Neděle, 9 listopadu, 2025
sk Slovenčina cs Čeština
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty
No Result
View All Result
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty
No Result
View All Result
Blog o káve
sk Slovenčina cs Čeština
No Result
View All Result
Domů Recenze kávy

I Billa má vlastní kávu: ochutnali jsme Tira Barista Espresso a single origin Brazílie

Filip Lörinc Od Filip Lörinc
11. října 2025
Billa Tira Brazil - mletá káva v páke
Share on FacebookShare on Twitter

Zasáhla už i vás reklamní kampaň na novou sérii káv pod záštitou supermarketu Billa? Značka Tira byla Billou představena teprve nedávno, ale na trh přináší velké množství kávových produktů. Najdete mezi nimi hned několik zrnkových káv, předem namleté kávy, ale i kávové kapsle.

Dceřiná značka známého řetězce supermarketů láká na pěkný a jednoduchý design, šikovné marketingové slogany, ale i na certifikáty spojené s ekologickým a udržitelným zemědělstvím. A v neposlední řadě na velmi lidovou cenu.

My jsme si pro vás vybrali dva zástupce – směs Tira Barista Espresso a single origin Brazílii. Obě jsme zakoupili v supermarketu Billa v kilových baleních a podrobili přísnému testu. Chcete zjistit, zda se káva od značky Tira vyplatí? Čtěte dál.

Billa Tira Brazil a Barista Espresso

Původ a informace o kávě

Jak je už u podobných káv zvykem, za otřepanými lákavými frázemi se žádná transparentnost neskrývá. U obou káv vám Tira s radostí sdělí, že jejich káva je certifikovaná Rainforest Alliance a je vyrobena ze stoprocentní arabiky, ale tím jejich transparentnost v podstatě končí.

Billa Tira Barista Espresso - obal

V případě single origin Brazílie vám akorát tak může dojít, že pochází ze země největšího producenta káv na světě, ale víc se nedozvíte. Ale prý zažijete neopakovatelný a bezkonkurenční kávový zážitek s čistým svědomím (to díky certifikátu Rainforest Alliance). Jen zda mají i v Bille čisté svědomí, když vám o jejich kávě prakticky nic neřeknou.

Billa Tira Brazil - obal

Pražení

Zadní strana etikety obou káv se pyšní označením, že jejich pražení je autentické. Co to znamená? Barista espresso navíc hovoří o bohatém a tmavém pražení a Brazílie o bohatém a světlém pražení. Po otevření balení však veškerá autenticita a bohatost vyprchá rychlostí světla. Barista Espresso je skutečně tmavá a Brazílie skutečně světlejší. Světlejší než Barista Espresso, ale tmavší než vše, co může být autentické.

Billa Tira Barista Espresso - zrna

Obě kávy svým vzhledem a aroma silně naznačují, že jejich pražení zabíjí jakoukoli původní chuť zeleného zrna a vytváří uniformní chuťový profil, který ani náhodou nebude působit autenticky. Bude fádní a tuctový. A víte, proč se káva často praží tmavě? Aby výrobce zakryl nekvalitu zrna, ze kterého vzniká. Zda tomu je skutečně tak, zjistíme velmi jednoduše, a to tak, že se na zrno podíváme detailněji.

Billa Tira Brazil - zrno

Analýza defektů zrn káv Barista Espresso a Brazílie od značky Tira

I tentokrát jsme analyzovali 250gramový vzorek kávy a identifikovali jsme jednotlivé defekty. Ručně jsme vyselektovali zrna s různými nedostatky, které mohou negativně ovlivnit výslednou chuť kávy.

Výsledky analýzy defektů – Tira Barista Espresso

Vzorek: 250 g = 100 %

  • Quakery (nedozrálá zrna): 4,3 g = 1,72 %
  • Mechanicky poškozená zrna: 13,5 g = 5,40 %
  • Mušle (genetická vada): 0,7 g = 0,28%
  • Zrna napadená hmyzem: 0,6 g = 0,24%

Celkový obsah defektů: 19,1 g = 7,64 %

Zrna bez defektů: 230,9 g = 92,36 %

Billa Tira Barista Espresso - mechanicky poškozená zrna
Mechanicky poškozená zrna v Tira Barista Espresso.
Billa Tira Barista Espresso - mušle
Mušle nalezené v Tira Barista Espresso.

Výsledky analýzy defektů – Tira Brazílie

Vzorek: 250 g = 100 %

  • Quakery (nedozrálá zrna): 8,5 g = 3,40 %
  • Mechanicky poškozená zrna: 10,6 g = 4,24 %
  • Mušle (genetická vada): 1,3 g = 0,52 %
  • Zrna napadená hmyzem: 1,4 g = 0,56 %

Celkový obsah defektů: 21,8 g = 8,72 %

Zrna bez defektů: 228,2 g = 91,28 %

Billa Tira Brazil - zrna poškozená hmyzem
Zrna poškozená hmyzem v Tira Brazil.
Billa Tira Brazil - mechanicky poškozená zrna
Mechanicky poškozená zrna v Tira Brazil.

