Neděle, 9 listopadu, 2025
sk Slovenčina cs Čeština
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty
No Result
View All Result
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty
No Result
View All Result
Blog o káve
sk Slovenčina cs Čeština
No Result
View All Result
Domů Představení nových káv

I na východě něco je: Geisha Colombia, skvělá káva z košické pražírny Doraz

Ladislav Király Od Ladislav Király
14. srpna 2025
Doraz Geisha Colombia
Share on FacebookShare on Twitter
Spolupráce

Košická pražírna Doraz je na trhu už několik let. A byly to úspěšné roky. Proslavila se zejména svými arabikami a blendy na espresso. Tentokrát však přichází s něčím úplně novým.

Geisha Colombia je světle pražená a moderní káva, která nabízí tu nejlepší odrůdu kávy a slibuje velmi zajímavé chutě květin, citrusů a tropického ovoce. Pojďte ji společně se mnou poznat, ovonět a nakonec i připravit a ochutnat.

Doraz Geisha Colombia - obal

Geisha – královna kávového světa

Odrůda geisha (často nazývaná i gesha) patří k tomu nejlepšímu, co ve světě kávy existuje. Je známá svou výjimečnou vůní, komplexností chutí a často i výraznou florálností a sladkostí. Zároveň jde o jednu z nejdražších a nejprestižnějších káv vůbec – nejen kvůli jejím chuťovým kvalitám, ale i náročnosti pěstování.

Doraz Geisha Colombia - zadní strana obalu

Geisha má své kořeny v Etiopii, ale světovou slávu si získala zejména díky pěstitelům z Panamy, ke kterým se dostala právě z Afriky. Dnes se úspěšně pěstuje i v dalších zemích, přičemž vždy slibuje špičkový chuťový a aromatický zážitek.

Doraz Geisha Colombia - zrna

Geisha Colombia od Doraz

Geisha od Dorazu pochází z regionu Caicedonia v Kolumbii, z farmy Manantiales Del Frontino, kterou vede Andres Londoño. Farma se rozkládá v nadmořské výšce od 1640 do 1810 metrů nad mořem a produkuje kávu v prostředí ideálním pro tuto a jiné odrůdy kávovníku.

Geisha Colombia je zpracovaná naturální (suchou) metodou, při které se kávové třešně suší vcelku, spolu s dužinou. To přináší intenzivnější ovocné tóny, vyšší sladkost a komplexní chuť. Doraz slibuje intenzivní květinové, citrusové a tropické tóny. Bude tomu tak?

Doraz Geisha Colombia - průvodní leták

Intenzita od vůně až po chuť

Jako první mě zaujala vůně, která se uvolnila po otevření balíčku. Je výrazná, s jemně fermentovanými a vinnými tóny, propojená s bohatou sladkostí tropického ovoce a lehkou ibiškovou florálností.

Zrna kávy jsou zbarvená do tmavšího odstínu hnědé, což při světlém pražení na filtr naznačuje intenzivnější zpracování s výraznější fermentací. Odstín hnědé však skutečně odpovídá modernímu pražení na filtr.

Geisha Colombia od Dorazu - zrna

K ochutnávce jsem zvolil přípravu filtrované kávy pomocí dripperu Solo od české značky Mazelab. Je to dripper s plochým dnem, a pokud jste to náhodou nezaznamenali, letos s ním soutěžící vyhrál mistrovství světa v přípravě filtrované kávy.

Sladkost, ovoce a květiny

Už vůně i první doušek potvrdily, že Geisha Colombia nabídne silný chuťový zážitek. Ten podporuje tělo kávy, které je středně těžké až těžké a textura smetanová až džemová.

Doraz Geisha Colombia - mletá káva

Za horka v chuti dominuje výrazná sladkost tropického ovoce a zralých jahod doplněná kakaem. Jak káva chladne, zvýrazňuje se její acidita, která mi připomíná třešně či višně. Zpoza těchto chutí se během celé ochutnávky vynořuje příjemná ibišková florálnost, která zvyšuje komplexnost chutí a dotváří celkový chuťový zážitek.

Filtr z Geisha Colombia je výrazný, plný, jemně funky a nesmírně komplexní. Já osobně jsem citrusové tóny necítil – namísto nich jsem si užil červené bobulové ovoce, funky tropické tóny, kakaovou sladkost a ibiškovou květinovost. S čistým svědomím přiznávám, že jde o nejlepší kávu, kterou jsem od pražírny Doraz dosud ochutnal.

Doraz Geisha Colombia - připravený dripper

Recept na přípravu (dripper Solo a jiné drippery s plochým dnem)

Pokud vás Geisha Colombia oslovila stejně jako mě, můžete si ji zakoupit v některé ze dvou košických kaváren pražírny Doraz nebo na jejich eshopu doraz.sk. A pokud navíc vlastníte dripper Solo nebo jiný dripper s plochým dnem, vyzkoušejte tento recept. Z kávy vytáhne krásnou chuťovou rovnováhu a mimořádně vysokou sladkost a florálnost.

17 g kávy
15 kliků na mlýnku Comandante (středně jemná tloušťka mletí)
240 ml vody (90 °C)

Doraz Geisha Colombia - příprava filtrované kávy

Postup zalévání:

0:00 – 0:30: 50 ml vody (krouživý nálev a zamíchání celým dripperem)
0:30 – 1:00: do 140 ml (krouživý nálev)
1:00 – 1:15: do 180 ml (krouživý nálev)
1:15 – 1:30: do 240 ml (nálev do středu)
Výsledný čas extrakce: cca 2:00 až 2:10

Doraz Geisha Colombia - filtrovaná káva v dekantéru

To nejlepší, co můžete ochutnat

Geisha Colombia od pražírny Doraz je důkazem toho, že i na východě něco je. Doraz přináší mimořádně kvalitní odrůdu plnou výrazných chutí, které se vám vryjí do paměti. Spojení odrůdy Geisha a naturálního zpracování s jemnými fermentačními tóny vytváří chuťovou bombu plnou ovoce a květin. Tak neváhejte a vyzkoušejte. Vřele doporučuji!

