Zasáhla už i vás reklamní kampaň na novou sérii káv pod záštitou supermarketu Billa? Značka Tira byla Billou představena teprve nedávno, ale na trh přináší velké množství kávových produktů. Najdete mezi nimi hned několik zrnkových káv, předem namleté kávy, ale i kávové kapsle.
Dceřiná značka známého řetězce supermarketů láká na pěkný a jednoduchý design, šikovné marketingové slogany, ale i na certifikáty spojené s ekologickým a udržitelným zemědělstvím. A v neposlední řadě na velmi lidovou cenu.
My jsme si pro vás vybrali dva zástupce – směs Tira Barista Espresso a single origin Brazílii. Obě jsme zakoupili v supermarketu Billa v kilových baleních a podrobili přísnému testu. Chcete zjistit, zda se káva od značky Tira vyplatí? Čtěte dál.

Původ a informace o kávě
Jak je už u podobných káv zvykem, za otřepanými lákavými frázemi se žádná transparentnost neskrývá. U obou káv vám Tira s radostí sdělí, že jejich káva je certifikovaná Rainforest Alliance a je vyrobena ze stoprocentní arabiky, ale tím jejich transparentnost v podstatě končí.

V případě single origin Brazílie vám akorát tak může dojít, že pochází ze země největšího producenta káv na světě, ale víc se nedozvíte. Ale prý zažijete neopakovatelný a bezkonkurenční kávový zážitek s čistým svědomím (to díky certifikátu Rainforest Alliance). Jen zda mají i v Bille čisté svědomí, když vám o jejich kávě prakticky nic neřeknou.

Pražení
Zadní strana etikety obou káv se pyšní označením, že jejich pražení je autentické. Co to znamená? Barista espresso navíc hovoří o bohatém a tmavém pražení a Brazílie o bohatém a světlém pražení. Po otevření balení však veškerá autenticita a bohatost vyprchá rychlostí světla. Barista Espresso je skutečně tmavá a Brazílie skutečně světlejší. Světlejší než Barista Espresso, ale tmavší než vše, co může být autentické.

Obě kávy svým vzhledem a aroma silně naznačují, že jejich pražení zabíjí jakoukoli původní chuť zeleného zrna a vytváří uniformní chuťový profil, který ani náhodou nebude působit autenticky. Bude fádní a tuctový. A víte, proč se káva často praží tmavě? Aby výrobce zakryl nekvalitu zrna, ze kterého vzniká. Zda tomu je skutečně tak, zjistíme velmi jednoduše, a to tak, že se na zrno podíváme detailněji.

Analýza defektů zrn káv Barista Espresso a Brazílie od značky Tira
I tentokrát jsme analyzovali 250gramový vzorek kávy a identifikovali jsme jednotlivé defekty. Ručně jsme vyselektovali zrna s různými nedostatky, které mohou negativně ovlivnit výslednou chuť kávy.
Výsledky analýzy defektů – Tira Barista Espresso
Vzorek: 250 g = 100 %
- Quakery (nedozrálá zrna): 4,3 g = 1,72 %
- Mechanicky poškozená zrna: 13,5 g = 5,40 %
- Mušle (genetická vada): 0,7 g = 0,28%
- Zrna napadená hmyzem: 0,6 g = 0,24%
Celkový obsah defektů: 19,1 g = 7,64 %
Zrna bez defektů: 230,9 g = 92,36 %


Výsledky analýzy defektů – Tira Brazílie
Vzorek: 250 g = 100 %
- Quakery (nedozrálá zrna): 8,5 g = 3,40 %
- Mechanicky poškozená zrna: 10,6 g = 4,24 %
- Mušle (genetická vada): 1,3 g = 0,52 %
- Zrna napadená hmyzem: 1,4 g = 0,56 %
Celkový obsah defektů: 21,8 g = 8,72 %
Zrna bez defektů: 228,2 g = 91,28 %