Co říkají tato čísla?

Obsah defektů, který jsme naměřili u obou káv, vůbec není tragický. V případě kávy Barista Espresso se na jejím výsledku v největší míře podílejí mechanicky poškozená zrna, kterých nacházíme opravdu hodně. Za jejich počtem můžeme pravděpodobně vinit křehkost tmavě pražených zrn spojenou s nesprávnou přepravou.

Světleji pražená Brazílie má citelně nižší obsah takto poškozených zrn. V jejím případě dominují quakery, které se mohou v chuti projevit v podobě papírových a „zelených“ chuťových tónů. Bez ohledu na to však obě kávy spadají do lepšího průměru mezi supermarketovou konkurencí.

Množství defektů, které jsme našli v ostatních kávách, najdete v části DEFEKTY nacházející se v horním menu tohoto webu.

Billa Tira Brazil - selekce defektů

Už teď bychom mohli v klidu říct, že Tira mnoho nového na trh nepřináší. Avšak definitivní verdikt můžeme udělit až po samotné ochutnávce obou káv.

Senzorické hodnocení: Chuť a aroma

Aroma

Aroma obou káv je výrazně poznamenáno způsobem jejich pražení. Obě kávy voní po dlouhém a protaženém pražení, které vytváří přesně tu vůni, kterou znáte z průměrných supermarketových káv. Taková ta směs vůně pražení, pneumatik, kůrky chleba a zeminy. Barista Espresso má v sobě díky tmavšímu roastu trochu více pneumatik, Brazílie zase kůrky chleba a špetky oříšků. Ani jedna káva však nenabízí nic, co by se dalo popsat jako obzvlášť příjemné.

Billa Tira Barista Espresso - mletí kávy do páky

Chuť

Hodnocení chuti jsme rozdělili do tří podkategorií.

1. Acidita, sladkost a hořkost

Chuť každé kávy se skládá z těchto tří základních chuťových prvků. Jejich přítomnost a rovnováha je klíčová pro dosažení komplexního chuťového zážitku. Tira na své zadní straně uvádí malou tabulku se stupnicemi pro chutě pražení, aciditu a „sílu“. I při výrazně tmavším pražení (5 z 5) by měla mít Barista Espresso stejnou aciditu (2 z 5) jako světlejší Brazílie (pražení 3 z 5). Zčásti to odpovídá realitě. Obě kávy mají stejnou, nulovou aciditu či ovocnost. To by nebylo úplně na škodu, pokud by káva nabízela vysokou sladkost a příjemnou hořkost. Barista Espresso však ukrývá doslova nesnesitelnou hořkost, která přehluší vše, co by mohla káva nabídnout. Brazílie je na tom trochu lépe. Její hořkost je nižší a díky tomu i příjemnější. K její hořkosti se přidává i jemná oříšková sladkost, ale i přesto káva působí ploše a fádně.

Billa Tira Brazil - příprava espressa

2. Tělo

Tělo kávy by se dalo zjednodušeně popsat jako pocit, který vám zanechává na jazyku. Barista Espresso je na jazyku doslova těžké, až olejovité. Brazílie je lehčí a její textura příjemnější.

3. Dochuť

Poslední, co vám káva zanechá na jazyku, je její dochuť. Dochuť Barista Espresso se nese na ropné a gumové vlně, a i po polknutí zanechává nepříjemnou pachuť, která jen tak nemizí. Brazílie zůstává na jazyku ve formě papírovo-kartonové chuti a jemné oříškové sladkosti. Také žádná sláva.

Billa Tira Barista Espresso - espresso

TIRAnie z Billy

Obě kávy od značky Tira z Billy jsou učebnicovým příkladem přísloví: „Není všechno zlato, co se třpytí.“ V lákavém designu, za pozlátky opředenou chutí a certifikáty zaručenou „transparentností“ se skrývá stejně nekvalitní produkt jako u většiny konkurence.

Test ukázal mnoho nedostatků, ale jedno Tiře upřít nemůžeme. V Bille ji prodávají za skutečně nízkou cenu. Za málo peněz však dostanete přibližně stejně málo muziky. Pokud tedy chcete ušetřit a na chuti a kvalitě si nepotrpíte, směle do toho. Pokud se ale nechcete TIRAt druhotřídním zrnem, ze supermarketů se raději přesuňte na e-shopy či přímo do prodejen řemeslných pražíren.

PS: Zasloužíte si pít kvalitní kávu – klikněte SEM a zobrazí se vám slevové kódy do řemeslných pražíren kávy.

