Košická pražírna Doraz je na trhu už několik let. A byly to úspěšné roky. Proslavila se zejména svými arabikami a blendy na espresso. Tentokrát však přichází s něčím úplně novým.
Geisha Colombia je světle pražená a moderní káva, která nabízí tu nejlepší odrůdu kávy a slibuje velmi zajímavé chutě květin, citrusů a tropického ovoce. Pojďte ji společně se mnou poznat, ovonět a nakonec i připravit a ochutnat.

Geisha – královna kávového světa
Odrůda geisha (často nazývaná i gesha) patří k tomu nejlepšímu, co ve světě kávy existuje. Je známá svou výjimečnou vůní, komplexností chutí a často i výraznou florálností a sladkostí. Zároveň jde o jednu z nejdražších a nejprestižnějších káv vůbec – nejen kvůli jejím chuťovým kvalitám, ale i náročnosti pěstování.

Geisha má své kořeny v Etiopii, ale světovou slávu si získala zejména díky pěstitelům z Panamy, ke kterým se dostala právě z Afriky. Dnes se úspěšně pěstuje i v dalších zemích, přičemž vždy slibuje špičkový chuťový a aromatický zážitek.

Geisha Colombia od Doraz
Geisha od Dorazu pochází z regionu Caicedonia v Kolumbii, z farmy Manantiales Del Frontino, kterou vede Andres Londoño. Farma se rozkládá v nadmořské výšce od 1640 do 1810 metrů nad mořem a produkuje kávu v prostředí ideálním pro tuto a jiné odrůdy kávovníku.
Geisha Colombia je zpracovaná naturální (suchou) metodou, při které se kávové třešně suší vcelku, spolu s dužinou. To přináší intenzivnější ovocné tóny, vyšší sladkost a komplexní chuť. Doraz slibuje intenzivní květinové, citrusové a tropické tóny. Bude tomu tak?

Intenzita od vůně až po chuť
Jako první mě zaujala vůně, která se uvolnila po otevření balíčku. Je výrazná, s jemně fermentovanými a vinnými tóny, propojená s bohatou sladkostí tropického ovoce a lehkou ibiškovou florálností.
Zrna kávy jsou zbarvená do tmavšího odstínu hnědé, což při světlém pražení na filtr naznačuje intenzivnější zpracování s výraznější fermentací. Odstín hnědé však skutečně odpovídá modernímu pražení na filtr.

K ochutnávce jsem zvolil přípravu filtrované kávy pomocí dripperu Solo od české značky Mazelab. Je to dripper s plochým dnem, a pokud jste to náhodou nezaznamenali, letos s ním soutěžící vyhrál mistrovství světa v přípravě filtrované kávy.
Sladkost, ovoce a květiny
Už vůně i první doušek potvrdily, že Geisha Colombia nabídne silný chuťový zážitek. Ten podporuje tělo kávy, které je středně těžké až těžké a textura smetanová až džemová.

Za horka v chuti dominuje výrazná sladkost tropického ovoce a zralých jahod doplněná kakaem. Jak káva chladne, zvýrazňuje se její acidita, která mi připomíná třešně či višně. Zpoza těchto chutí se během celé ochutnávky vynořuje příjemná ibišková florálnost, která zvyšuje komplexnost chutí a dotváří celkový chuťový zážitek.
Filtr z Geisha Colombia je výrazný, plný, jemně funky a nesmírně komplexní. Já osobně jsem citrusové tóny necítil – namísto nich jsem si užil červené bobulové ovoce, funky tropické tóny, kakaovou sladkost a ibiškovou květinovost. S čistým svědomím přiznávám, že jde o nejlepší kávu, kterou jsem od pražírny Doraz dosud ochutnal.

Recept na přípravu (dripper Solo a jiné drippery s plochým dnem)
Pokud vás Geisha Colombia oslovila stejně jako mě, můžete si ji zakoupit v některé ze dvou košických kaváren pražírny Doraz nebo na jejich eshopu doraz.sk. A pokud navíc vlastníte dripper Solo nebo jiný dripper s plochým dnem, vyzkoušejte tento recept. Z kávy vytáhne krásnou chuťovou rovnováhu a mimořádně vysokou sladkost a florálnost.
17 g kávy
15 kliků na mlýnku Comandante (středně jemná tloušťka mletí)
240 ml vody (90 °C)

Postup zalévání:
0:00 – 0:30: 50 ml vody (krouživý nálev a zamíchání celým dripperem)
0:30 – 1:00: do 140 ml (krouživý nálev)
1:00 – 1:15: do 180 ml (krouživý nálev)
1:15 – 1:30: do 240 ml (nálev do středu)
Výsledný čas extrakce: cca 2:00 až 2:10

To nejlepší, co můžete ochutnat
Geisha Colombia od pražírny Doraz je důkazem toho, že i na východě něco je. Doraz přináší mimořádně kvalitní odrůdu plnou výrazných chutí, které se vám vryjí do paměti. Spojení odrůdy Geisha a naturálního zpracování s jemnými fermentačními tóny vytváří chuťovou bombu plnou ovoce a květin. Tak neváhejte a vyzkoušejte. Vřele doporučuji!








