Neděle, 9 listopadu, 2025
sk Slovenčina cs Čeština
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty
No Result
View All Result
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty
No Result
View All Result
Blog o káve
sk Slovenčina cs Čeština
No Result
View All Result
Domů Exkluzivní

Hygiena kávovarů: Na tyto věci doma nezapomínejte, protože bude zle

Ladislav Király Od Ladislav Király
9. května 2022
hygiena kávovarov - vnútro domáceho kávovaru

Aj takto to môže vyzerať vo vnútri automatického kávovaru. V tomto prípade užívateľ ani len neotvoril bočné dvierka, aby vykonal bežnú týždennú údržbu sparovacej jednotky. Viac vám prezradíme v priloženom rozhovore. (Foto: Lukáš Kmecík)

Share on FacebookShare on Twitter

Při snaze o dopracování se k lepšímu kávovému požitku můžeme udělat několik věcí. Můžeme si koupit lepší kávu, lepší mlýnek, lepší kávovar, můžeme si zajistit i lepší vodu a pořídit si kvalitní šálky, avšak ani to nestačí. K tomuto všemu je třeba přičíst ještě jednu věc, na kterou mnoho lidí zapomíná: je to hygiena kávovarů.

O tom, co všechno bychom doma měli dělat, jsme si popovídali se servisním technikem společnosti Verticcio Lukášem Kmecíkem. V obsáhlém rozhovoru vás postupně provedeme nejdůležitějšími tématy, které určitě nezanedbávejte.

Je běžný slovenský konzument kávy naučený na to, aby svůj kávovar udržoval v hygienickém a čistém stavu?

Částečnou až úplnou ignoraci hygieny kávovaru a mlýnku můžeme pozorovat v každé domácnosti. Určitě to už pár z nás zažilo; přišli jsme na návštěvu, kde jsme byli nabídnuti kávou z domácí páky nebo automatu. Na trysce zaschlé mléko z před týdne, v portafiltru suchý puk ze včerejšího rána, mastný násypník a pomletá káva všude okolo. Bohužel i takto to někdy bývá a lidé to berou na lehkou váhu. Vždyť přece tato zařízení stříkají mléko, vodu a kávu a samy o sobě dělají nepořádek po celé kuchyňské lince, takže je to jejich přirozený stav. Je třeba se naučit, že není. Protože nechceme riskovat salmonelózu nebo okamžitou návštěvu WC, raději zdvořile odmítneme a řekneme, že už jsme kávu před návštěvou vypili.

Které základní chyby doma děláme?

Největší chybou při čištění je nevědomost o účinnosti a použitelnosti dané chemie. Například takový Puly Caff je účinný jen tehdy, když je rozpuštěný v horké vodě. Když zákazníci nechávají namočené sítka a páky v roztoku s Puly Caffem celou noc, nejenže se pořádně nevyčistí, ale kávový olej, který se rozpustí ve vroucí vodě, se při ochlazení zase nalepí zpět na všechno, co je v ní ponořené. Nemluvě o tom, že takovýmto „nocováním“ nástrojů baristy v roztoku z nich po přibližně dvou až třech letech začne slézat chrom. Páky je třeba mít ponořené maximálně 10 až 15 minut a dávat při tom pozor, abychom neponořili i rukojeti portafiltrů (kvůli praskání dřeva nebo vyblednutí plastů), potom je řádně opláchnout a přetřít hadrem z mikrovlákna.

Mnoho lidí zanedbává i čištění mlýnku. Jak to je třeba dělat?

Mlýnek je třeba čistit pomocí slisovaných obilovin – Grindz od firmy Urnex. Grindz slouží k tomu, aby nám odmastil mlecí kameny od kávového oleje a ideálně aby nám vyčistil i prostor kolem mlecích kamenů a výusť od jemných mikročástic namleté kávy. Většina baristů je naučená, že v kavárně, která dělá 30 kilo měsíčně, stačí „progrindzovat“ mlýnek jednou za měsíc na mletí, jaké je právě nastavené, a hygiena je zase na pár týdnů vyřízená.

