Neděle, 9 listopadu, 2025
sk Slovenčina cs Čeština
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty
No Result
View All Result
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty
No Result
View All Result
Blog o káve
sk Slovenčina cs Čeština
No Result
View All Result
Domů Exkluzivní

Instantní káva není káva, zakázal bych její prodej, tvrdí odborník

Ladislav Király Od Ladislav Király
22. května 2020
instantná káva na lyžičke

Foto: Shutterstock

Share on FacebookShare on Twitter

Instantní káva není káva. Kdyby to bylo na mně, tak ji zakážu prodávat. I taková vyjádření padla v našem rozhovoru s kávovým gurmánem Michalem Šturcem (www.casadelcaffe.sk), který za kávou procestoval více než 50 zemí.

Vždy, když se zmíní tento typ nápoje, tak ho to mírně rozčílí. Do jisté míry ho mrzí, že si lidé zvykli právě na takový produkt, který nemá s kvalitní kávou nic společného a navíc může být zdraví škodlivý.

„Kdyby to bylo na mně, tak ji zakážu prodávat,“ zněla jeho první věta v rozhovoru pro Blog o kávě, která byla výmluvná a dá se říci, že mluvila za vše. Následně jsme dále vyzvídali a pokoušeli jsme se přijít na to, proč má na instantní kávu až tak vyhraněný názor. Je to skutečně něco natolik nepřípustného?

detailní pohled na instantní kávu
Foto: Shutterstock

Jak se vyrábí instantní káva?

„Výroba instantní kávy prochází postupně následujícími procesy: extrakcí, filtrací a koncentrováním, sušením,“ odpověděl Michal Šturc. „Proces extrakce znamená louhování kávy ve speciálních ‚kávovarech‘. Firmy používají svá preferovaná kávová zrna, která jsou podle mě méně kvalitní a speciálně předměkčenou vodu, která se do ‚kávovaru‘ k extrakci nalévá. Následně dochází k opakovanému ohřevu na vysokou teplotu a ochlazování.“

Káva v této fázi přípravy obsahuje přibližně 20 až 30 procent pevných částic a následně musí dojít k „zahuštění“ koncentrátu tak, aby tekutina obsahovala 40 až 45 procent pevných částic.

„Potom se do kávy uměle vrací aroma, které se při procesu vytratilo, a to za použití různých plynů. Následně se suší do formy sušeného prášku, přičemž toto probíhá buď za působení horkého vzduchu nebo mrazením. Celý tento proces možná vypadá nevinně, avšak méně se prezentuje skutečnost, že několikanásobným zahříváním na vysokou teplotu vzniká nebezpečný akrylamid, který je spojený s výskytem rakoviny a neurologickými problémy,“ zdůraznil Bratislavčan.

velký test instantních káv
Přečtěte si, jak dopadl velký test instantních káv z dílny Blogu o kávě.

Instantní káva není káva

Všem těm, kteří se akrylamidu obávají, by raději doporučil pít ristretto nebo espresso z kvalitních kávových zrn, které akrylamid neobsahují. Od tématu týkajícího se instantní kávy jsme se však nechtěli odklonit a dále jsme se v něm vrtali. Je to vůbec káva? Zaslouží si takové označení?

„Instantní káva není káva. Je to nápoj, ale škodlivý,“ rázně odvětil uznávaný odborník, který své znalosti často uplatňuje i v různých baristických soutěžích. S kávovým světem je v kontaktu už mnoho desetiletí a zlobí ho, že mnozí lidé jsou schopni instantní kávu považovat za kvalitu a dokonce se jí chlubí.

