Instantní káva není káva. Kdyby to bylo na mně, tak ji zakážu prodávat. I taková vyjádření padla v našem rozhovoru s kávovým gurmánem Michalem Šturcem (www.casadelcaffe.sk), který za kávou procestoval více než 50 zemí.
Vždy, když se zmíní tento typ nápoje, tak ho to mírně rozčílí. Do jisté míry ho mrzí, že si lidé zvykli právě na takový produkt, který nemá s kvalitní kávou nic společného a navíc může být zdraví škodlivý.
„Kdyby to bylo na mně, tak ji zakážu prodávat,“ zněla jeho první věta v rozhovoru pro Blog o kávě, která byla výmluvná a dá se říci, že mluvila za vše. Následně jsme dále vyzvídali a pokoušeli jsme se přijít na to, proč má na instantní kávu až tak vyhraněný názor. Je to skutečně něco natolik nepřípustného?

Jak se vyrábí instantní káva?
„Výroba instantní kávy prochází postupně následujícími procesy: extrakcí, filtrací a koncentrováním, sušením,“ odpověděl Michal Šturc. „Proces extrakce znamená louhování kávy ve speciálních ‚kávovarech‘. Firmy používají svá preferovaná kávová zrna, která jsou podle mě méně kvalitní a speciálně předměkčenou vodu, která se do ‚kávovaru‘ k extrakci nalévá. Následně dochází k opakovanému ohřevu na vysokou teplotu a ochlazování.“
Káva v této fázi přípravy obsahuje přibližně 20 až 30 procent pevných částic a následně musí dojít k „zahuštění“ koncentrátu tak, aby tekutina obsahovala 40 až 45 procent pevných částic.
„Potom se do kávy uměle vrací aroma, které se při procesu vytratilo, a to za použití různých plynů. Následně se suší do formy sušeného prášku, přičemž toto probíhá buď za působení horkého vzduchu nebo mrazením. Celý tento proces možná vypadá nevinně, avšak méně se prezentuje skutečnost, že několikanásobným zahříváním na vysokou teplotu vzniká nebezpečný akrylamid, který je spojený s výskytem rakoviny a neurologickými problémy,“ zdůraznil Bratislavčan.

Instantní káva není káva
Všem těm, kteří se akrylamidu obávají, by raději doporučil pít ristretto nebo espresso z kvalitních kávových zrn, které akrylamid neobsahují. Od tématu týkajícího se instantní kávy jsme se však nechtěli odklonit a dále jsme se v něm vrtali. Je to vůbec káva? Zaslouží si takové označení?
„Instantní káva není káva. Je to nápoj, ale škodlivý,“ rázně odvětil uznávaný odborník, který své znalosti často uplatňuje i v různých baristických soutěžích. S kávovým světem je v kontaktu už mnoho desetiletí a zlobí ho, že mnozí lidé jsou schopni instantní kávu považovat za kvalitu a dokonce se jí chlubí.
Kdyby konzumenti věděli, co do sebe dávají…
Zeptali jsme se, zda za tím není třeba hledat dobrou reklamu. „Určitě za to může i reklama,“ přikývl Michal Šturc. „Ale kdyby ti konzumenti věděli, co do sebe dávají, asi by si hodně z nich rozmyslelo, zda budou pít tento nápoj nebo si raději dají espresso z kvalitních kávových zrn. Já vždy říkám, že kdo si svého zdraví neváží, si ho ani nezaslouží.“
Apropos jedna z hlavních myšlenek Blogu o kávě spočívá v tom, abychom se lidem pokusili ukázat cestu a poodhalit nekonečné možnosti kávového světa. Zkoušejte různé kávy, experimentujte s různými způsoby přípravy a vzdělávejte se. Uvidíte, bude to mnohem lepší, než zůstat u instantní kávy, případně u levných mletých káv.

Taktika prodejců instantní kávy
Příčinu toho, že mnozí nadále pijí instantní kávu, je třeba možná hledat i v určité nevědomosti. O tomto tématu se mluví málo, zákazníci nejsou dostatečně informováni a prodejcům podobných produktů to vyhovuje.
Na obalech mnoha instantních káv složení raději ani neuvedou. Naopak, prostřednictvím nablýskaných reklam zákazníky utvrzují v tom, že pitím takové „kávoviny“ dělají dobře a navíc se tím domněle mohou i chlubit.
Dobrá rada od odborníka: Je třeba se vzdělávat
Ale jak dál? Co udělat pro to, abychom v této situaci definitivně neuvízli a abychom lidem ukázali cestu? Dokážeme je zbavit přesvědčení, které za roky nabyli? „Myslím si, že dokážeme. Žijí tu totiž vzdělaní lidé a sám registruji, že čím dál více z nich postupem času odmítá pít instantní kávu. Jednoduše ji už přestávají považovat za kávu.“
„Všem bych rád v dobrém vzkázal jednu věc: je třeba se vzdělávat. Celý život se máme co učit. Já jsem obletel zeměkouli už čtyřikrát či pětkrát a za kávou jsem prošel přes 50 zemí. Přednáším o ní a ochutnávky dělám od roku 2003. No a snažím se postarat o to, abychom v našich prodejnách nabízeli jen to nejlepší a lidem jsme ukázali cestu,“ usmál se Michal Šturc s dodatkem, že kvalitní kávu zákazníkům nabízí už dvacet let.








