Káva obsahuje v závislosti na způsobu přípravy od 90 do přibližně 98 procent vody. Voda je tedy enormně důležitou součástí finálního nápoje, který máme v šálku. Jednak je nositelem minerálů, které nám z kávy pomáhají extrahovat to dobré, co v ní je, ale jednak je i nositelem nečistot. Pohled na trubky, kterými přitéká do domácností, je nejlepším zrcadlem toho, co v sobě nese.
Když jsme si prohlédli fotografie, kterými disponuje filtrovanie.eu, bylo nám jasné, že v tomto směru je potřeba šířit osvětu. Co všechno se v trubkách nachází? A co máme dělat pro to, abychom takovou špínu nepili a nepoužívali na přípravu kávy? Vyzpovídali jsme Jozefa Rybára ze společnosti Filtrovanie.eu.

Co za trubka je na přiložené fotografii? Do bytu snad přivádí pitnou vodu?
„Ano, potrubí, které je na fotografii, přivádí vodu do jednoho z bytových domů v Košicích. Má jen dvanáct let a už vypadá takto. S něčím podobným se setkáváme na denní bázi, protože každý bytový dům nebo dům, který je napojen na městskou vodu, má podobné trubky. Problém se přitom týká i novostaveb, protože sice k nim vede nová větev, ale ta je někde napojena na původní starý rozvod vody.“
To znamená, že voda, kterou pijeme, s sebou přináší nečistoty a do určité míry je zakalená. Co všechno obsahuje?
„Zákal vody způsobují látky jako jílové minerály, oxid křemičitý, oxidy železa, manganu a jiné. Vzniklý zákal je v převážné míře koloidního charakteru a při nižším proudu pitné vody ve vodovodním potrubí dochází k jeho usazování na stěnách přívodního a zejména rozvodného vodovodního potrubí. Při velkém nárazovém tlaku zase může docházet k jejich uvolňování. Je to tedy různá směs těžkých kovů, některých minerálů či různých usazenin.“

Je takováto voda zdraví škodlivá? Co když se jí napiju?
„Když je voda zabarvená v důsledku oxidace železa, případně manganu, v určitém stanoveném limitu, není zdraví škodlivá. Na druhé straně všeho moc škodí, i toho „dobrého“. Železo a mangan však způsobují technické problémy jako například usazeniny ve vodovodních potrubích, případně estetické problémy jako skvrny na hygienických zařízeních nebo při praní skvrny na oblečení. Když je železo ve vodě ve větším množství, dodává jí trpkou chuť. A to například při přípravě kávy určitě nikdo nechce. Mangan, který se často vyskytuje spolu se železem, zase vodě dodává asfaltovou a olejovou příchuť, přičemž ji přibarvuje do tmavohnědé barvy až do černa. Pro zajímavost dodám, že nahořklou chuť vody způsobuje větší množství hořčíku, síranů nebo železa, nuže a slanou chuť zase vyšší koncentrace chloridů se sodíkem.“
A co takový chlor? Ten při pití necítíme?
„Chlor má výraznou a snadno rozpoznatelnou vůni. S 99,9% úspěšností zabíjí bakterie, viry a je prevencí proti škodlivým mikroorganismům. Zbytkový chlor dlouho setrvává ve vodě, čímž zabraňuje dalšímu rozvoji bakterií, ale způsobuje i charakteristickou chuť a vůni. Navíc, když reaguje s organickými látkami nacházejícími se ve vodě, může docházet k tvorbě dalších sekundárních pachů. Do vody se dávkuje dezinfekční činidlo – např. chlornan sodný – v takové míře, aby se výrazně nezměnily senzorické vlastnosti pitné vody. Pro ilustraci řeknu, že je to méně než 0,3 mg/l. Při přípravě kávy může chlor ovlivnit chuť a i díky němu je káva hořká a trpká. „

Je chlor zdravotně nezávadný?
„Existuje více studií, které naznačují, že s chlorem není všechno úplně v pořádku. Tato látka ve vodě reaguje a vytváří toxiny známé jako trihalometany. Ty jsou spojené s negativním působením na lidský organismus. Jsou zdrojem alergií, ekzémů, problémů s potencí či tvorbou karcinogenních látek.“
Jaký filtr bychom si měli domů namontovat, abychom zmíněné nečistoty zachytili?
„3M filtr, který doporučujeme do domácností, je certifikovaný a splňuje nejvyšší normy pro styk s pitnou vodou. Bezpečně zachytí těžké kovy, chlor a jeho sloučeniny, případné bakterie, sliz, sedimenty, nečistoty, zápach, pachuť i mikroplasty. Je důležité poznamenat, že minerály, které jsou důležité pro tělo, filtr ve vodě ponechá. Takovýto typ filtru je vhodný i pro kojence. V zájmu toho, abychom ochránili životnost filtru, instalujeme před tento 3M filtr ještě i filtr na mechanické nečistoty. Ten zachytí prvotní nános a nečistoty a chrání tak životnost jemného 3M filtru.“

Upravuje se takovýmto filtrem veškerá voda přitékající do domácností?
„Ne, upravuje se jen studená voda a jen v kuchyni, protože ta se prioritně používá na vaření a pití. Teplá voda je užitková, a ta se k pití nedoporučuje. V případě potřeby však umíme poskytnout i filtry na sprchování; hodí se v tom případě, když má někdo po sprchování problém s vysušováním nebo zarudnutím pokožky. Filtry na sprchu jsou ideální pro tuto skupinu lidí, případně pro miminka.“
Jaké množství vody dokáže takový filtr odfiltrovat během své životnosti?
„Kapacita filtrů je v závislosti na jejich použití různá, nicméně pro běžnou domácnost do kuchyně v bytovém domě úplně postačí filtr s kapacitou do 7000 litrů. Běžná čtyřčlenná domácnost nespotřebuje v kuchyni na studené větvi takové množství vody, a to už počítám i s oplachem nádobí. Navzdory kapacitě filtru ho však výrobce doporučuje měnit jednou ročně. Na požadovanou výměnu klienta vždy upozorníme, takže na to nemusí myslet.“

Jak je to s montáží a kolik takovýto základní filtr stojí?
„Montáž je jednoduchá a samozřejmě ji zajišťujeme, ale umíme i předpřipravit filtrační sadu a klient si ji jednoduše připojí i sám. Celá instalační sada filtrů stojí 249 € a po roce při výměně 139 €. V přepočtu na spotřebu vody a certifikovanou kvalitu vyjde klienta úprava vody na litr méně než 0,01 €. Cena vody je tedy výrazně nižší, než je tomu například u balené kojenecké vody a navíc není třeba z obchodů nosit těžká balení, ani pak plasty do výkupu. Filtry jsou certifikované, splňují nejvyšší normy pro styk s pitnou vodou a jimi upravená voda je vhodná i pro kojence.“
Bude káva připravená s přefiltrovanou vodou chutnější?
„Bude, a mnohem. Škoda, že ochutnávky filtrované a nefiltrované vody nedokážeme poskytovat takto přes internet – pak by chtěl filtrovat každý (smích). Nuže a samozřejmě, že když je rozdíl v základní chuti vody, musí být rozdíl i v chuti kávy.“