Kdyby konzumenti věděli, co do sebe dávají…

Zeptali jsme se, zda za tím není třeba hledat dobrou reklamu. „Určitě za to může i reklama,“ přikývl Michal Šturc. „Ale kdyby ti konzumenti věděli, co do sebe dávají, asi by si hodně z nich rozmyslelo, zda budou pít tento nápoj nebo si raději dají espresso z kvalitních kávových zrn. Já vždy říkám, že kdo si svého zdraví neváží, si ho ani nezaslouží.“

Apropos jedna z hlavních myšlenek Blogu o kávě spočívá v tom, abychom se lidem pokusili ukázat cestu a poodhalit nekonečné možnosti kávového světa. Zkoušejte různé kávy, experimentujte s různými způsoby přípravy a vzdělávejte se. Uvidíte, bude to mnohem lepší, než zůstat u instantní kávy, případně u levných mletých káv.

instantní káva - detailní pohled na instantní kávu jako prach
Foto: Shutterstock

Taktika prodejců instantní kávy

Příčinu toho, že mnozí nadále pijí instantní kávu, je třeba možná hledat i v určité nevědomosti. O tomto tématu se mluví málo, zákazníci nejsou dostatečně informováni a prodejcům podobných produktů to vyhovuje.

Na obalech mnoha instantních káv složení raději ani neuvedou. Naopak, prostřednictvím nablýskaných reklam zákazníky utvrzují v tom, že pitím takové „kávoviny“ dělají dobře a navíc se tím domněle mohou i chlubit.

Dobrá rada od odborníka: Je třeba se vzdělávat

Ale jak dál? Co udělat pro to, abychom v této situaci definitivně neuvízli a abychom lidem ukázali cestu? Dokážeme je zbavit přesvědčení, které za roky nabyli? „Myslím si, že dokážeme. Žijí tu totiž vzdělaní lidé a sám registruji, že čím dál více z nich postupem času odmítá pít instantní kávu. Jednoduše ji už přestávají považovat za kávu.“

„Všem bych rád v dobrém vzkázal jednu věc: je třeba se vzdělávat. Celý život se máme co učit. Já jsem obletel zeměkouli už čtyřikrát či pětkrát a za kávou jsem prošel přes 50 zemí. Přednáším o ní a ochutnávky dělám od roku 2003. No a snažím se postarat o to, abychom v našich prodejnách nabízeli jen to nejlepší a lidem jsme ukázali cestu,“ usmál se Michal Šturc s dodatkem, že kvalitní kávu zákazníkům nabízí už dvacet let.

Michal Šturc hovoří na téma instantní káva
Michal Šturc navštívil množství kávových plantáží po celém světě. Jsme velmi rádi, že se o své vědomosti a zkušenosti rád podělil i se čtenáři Blogu o kávě.
0x Super článok
Speciální nabídka

Štítky: instantní kávaMichal Šturc
Ladislav Király

Ladislav Király

Káva mi dlho nechutila. Bol to pre mňa len horký a nepríjemný nápoj, s ktorým som sa nevedel zblížiť. Až som raz čistou náhodou ochutnal výberovú kávu a pochopil som, že káva nemusí byť len horká. Káva môže chutiť.

Veľmi som túžil vykričať to do sveta a dať o tom vedieť všetkým. Preto som si v roku 2019 bookol doménu blogokave.sk a založil tento web.

Záleží mi na tom, aby ste ochutnali kávu zo slovenských pražiarní a touto cestou ich podporili. Tuto nájdete ZĽAVOVÉ KÓDY do najlepších z nich.

Potrebujete poradiť? Napíšte mi na IG @ladislavkiraly.

Následující článek
Káva a jej vplyv na trávenie

Káva a její pozitivní vlivy na trávení

Please login to join discussion

KATEGORIE ČLÁNKŮ

  • Druhy kávových nápojů
  • Exkluzivní
  • Kavárny
  • Kávovary
  • Kávové trendy sociálních sítí
  • Kávový blogger
  • Metody přípravy
  • Ostatní
  • Pojď ochutnat řemeslnou pražírnu
  • Představení nových káv
  • Recenze kávových kapslí
  • Recenze kávy
  • Recepty
  • Zajímavá fakta o kávě
  • Zdraví

