Neděle, 9 listopadu, 2025
sk Slovenčina cs Čeština
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty
No Result
View All Result
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty
No Result
View All Result
Blog o káve
sk Slovenčina cs Čeština
No Result
View All Result
Domů Kávový blogger

Italská káva je špatná káva

Ladislav Király Od Ladislav Király
8. července 2023
talianska káva je zlá káva
Share on FacebookShare on Twitter

Loni jsem si v centru Piešťan všiml nápisu „Italská káva“. Na kavárně vypadal skvěle, byl dobře viditelný a dovedu si představit, že zaujal i běžného člověka, který se v kávě moc nevyzná. Táhlo ho to tam jako psa do udírny. Na základě dvou slov má kolemjdoucí pocit, že do jeho šálku se bude extrahovat luxus a obrovská kvalita. Malíček se zvedne sám. Jenže italská káva je špatná káva.

Skromně předpokládám, že „spálená pneumatika v tekutém stavu“ nebo „rozemletý a extrahovaný uhlík“ by nebyly přitažlivé. Určitě by však lépe vystihovaly realitu všudypřítomné italské kávy. Vítejte u tendenčního článku, jehož cílem je vyzdvihnout řemeslnou pražírenskou scénu a poukázat na to, že když v kavárnách najdete značky jako La**zza, Il*y, Pel**ni, Luc**fé, Seg**redo, Tri**te, Mus**ti a další, utíkejte pryč. Podobných značek jsou doslova stovky.

V onen srpnový den, na který narážím v prvním řádku článku, jsem se rozhodl, že si nápisů „italská káva“ budu všímat. Je jich vskutku dost. Fungují. Ale populární je například i „italská zmrzlina“, „italská móda“ nebo „italská pizza“ – a já jen skromně doufám, že nejsou podobné kvality jako italská káva, haha.

Můj tip: Vyzkoušejte jednou kávu z řemeslných pražíren a k té italské se už nikdy nevrátíte. Tady jsou slevové kódy .

Itálie nemá žádné plantáže

Vracím se k italské kávě. Asi víte, že v Itálii nejsou žádné kávové plantáže (OK, ani u nás, ale my kolem naší kávy takové haló neděláme). Dokonce ani nejjižnější oblasti Sicílie nejsou vhodné pro přežití kávovníku. Ve skutečnosti je na tom celá Evropa podobně a v kontinentální části Evropy nenajdete jedinou kávovou plantáž. Grande blamáž.

Italská káva tedy není tak docela italská. Je to jen káva, která do Itálie dorazila. Tam ji upražili zkušení italští „maestři“ a přesvědčili celý svět, že italská káva je dobrá káva. Jenže houby. Italská káva je špatná káva. Téměř všechna.

Káva pražená do druhého cracku (tedy velmi dlouho), kdy oleje vystupují na povrch, může mít pouze hořkou, spálenou, gumovou nebo asfaltovou chuť. Vše pozitivní a zdravé, co bylo v zrnech, je pryč. Když vidím na nějakém podniku nápis „italská káva“, přesně to si představím. Ptám se sám sebe, proč to na vás, děti moje, stále tak působí.

S mlékem a cukrem to jde

Italská káva je běžná komoditní káva třetí třídy z plantáží po celém světě. Nasypou ji do obřích pražíren, vypálí a vyvezou na Slovensko nebo do České republiky. Praží ji, praží a praží, dokud neztratí veškerou chuť (věřte, že kávová třešeň jako plod a její pecka původně nějakou chuť měla) a zůstane jen hořkost. To je recept na to, aby kávová zrna z celého světa chutnala stále stejně a rok co rok nabízela stejnou chuť. Taková káva je zapáchající, nepříjemná a špatná. Ruku na srdce: kolik z vás dokáže pít kávu jen tak, že do ní přidá mléko a cukr? U dobré kávy mléko a cukr nepotřebujete.

