Neděle, 9 listopadu, 2025
sk Slovenčina cs Čeština
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty
No Result
View All Result
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty
No Result
View All Result
Blog o káve
sk Slovenčina cs Čeština
No Result
View All Result
Domů Recenze kávy

Jacobs Krönung v recenzi propadl: Vysoké procento defektů a papírová chuť

Filip Lörinc Od Filip Lörinc
3. února 2025
recenzia Jacobs Krönung Selection - obal a zrná
Share on FacebookShare on Twitter

Kávu Jacobs Krönung Selection zná asi každý. Mnohým se spojuje s estetickými televizními reklamami, které navozují pocit pohody a domova provoněného kávou. Má však tato káva skutečně kvality, které zlepší váš den? Otestovali jsme její zrnkovou verzi. Kromě tradičního chuťového a aromatického testu jsme se blíže podívali i na kvalitu jejího zrna. Je v něm hodně odpadu, nebo je Jacobs Krönung špičková supermarketová směs?

Arabika a robusta, ale nic víc

V Jacobs se rozhodli své zákazníky téměř vůbec neinformovat. Obal kávy udává prakticky jedinou uchopitelnou informaci. Káva je směsí arabiky a robusty. Odkud pochází? Jak byla zpracována? Nic. Jako kdybyste si chtěli koupit auto a prodejce by vám řekl, že má čtyři kola. O kávě byste jako konzument měli vědět víc, proto by měli v Jacobs zvážit, co vám o ní řeknou.

Jacobs Krönung Selection - obal
Jacobs Krönung Selection.

Pražení

Jak je Jacobs Krönung Selection upražena? Etiketa uvádí několik nápovědí. Káva se vyznačuje intenzitou 4 ze 6 a pražením na středním až tmavém stupni, což by mělo rezultovat v šálek s plným tělem a špetkou kořenitosti. Podle Jacobs je vhodná na přípravu espressa, french pressu, moka konvičky, filtrované kávy i té zalévané. Čili prakticky na všechny druhy přípravy, které lidstvo vymyslelo.

Pěkná tmavohnědá barva, ale nepěkná pečená vůně

Jaká je však skutečnost? Zrna jsou zbarvená do tmavohněda a neobsahují téměř žádné olejové skvrny. V Jacobs to tedy se stupněm pražení nepřehnali, což považujeme za velké pozitivum. Vůně zrna však naznačuje, že v pražičce strávilo dlouhý čas při nižší teplotě. Je totiž plná pečených tónů.

Jacobs Krönung Selection - detail zrn

Pohled na zrno napovídá, že není nejvyšší kvality. Mezi pěknými tmavohnědými zrny se nachází velké množství světlých zrn zvaných quakery. Quaker je zrno pocházející z nedozrálé třešně, která si nestihla vytvořit dostatek cukrů a aromatických a chuťových látek. Proto při pražení neztmavne stejně jako dozrálé zrná, v nichž dochází k výraznější karamelizaci cukrů.

Kromě quakerů volným okem objevujeme i mušle (genetická vada kávových zrn), polámané zrnka či jinak mechanicky poškozené kousky a několik exemplářů napadených hmyzem.

recenze Jacobs Krönung Selection - vyselektované quakery
Quakery.

Kolik procent kávy Jacobs Krönung Selection tvoří defekty?

Co myslíte, kolik procent balíčku Jacobs Krönung Selection tvoří tyto defekty, které by se daly expresivněji nazvat „odpadem“? Rozhodli jsme se, že to spočítáme.

Na stůl jsme vysypali 250 gramů kávy Jacobs Krönung Selection a ručně jsme vyselektovali quakery, mechanicky poškozené zrná, mušle a zrnka napadené škůdci.

recenze Jacobs Krönung Selection - počítání defektů
250gramový vzorek kávy Jacobs Krönung Selection.

Výsledky jsou následující:

Vzorek: 250 g = 100 %
Quakry: 20,5 g = 8,2 %
Mušle: 1,5 g = 0,6 %
Mechanicky poškozené zrno: 5,1 g = 2,04 %
Zrno napadené hmyzem: 2,7 g 1,08 %
Celkový obsah defektů: 29,8 g = 11,92 %
Zrna bez defektů: 220,2 g = 88,08 %

recenze Jacobs Krönung Selection - vytříděné defekty
Selekce defektů.