VAŠE SLEVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNÍ SÍTĚ

pražírna Labcafe - interiér

Řemeslná pražírna Labcafe z Rakovníka: Most mezi klasickou a výběrovou kávou

8. listopadu 2025
Zrnka z hrnka - chřibská pražírna

Zrnka z hrnka – chřibská pražírna: Řemeslná káva a keramické hrnky z Vřesovic

4. listopadu 2025
Ladislav Király - kávy od Piráta

Kávy od Piráta jsou jako dvě hrozny: Dostali jsme K.O. v prvním kole

31. října 2025
Back in Black od BeCafé - príprava espressa

Back in Black: Nová velmi levná kvalitní espresso směs od Be:Café

27. října 2025
Alan Jarrar a Kalliopé Jarrar Theodorakaku - STAV SE Espresso Bar

Nejlepší kavárna v Česku: Cenný titul ECTA získal brněnský STAV SE Espresso Bar

26. října 2025
Punk Unicorn od Coffeeinu - príprava espressa

Sweet Unicorn a Punk Unicorn: Zábavné marakujové blendy od Coffeeinu

25. října 2025
Blog o káve

Ochutnejte kávu z řemeslných pražíren a k té supermarketové se už nevrátíte.

Naše sociální sítě

KATEGORIE ČLÁNKŮ

  • Druhy kávových nápojů
  • Exkluzivní
  • Kavárny
  • Kávovary
  • Kávové trendy sociálních sítí
  • Kávový blogger
  • Metody přípravy
  • Ostatní
  • Pojď ochutnat řemeslnou pražírnu
  • Představení nových káv
  • Recenze kávových kapslí
  • Recenze kávy
  • Recepty
  • Zajímavá fakta o kávě
  • Zdraví

ZNAČKY

arabica Be:café bezkofeinová káva bušení srdce po kávě cappuccino Coffeein cold brew dripper espresso festival kávy filtrace vody filtrovaná káva french press Goriffee instantní káva intolerance na kofein Kofein koťogo káva káva a spánek káva a zdraví káva s mlékem Kávoholik kávovar kávové kapsle kávové nápoje liberica Marián Takáč moka konvice negativní vlastnosti kávy obal kávy Popradská káva Pozitivní vlastnosti kávy pražení kávy příprava kávy Ready After recenze kávy recepty robusta rozhovor spracování kávy stupně pražení kávy Valerian Hrala výběrová káva zajímavosti o kávě

TOP ČLÁNKY

pražírna Labcafe - interiér

Řemeslná pražírna Labcafe z Rakovníka: Most mezi klasickou a výběrovou kávou

8. listopadu 2025
Zrnka z hrnka - chřibská pražírna

Zrnka z hrnka – chřibská pražírna: Řemeslná káva a keramické hrnky z Vřesovic

4. listopadu 2025
Ladislav Király - kávy od Piráta

Kávy od Piráta jsou jako dvě hrozny: Dostali jsme K.O. v prvním kole

31. října 2025
Back in Black od BeCafé - príprava espressa

Back in Black: Nová velmi levná kvalitní espresso směs od Be:Café

27. října 2025
  • Ceník
  • Zásady ochrany osobních údajů

Copyright © 2025 Blogokave.cz - Všechna práva vyhrazena. Vyrobeno Creawise.DIGITAL

Spravovat souhlas
K poskytování těch nejlepších zkušeností používáme technologie, jako jsou soubory cookie pro ukládání a/nebo přístup k informacím. Souhlas s těmito technologiemi nám umožní zpracovávat údaje.
Funkčné Vždy aktivní
Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
Predvoľby
Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
Štatistiky
Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
Marketing
Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
Spravovat možnosti Spravovat služby Správa {vendor_count} prodejců Přečtěte si více o těchto účelech
Upravit
{title} {title} {title}
No Result
View All Result
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty

Copyright © 2025 Blogokave.cz - Všechna práva vyhrazena. Vyrobeno Creawise.DIGITAL