
Poté, co jsem měl v minulém roce možnost zúčastnit se školení De’Longhi, jsem si zapamatoval jednu důležitou věc: u hygieny kávovarů platí paradox nepřímé úměry. Tedy čím více kávovar používáte, tím méně ho musíte čistit. I když to možná nedává smysl, platí to. Přípravou káv a neustálým promýváním vnitřních obvodů se totiž přístroj do jisté míry čistí sám.
Když si připravíte jen jednu kávu za tři nebo čtyři dny, nedejbože za týden, tak to uvnitř automatického kávovaru začne pracovat a možná i žít svým životem. Po několika dnech už káva v odpadní misce plesniví a různé organické procesy začnou přirozeně probíhat ve všech vnitřních prostorách. Samozřejmě i v těch, které nevidíte.
Když toužíte po dokonalé a stoprocentně chutné kávě, musíte se o kávovar starat. Musíte jednoduše zajistit, aby kvalitnímu zrnu, které do něj sypete, „nepropůjčil“ žádné chuťové negativa. Prozradím vám, co všechno je potřeba dělat a jaké přípravky vám pomohou.

Hygiena pákového kávovaru
U pákového kávovaru je to z pohledu hygieny mnohem jednodušší než u automatického. Uvnitř kávovaru se totiž nachází pouze voda a mletá káva se k němu v podstatě jen přiblíží – nacházejíc se v portafiltru, tedy v páce. Tu stačí po přípravě kávy vyklepnout, propláchnout a vytřít. Po každé kávě spustím jeden cyklus přípravy espressa i „naprázdno“ (bez vložené páky), abych se zbavil možných zbytků mleté kávy, které se nalepily na sprchu.
Jednou za čas z portafiltru vyjmu i sítko a očistím povrch pod ním. Se starým zubním kartáčkem současně pročistím výpusti. No a taky „jednou za čas“ vytřu i vnitřek mlýnku. Samozřejmě čím častěji, tím lépe.
Vyšší řady pákových kávovarů De’Longhi La Specialista (Opera, Maestro) si vyžádají i použití čisticích tablet, které se vloží do páky a kávovaru pomáhají zbavit se mastnoty.
A ještě jedna věc: po každém použití kávovaru doporučuji vytřít jeho okolí, tedy povrch kuchyňské linky, protože se tam mohou nahromadit kousky mleté kávy, případně různé kávové kapky nebo „stopy“ od šálků.
Hygiena automatického kávovaru
U automatického kávovaru je potřeba provádět několik typů zákroků, které se pokusím rozdělit podle četnosti.
Každý den
Osobně dbám na to, abych měl ve svém kávovaru každý den čerstvou vodu. Jednou mi jeden odborník na vodu řekl, že se v ní poměrně rychle začnou množit mikroorganismy a stále to nosím v hlavě. Většinou mám na začátku dne odhad, kolik vody budu potřebovat a nádržku nenaplňuji doplna, abych zbytečně neplýtval.
Kromě toho každý den vysypu i nádobku s kávovými puky a propláchnu ji. Vím totiž, že pomletá a vlhká káva začne poměrně rychle degradovat, určitě se v ní množí různé bakterie a po pár dnech by začala plesnivět.

Jednou za pár dní
Jednou za několik dní čistím odkapávací misku. Tohle bych teoreticky mohl dělat i každý den, ale ne vždycky se mi chce. Doma mám pákový i automatický kávovar De‘Longhi, ale do odkapávací misky se mi dostává jen minimum tekutin. Automat se vždy při zapínání i vypínání promývá, ale vodu zachytávám do poháru, který jsem si na tento účel vyhradil. Do misky tedy nejde téměř nic.
Jednou za pár dní dělám ještě jakési vnější kosmetické úpravy. Kávovar vytřu vlhkým a následně suchým hadříkem – aby nebyl ofrkaný. Kromě toho vytřu i plochy kolem něho a pod ním. Z kuchyňské linky se snažím odstranit všechny zbytky mleté kávy a různé jiné nečistoty, které se kolem kávovaru nasbíraly.
Jednou za měsíc
Kávovary De’Longhi jsou skvělé v tom, že je z nich možné velmi snadno vyjmout spařovací jednotku (označovanou i jako jednotka vyluhovače). Tu čistím jednou za měsíc, i když mnozí z vás jste mi psali, že to děláte častěji. Když je to skutečně tak, chválím vás.

