Kávu Jacobs Krönung Selection zná asi každý. Mnohým se spojuje s estetickými televizními reklamami, které navozují pocit pohody a domova provoněného kávou. Má však tato káva skutečně kvality, které zlepší váš den? Otestovali jsme její zrnkovou verzi. Kromě tradičního chuťového a aromatického testu jsme se blíže podívali i na kvalitu jejího zrna. Je v něm hodně odpadu, nebo je Jacobs Krönung špičková supermarketová směs?
Arabika a robusta, ale nic víc
V Jacobs se rozhodli své zákazníky téměř vůbec neinformovat. Obal kávy udává prakticky jedinou uchopitelnou informaci. Káva je směsí arabiky a robusty. Odkud pochází? Jak byla zpracována? Nic. Jako kdybyste si chtěli koupit auto a prodejce by vám řekl, že má čtyři kola. O kávě byste jako konzument měli vědět víc, proto by měli v Jacobs zvážit, co vám o ní řeknou.

Pražení
Jak je Jacobs Krönung Selection upražena? Etiketa uvádí několik nápovědí. Káva se vyznačuje intenzitou 4 ze 6 a pražením na středním až tmavém stupni, což by mělo rezultovat v šálek s plným tělem a špetkou kořenitosti. Podle Jacobs je vhodná na přípravu espressa, french pressu, moka konvičky, filtrované kávy i té zalévané. Čili prakticky na všechny druhy přípravy, které lidstvo vymyslelo.
Pěkná tmavohnědá barva, ale nepěkná pečená vůně
Jaká je však skutečnost? Zrna jsou zbarvená do tmavohněda a neobsahují téměř žádné olejové skvrny. V Jacobs to tedy se stupněm pražení nepřehnali, což považujeme za velké pozitivum. Vůně zrna však naznačuje, že v pražičce strávilo dlouhý čas při nižší teplotě. Je totiž plná pečených tónů.

Pohled na zrno napovídá, že není nejvyšší kvality. Mezi pěknými tmavohnědými zrny se nachází velké množství světlých zrn zvaných quakery. Quaker je zrno pocházející z nedozrálé třešně, která si nestihla vytvořit dostatek cukrů a aromatických a chuťových látek. Proto při pražení neztmavne stejně jako dozrálé zrná, v nichž dochází k výraznější karamelizaci cukrů.
Kromě quakerů volným okem objevujeme i mušle (genetická vada kávových zrn), polámané zrnka či jinak mechanicky poškozené kousky a několik exemplářů napadených hmyzem.

Kolik procent kávy Jacobs Krönung Selection tvoří defekty?
Co myslíte, kolik procent balíčku Jacobs Krönung Selection tvoří tyto defekty, které by se daly expresivněji nazvat „odpadem“? Rozhodli jsme se, že to spočítáme.
Na stůl jsme vysypali 250 gramů kávy Jacobs Krönung Selection a ručně jsme vyselektovali quakery, mechanicky poškozené zrná, mušle a zrnka napadené škůdci.

Výsledky jsou následující:
Vzorek: 250 g = 100 %
Quakry: 20,5 g = 8,2 %
Mušle: 1,5 g = 0,6 %
Mechanicky poškozené zrno: 5,1 g = 2,04 %
Zrno napadené hmyzem: 2,7 g 1,08 %
Celkový obsah defektů: 29,8 g = 11,92 %
Zrna bez defektů: 220,2 g = 88,08 %

Defektní zrná vzorku Jacobs Krönung Selection tvoří víc než desetinou její hmotnosti, a to je velmi špatné. Například takový quaker chutná jako arašídy. Napadení hmyzem či mechanické poškození při zpracování kávy může vést k náchylnosti na tvorbu plísní, které se taktéž odrazí v chuti a aróme.
Na druhé straně platí, že defekty se nacházejí v každé kávě. Káva je zemědělský produkt a není dokonalá. Čím víc jich však ve své kávě najdete, tím nekvalitnější produkt kupujete.

Test kvality, arómy a chuti
Jacobs Krönung Selection jsme zrecenzovali z aromatického i chuťového hlediska.
„Pečená“ vůně
Jak jsme už naznačovali, zrno Krönung Selection má výraznou pečenou vůni. Přirovnali bychom ji k vůni kůrky chleba. Po namletí se aróma zvýrazní a k „pečenosti“ se přidá výrazná kořenitost a jemná dřevitost. Aróma kávy je těžká, bez náznaků ovocnosti či svěžesti.
Chuť
Hodnocení chuti Jacobs Krönung Selection jsme rozdělili do tří podkategorií.

1. Acidita, sladkost a hořkost
Chuť každé kávy se skládá z těchto tří základních chuťových prvků. Jejich přítomnost a rovnováha je klíčová pro dosažení komplexního chuťového zážitku. Jacobs Krönung Selection neobsahuje žádnou aciditu. Její chuť je směsí jemné sladkosti a středně intenzivní hořkosti. Sladkost by se dala přirovnat k praženým ořechům a pečivu. Hořkost je dominantní, ale ne ohlušující. Připomíná hořkost vlašských ořechů. V kávě je rozpoznatelná i jakási papírovost či chuť připomínající karton. Ta navozuje nepříjemný pocit chuťové prázdnoty a plochosti.
2. Tělo
Tělo kávy by se dalo zjednodušeně popsat jako pocit, který vám zanechává na jazyku. Espresso z Jacobs Krönung Selection má bohatou texturu a středně těžké tělo, ale i napriek tomu působí jaksi prázdno. Z jazyka sleze velmi rychle a zanechá jen papírovou chuť, drsnost a hořkost.

3. Dochuť
Poslední, co vám káva zanechá na jazyku, je její dochuť. Jak naznačuje kategória „Tělo“, dochuť Jacobs Krönung Selection u nás nepochodila. Pravděpodobně i díky velkému množství quakerů je káva „papírová“. Po prehltnutí, akoby vám v ústech ostal drsný karton doplněný o hořkost konzervatívneho talianskeho praženia.
Závěr
Káva Jacobs Krönung Selection v našem testu neobstála. Stalo se tak hlavně díky poměrně vysokému obsahu defektů, nepříjemné papírové chuti a absenci zajímavých chuťových tónů či výraznější sladkosti. V Jacobs by si navíc měli dát větší pozor na informování zákazníků o jejich produktu. Arabika a robusta jednoduše nestačí.

Náš tip: když chcete ochutnat opravdu kvalitní kávu s minimem defektů, podívejte se na slevové kódy do řemeslných pražíren kávy.