Mám vás rád, takže pokud také pijete kávu ze supermarketů, odrazovým můstkem do světa příjemnější kávy by mohla být Káva za babku od Be:Café. Kilovka vás na becafe.sk vyjde na 23,50 € (cca 573 Kč), s kódem BLOGOKAVE10 je to jen 21,15 € (cca 516 Kč). Klikněte zde. Je to konzervativnější káva, která vás neodpálí svou astronomickou kyselostí, ale je o několik úrovní lepší než cokoli italského, na co si vzpomenete.

Ale zpět k věci. Často si říkám, že před pár desítkami let byly takové kávy italského typu v pořádku. Někdy v roce 1985. Neměli jsme tolik možností jako dnes a všechny kávy chutnaly stejně. O výběrové kávě se ve světě ještě skoro nemluvilo a regály obchodů byly plné komoditní kvality. Kávy bez původu tvořené megamixem různých zrn různého zpracování. A všichni jsme si mysleli, že „káva jako káva“. Tedy, já jsem o tom tehdy moc nepřemýšlel, ale pamatuji si, jak všichni mleli tyto kávy na mlýncích přímo v obchodě, a také si pamatuji, jak voněly.

Četl jsem vaše myšlenky

Určitě se mezi vámi najdou tací, kteří teď napíšou, že jim tyto kávy chutnají a kyselost jim vadí: „Nemám rád kyselé kávy.“ Mně to nevadí a neberu vám to. Kvalitní a dobře pražené kávy budou s velkou pravděpodobností poněkud kyselé, ale existují i kávy, které jsou tak nějak mezi tím. Podle mého názoru byste mohli vyzkoušet například Brazil Cerrado nebo El Salvador Santa Ana od Coffeeinu. Malé balení kávy stojí v současné době 7,99 € (cca 195 Kč), po přihlášení na eshop coffeein.sk a použití slevového kódu BLOGOKAVE10 se můžete dostat dokonce až na 6,83 € (cca 166 Kč). Jsou o dvě třídy lepší než italské kávy, kterých jsou plné regály supermarketů a kaváren.

Pokaždé, když píšeme podobný článek, objevují se i názory, že výběrová káva není pro každého, že tvoří jen několik procent produkce a že i komoditní kávu je třeba konzumovat. Přece ji nevyhodíme. To je samozřejmě pravda a já s tím souhlasím. Jen ji tedy, prosím, neoznačujme jako kvalitní. Nepodléhejme všem marketingovým frázím, které píší ti nejlepší copywriteři na trhu. Nepovažujme slovo italský za synonymum kvality a nedávejme si ho na fasády svých provozoven. Protože já například, když někde vidím nápis „italská káva“, jdu pryč a křičím Apage Satanas. A věřím, že bude přibývat lidí, kteří to uvidí také.

Italská káva zaspala dobu

Abych se pomalu dostal k věci, řeknu, že italská káva tak trochu zaspala dobu. Před pár desítkami let byla super a Italové byli světovou kávovou špičkou, ale dnes máme úžasné výběrovky, které ji strčí do kapsy. To je přesně to, co bychom měli lidem říkat a na co bychom je měli lákat, ne na konzervativní a zpátečnickou „italskou kávu“. Napište si na provozovnu „výběrová káva z řemeslné pražírny“ a na to lákejte lidi. Já přijdu taky.

Velké italské společnosti, které jsem v úvodu článku podráždil jmenováním, nakoupí levnou komoditní kávu, přepraží ji, podpoří ji lákavým marketingem a prodají vám ji za nehorázné peníze. Nebo ji za nehorázné peníze dodají do kaváren, ve kterých jsou doslova desítky různých italských značek. Všechny chutnají stejně na nic a všechny jsou stejně spálené, jen se jinak jmenují. A vy je na terasách popíjíte s překříženýma nohama a zdviženým malíčkem. Nedělejte to. Navíc ani nejsou levnější, protože kavárny těchto „Italů“ nakupují za takové sumy, že v pohodě mohly mít slovenskou kávu – napište nám na redakcia@blogokave.sk a poradíme vám.

