Sobota, 8 listopadu, 2025
sk Slovenčina cs Čeština
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty
No Result
View All Result
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty
No Result
View All Result
Blog o káve
sk Slovenčina cs Čeština
No Result
View All Result
Domů Recenze kávy

Jacobs Barista Espresso Italiano: Horor, s jakým jsem se doposud nesetkal

Filip Lörinc Od Filip Lörinc
11. listopadu 2024
Jacobs Barista Espresso Italiano - defektné zrná
Share on FacebookShare on Twitter

Když vidíte na balíčku kávy nápis „barista“, považujete ji automaticky za kvalitní? Pravděpodobně ano. Při testování káv v rámci projektu, který jsme v Blogu o kávě nazvali „černý listopad“, jsem však narazil na obrovskou „barista“-blamáž. Na kávu Jacobs Barista Espresso Italiano jsem hleděl s otevřenými ústy a vykulenýma očima. Nechápal jsem, na co jsem to narazil. Co mě tak šokovalo a jak by káva neměla vypadat? Všechno vám hned prozradím.

Spontánní článek

S kolegou jsme se pro vás v listopadu rozhodli otestovat několik „černých“ (rozuměj tmavě pražených) káv, které úplně běžně najdete na pultech slovenských supermarketů. Do výběru se díky mnoha vašim tipům dostala i káva Jacobs Barista Espresso Italiano. Psali jste nám, že takový bordel jsme ještě neviděli, a tak jste ji vlastně nominovali do semifinále soutěže o nejčernější kávu.

Můj tip: Přečtěte si článek „Black November 2024: Hledáme nejčernější kávu na scéně“

Samostatný článek o této kávě jsem původně vůbec neměl v plánu. Obsah balíku mě však překvapil natolik, že mi to nedalo. „Baristická“ káva od Jacobs mě doslova poznamenala. Musím ji předvést jako příklad toho, jak by dobrá káva rozhodně neměla vypadat. Nic vhodnějšího na ukázku kávových nedostatků jsem totiž ještě neviděl. Toto je čistý horor.

Jacobs Barista Espresso Italiano - zrna
Už z dálky je vidět několik světlejších zrn. Jsou to tzv. quakery.

Pomalé pražení jako trik

Jacobs Barista Espresso Italiano se na svém obalu chlubí vysokou kvalitou zrna a pražením inspirovaným italskými mistry. Na tato prázdná slova lidé letí. Značka zároveň deklaruje, že svou kávu praží pomalu a při nižších teplotách. Ani tímto se nenechte oklamat. Pomalé pražení je jen marketingový tah, který má vytvořit dojem, že káva nebude přepražená a bude „zdravější“.

Opak je však pravdou. Drtivá většina nejkvalitnějších káv se praží krátce a při vyšší teplotě. Pražič se tak vyhne nepříjemným spáleným tónům, které vznikají při příliš pomalém průběhu pražení a dlouhém čase, který zrno v pražičce stráví.

Konzervativní espresso roast

Káva od Jacobs, která se dostala na můj stůl, díky pomalému pražení nabízí pečenou arómu i chuť, ale rozhodně se nedá nazvat přepraženou. Stupeň pražení bych přirovnal ke konzervativnějšímu espresso roastu bez olejových skvrn a náznaků, které by odpovídaly tomu, že káva prošla takzvaným „druhým crackem“.

Druhý crack je bod, ve kterém zrníčka kávy v pražičce praskají podruhé. V tomto momentě je káva „mrtvá“. Na povrch zrn se uvolní oleje, které na vzduchu oxidují a káva nabývá nepříjemně hořké chuti. Takto pražená káva vám už nenabídne nic příjemného a chutného. V Jacobs to však s pražením nepřehnali. Co mě tedy tak šokovalo?

Jacobs Barista Espresso Italiano - natržený obal
Kukuk.

První „red flag“

První signál, který naznačoval, že obsah balíku bude jednou velkou katastrofou, se objevil ještě před jeho samotným otevřením. Balík, který se ke mně dostal, měl na boku malou trhlinku, přes kterou po jednom vypadávala zrníčka kávy. A mezi pěti vypadnutými zrny jsem našel tři, které v kávovém průmyslu nazýváme defektními.

Jedno zrno bylo napadené škůdcem, druhé bylo takzvaným „quakerem“ a třetí bylo úplně polámané. U kvalitní kávy byste takové chyby neměli téměř vůbec nacházet. Když jich v balíku najdete jen několik, nic se neděje a káva může chutnat skvěle. Tři defekty v pěti zrnech však rozsvítily všechny moje kontrolky a začal jsem se obávat toho, co mě čeká.

