Irská káva je jeden z nejpopulárnějších kávových nápojů na světě. Ne, v Irsku se pochopitelně žádná káva nepěstuje, ale jde o netradiční formu přípravy vhodnou hlavně pro chladnější dny – ideální, pokud člověk nepotřebuje jít do práce, nepotřebuje řídit a má čas odreagovat se. Obsahuje totiž alkohol.
Irská káva se podle dohledatelných informací zrodila v zimě roku 1943, kdy ji „vynalezl“ pán jménem Joe Sheridan. Stalo se tak v přístavu Foynes nedaleko irského Limericku a vše se to spojuje s poutavou legendou.
Pasažéři uvízli na odlehlém letišti…
Foynes je malé městečko, respektive vesnička, která nemá ani 1 000 obyvatel. Kdysi však bylo toto místo mimořádně důležité, protože šlo o leteckou základnu při transatlantických letech a často se tam zastavili i různé hollywoodské osobnosti.

Letiště bylo využíváno hlavně k dotankování, ale protože v Irsku ne vždy vládlo právě nejlepší počasí, pasažéři byli často nuceni zůstat na tomto místě déle. Z tohoto důvodu tam vznikla i restaurace, která dokázala nespokojené cestující přijmout a potěšit.
Co takhle do kávy přidat whisky?
Nu a zmiňovaný Joe Sheridan pro uzimené a unavené pasažéry vymyslel něco neobvyklého: do kávy jim přilil trochu tradiční irské whisky a dozdobil ji smetanou. Snad ani netušil, jak to všem zachutná a jak spokojení najednou budou. Tenhle tah mu vyšel dokonale.
Legenda praví, že to bylo asi takto. „Hej kámo, je to brazilská káva?“ zeptal se jeden z přítomných Američanů. Joe odpověděl: „Ne, to je irská káva.“

A bylo to. Zrodil se nápoj s názvem irská káva, který si poměrně rychle našel oblibu na celém světě. No a irskou kávu si velmi rádi vychutnáváme i v současnosti v našich končinách.
Co potřebujete k přípravě irské kávy?
- 5 gramů třtinového cukru (případně jiného)
- 30 mililitrů (0,03 l) irské whisky (Jameson, Tullamore D.E.W., Bushmills a mnohé další)
- 90 až 120 mililitrů filtrované kávy
- jemně vyšlehanou smetanu s vysokým obsahem tuku
- horkou vodou předehřátou sklenici.
Náš tip: hledáte kvalitní kávu na přípravu irské kávy? Nabízíme vám slevové kódy do řemeslných pražíren kávy.

Recept na přípravu irské kávy
- do předehřáté sklenice vložte třtinový cukr
- přilijte irskou whisky a zamíchejte, aby se cukr pěkně rozpustil
- zalijte to filtrovanou kávou
- navrch opatrně přidejte našlehanou smetanu a vytvořte jí poměrně silnou vrstvu
- Hotovo. Dobrou chuť.