Náš tip: Pokud chcete ochutnat kvalitní kávu s aciditou a ovocnou chutí, kupte si kávu Etiopie Bensa Sidamo od Barista Roasters. Stojí 28 € (cca 683 Kč) a s kódem BLOGOKAVE10 ji můžete získat za pouhých 25,20 € (cca 615 Kč). Jedná se o kávu vysoké kvality, jejíž kilogram stojí v jiných pražírnách více než 40 eur. Věříme, že díky této akci objevíte kouzlo dobré kávy. Klikněte zde.

Teta z Facebooku

Jednou mi teta, která pravděpodobně prodává italskou kávu, na Facebooku napsala, že italské pražírny mají staletou historii a ty naše vznikly teprve nedávno a praží kávu na malých pražičkách. Nějaký takový blábol, protože moje práce a naše práce ji zřejmě urazila. Ale dobře.

Neříkám, že nemá pravdu, jen že v tom století dějin se Italové utopili a zapomněli jít dopředu. Zůstali někde ve druhé vlně nebo jak se to období, když bylo všechno hořké, nazývá. Mnoho jiných zemí, které nemají tradici ve spalování kávy, se posunulo o míle dál. A naštěstí je na této cestě i mnoho odvážných slovenských a českých pražíren a já jim velmi silně držím palce. Paradoxně země jako Slovensko, Česká republika, Ukrajina a Rumunsko už v pronikání kvalitní výběrové kávy předstihly Italy. Ale Rakušané nebo Chorvati jsou na italské vlně dál.

Kupujeme především zahraniční kávy

Osobně se zlobím, že více než 80 procent kávy spotřebované na Slovensku a v České republice se praží v zahraničí. Bohužel v mnoha italských spalovnách. A víte, o čem je Blog o kávě? O tom, abychom společnými silami přesměrovali pár procent těchto lidí na nákup kávy v tuzemských řemeslných pražírnách. Peníze by pak zůstaly doma, naši podnikatelé by vydělali víc a mohli by zaměstnat více lidí. Skvělé, že?

Podle mého názoru by to všechno mělo smysl, i kdyby naše domácí káva byla horší než italská. Stejně bychom ji měli kupovat a pomáhat domácím podnikatelům. Samozřejmě, že některé naše pražírny také láká spalování a pak to vyjde úplně nastejno – ale ty vám Blog o kávě nedoporučí. Závěrem dodejme, že průměrná řemeslná káva z pražíren, o kterých píšeme na tomto blogu, je mnohonásobně lepší než průměrná italská káva, kterou nás zaplavují obří pražírny z této země.

Slevové kódy

Abych vám usnadnil ochutnávání kvalitní řemeslné kávy, zřídil jsem na těchto stránkách sekci SLEVOVÉ KÓDY. Najdete ji v horním menu blogokave.cz a při objednávce něco ušetříte. A věřte mi: jakmile ochutnáte kvalitu, na italskou kávu zapomenete. Protože italská káva je špatná káva.

Děkujeme vám za pozornost. Grazie per l’attenzione.

Na závěr bych chtěl skromně dodat, že pokud jsem vás tímto článkem trochu naštval, neomlouvám se. Přesně to bylo mým cílem. Posuňte ho dál a naštvěte další „pravé kafaře“ a milovníky italské kávy. Budou se zlobit jen chvíli a pak vám poděkují.

1x Super článok
Speciální nabídka

Štítky: apage satanas
Ladislav Király

Ladislav Király

Mám vás rád :)

Následující článek
Kalita Wave a Hario V60

Hario V60 nebo Kalita Wave: Který dripper je lepší?

