Neděle, 9 listopadu, 2025
sk Slovenčina cs Čeština
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty
No Result
View All Result
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty
No Result
View All Result
Blog o káve
sk Slovenčina cs Čeština
No Result
View All Result
Domů Exkluzivní

I takto vypadají vodovodní trubky: Co všechno se nám jimi dostává do kávy?

Ladislav Király Od Ladislav Király
15. listopadu 2023
zanesená vodovodná rúra - filtrovanie
Share on FacebookShare on Twitter

Káva obsahuje v závislosti na způsobu přípravy od 90 do přibližně 98 procent vody. Voda je tedy enormně důležitou součástí finálního nápoje, který máme v šálku. Jednak je nositelem minerálů, které nám z kávy pomáhají extrahovat to dobré, co v ní je, ale jednak je i nositelem nečistot. Pohled na trubky, kterými přitéká do domácností, je nejlepším zrcadlem toho, co v sobě nese.

Když jsme si prohlédli fotografie, kterými disponuje filtrovanie.eu, bylo nám jasné, že v tomto směru je potřeba šířit osvětu. Co všechno se v trubkách nachází? A co máme dělat pro to, abychom takovou špínu nepili a nepoužívali na přípravu kávy? Vyzpovídali jsme Jozefa Rybára ze společnosti Filtrovanie.eu.

pohled do zanesené vodovodní trubky
Vodovodní trubka po 12 letech.

Co za trubka je na přiložené fotografii? Do bytu snad přivádí pitnou vodu?

„Ano, potrubí, které je na fotografii, přivádí vodu do jednoho z bytových domů v Košicích. Má jen dvanáct let a už vypadá takto. S něčím podobným se setkáváme na denní bázi, protože každý bytový dům nebo dům, který je napojen na městskou vodu, má podobné trubky. Problém se přitom týká i novostaveb, protože sice k nim vede nová větev, ale ta je někde napojena na původní starý rozvod vody.“

To znamená, že voda, kterou pijeme, s sebou přináší nečistoty a do určité míry je zakalená. Co všechno obsahuje?

„Zákal vody způsobují látky jako jílové minerály, oxid křemičitý, oxidy železa, manganu a jiné. Vzniklý zákal je v převážné míře koloidního charakteru a při nižším proudu pitné vody ve vodovodním potrubí dochází k jeho usazování na stěnách přívodního a zejména rozvodného vodovodního potrubí. Při velkém nárazovém tlaku zase může docházet k jejich uvolňování. Je to tedy různá směs těžkých kovů, některých minerálů či různých usazenin.“

pohled dovnitř vodovodní trubky s věkem přibližně 40 let
Vnitřek vodovodní trubky po přibližně 40 letech.

Je takováto voda zdraví škodlivá? Co když se jí napiju?

„Když je voda zabarvená v důsledku oxidace železa, případně manganu, v určitém stanoveném limitu, není zdraví škodlivá. Na druhé straně všeho moc škodí, i toho „dobrého“. Železo a mangan však způsobují technické problémy jako například usazeniny ve vodovodních potrubích, případně estetické problémy jako skvrny na hygienických zařízeních nebo při praní skvrny na oblečení. Když je železo ve vodě ve větším množství, dodává jí trpkou chuť. A to například při přípravě kávy určitě nikdo nechce. Mangan, který se často vyskytuje spolu se železem, zase vodě dodává asfaltovou a olejovou příchuť, přičemž ji přibarvuje do tmavohnědé barvy až do černa. Pro zajímavost dodám, že nahořklou chuť vody způsobuje větší množství hořčíku, síranů nebo železa, nuže a slanou chuť zase vyšší koncentrace chloridů se sodíkem.“

A co takový chlor? Ten při pití necítíme?

„Chlor má výraznou a snadno rozpoznatelnou vůni. S 99,9% úspěšností zabíjí bakterie, viry a je prevencí proti škodlivým mikroorganismům. Zbytkový chlor dlouho setrvává ve vodě, čímž zabraňuje dalšímu rozvoji bakterií, ale způsobuje i charakteristickou chuť a vůni. Navíc, když reaguje s organickými látkami nacházejícími se ve vodě, může docházet k tvorbě dalších sekundárních pachů. Do vody se dávkuje dezinfekční činidlo – např. chlornan sodný – v takové míře, aby se výrazně nezměnily senzorické vlastnosti pitné vody. Pro ilustraci řeknu, že je to méně než 0,3 mg/l. Při přípravě kávy může chlor ovlivnit chuť a i díky němu je káva hořká a trpká. „

pohled dovnitř zanesené vodovodní trubky
Věk této trubky bohužel neznáme.