Defektní zrná vzorku Jacobs Krönung Selection tvoří víc než desetinou její hmotnosti, a to je velmi špatné. Například takový quaker chutná jako arašídy. Napadení hmyzem či mechanické poškození při zpracování kávy může vést k náchylnosti na tvorbu plísní, které se taktéž odrazí v chuti a aróme.

Na druhé straně platí, že defekty se nacházejí v každé kávě. Káva je zemědělský produkt a není dokonalá. Čím víc jich však ve své kávě najdete, tím nekvalitnější produkt kupujete.

recenze Jacobs Krönung Selection - zrná napadené hmyzem
Zrna napadená hmyzem.

Test kvality, arómy a chuti

Jacobs Krönung Selection jsme zrecenzovali z aromatického i chuťového hlediska.

„Pečená“ vůně

Jak jsme už naznačovali, zrno Krönung Selection má výraznou pečenou vůni. Přirovnali bychom ji k vůni kůrky chleba. Po namletí se aróma zvýrazní a k „pečenosti“ se přidá výrazná kořenitost a jemná dřevitost. Aróma kávy je těžká, bez náznaků ovocnosti či svěžesti.

Chuť

Hodnocení chuti Jacobs Krönung Selection jsme rozdělili do tří podkategorií.

recenze Jacobs Krönung Selection - příprava espressa

1. Acidita, sladkost a hořkost

Chuť každé kávy se skládá z těchto tří základních chuťových prvků. Jejich přítomnost a rovnováha je klíčová pro dosažení komplexního chuťového zážitku. Jacobs Krönung Selection neobsahuje žádnou aciditu. Její chuť je směsí jemné sladkosti a středně intenzivní hořkosti. Sladkost by se dala přirovnat k praženým ořechům a pečivu. Hořkost je dominantní, ale ne ohlušující. Připomíná hořkost vlašských ořechů. V kávě je rozpoznatelná i jakási papírovost či chuť připomínající karton. Ta navozuje nepříjemný pocit chuťové prázdnoty a plochosti.

2. Tělo

Tělo kávy by se dalo zjednodušeně popsat jako pocit, který vám zanechává na jazyku. Espresso z Jacobs Krönung Selection má bohatou texturu a středně těžké tělo, ale i napriek tomu působí jaksi prázdno. Z jazyka sleze velmi rychle a zanechá jen papírovou chuť, drsnost a hořkost.

Jacobs Krönung Selection - espresso

3. Dochuť

Poslední, co vám káva zanechá na jazyku, je její dochuť. Jak naznačuje kategória „Tělo“, dochuť Jacobs Krönung Selection u nás nepochodila. Pravděpodobně i díky velkému množství quakerů je káva „papírová“. Po prehltnutí, akoby vám v ústech ostal drsný karton doplněný o hořkost konzervatívneho talianskeho praženia.

Závěr

Káva Jacobs Krönung Selection v našem testu neobstála. Stalo se tak hlavně díky poměrně vysokému obsahu defektů, nepříjemné papírové chuti a absenci zajímavých chuťových tónů či výraznější sladkosti. V Jacobs by si navíc měli dát větší pozor na informování zákazníků o jejich produktu. Arabika a robusta jednoduše nestačí.

recenze Jacobs Krönung Selection - espresso

Náš tip: když chcete ochutnat opravdu kvalitní kávu s minimem defektů, podívejte se na slevové kódy do řemeslných pražíren kávy.

0x Super článok
Speciální nabídka

Štítky: Jacobsrecenze kávy
Filip Lörinc

Filip Lörinc

Ahojte! Volám sa Filip. Niekoľko rokov som pracoval s kávou ako barista. Za barom ma dnes nájdete len zriedka. Venujem sa “online baristike” pre Blog o káve. Testujem kávy, príslušenstvo a objavujem možnosti a hranice výberovej kávy. Okrem toho sa venujem praženiu kávy pre svoj vlastný projekt Brewing Something a pre košickú pražiareň Melody Fine Roastery. Ak máte nejaké otázky, neváhajte mi napísať na instagrame :)