Co říkají tato čísla?
Obsah defektů, který jsme naměřili u obou káv, vůbec není tragický. V případě kávy Barista Espresso se na jejím výsledku v největší míře podílejí mechanicky poškozená zrna, kterých nacházíme opravdu hodně. Za jejich počtem můžeme pravděpodobně vinit křehkost tmavě pražených zrn spojenou s nesprávnou přepravou.
Světleji pražená Brazílie má citelně nižší obsah takto poškozených zrn. V jejím případě dominují quakery, které se mohou v chuti projevit v podobě papírových a „zelených“ chuťových tónů. Bez ohledu na to však obě kávy spadají do lepšího průměru mezi supermarketovou konkurencí.
Množství defektů, které jsme našli v ostatních kávách, najdete v části DEFEKTY nacházející se v horním menu tohoto webu.

Už teď bychom mohli v klidu říct, že Tira mnoho nového na trh nepřináší. Avšak definitivní verdikt můžeme udělit až po samotné ochutnávce obou káv.
Senzorické hodnocení: Chuť a aroma
Aroma
Aroma obou káv je výrazně poznamenáno způsobem jejich pražení. Obě kávy voní po dlouhém a protaženém pražení, které vytváří přesně tu vůni, kterou znáte z průměrných supermarketových káv. Taková ta směs vůně pražení, pneumatik, kůrky chleba a zeminy. Barista Espresso má v sobě díky tmavšímu roastu trochu více pneumatik, Brazílie zase kůrky chleba a špetky oříšků. Ani jedna káva však nenabízí nic, co by se dalo popsat jako obzvlášť příjemné.

Chuť
Hodnocení chuti jsme rozdělili do tří podkategorií.
1. Acidita, sladkost a hořkost
Chuť každé kávy se skládá z těchto tří základních chuťových prvků. Jejich přítomnost a rovnováha je klíčová pro dosažení komplexního chuťového zážitku. Tira na své zadní straně uvádí malou tabulku se stupnicemi pro chutě pražení, aciditu a „sílu“. I při výrazně tmavším pražení (5 z 5) by měla mít Barista Espresso stejnou aciditu (2 z 5) jako světlejší Brazílie (pražení 3 z 5). Zčásti to odpovídá realitě. Obě kávy mají stejnou, nulovou aciditu či ovocnost. To by nebylo úplně na škodu, pokud by káva nabízela vysokou sladkost a příjemnou hořkost. Barista Espresso však ukrývá doslova nesnesitelnou hořkost, která přehluší vše, co by mohla káva nabídnout. Brazílie je na tom trochu lépe. Její hořkost je nižší a díky tomu i příjemnější. K její hořkosti se přidává i jemná oříšková sladkost, ale i přesto káva působí ploše a fádně.

2. Tělo
Tělo kávy by se dalo zjednodušeně popsat jako pocit, který vám zanechává na jazyku. Barista Espresso je na jazyku doslova těžké, až olejovité. Brazílie je lehčí a její textura příjemnější.
3. Dochuť
Poslední, co vám káva zanechá na jazyku, je její dochuť. Dochuť Barista Espresso se nese na ropné a gumové vlně, a i po polknutí zanechává nepříjemnou pachuť, která jen tak nemizí. Brazílie zůstává na jazyku ve formě papírovo-kartonové chuti a jemné oříškové sladkosti. Také žádná sláva.

TIRAnie z Billy
Obě kávy od značky Tira z Billy jsou učebnicovým příkladem přísloví: „Není všechno zlato, co se třpytí.“ V lákavém designu, za pozlátky opředenou chutí a certifikáty zaručenou „transparentností“ se skrývá stejně nekvalitní produkt jako u většiny konkurence.
Test ukázal mnoho nedostatků, ale jedno Tiře upřít nemůžeme. V Bille ji prodávají za skutečně nízkou cenu. Za málo peněz však dostanete přibližně stejně málo muziky. Pokud tedy chcete ušetřit a na chuti a kvalitě si nepotrpíte, směle do toho. Pokud se ale nechcete TIRAt druhotřídním zrnem, ze supermarketů se raději přesuňte na e-shopy či přímo do prodejen řemeslných pražíren.