Je chlor zdravotně nezávadný?

„Existuje více studií, které naznačují, že s chlorem není všechno úplně v pořádku. Tato látka ve vodě reaguje a vytváří toxiny známé jako trihalometany. Ty jsou spojené s negativním působením na lidský organismus. Jsou zdrojem alergií, ekzémů, problémů s potencí či tvorbou karcinogenních látek.“

Jaký filtr bychom si měli domů namontovat, abychom zmíněné nečistoty zachytili?

„3M filtr, který doporučujeme do domácností, je certifikovaný a splňuje nejvyšší normy pro styk s pitnou vodou. Bezpečně zachytí těžké kovy, chlor a jeho sloučeniny, případné bakterie, sliz, sedimenty, nečistoty, zápach, pachuť i mikroplasty. Je důležité poznamenat, že minerály, které jsou důležité pro tělo, filtr ve vodě ponechá. Takovýto typ filtru je vhodný i pro kojence. V zájmu toho, abychom ochránili životnost filtru, instalujeme před tento 3M filtr ještě i filtr na mechanické nečistoty. Ten zachytí prvotní nános a nečistoty a chrání tak životnost jemného 3M filtru.“

zanesený a čistý filtr
Vlevo zanesený filtr po demontáži, vpravo jeho nová náhrada.

Upravuje se takovýmto filtrem veškerá voda přitékající do domácností?

„Ne, upravuje se jen studená voda a jen v kuchyni, protože ta se prioritně používá na vaření a pití. Teplá voda je užitková, a ta se k pití nedoporučuje. V případě potřeby však umíme poskytnout i filtry na sprchování; hodí se v tom případě, když má někdo po sprchování problém s vysušováním nebo zarudnutím pokožky. Filtry na sprchu jsou ideální pro tuto skupinu lidí, případně pro miminka.“

Jaké množství vody dokáže takový filtr odfiltrovat během své životnosti?

„Kapacita filtrů je v závislosti na jejich použití různá, nicméně pro běžnou domácnost do kuchyně v bytovém domě úplně postačí filtr s kapacitou do 7000 litrů. Běžná čtyřčlenná domácnost nespotřebuje v kuchyni na studené větvi takové množství vody, a to už počítám i s oplachem nádobí. Navzdory kapacitě filtru ho však výrobce doporučuje měnit jednou ročně. Na požadovanou výměnu klienta vždy upozorníme, takže na to nemusí myslet.“

pohled na zanesený filtr na vodu v kavárně
Filtr, který právě dosloužil v kavárně.

Jak je to s montáží a kolik takovýto základní filtr stojí?

„Montáž je jednoduchá a samozřejmě ji zajišťujeme, ale umíme i předpřipravit filtrační sadu a klient si ji jednoduše připojí i sám. Celá instalační sada filtrů stojí 249 € a po roce při výměně 139 €. V přepočtu na spotřebu vody a certifikovanou kvalitu vyjde klienta úprava vody na litr méně než 0,01 €. Cena vody je tedy výrazně nižší, než je tomu například u balené kojenecké vody a navíc není třeba z obchodů nosit těžká balení, ani pak plasty do výkupu. Filtry jsou certifikované, splňují nejvyšší normy pro styk s pitnou vodou a jimi upravená voda je vhodná i pro kojence.“

Bude káva připravená s přefiltrovanou vodou chutnější?

„Bude, a mnohem. Škoda, že ochutnávky filtrované a nefiltrované vody nedokážeme poskytovat takto přes internet – pak by chtěl filtrovat každý (smích). Nuže a samozřejmě, že když je rozdíl v základní chuti vody, musí být rozdíl i v chuti kávy.“

Náš tip: zasloužíte si pít kvalitní kávu – klikněte ZDE a zobrazí se vám aktuálně platné slevové kódy do řemeslných pražíren kávy.

0x Super článok
Speciální nabídka

Štítky: filtrace vody
Ladislav Király

Ladislav Király

Mám vás rád :)

Následující článek
Starbucks - recenzia nápojov

Mise Starbucks: Jak dopadly ochutnávky káv ve slavné síti?