Billa Tira Brazil - espresso
Tohle fakt nechceš pít. Ani zadarmo.
0x Super článok
Speciální nabídka

Štítky: recenze kávy
Filip Lörinc

Filip Lörinc

Ahoj! Jmenuju se Filip. Několik let jsem pracoval s kávou jako barista. Za barem mě dnes najdete jen zřídka. Věnuju se „online baristice“ pro Blog o kávě. Testuju kávy, příslušenství a objevuju možnosti a hranice výběrové kávy. Kromě toho se věnuju pražení kávy pro svůj vlastní projekt Brewing Something a pro košickou pražírnu Melody Fine Roastery. Pokud máte nějaké otázky, neváhejte mi napsat na Instagramu :)

Následující článek
Colombia Supremo SHG Medellin od READY AFTER - recenzia

Recenze kávy Colombia Supremo od READY AFTER: Alternativa k přepáleným supermarketovým kávám

Please login to join discussion

KATEGORIE ČLÁNKŮ

  • Druhy kávových nápojů
  • Exkluzivní
  • Kavárny
  • Kávovary
  • Kávové trendy sociálních sítí
  • Kávový blogger
  • Metody přípravy
  • Ostatní
  • Pojď ochutnat řemeslnou pražírnu
  • Představení nových káv
  • Recenze kávových kapslí
  • Recenze kávy
  • Recepty
  • Zajímavá fakta o kávě
  • Zdraví

VAŠE SLEVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNÍ SÍTĚ

pražírna Labcafe - interiér

Řemeslná pražírna Labcafe z Rakovníka: Most mezi klasickou a výběrovou kávou

8. listopadu 2025
Zrnka z hrnka - chřibská pražírna

Zrnka z hrnka – chřibská pražírna: Řemeslná káva a keramické hrnky z Vřesovic

4. listopadu 2025
Ladislav Király - kávy od Piráta

Kávy od Piráta jsou jako dvě hrozny: Dostali jsme K.O. v prvním kole

31. října 2025
Back in Black od BeCafé - príprava espressa

Back in Black: Nová velmi levná kvalitní espresso směs od Be:Café

27. října 2025
Alan Jarrar a Kalliopé Jarrar Theodorakaku - STAV SE Espresso Bar

Nejlepší kavárna v Česku: Cenný titul ECTA získal brněnský STAV SE Espresso Bar

26. října 2025
Punk Unicorn od Coffeeinu - príprava espressa

Sweet Unicorn a Punk Unicorn: Zábavné marakujové blendy od Coffeeinu

25. října 2025
Blog o káve

Ochutnejte kávu z řemeslných pražíren a k té supermarketové se už nevrátíte.

Naše sociální sítě

KATEGORIE ČLÁNKŮ

  • Druhy kávových nápojů
  • Exkluzivní
  • Kavárny
  • Kávovary
  • Kávové trendy sociálních sítí
  • Kávový blogger
  • Metody přípravy
  • Ostatní
  • Pojď ochutnat řemeslnou pražírnu
  • Představení nových káv
  • Recenze kávových kapslí
  • Recenze kávy
  • Recepty
  • Zajímavá fakta o kávě
  • Zdraví

ZNAČKY

aeropress Alter-Nativ Be:café bezkofeinová káva cappuccino Coffeein cold brew dripper espresso filtrace vody filtrovaná káva french press Goriffee Hario V60 instantní káva Kofein koťogo káva káva a spánek káva a zdraví káva jako hnojivo Kávoholik kávovar kávové kapsle kávové nápoje Marián Takáč mletí kávových zrn mlýnek na kávu moka konvice negativní vlastnosti kávy nespresso obal kávy Popradská káva Pozitivní vlastnosti kávy pražení kávy příprava kávy Ready After recenze kávy recepty rozhovor Tchibo výběrová káva zajímavosti o kávě zelená káva Zlaté Zrnko

TOP ČLÁNKY

pražírna Labcafe - interiér

Řemeslná pražírna Labcafe z Rakovníka: Most mezi klasickou a výběrovou kávou

8. listopadu 2025
Zrnka z hrnka - chřibská pražírna

Zrnka z hrnka – chřibská pražírna: Řemeslná káva a keramické hrnky z Vřesovic

4. listopadu 2025
Ladislav Király - kávy od Piráta

Kávy od Piráta jsou jako dvě hrozny: Dostali jsme K.O. v prvním kole

31. října 2025
Back in Black od BeCafé - príprava espressa

Back in Black: Nová velmi levná kvalitní espresso směs od Be:Café

27. října 2025
  • Ceník
  • Zásady ochrany osobních údajů

Copyright © 2025 Blogokave.cz - Všechna práva vyhrazena. Vyrobeno Creawise.DIGITAL

Spravovat souhlas
K poskytování těch nejlepších zkušeností používáme technologie, jako jsou soubory cookie pro ukládání a/nebo přístup k informacím. Souhlas s těmito technologiemi nám umožní zpracovávat údaje.
Funkčné Vždy aktivní
Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
Predvoľby
Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
Štatistiky
Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
Marketing
Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
Spravovat možnosti Spravovat služby Správa {vendor_count} prodejců Přečtěte si více o těchto účelech
Upravit
{title} {title} {title}
No Result
View All Result
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty

Copyright © 2025 Blogokave.cz - Všechna práva vyhrazena. Vyrobeno Creawise.DIGITAL