Neděle, 9 listopadu, 2025
sk Slovenčina cs Čeština
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty
No Result
View All Result
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty
No Result
View All Result
Blog o káve
sk Slovenčina cs Čeština
No Result
View All Result
Domů Zajímavá fakta o kávě

Intolerance na kofein

Ladislav Király Od Ladislav Király
23. dubna 2020
intolerancia na kofeín

Počuli ste už o intolerancii na kofeín, prípadne máte podozrenie, že ňou trpíte? Možno vám pomôžeme...

Share on FacebookShare on Twitter

Pravděpodobně jste už slyšeli o tom, že někteří lidé mají po konzumaci kávy a produktů obsahujících kofein různé problémy, které se laicky označují pojmem intolerance na kofein. Věděli jste, o co tu vlastně jde?

Kofein je velmi populární stimulant, který se nachází v kávě, v některých čajích, v čokoládě, v energetických nápojích v kolových nápojích a dokonce i v některých lécích. Ne každý ho však dokáže tolerovat. Jsou lidé, kteří bez problémů vypijí i šest či sedm šálků kávy, ale jsou tací, kterým je nedobře už po dvou.

Symptomy intolerance na kofein

Někdo si může stěžovat na silné bušení srdce, pocení, třesení, na napínání, bolesti hlavy či břicha, pálení žáhy, zčervenání, ale příznaky mohou být skutečně různorodé.

Za některé z nich (bolest břicha, pálení žáhy) může hlavně překyselení organismu, ve zbylých případech hraje hlavní roli kofein. Vědci přišli na to, že existuje tzv. „gen pomalého metabolismu“ a u osob, které ho mají, se kofein metabolizuje mnohem pomaleji. A problém je na světě.

Jak diagnostikovat intoleranci na kofein?

Tady narážíme na problém. Odborníci z oblasti zdraví a medicíny doposud nevyvinuli specifický test, kterým by bylo možné odhalit a rozpoznat úroveň citlivosti na kofein, případně intoleranci nebo alergii na kofein. Zatím tedy nic takového neexistuje.

Platí však, že pokud máte podezření na intoleranci na kofein, měl by sis při konzumování kávy dávat pozor. Když zpozorujete určitý z dříve zmiňovaných příznaků, omezte příjem kofeinu a pozorujte, zda to pomáhá. Pokud ne, váš problém způsobilo něco jiného.

Příčiny intolerance na kofein

Jak už bývá zvykem, všechno má svou příčinu a ani intolerance na kofein se nezjeví jen tak pro nic za nic. Někdo je citlivý méně a někdo více, protože každé tělo funguje jinak. Nu a existují věci, které mohou situaci zhoršit. Problém mají například lidé trpící různými úzkostnými poruchami.

Některé výzkumy naznačují, že příčina intolerance na kofein může vznikat na úrovni receptorů, na které se kofein váže. Jít však může i o problém s jeho metabolizováním. V této souvislosti opět platí, že každý člověk je jiný: někoho tělo dokáže kofein metabolizovat rychle, jinému to trvá velmi dlouho.

Mezi další příčiny vyvolávající intoleranci na kofein můžeme zařadit genetiku, věk, pohlaví, užívání léků a například hormonální antikoncepce, cirkadiální faktory či spánkovou hygienu.

Intolerance na kofein a názor odbornice

Internetová stránka stylist.co.uk dala prostor dietoložce Catherine Rabessové, která připomněla, že doporučená denní dávka kofeinu je maximálně 400 miligramů. To je však velmi široké vymezení, které si třeba rozměnit na drobné.

„Reakce lidí na kofein je velmi individuální,“ řekla Rabessová. „Obvykle jde o genetické faktory, takže to, jak funguje dané tělo, je zapsáno už v jeho DNA. Pokud máte o něco pomalejší metabolismus, může to znamenat, že i menší množství kofeinu může vyvolat větší stimulaci. No a větší dávky kofeinu se mohou postarat o přehnanou reakci.“

„Symptomy mohou být často velmi podobné tomu, co vyvolají jiní původci, a potom je dost těžké určit, zda skutečně jde o intoleranci na kofein, nebo je to jen odraz jiného dietologického problému. Je obtížné hned říct, zda jde o intoleranci. Je třeba vyhledat odborníka, který se věnuje dietologickým intolerancím. Při daných symptomech totiž může jít i o jiný zásadní problém, takže se obraťte na svého lékaře a vyžádejte si doporučení k dietologovi,“ dodala Catherine Rabessová.

Náš tip: dopřejte si kvalitní kávu – klikněte TU a zobrazí se vám aktuálně platné slevové kódy do řemeslných pražíren kávy.

0x Super článok
Speciální nabídka

Štítky: intolerance na kofein
Ladislav Király

Ladislav Király

Káva mi dlho nechutila. Bol to pre mňa len horký a nepríjemný nápoj, s ktorým som sa nevedel zblížiť. Až som raz čistou náhodou ochutnal výberovú kávu a pochopil som, že káva nemusí byť len horká. Káva môže chutiť.