Kávovar je třeba nejprve klasicky vypnout, potom vyjmout nádržku na vodu a za ní je skrytá tajemná jednotka, kde se děje všechno kávové kouzlo. Díky stisknutí tlačítek je venku za pár sekund a opláchnutí pod vodou je otázkou malé chvíle.
Tady bych rád upozornil na to, že spařovací jednotku neoplachuji pod horkou vodou, ale jen pod „vlažnou“. Současně při tom nepoužívám žádné přípravky, protože z jejích útrob nechci smýt potravinářskou vazelínu. Tak mě to naučili.
Jednou za delší časové období
Přibližně jednou za dva měsíce je třeba vyměnit filtr změkčující vodu a jednou za tři měsíce je třeba provést odvápnění. Tato doba se u jednotlivých uživatelů může lišit v závislosti na tvrdosti vody či na počtu uvařených káv. Na toto vás kávovar v každém případě upozorní. Jak jsem zmínil už výše, „jednou za čas“ se snažím s hadříkem a štětcem vytřít i mlýnek. Když pracuji s přepálenou a olejnatou kávou, tak to udělám okamžitě po jejím minutí.
Mléčné systémy
Nejsem fanoušek mléčných nápojů, takže tohle se mě příliš netýká, ale když používáte parní trysku na přípravu mléka, tak po našlehání mléka ji na pár sekund propláchněte. Vodní páru zapněte naprázdno a trysku potom důkladně vytřete. Určitě nechcete, aby na ní zůstaly byť jen zanedbatelné zbytky mléka, protože ty se začnou rychle kazit.
Když váš kávovar disponuje automatickým mléčným systémem, proveďte jeho propláchnutí po každém použití. Kávovary De’Longhi mají funkci CLEAN.

Prostředky na péči o kávovar
Při nákupu prostředků, které vám pomohou s hygienou kávovarů, se snažte vyhledat oficiální příslušenství daného výrobce. V případě značky De’Longhi tyto věcičky najdete na eshopu delonghi.com, konkrétně v rubrice Údržba a péče.
Doporučuji hlavně toto:
Vodní filtr (nebo softballs) – pomáhá omezit tvorbu vodního kamene a zlepšuje výkon kávovaru. Pomáhá i prodloužit jeho životnost a přispívá k lepší chuti kávy.
Eco MultiClean – speciální přípravek na čištění mléčného systému. Jemně, ale účinně, čistí od mléka nejen samotný mléčný systém karafy, ale i všechny části kávovaru.
EcoDecalk odvápňovací prostředek – odvápňování je velmi důležité a primárně odstraňuje vodní kámen nahromaděný uvnitř zařízení. Pravidelné odvápňování pomáhá prodloužit životnost kávovaru a zlepšit energetickou účinnost.
Na závěr dodám, že pravidelná údržba kávovarů a hygiena při práci s nimi jsou velmi důležité. Pomohou prodloužit životnost kávovaru, pomohou předcházet poruchám a pomohou zachovat výkon kávovaru. No a samozřejmě pomohou dosáhnout maximální možné kvality kávy. Velmi důležitý je přitom i zdravotní aspekt, protože když svůj kávovar nečistíte a dobře se o něj nestaráte, určitě je domovem množství bakterií.
Zároveň bych vás rád upozornil i na to, abyste si hygienu všímali i v kavárnách. Když někde barista pracuje se zašpiněným kávovarem a všechno okolo má ofrkané, tak si u něj kávu víc nedávejte.
Článek vznikl ve spolupráci s výrobcem kávovarů De’Longhi.
Ve spolupráci s De’Longhi však rozhodně nevzniklo následující video, které zachytává naši nadpráci při hygienické péči o kávovar. A nebojte se, dali jsme si pozor, aby se mu nic nestalo.







