Pravděpodobně jste už slyšeli o tom, že někteří lidé mají po konzumaci kávy a produktů obsahujících kofein různé problémy, které se laicky označují pojmem intolerance na kofein. Věděli jste, o co tu vlastně jde?
Kofein je velmi populární stimulant, který se nachází v kávě, v některých čajích, v čokoládě, v energetických nápojích v kolových nápojích a dokonce i v některých lécích. Ne každý ho však dokáže tolerovat. Jsou lidé, kteří bez problémů vypijí i šest či sedm šálků kávy, ale jsou tací, kterým je nedobře už po dvou.
Symptomy intolerance na kofein
Někdo si může stěžovat na silné bušení srdce, pocení, třesení, na napínání, bolesti hlavy či břicha, pálení žáhy, zčervenání, ale příznaky mohou být skutečně různorodé.
Za některé z nich (bolest břicha, pálení žáhy) může hlavně překyselení organismu, ve zbylých případech hraje hlavní roli kofein. Vědci přišli na to, že existuje tzv. „gen pomalého metabolismu“ a u osob, které ho mají, se kofein metabolizuje mnohem pomaleji. A problém je na světě.
Jak diagnostikovat intoleranci na kofein?
Tady narážíme na problém. Odborníci z oblasti zdraví a medicíny doposud nevyvinuli specifický test, kterým by bylo možné odhalit a rozpoznat úroveň citlivosti na kofein, případně intoleranci nebo alergii na kofein. Zatím tedy nic takového neexistuje.
Platí však, že pokud máte podezření na intoleranci na kofein, měl by sis při konzumování kávy dávat pozor. Když zpozorujete určitý z dříve zmiňovaných příznaků, omezte příjem kofeinu a pozorujte, zda to pomáhá. Pokud ne, váš problém způsobilo něco jiného.
Příčiny intolerance na kofein
Jak už bývá zvykem, všechno má svou příčinu a ani intolerance na kofein se nezjeví jen tak pro nic za nic. Někdo je citlivý méně a někdo více, protože každé tělo funguje jinak. Nu a existují věci, které mohou situaci zhoršit. Problém mají například lidé trpící různými úzkostnými poruchami.
Některé výzkumy naznačují, že příčina intolerance na kofein může vznikat na úrovni receptorů, na které se kofein váže. Jít však může i o problém s jeho metabolizováním. V této souvislosti opět platí, že každý člověk je jiný: někoho tělo dokáže kofein metabolizovat rychle, jinému to trvá velmi dlouho.
Mezi další příčiny vyvolávající intoleranci na kofein můžeme zařadit genetiku, věk, pohlaví, užívání léků a například hormonální antikoncepce, cirkadiální faktory či spánkovou hygienu.
Intolerance na kofein a názor odbornice
Internetová stránka stylist.co.uk dala prostor dietoložce Catherine Rabessové, která připomněla, že doporučená denní dávka kofeinu je maximálně 400 miligramů. To je však velmi široké vymezení, které si třeba rozměnit na drobné.
„Reakce lidí na kofein je velmi individuální,“ řekla Rabessová. „Obvykle jde o genetické faktory, takže to, jak funguje dané tělo, je zapsáno už v jeho DNA. Pokud máte o něco pomalejší metabolismus, může to znamenat, že i menší množství kofeinu může vyvolat větší stimulaci. No a větší dávky kofeinu se mohou postarat o přehnanou reakci.“
„Symptomy mohou být často velmi podobné tomu, co vyvolají jiní původci, a potom je dost těžké určit, zda skutečně jde o intoleranci na kofein, nebo je to jen odraz jiného dietologického problému. Je obtížné hned říct, zda jde o intoleranci. Je třeba vyhledat odborníka, který se věnuje dietologickým intolerancím. Při daných symptomech totiž může jít i o jiný zásadní problém, takže se obraťte na svého lékaře a vyžádejte si doporučení k dietologovi,“ dodala Catherine Rabessová.