Grindz je mnohem tužší, než kávové zrno. Při jemném mletí si více zatěžujeme rozběhový kondenzátor a více opotřebováváme i mlecí kameny. Starší mlýnek se nám při takovémto jemném mletí může zaseknout. Při grindzování mlýnku je potřebné posunout mletí na mnohem hrubší stupeň, aby nám se nám tyto slisované obiloviny roztříštily a vytvořily tzv. „hrubý šmirgl“ na jemné prachové částice v mlecí komoře. Potom je třeba nastavit stupeň na espresso, umlít pár káv, abychom odstranili zbytky Grindzu, a hlavně si zapamatovat, že v kavárně takovéto čištění musíme dělat jednou týdně. A netřeba zapomínat i na mechanické a hloubkové čištění mlýnku, které je třeba vykonat minimálně dvakrát nebo třikrát ročně.

Upozornění autora: do mlýnku automatického kávovaru Grindz nedávejte.

Co všechno bychom měli čistit při domácím automatickém kávovaru?

Při automatickém kávovaru musíme čistit všechno, co se z něho dá vytáhnout. Odkapávací podnos vylévat a umývat na denní bázi, nádobku s použitými kávovými puky vyhodit do kompostu nebo ji využít na hnojení rostlin. Kromě toho je poměrně oblíbená možnost využít tyto puky na přípravu kosmetického peelingu.

Nádržka na vodu by se měla opláchnout a přetřít mikrovláknovou hadříčkou vždy, když se v ní mine voda. Lidé doma si často vodu do nádržky jen dolévají pomocí džbánu a to je špatně, protože se v ní začnou množit nečistoty a bakterie, nemluvě o zápachu zatuchliny, který se nedá úplně snadno odstranit. Musím zmínit i výměnu vodního filtru v nádržce, který má životnost maximálně jeden až dva měsíce.

Prostor násypníku by se měl vždy při dosypávání kávových zrn přetřít vlhkou jemnou hadříčkou, protože ať je káva pražená na různý stupeň, vždy má v sobě nějaký obsah olejů a násypník nám mastí. Mastnota se během pár dní dokáže převléct za molekuly plísně, které my volným okem nevidíme.

Je třeba se věnovat i takové věci jako spařovací jednotka?

Ano, samozřejmě. V případě automatického kávovaru bychom ji měli čistit minimálně na týdenní bázi. Chemicky – pomocí tablety (jeden až dvakrát týdně) i manuálně pod tekoucí vodou. Protože spařovací jednotka je pohyblivý element, je potřebné ji umývat pod studenou vodou, protože teplá voda smývá potravinářskou vazelínu, kterou jsou namazané pohyblivé části a těsnění. Je potřebné odstranit mokré i suché zbytky kávy a mastnoty. V případě, že kvůli jeho konstrukci z automatického kávovaru není možné vytáhnout spařovací jednotku, je potřebné dostat se k ní co nejblíže a štětcem nebo hadříčkou odstranit zbytky slepenců mleté kávy.

Minule si mi jeden známý stěžoval na to, že kávové puky mu v odpadové nádobce vždy začnou plesnivět. Je to nějaká chyba kávovaru?

Ne, je to normální věc. Kávový puk se během 24 hodin prosuší, avšak ne úplně. Po přibližně 36 až 48 hodinách se na něm začne vytvářet plíseň. Takže jde o přirozený a úplně normální jev.

Co je třeba čistit při pákovém kávovaru?

V případě pákového kávovaru je potřebné ideálně každý den udělat backflush hlavy pomocí slepého sítka a prášku Puly Caff. Jednou za týden doporučuji vytáhnout sítko spršky i s těsněním (někdy se dá vytáhnout i samotná mosazná sprška), které je třeba namočit do horké vody spolu s Puly Caffem a očistit.

Všechny věci (trysky, nádobky, hadičky, džezvy), které jsou v kontaktu s mlékem, je třeba mít vždy čisté a čistit je pomocí různých hadříček a přípravku Puly Milk na denní bázi. Kapotáž kávovarů i mlýnků musí být pravidelně čištěna od prachu, nečistot a mastnot, aby už na první pohled vypadaly, že zařízení jsou udržované. V současné nelehké situaci netřeba opomenout ani dezinfekci povrchů kávovaru a baristických pomůcek, které jsou v kontaktu s potravinou.

Kde si čtenáři mohou zakoupit potřebné pomůcky?