Veľmi som túžil vykričať to do sveta a dať o tom vedieť všetkým. Preto som si v roku 2019 bookol doménu blogokave.sk a založil tento web.

Záleží mi na tom, aby ste ochutnali kávu zo slovenských pražiarní a touto cestou ich podporili. Tuto nájdete ZĽAVOVÉ KÓDY do najlepších z nich.

Potrebujete poradiť? Napíšte mi na IG @ladislavkiraly.

Následující článek
najzdravší spôsob prípravy kávy

Který je nejzdravější způsob přípravy kávy?

KATEGORIE ČLÁNKŮ

  • Druhy kávových nápojů
  • Exkluzivní
  • Kavárny
  • Kávovary
  • Kávové trendy sociálních sítí
  • Kávový blogger
  • Metody přípravy
  • Ostatní
  • Pojď ochutnat řemeslnou pražírnu
  • Představení nových káv
  • Recenze kávových kapslí
  • Recenze kávy
  • Recepty
  • Zajímavá fakta o kávě
  • Zdraví

VAŠE SLEVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNÍ SÍTĚ

pražírna Labcafe - interiér

Řemeslná pražírna Labcafe z Rakovníka: Most mezi klasickou a výběrovou kávou

8. listopadu 2025
Zrnka z hrnka - chřibská pražírna

Zrnka z hrnka – chřibská pražírna: Řemeslná káva a keramické hrnky z Vřesovic

4. listopadu 2025
Ladislav Király - kávy od Piráta

Kávy od Piráta jsou jako dvě hrozny: Dostali jsme K.O. v prvním kole

31. října 2025
Back in Black od BeCafé - príprava espressa

Back in Black: Nová velmi levná kvalitní espresso směs od Be:Café

27. října 2025
Alan Jarrar a Kalliopé Jarrar Theodorakaku - STAV SE Espresso Bar

Nejlepší kavárna v Česku: Cenný titul ECTA získal brněnský STAV SE Espresso Bar

26. října 2025
Punk Unicorn od Coffeeinu - príprava espressa

Sweet Unicorn a Punk Unicorn: Zábavné marakujové blendy od Coffeeinu

25. října 2025
Blog o káve

Ochutnejte kávu z řemeslných pražíren a k té supermarketové se už nevrátíte.

Naše sociální sítě

KATEGORIE ČLÁNKŮ

  • Druhy kávových nápojů
  • Exkluzivní
  • Kavárny
  • Kávovary
  • Kávové trendy sociálních sítí
  • Kávový blogger
  • Metody přípravy
  • Ostatní
  • Pojď ochutnat řemeslnou pražírnu
  • Představení nových káv
  • Recenze kávových kapslí
  • Recenze kávy
  • Recepty
  • Zajímavá fakta o kávě
  • Zdraví

ZNAČKY

aeropress Alter-Nativ Be:café bezkofeinová káva cappuccino Coffeein cold brew dripper espresso filtrace vody filtrovaná káva french press Goriffee Hario V60 instantní káva Kofein koťogo káva káva a spánek káva a zdraví káva jako hnojivo Kávoholik kávovar kávové kapsle kávové nápoje Marián Takáč mletí kávových zrn mlýnek na kávu moka konvice negativní vlastnosti kávy nespresso obal kávy Popradská káva Pozitivní vlastnosti kávy pražení kávy příprava kávy Ready After recenze kávy recepty rozhovor Tchibo výběrová káva zajímavosti o kávě zelená káva Zlaté Zrnko

TOP ČLÁNKY

pražírna Labcafe - interiér

Řemeslná pražírna Labcafe z Rakovníka: Most mezi klasickou a výběrovou kávou

8. listopadu 2025
Zrnka z hrnka - chřibská pražírna

Zrnka z hrnka – chřibská pražírna: Řemeslná káva a keramické hrnky z Vřesovic

4. listopadu 2025
Ladislav Király - kávy od Piráta

Kávy od Piráta jsou jako dvě hrozny: Dostali jsme K.O. v prvním kole

31. října 2025
Back in Black od BeCafé - príprava espressa

Back in Black: Nová velmi levná kvalitní espresso směs od Be:Café

27. října 2025
  • Ceník
  • Zásady ochrany osobních údajů

Copyright © 2025 Blogokave.cz - Všechna práva vyhrazena. Vyrobeno Creawise.DIGITAL

Spravovat souhlas
K poskytování těch nejlepších zkušeností používáme technologie, jako jsou soubory cookie pro ukládání a/nebo přístup k informacím. Souhlas s těmito technologiemi nám umožní zpracovávat údaje.
Funkčné Vždy aktivní
Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
Predvoľby
Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
Štatistiky
Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
Marketing
Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
Spravovat možnosti Spravovat služby Správa {vendor_count} prodejců Přečtěte si více o těchto účelech
Upravit
{title} {title} {title}
No Result
View All Result
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty

Copyright © 2025 Blogokave.cz - Všechna práva vyhrazena. Vyrobeno Creawise.DIGITAL