Defekty, defekty a ještě jednou defekty

Můj první pohled do otevřeného balení provázely pocity překvapení a strachu. Zrna jsem vysypal na světlý povrch a detailně jsem analyzoval, co všechno mezi nimi najdu. Na fotce můžete vidět velké množství polámaných zrn, zdeformovaných zrn, mušlí či quakerů. To všechno by se dalo považovat za defektní a tedy chybné zrno, takže odpad.

Jacobs Barista Espresso Italiano - pohled na defekty
Detailnější pohled na množství defektů.

Polámání a rozdrcení zrn se může udát při skladování či přepravě. Zdeformovaná zrna a zrna různých tvarů jsou následkem nedostatečného třídění na farmách. Mušle vznikají při nesprávném vývoji zrna v kávovníkové třešni a quaker je zrno, které správně nedozrálo a přesto se dostalo do výsledné kávy.

Na rozdíl od ostatních zrn, quaker při pražení neztmavne a zůstane světlejším. Může za to nedostatek cukrů, které při vysoké teplotě karamelizují a hnědnou. Kromě těchto defektů mi Jacobs nabídl i zrna se spálenými ploškami na povrchu a kousky provrtané škůdci, což mě už úplně odrovnalo.

Káva, kterou lze nazvat odpadem

Většina toho, co jsem v balíku objevil, by se do kvalitní kávy nemohla dostat. Počet defektů v kávě Jacobs Barista Espresso Italiano byl tak vysoký, že ji s čistým svědomím nazvu odpadem. Bez pardonu.

Za většinu těchto defektů však nemůže samotný pražič či způsob pražení. Společnost Jacobs si to pravděpodobně naplánovala takticky: kávu označí přívlastkem „barista“, díky čemuž působí jako něco kvalitní a nadřazené. Běžný člověk si pak myslí, že jde o kávu nejvyšší kvality, laciné a nekvalitní zrno jako laik odlišit nedokáže. A je to.

Jacobs Barista Espresso Italiano - detail defektů
Hmm, škoda že si nedáš.

Chuť a zdraví

Po prvním pohledu na zrna mi bylo jasné, že taková káva nemůže chutnat dobře. Kromě nedostatečného chuťového zážitku vám však může i uškodit. Zrna napadená škůdci či plísněmi nejsou zdravotně nezávadná a mohou obsahovat mykotoxiny či jiné škodliviny.

Podle mě je velmi důležité naučit se alespoň základy týkající se posuzování kvality zrna. Když se je naučíte, něco podobného si podruhé určitě nekoupíte. Nebo si zasloužíte pít nekvalitu? Od kvality zrna závisí finální chuť kávy, ale i účinek na vaše tělo.

Nenechte se oklamat

Napsat musím ještě jednu důležitou věc. Nenechte se oklamat šikovnými marketingovými tahy společností, které investují mnohem více do reklamy než do samotného produktu. Zajímejte se o to, co kupujete. Chtějte znát původ kávy, způsob zpracování zrn, ale i odrůdu kávovníku. Detailně sledujte kvalitu zrn a pokuste se vyhnout takovému hororu, jaký jsem právě prožil já.

Často kupujeme třetiřadé kávy zahraničních značek, přičemž u nás doma máme kávu světové kvality. A je jí tu dost. Máme tu množství pražíren kávy, které hledí na čerstvost a kvalitu každého jednoho zrnka. Požitek z pití je pak docela jiný.

Do několika námi ověřených pražíren vám nabízíme i slevový kód BLOGOKAVE10 – uvidíte, že v balíčcích najdete docela jinou kvalitu zrn než v případě této lahůdky zvané Jacobs Barista Espresso Italiano.

PS: přikládám i fotku kávy Coffeein Italy, která je nejkonzervativnější a nejtmavěji praženou kávou z dílny pražírny Coffeein. Rozdíl v kvalitě je zřejmý na první pohled, co říkáte?

zrná kávy Coffeein Italy
I při nákupu kávy Coffeein Italy můžete použít slevový kód BLOGOKAVE10.
0x Super článok
Speciální nabídka

Štítky: recenze kávy
Filip Lörinc

Filip Lörinc

Ahojte! Volám sa Filip. Niekoľko rokov som pracoval s kávou ako barista. Za barom ma dnes nájdete len zriedka. Venujem sa “online baristike” pre Blog o káve. Testujem kávy, príslušenstvo a objavujem možnosti a hranice výberovej kávy. Okrem toho sa venujem praženiu kávy pre svoj vlastný projekt Brewing Something a pre košickú pražiareň Melody Fine Roastery. Ak máte nejaké otázky, neváhajte mi napísať na instagrame :)