Každá pražírna má různé kartáčky, štětce a chemii, pomocí kterých se dá lehce a jednoduše vyčistit mlýnek, automat nebo kávovar. Na našem eshopu Verticcio najdete celou kategorii zvanou Hygiena. V nabídce máme i celé sady čisticích prostředků, přičemž například pro domácí kávovary je to čisticí kit od značky Cafeto a rovněž máme připravený i čisticí kit pro HOREKA segment.

Zajímá mě ještě jedna věc: existují kávovary, které potřebují více hygienických zásahů a naopak takové, které se i samy dokážou udržovat v obstojné čistotě?

Všechny dostupné kávové strojní zařízení nebo baristické pomůcky jsou konstruované tak, aby je obsluhoval člověk. Člověk je musí používat, nastavovat a i udržovat. Nikdo se nemůže spolehnout na automatický proplach automatu při spuštění a vypínání.

Vím, že vy se dlouho věnujete servisování kávovarů a rozebrali jste jich stovky nebo tisíce. V kterých částech kávovaru se hromadí nejvíc špíny a bakterií?

Nejvíc nečistot se množí právě v automatických kávovarech, které člověk zapomíná čistit. Někdy ani neodklopí dvířka ke spařovací jednotce, kde neraz číhá penicilinové překvapení – v některých případech až šílenství (smích). Ať je konstrukce automatu jakkoliv kvalitní, namletá káva si vždy najde prostor, kudy se dostane i tam, kde nemá. I pod motor mlýnku se často dostane namletá káva, která je potom všude uvnitř automatického kávovaru. Často se mi stalo, že se namletá káva dostala i k elektronice nebo k motoru, kde sloužila jako izolant. Protože je elektricky nevodivá, způsobila nefunkčnost komponentů. Stačilo očistit kontakty a voila, zařízení opět funguje.

Má špatný hygienický stav kávovaru vliv i na finální chuť kávy?

Samozřejmě. Už při chuti kávy můžeme zpozorovat hygienický stav určitých komponentů. Když je káva hořká až spálená – je potřebné vyčistit mlýnek nebo spařovací jednotku, při pákovém kávovaru hlavu. Ideálně oboje. V kavárnách a restauracích, kde na jedné trysce šlehají mléko a na druhé vaří víno a najednou to zamění, to člověk také ucítí. Pokud má mléko opravdu zvláštní pachuť, víme, že tryska nebyla dlouho čištěna a už v ní kvasí laktóza.

Když je cítit kovová až chemická pachuť, víme, že kávovar byl vyčištěn. Žel, nebyl zpět „zakávovaný“ a my jsme tak dostali kávu sice z čistého kávovaru, ale ne příliš chutnou. Po čištění je třeba připravit alespoň jednu kávu, která jde do odpadu. Ne každá voda je vhodná na okamžitou přípravu kávy. Chlor, rez, písek, bakterie… V případě, že ta samá káva nám začala chutnat jinak, než doposud, příčinou může být i potřeba hygieny/výměny filtračního média. No a nakonec, káva může chutnat špatně nejen kvůli hygienickému stavu komponentů, ale i kvůli tomu technickému. Ale o tom někdy příště.

Náš tip: zasloužíte si pít kvalitní kávu – klikněte ZDE a zobrazí se vám aktuálně platné slevové kódy do řemeslných pražíren kávy.

0x Super článok
Speciální nabídka

Štítky: kávovar
Ladislav Király

Ladislav Király

Káva mi dlho nechutila. Bol to pre mňa len horký a nepríjemný nápoj, s ktorým som sa nevedel zblížiť. Až som raz čistou náhodou ochutnal výberovú kávu a pochopil som, že káva nemusí byť len horká. Káva môže chutiť.

Veľmi som túžil vykričať to do sveta a dať o tom vedieť všetkým. Preto som si v roku 2019 bookol doménu blogokave.sk a založil tento web.

Záleží mi na tom, aby ste ochutnali kávu zo slovenských pražiarní a touto cestou ich podporili. Tuto nájdete ZĽAVOVÉ KÓDY do najlepších z nich.

Potrebujete poradiť? Napíšte mi na IG @ladislavkiraly.

Následující článek
ako správne namlieť kávu

Jak správně namlít kávu?