Doraz Geisha Colombia - hotová filtrovaná káva
0x Super článok
Speciální nabídka

Štítky: Doraz
Filip Lörinc

Filip Lörinc

Ahoj! Jmenuju se Filip. Několik let jsem pracoval s kávou jako barista. Za barem mě dnes najdete jen zřídka. Věnuju se „online baristice“ pro Blog o kávě. Testuju kávy, příslušenství a objevuju možnosti a hranice výběrové kávy. Kromě toho se věnuju pražení kávy pro svůj vlastní projekt Brewing Something a pro košickou pražírnu Melody Fine Roastery. Pokud máte nějaké otázky, neváhejte mi napsat na Instagramu :)

Následující článek
cold cappuccino - ľadové cappuccino

Cold Cappuccino na automatu De'Longhi: Spojení studené mléčné pěny s espressem

Please login to join discussion

KATEGORIE ČLÁNKŮ

  • Druhy kávových nápojů
  • Exkluzivní
  • Kavárny
  • Kávovary
  • Kávové trendy sociálních sítí
  • Kávový blogger
  • Metody přípravy
  • Ostatní
  • Pojď ochutnat řemeslnou pražírnu
  • Představení nových káv
  • Recenze kávových kapslí
  • Recenze kávy
  • Recepty
  • Zajímavá fakta o kávě
  • Zdraví

VAŠE SLEVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNÍ SÍTĚ

pražírna Labcafe - interiér

Řemeslná pražírna Labcafe z Rakovníka: Most mezi klasickou a výběrovou kávou

8. listopadu 2025
Zrnka z hrnka - chřibská pražírna

Zrnka z hrnka – chřibská pražírna: Řemeslná káva a keramické hrnky z Vřesovic

4. listopadu 2025
Ladislav Király - kávy od Piráta

Kávy od Piráta jsou jako dvě hrozny: Dostali jsme K.O. v prvním kole

31. října 2025
Back in Black od BeCafé - príprava espressa

Back in Black: Nová velmi levná kvalitní espresso směs od Be:Café

27. října 2025
Alan Jarrar a Kalliopé Jarrar Theodorakaku - STAV SE Espresso Bar

Nejlepší kavárna v Česku: Cenný titul ECTA získal brněnský STAV SE Espresso Bar

26. října 2025
Punk Unicorn od Coffeeinu - príprava espressa

Sweet Unicorn a Punk Unicorn: Zábavné marakujové blendy od Coffeeinu

25. října 2025
Blog o káve

Ochutnejte kávu z řemeslných pražíren a k té supermarketové se už nevrátíte.

Naše sociální sítě

KATEGORIE ČLÁNKŮ

  • Druhy kávových nápojů
  • Exkluzivní
  • Kavárny
  • Kávovary
  • Kávové trendy sociálních sítí
  • Kávový blogger
  • Metody přípravy
  • Ostatní
  • Pojď ochutnat řemeslnou pražírnu
  • Představení nových káv
  • Recenze kávových kapslí
  • Recenze kávy
  • Recepty
  • Zajímavá fakta o kávě
  • Zdraví

ZNAČKY

arabica Be:café bezkofeinová káva bušení srdce po kávě cappuccino Coffeein cold brew dripper espresso festival kávy filtrace vody filtrovaná káva french press Goriffee instantní káva intolerance na kofein Kofein koťogo káva káva a spánek káva a zdraví káva s mlékem Kávoholik kávovar kávové kapsle kávové nápoje liberica Marián Takáč moka konvice negativní vlastnosti kávy obal kávy Popradská káva Pozitivní vlastnosti kávy pražení kávy příprava kávy Ready After recenze kávy recepty robusta rozhovor spracování kávy stupně pražení kávy Valerian Hrala výběrová káva zajímavosti o kávě

TOP ČLÁNKY

pražírna Labcafe - interiér

Řemeslná pražírna Labcafe z Rakovníka: Most mezi klasickou a výběrovou kávou

8. listopadu 2025
Zrnka z hrnka - chřibská pražírna

Zrnka z hrnka – chřibská pražírna: Řemeslná káva a keramické hrnky z Vřesovic

4. listopadu 2025
Ladislav Király - kávy od Piráta

Kávy od Piráta jsou jako dvě hrozny: Dostali jsme K.O. v prvním kole

31. října 2025
Back in Black od BeCafé - príprava espressa

Back in Black: Nová velmi levná kvalitní espresso směs od Be:Café

27. října 2025
  • Ceník
  • Zásady ochrany osobních údajů

Copyright © 2025 Blogokave.cz - Všechna práva vyhrazena. Vyrobeno Creawise.DIGITAL

Spravovat souhlas
K poskytování těch nejlepších zkušeností používáme technologie, jako jsou soubory cookie pro ukládání a/nebo přístup k informacím. Souhlas s těmito technologiemi nám umožní zpracovávat údaje.
Funkčné Vždy aktivní
Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
Predvoľby
Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
Štatistiky
Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
Marketing
Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
Spravovat možnosti Spravovat služby Správa {vendor_count} prodejců Přečtěte si více o těchto účelech
Upravit
{title} {title} {title}
No Result
View All Result
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty

Copyright © 2025 Blogokave.cz - Všechna práva vyhrazena. Vyrobeno Creawise.DIGITAL