Please login to join discussion

KATEGORIE ČLÁNKŮ

  • Druhy kávových nápojů
  • Exkluzivní
  • Kavárny
  • Kávovary
  • Kávové trendy sociálních sítí
  • Kávový blogger
  • Metody přípravy
  • Ostatní
  • Pojď ochutnat řemeslnou pražírnu
  • Představení nových káv
  • Recenze kávových kapslí
  • Recenze kávy
  • Recepty
  • Zajímavá fakta o kávě
  • Zdraví

VAŠE SLEVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNÍ SÍTĚ

pražírna Labcafe - interiér

Řemeslná pražírna Labcafe z Rakovníka: Most mezi klasickou a výběrovou kávou

8. listopadu 2025
Zrnka z hrnka - chřibská pražírna

Zrnka z hrnka – chřibská pražírna: Řemeslná káva a keramické hrnky z Vřesovic

4. listopadu 2025
Ladislav Király - kávy od Piráta

Kávy od Piráta jsou jako dvě hrozny: Dostali jsme K.O. v prvním kole

31. října 2025
Back in Black od BeCafé - príprava espressa

Back in Black: Nová velmi levná kvalitní espresso směs od Be:Café

27. října 2025
Alan Jarrar a Kalliopé Jarrar Theodorakaku - STAV SE Espresso Bar

Nejlepší kavárna v Česku: Cenný titul ECTA získal brněnský STAV SE Espresso Bar

26. října 2025
Punk Unicorn od Coffeeinu - príprava espressa

Sweet Unicorn a Punk Unicorn: Zábavné marakujové blendy od Coffeeinu

25. října 2025
Blog o káve

Ochutnejte kávu z řemeslných pražíren a k té supermarketové se už nevrátíte.

Naše sociální sítě

KATEGORIE ČLÁNKŮ

  • Druhy kávových nápojů
  • Exkluzivní
  • Kavárny
  • Kávovary
  • Kávové trendy sociálních sítí
  • Kávový blogger
  • Metody přípravy
  • Ostatní
  • Pojď ochutnat řemeslnou pražírnu
  • Představení nových káv
  • Recenze kávových kapslí
  • Recenze kávy
  • Recepty
  • Zajímavá fakta o kávě
  • Zdraví

ZNAČKY

baristická váha Be:café bezkofeinová káva cappuccino Coffeein cold brew dripper espresso filtrace vody filtrovaná káva french press Goriffee instantní káva Kofein koťogo kyselost kávy káva káva a spánek káva a zdraví Kávoholik kávovar kávovník kávová zrna kávové kapsle kávové nápoje kávové trendy Marián Takáč Michal Šturc moka konvice negativní vlastnosti kávy obal kávy odbourávání kofeinu Popradská káva Pozitivní vlastnosti kávy pražení kávy příprava kávy Ready After recenze kávy recepty rozhovor starbucks vietnamská káva výběrová káva zajímavosti o kávě šálek na kávu

TOP ČLÁNKY

pražírna Labcafe - interiér

Řemeslná pražírna Labcafe z Rakovníka: Most mezi klasickou a výběrovou kávou

8. listopadu 2025
Zrnka z hrnka - chřibská pražírna

Zrnka z hrnka – chřibská pražírna: Řemeslná káva a keramické hrnky z Vřesovic

4. listopadu 2025
Ladislav Király - kávy od Piráta

Kávy od Piráta jsou jako dvě hrozny: Dostali jsme K.O. v prvním kole

31. října 2025
Back in Black od BeCafé - príprava espressa

Back in Black: Nová velmi levná kvalitní espresso směs od Be:Café

27. října 2025
  • Ceník
  • Zásady ochrany osobních údajů

Copyright © 2025 Blogokave.cz - Všechna práva vyhrazena. Vyrobeno Creawise.DIGITAL

Spravovat souhlas
K poskytování těch nejlepších zkušeností používáme technologie, jako jsou soubory cookie pro ukládání a/nebo přístup k informacím. Souhlas s těmito technologiemi nám umožní zpracovávat údaje.
Funkčné Vždy aktivní
Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
Predvoľby
Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
Štatistiky
Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
Marketing
Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
Spravovat možnosti Spravovat služby Správa {vendor_count} prodejců Přečtěte si více o těchto účelech
Upravit
{title} {title} {title}
No Result
View All Result
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty

Copyright © 2025 Blogokave.cz - Všechna práva vyhrazena. Vyrobeno Creawise.DIGITAL