Please login to join discussion

KATEGORIE ČLÁNKŮ

  • Druhy kávových nápojů
  • Exkluzivní
  • Kavárny
  • Kávovary
  • Kávové trendy sociálních sítí
  • Kávový blogger
  • Metody přípravy
  • Ostatní
  • Pojď ochutnat řemeslnou pražírnu
  • Představení nových káv
  • Recenze kávových kapslí
  • Recenze kávy
  • Recepty
  • Zajímavá fakta o kávě
  • Zdraví

VAŠE SLEVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNÍ SÍTĚ

pražírna Labcafe - interiér

Řemeslná pražírna Labcafe z Rakovníka: Most mezi klasickou a výběrovou kávou

8. listopadu 2025
Zrnka z hrnka - chřibská pražírna

Zrnka z hrnka – chřibská pražírna: Řemeslná káva a keramické hrnky z Vřesovic

4. listopadu 2025
Ladislav Király - kávy od Piráta

Kávy od Piráta jsou jako dvě hrozny: Dostali jsme K.O. v prvním kole

31. října 2025
Back in Black od BeCafé - príprava espressa

Back in Black: Nová velmi levná kvalitní espresso směs od Be:Café

27. října 2025
Alan Jarrar a Kalliopé Jarrar Theodorakaku - STAV SE Espresso Bar

Nejlepší kavárna v Česku: Cenný titul ECTA získal brněnský STAV SE Espresso Bar

26. října 2025
Punk Unicorn od Coffeeinu - príprava espressa

Sweet Unicorn a Punk Unicorn: Zábavné marakujové blendy od Coffeeinu

25. října 2025
Blog o káve

Ochutnejte kávu z řemeslných pražíren a k té supermarketové se už nevrátíte.

Naše sociální sítě

KATEGORIE ČLÁNKŮ

  • Druhy kávových nápojů
  • Exkluzivní
  • Kavárny
  • Kávovary
  • Kávové trendy sociálních sítí
  • Kávový blogger
  • Metody přípravy
  • Ostatní
  • Pojď ochutnat řemeslnou pražírnu
  • Představení nových káv
  • Recenze kávových kapslí
  • Recenze kávy
  • Recepty
  • Zajímavá fakta o kávě
  • Zdraví

ZNAČKY

arabica Be:café bezkofeinová káva bušení srdce po kávě cappuccino Coffeein cold brew dripper espresso festival kávy filtrace vody filtrovaná káva french press Goriffee instantní káva intolerance na kofein Kofein koťogo káva káva a spánek káva a zdraví káva s mlékem Kávoholik kávovar kávové kapsle kávové nápoje liberica Marián Takáč moka konvice negativní vlastnosti kávy obal kávy Popradská káva Pozitivní vlastnosti kávy pražení kávy příprava kávy Ready After recenze kávy recepty robusta rozhovor spracování kávy stupně pražení kávy Valerian Hrala výběrová káva zajímavosti o kávě

TOP ČLÁNKY

pražírna Labcafe - interiér

Řemeslná pražírna Labcafe z Rakovníka: Most mezi klasickou a výběrovou kávou

8. listopadu 2025
Zrnka z hrnka - chřibská pražírna

Zrnka z hrnka – chřibská pražírna: Řemeslná káva a keramické hrnky z Vřesovic

4. listopadu 2025
Ladislav Király - kávy od Piráta

Kávy od Piráta jsou jako dvě hrozny: Dostali jsme K.O. v prvním kole

31. října 2025
Back in Black od BeCafé - príprava espressa

Back in Black: Nová velmi levná kvalitní espresso směs od Be:Café

27. října 2025
  • Ceník
  • Zásady ochrany osobních údajů

Copyright © 2025 Blogokave.cz - Všechna práva vyhrazena. Vyrobeno Creawise.DIGITAL

Spravovat souhlas
K poskytování těch nejlepších zkušeností používáme technologie, jako jsou soubory cookie pro ukládání a/nebo přístup k informacím. Souhlas s těmito technologiemi nám umožní zpracovávat údaje.
Funkčné Vždy aktivní
Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
Predvoľby
Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
Štatistiky
Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
Marketing
Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
Spravovat možnosti Spravovat služby Správa {vendor_count} prodejců Přečtěte si více o těchto účelech
Upravit
{title} {title} {title}
No Result
View All Result
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty

Copyright © 2025 Blogokave.cz - Všechna práva vyhrazena. Vyrobeno Creawise.DIGITAL