápňování je velmi důležité a primárně odstraňuje vodní kámen nahromaděný uvnitř zařízení. Pravidelné odvápňování pomáhá prodloužit životnost kávovaru a zlepšit energetickou účinnost.

Na závěr dodám, že pravidelná údržba kávovarů a hygiena při práci s nimi jsou velmi důležité. Pomohou prodloužit životnost kávovaru, pomohou předcházet poruchám a pomohou zachovat výkon kávovaru. No a samozřejmě pomohou dosáhnout maximální možné kvality kávy. Velmi důležitý je přitom i zdravotní aspekt, protože když svůj kávovar nečistíte a dobře se o něj nestaráte, určitě je domovem množství bakterií.

Zároveň bych vás rád upozornil i na to, abyste si hygienu všímali i v kavárnách. Když někde barista pracuje se zašpiněným kávovarem a všechno okolo má ofrkané, tak si u něj kávu víc nedávejte.

Článek vznikl ve spolupráci s výrobcem kávovarů De’Longhi.

Ve spolupráci s De’Longhi však rozhodně nevzniklo následující video, které zachytává naši nadpráci při hygienické péči o kávovar. A nebojte se, dali jsme si pozor, aby se mu nic nestalo.

Zobrazit tento příspěvek na Instagramu

A post shared by Ladislav Király-kávový bloger (@ladislavkiraly)

0x Super článok
Speciální nabídka

Štítky: De'Longhi
Ladislav Király

Ladislav Király

Káva mi dlho nechutila. Bol to pre mňa len horký a nepríjemný nápoj, s ktorým som sa nevedel zblížiť. Až som raz čistou náhodou ochutnal výberovú kávu a pochopil som, že káva nemusí byť len horká. Káva môže chutiť.

Veľmi som túžil vykričať to do sveta a dať o tom vedieť všetkým. Preto som si v roku 2019 bookol doménu blogokave.sk a založil tento web.

Záleží mi na tom, aby ste ochutnali kávu zo slovenských pražiarní a touto cestou ich podporili. Tuto nájdete ZĽAVOVÉ KÓDY do najlepších z nich.

Potrebujete poradiť? Napíšte mi na IG @ladislavkiraly.

Následující článek
veľké presso na druhú

Velké presso na druhou: Kávu jsme v moka konvičce uvařili na dvakrát, jak to dopadlo?

Please login to join discussion

KATEGORIE ČLÁNKŮ

  • Druhy kávových nápojů
  • Exkluzivní
  • Kavárny
  • Kávovary
  • Kávové trendy sociálních sítí
  • Kávový blogger
  • Metody přípravy
  • Ostatní
  • Pojď ochutnat řemeslnou pražírnu
  • Představení nových káv
  • Recenze kávových kapslí
  • Recenze kávy
  • Recepty
  • Zajímavá fakta o kávě
  • Zdraví

VAŠE SLEVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNÍ SÍTĚ

pražírna Labcafe - interiér

Řemeslná pražírna Labcafe z Rakovníka: Most mezi klasickou a výběrovou kávou

8. listopadu 2025
Zrnka z hrnka - chřibská pražírna

Zrnka z hrnka – chřibská pražírna: Řemeslná káva a keramické hrnky z Vřesovic

4. listopadu 2025
Ladislav Király - kávy od Piráta

Kávy od Piráta jsou jako dvě hrozny: Dostali jsme K.O. v prvním kole

31. října 2025
Back in Black od BeCafé - príprava espressa

Back in Black: Nová velmi levná kvalitní espresso směs od Be:Café

27. října 2025
Alan Jarrar a Kalliopé Jarrar Theodorakaku - STAV SE Espresso Bar

Nejlepší kavárna v Česku: Cenný titul ECTA získal brněnský STAV SE Espresso Bar

26. října 2025
Punk Unicorn od Coffeeinu - príprava espressa

Sweet Unicorn a Punk Unicorn: Zábavné marakujové blendy od Coffeeinu

25. října 2025
Blog o káve

Ochutnejte kávu z řemeslných pražíren a k té supermarketové se už nevrátíte.

Naše sociální sítě

KATEGORIE ČLÁNKŮ

  • Druhy kávových nápojů
  • Exkluzivní
  • Kavárny
  • Kávovary
  • Kávové trendy sociálních sítí
  • Kávový blogger
  • Metody přípravy
  • Ostatní
  • Pojď ochutnat řemeslnou pražírnu
  • Představení nových káv
  • Recenze kávových kapslí
  • Recenze kávy
  • Recepty
  • Zajímavá fakta o kávě
  • Zdraví

ZNAČKY

arabica Be:café bezkofeinová káva bušení srdce po kávě cappuccino Coffeein cold brew dripper espresso festival kávy filtrace vody filtrovaná káva french press Goriffee instantní káva intolerance na kofein Kofein koťogo káva káva a spánek káva a zdraví káva s mlékem Kávoholik kávovar kávové kapsle kávové nápoje liberica Marián Takáč moka konvice negativní vlastnosti kávy obal kávy Popradská káva Pozitivní vlastnosti kávy pražení kávy příprava kávy Ready After recenze kávy recepty robusta rozhovor spracování kávy stupně pražení kávy Valerian Hrala výběrová káva zajímavosti o kávě

TOP ČLÁNKY

pražírna Labcafe - interiér

Řemeslná pražírna Labcafe z Rakovníka: Most mezi klasickou a výběrovou kávou

8. listopadu 2025
Zrnka z hrnka - chřibská pražírna

Zrnka z hrnka – chřibská pražírna: Řemeslná káva a keramické hrnky z Vřesovic

4. listopadu 2025
Ladislav Király - kávy od Piráta

Kávy od Piráta jsou jako dvě hrozny: Dostali jsme K.O. v prvním kole

31. října 2025
Back in Black od BeCafé - príprava espressa

Back in Black: Nová velmi levná kvalitní espresso směs od Be:Café

27. října 2025
  • Ceník
  • Zásady ochrany osobních údajů

Copyright © 2025 Blogokave.cz - Všechna práva vyhrazena. Vyrobeno Creawise.DIGITAL

Spravovat souhlas
K poskytování těch nejlepších zkušeností používáme technologie, jako jsou soubory cookie pro ukládání a/nebo přístup k informacím. Souhlas s těmito technologiemi nám umožní zpracovávat údaje.
Funkčné Vždy aktivní
Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
Predvoľby
Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
Štatistiky
Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
Marketing
Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
Spravovat možnosti Spravovat služby Správa {vendor_count} prodejců Přečtěte si více o těchto účelech
Upravit
{title} {title} {title}
No Result
View All Result
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty

Copyright © 2025 Blogokave.cz - Všechna práva vyhrazena. Vyrobeno Creawise.DIGITAL