Následující článek
zrná kávy Jacobs Barista Espresso Italiano

Jaké defekty jsme našli v balíčku kávy světoznámé značky? Nebudete věřit

Please login to join discussion

KATEGORIE ČLÁNKŮ

  • Druhy kávových nápojů
  • Exkluzivní
  • Kavárny
  • Kávovary
  • Kávové trendy sociálních sítí
  • Kávový blogger
  • Metody přípravy
  • Ostatní
  • Pojď ochutnat řemeslnou pražírnu
  • Představení nových káv
  • Recenze kávových kapslí
  • Recenze kávy
  • Recepty
  • Zajímavá fakta o kávě
  • Zdraví

VAŠE SLEVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNÍ SÍTĚ

pražírna Labcafe - interiér

Řemeslná pražírna Labcafe z Rakovníka: Most mezi klasickou a výběrovou kávou

8. listopadu 2025
Zrnka z hrnka - chřibská pražírna

Zrnka z hrnka – chřibská pražírna: Řemeslná káva a keramické hrnky z Vřesovic

4. listopadu 2025
Ladislav Király - kávy od Piráta

Kávy od Piráta jsou jako dvě hrozny: Dostali jsme K.O. v prvním kole

31. října 2025
Back in Black od BeCafé - príprava espressa

Back in Black: Nová velmi levná kvalitní espresso směs od Be:Café

27. října 2025
Alan Jarrar a Kalliopé Jarrar Theodorakaku - STAV SE Espresso Bar

Nejlepší kavárna v Česku: Cenný titul ECTA získal brněnský STAV SE Espresso Bar

26. října 2025
Punk Unicorn od Coffeeinu - príprava espressa

Sweet Unicorn a Punk Unicorn: Zábavné marakujové blendy od Coffeeinu

25. října 2025
Blog o káve

Ochutnejte kávu z řemeslných pražíren a k té supermarketové se už nevrátíte.

Naše sociální sítě

KATEGORIE ČLÁNKŮ

  • Druhy kávových nápojů
  • Exkluzivní
  • Kavárny
  • Kávovary
  • Kávové trendy sociálních sítí
  • Kávový blogger
  • Metody přípravy
  • Ostatní
  • Pojď ochutnat řemeslnou pražírnu
  • Představení nových káv
  • Recenze kávových kapslí
  • Recenze kávy
  • Recepty
  • Zajímavá fakta o kávě
  • Zdraví

ZNAČKY

baristická váha Be:café bezkofeinová káva cappuccino Coffeein cold brew dripper espresso filtrace vody filtrovaná káva french press Goriffee instantní káva Kofein koťogo kyselost kávy káva káva a spánek káva a zdraví Kávoholik kávovar kávovník kávová zrna kávové kapsle kávové nápoje kávové trendy Marián Takáč Michal Šturc moka konvice negativní vlastnosti kávy obal kávy odbourávání kofeinu Popradská káva Pozitivní vlastnosti kávy pražení kávy příprava kávy Ready After recenze kávy recepty rozhovor starbucks vietnamská káva výběrová káva zajímavosti o kávě šálek na kávu

TOP ČLÁNKY

pražírna Labcafe - interiér

Řemeslná pražírna Labcafe z Rakovníka: Most mezi klasickou a výběrovou kávou

8. listopadu 2025
Zrnka z hrnka - chřibská pražírna

Zrnka z hrnka – chřibská pražírna: Řemeslná káva a keramické hrnky z Vřesovic

4. listopadu 2025
Ladislav Király - kávy od Piráta

Kávy od Piráta jsou jako dvě hrozny: Dostali jsme K.O. v prvním kole

31. října 2025
Back in Black od BeCafé - príprava espressa

Back in Black: Nová velmi levná kvalitní espresso směs od Be:Café

27. října 2025
  • Ceník
  • Zásady ochrany osobních údajů

Copyright © 2025 Blogokave.cz - Všechna práva vyhrazena. Vyrobeno Creawise.DIGITAL

Spravovat souhlas
K poskytování těch nejlepších zkušeností používáme technologie, jako jsou soubory cookie pro ukládání a/nebo přístup k informacím. Souhlas s těmito technologiemi nám umožní zpracovávat údaje.
Funkčné Vždy aktivní
Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
Predvoľby
Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
Štatistiky
Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
Marketing
Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
Spravovat možnosti Spravovat služby Správa {vendor_count} prodejců Přečtěte si více o těchto účelech
Upravit
{title} {title} {title}
No Result
View All Result
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty

Copyright © 2025 Blogokave.cz - Všechna práva vyhrazena. Vyrobeno Creawise.DIGITAL