Následující článek
lievik IKEA UPPFYLLD a Colombia Caturra 86 od AlterNativ

Nejlevnější dripper na světě: Trychtýř IKEA UPPFYLLD stojí jen 50 centů

Please login to join discussion

KATEGORIE ČLÁNKŮ

  • Druhy kávových nápojů
  • Exkluzivní
  • Kavárny
  • Kávovary
  • Kávové trendy sociálních sítí
  • Kávový blogger
  • Metody přípravy
  • Ostatní
  • Pojď ochutnat řemeslnou pražírnu
  • Představení nových káv
  • Recenze kávových kapslí
  • Recenze kávy
  • Recepty
  • Zajímavá fakta o kávě
  • Zdraví

VAŠE SLEVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNÍ SÍTĚ

pražírna Labcafe - interiér

Řemeslná pražírna Labcafe z Rakovníka: Most mezi klasickou a výběrovou kávou

8. listopadu 2025
Zrnka z hrnka - chřibská pražírna

Zrnka z hrnka – chřibská pražírna: Řemeslná káva a keramické hrnky z Vřesovic

4. listopadu 2025
Ladislav Király - kávy od Piráta

Kávy od Piráta jsou jako dvě hrozny: Dostali jsme K.O. v prvním kole

31. října 2025
Back in Black od BeCafé - príprava espressa

Back in Black: Nová velmi levná kvalitní espresso směs od Be:Café

27. října 2025
Alan Jarrar a Kalliopé Jarrar Theodorakaku - STAV SE Espresso Bar

Nejlepší kavárna v Česku: Cenný titul ECTA získal brněnský STAV SE Espresso Bar

26. října 2025
Punk Unicorn od Coffeeinu - príprava espressa

Sweet Unicorn a Punk Unicorn: Zábavné marakujové blendy od Coffeeinu

25. října 2025
Blog o káve

Ochutnejte kávu z řemeslných pražíren a k té supermarketové se už nevrátíte.

Naše sociální sítě

KATEGORIE ČLÁNKŮ

  • Druhy kávových nápojů
  • Exkluzivní
  • Kavárny
  • Kávovary
  • Kávové trendy sociálních sítí
  • Kávový blogger
  • Metody přípravy
  • Ostatní
  • Pojď ochutnat řemeslnou pražírnu
  • Představení nových káv
  • Recenze kávových kapslí
  • Recenze kávy
  • Recepty
  • Zajímavá fakta o kávě
  • Zdraví

ZNAČKY

Be:café bezkofeinová káva cappuccino chemex cibetková káva Coffeein cold brew cupping kávy dripper děti a káva espresso filtrace vody filtrovaná káva french press Goriffee instantní káva Kofein kopi luwak koťogo kyselina chlorogenová káva káva a spánek káva a zdraví káva s kardamomem Kávoholik kávovar kávové kapsle kávové nápoje Marián Takáč Miroslav Boltvan moka konvice negativní vlastnosti kávy obal kávy Popradská káva Pozitivní vlastnosti kávy pražení kávy pěstování kávy příprava kávy Ready After recenze kávy recepty rozhovor výběrová káva zajímavosti o kávě závislost na kávě

TOP ČLÁNKY

pražírna Labcafe - interiér

Řemeslná pražírna Labcafe z Rakovníka: Most mezi klasickou a výběrovou kávou

8. listopadu 2025
Zrnka z hrnka - chřibská pražírna

Zrnka z hrnka – chřibská pražírna: Řemeslná káva a keramické hrnky z Vřesovic

4. listopadu 2025
Ladislav Király - kávy od Piráta

Kávy od Piráta jsou jako dvě hrozny: Dostali jsme K.O. v prvním kole

31. října 2025
Back in Black od BeCafé - príprava espressa

Back in Black: Nová velmi levná kvalitní espresso směs od Be:Café

27. října 2025
  • Ceník
  • Zásady ochrany osobních údajů

Copyright © 2025 Blogokave.cz - Všechna práva vyhrazena. Vyrobeno Creawise.DIGITAL

Spravovat souhlas
K poskytování těch nejlepších zkušeností používáme technologie, jako jsou soubory cookie pro ukládání a/nebo přístup k informacím. Souhlas s těmito technologiemi nám umožní zpracovávat údaje.
Funkčné Vždy aktivní
Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
Predvoľby
Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
Štatistiky
Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
Marketing
Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
Spravovat možnosti Spravovat služby Správa {vendor_count} prodejců Přečtěte si více o těchto účelech
Upravit
{title} {title} {title}
No Result
View All Result
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty

Copyright © 2025 Blogokave.cz - Všechna práva vyhrazena. Vyrobeno Creawise.DIGITAL