Please login to join discussion

KATEGORIE ČLÁNKŮ

  • Druhy kávových nápojů
  • Exkluzivní
  • Kavárny
  • Kávovary
  • Kávové trendy sociálních sítí
  • Kávový blogger
  • Metody přípravy
  • Ostatní
  • Pojď ochutnat řemeslnou pražírnu
  • Představení nových káv
  • Recenze kávových kapslí
  • Recenze kávy
  • Recepty
  • Zajímavá fakta o kávě
  • Zdraví

VAŠE SLEVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNÍ SÍTĚ

pražírna Labcafe - interiér

Řemeslná pražírna Labcafe z Rakovníka: Most mezi klasickou a výběrovou kávou

8. listopadu 2025
Zrnka z hrnka - chřibská pražírna

Zrnka z hrnka – chřibská pražírna: Řemeslná káva a keramické hrnky z Vřesovic

4. listopadu 2025
Ladislav Király - kávy od Piráta

Kávy od Piráta jsou jako dvě hrozny: Dostali jsme K.O. v prvním kole

31. října 2025
Back in Black od BeCafé - príprava espressa

Back in Black: Nová velmi levná kvalitní espresso směs od Be:Café

27. října 2025
Alan Jarrar a Kalliopé Jarrar Theodorakaku - STAV SE Espresso Bar

Nejlepší kavárna v Česku: Cenný titul ECTA získal brněnský STAV SE Espresso Bar

26. října 2025
Punk Unicorn od Coffeeinu - príprava espressa

Sweet Unicorn a Punk Unicorn: Zábavné marakujové blendy od Coffeeinu

25. října 2025
Blog o káve

Ochutnejte kávu z řemeslných pražíren a k té supermarketové se už nevrátíte.

Naše sociální sítě

KATEGORIE ČLÁNKŮ

  • Druhy kávových nápojů
  • Exkluzivní
  • Kavárny
  • Kávovary
  • Kávové trendy sociálních sítí
  • Kávový blogger
  • Metody přípravy
  • Ostatní
  • Pojď ochutnat řemeslnou pražírnu
  • Představení nových káv
  • Recenze kávových kapslí
  • Recenze kávy
  • Recepty
  • Zajímavá fakta o kávě
  • Zdraví

ZNAČKY

Be:café bezkofeinová káva cappuccino chemex cibetková káva Coffeein cold brew cupping kávy dripper děti a káva espresso filtrace vody filtrovaná káva french press Goriffee instantní káva Kofein kopi luwak koťogo kyselina chlorogenová káva káva a spánek káva a zdraví káva s kardamomem Kávoholik kávovar kávové kapsle kávové nápoje Marián Takáč Miroslav Boltvan moka konvice negativní vlastnosti kávy obal kávy Popradská káva Pozitivní vlastnosti kávy pražení kávy pěstování kávy příprava kávy Ready After recenze kávy recepty rozhovor výběrová káva zajímavosti o kávě závislost na kávě

TOP ČLÁNKY

pražírna Labcafe - interiér

Řemeslná pražírna Labcafe z Rakovníka: Most mezi klasickou a výběrovou kávou

8. listopadu 2025
Zrnka z hrnka - chřibská pražírna

Zrnka z hrnka – chřibská pražírna: Řemeslná káva a keramické hrnky z Vřesovic

4. listopadu 2025
Ladislav Király - kávy od Piráta

Kávy od Piráta jsou jako dvě hrozny: Dostali jsme K.O. v prvním kole

31. října 2025
Back in Black od BeCafé - príprava espressa

Back in Black: Nová velmi levná kvalitní espresso směs od Be:Café

27. října 2025
  • Ceník
  • Zásady ochrany osobních údajů

Copyright © 2025 Blogokave.cz - Všechna práva vyhrazena. Vyrobeno Creawise.DIGITAL

Spravovat souhlas
K poskytování těch nejlepších zkušeností používáme technologie, jako jsou soubory cookie pro ukládání a/nebo přístup k informacím. Souhlas s těmito technologiemi nám umožní zpracovávat údaje.
Funkčné Vždy aktivní
Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
Predvoľby
Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
Štatistiky
Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
Marketing
Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
Spravovat možnosti Spravovat služby Správa {vendor_count} prodejců Přečtěte si více o těchto účelech
Upravit
{title} {title} {title}
No Result
View All Result
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty

Copyright © 2025 Blogokave.cz - Všechna práva vyhrazena. Vyrobeno Creawise.DIGITAL