Neděle, 9 listopadu, 2025
sk Slovenčina cs Čeština
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty
No Result
View All Result
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty
No Result
View All Result
Blog o káve
sk Slovenčina cs Čeština
No Result
View All Result
Domů Kávovary

Jak dostat ručičku barometru na espresso strojích De’Longhi do optimální zóny?

Filip Lörinc Od Filip Lörinc
13. února 2025
barometer na kávovare DeLonghi
Share on FacebookShare on Twitter
Spolupráce

Pokud vlastníte espresso stroj De „Longhi s barometrem, určitě jste si všimli, že ne vždy se ručička při přípravě espressa dostane do ideální zóny. Do redakce nám i proto mnohokrát přichází podobně znějící e-mail nebo zpráva: Můj pákový kávovar De“ Longhi nedokáže vyvinout správný tlak. Kde ho mohu reklamovat?

Prozradíme vám, v čem je problém. Ručička barometru velmi dobře odráží to, jak se vaše káva extrahuje. A právě extrakce kávy ovlivňuje její chuť, aroma a celkovou kvalitu nápoje. Když ručička ukazuje příliš nízký nebo příliš vysoký tlak, výsledná káva může být podextrahovaná nebo přeextrahovaná.

pákový kávovar DeLonghi La Specialista Opera
De’Longhi La Specialista Opera.

Testováno na De’Longhi La Specialista Opera

Při psaní tohoto článku jsem pracoval se strojem De’Longhi La Specialista Opera, který patří mezi prémiové modely této značky. La Specialista Opera nabízí integrovaný mlýnek, automatické tampování (utlačování kávy v páce) a pokročilý systém extrakce. Barometr na tomto stroji je skvělým pomocníkem při nastavení správného receptu.

Pokud vás La Specialista Opera zajímá více, před několika měsíci jsem jí věnoval rozsáhlý článek, v kterém jsem ji důkladně otestoval. Pojďme si nyní posvítit na samotný tlak a tipy, jak ho dostat do optimální zóny. Informace využijete i při jakémkoli jiném espresso stroji s barometrem.

Smart Tamping Station - inteligentní utlačovací stanice DeLonghi
Portafilter v inteligentní utlačovací stanici.

Tři klíčové faktory

Pro dosažení optimálního tlaku (a zároveň i správné extrakce) musíte věnovat pozornost třem klíčovým faktorům: hrubosti mletí, množství kávy v páce a její čerstvosti.

1. Hrubost mletí

Jedním z hlavních faktorů ovlivňujících tlak v systému je hrubost mletí kávy. Pokud je mletí příliš hrubé, voda protéká pákou rychle a ručička barometru zůstane v nízké zóně, což znamená podextrakci – espresso bude vodnaté a nevýrazné. Namletá káva totižto neklade dostatečný odpor, voda jí proletí rychle a nestihne s sebou vzít dostatek chutí. Naopak, pokud je mletí příliš jemné, voda přes kávu protéká velmi pomalu až vůbec. Tlak v sítku vystoupá do příliš vysokých a hrozí přeextrakce – káva může být hořká, nepříjemně trpká a chuťově nevyvážená.

nastavování hrubosti mletí kávy na DeLonghi La Specialista Opera
Násypník na kávu a nastavování hrubosti mletí.

Jak nastavíte správnou hrubost mletí a dostanete se do optimální zóny?

Pokud je tlak příliš nízký (ručička nevystoupá dostatečně vysoko)→ zvolte jemnější mletí.

Pokud je tlak příliš vysoký (ručička se dostane do červené zóny) → zvolte hrubší mletí.

Dose level - nastavování množství kávy na pákových kávovarech DeLonghi
Dose level – pomocí tohoto otočného ovladače se nastavuje množství kávy, kterou mlýnek pomele.

2. Množství namleté kávy

Správná dávka kávy je dalším rozhodujícím faktorem při nastavování receptu. Pokud použijete příliš málo kávy, voda přes ni proteče příliš rychle a tlak bude nízký. Pokud dáte příliš mnoho kávy, voda se bude prodírat velmi pomalu a tlak stoupne příliš vysoko.

Funguje to prakticky stejně, jako v případě hrubosti mletí. Malá masa kávy nedokáže vodě vzdorovat natolik, aby tlak vystoupal do optimálních hodnot. Na druhé straně, příliš mnoho kávy může znamenat natolik velkou bariéru, že jí voda neproteče, nebo si vytvoří malé tunely, kterými se prodere (tzv. channeling).

portafilter DeLonghi naplněný mletou kávou

Kolik kávy je ideální?

Domácí espresso stroje od De’Longhi fungují velmi dobře s dávkou okolo 7 až 9 gramů na jednu porci espressa a 14 až 18 gramů na dvojitou dávku. Pokud nemáte po ruce váhu, správnou dávku odhadnete podle rysky sítka umístěného v portafiltru. Hladina namleté kávy by neměla sahat ani příliš pod hranici rysky, a taktéž ani nad ni.

Při přípravě kávy v páce dbejte i na to, aby byla káva rovnoměrně rozložená v páce a správně utlačená (tampovaná). S tím vám pomůže samotný kávovar De’Longhi La Specialista Opera. Díky jeho inteligentní utlačovací stanici (technologie Smart Tamping) se nemusíte bát, že kávu utlačujete nesprávně či nekonzistentně.

inteligentní utlačovací stanice DeLonghi - smart tamping station
Smart Tamping – inteligentní utlačovací stanici ovládáte pomocí této páčky.

3. Čerstvost kávy

I když máte dokonale nastavené mletí a přesné množství kávy, pokud není káva čerstvá, kávovar se nemusí chovat tak, jak očekáváte. Starší káva ztrácí oleje a plyny a stává se zvětralou. Kromě toho, že nemá dostatečné chuťové a aromatické kvality, vyžaduje si mnohem jemnější mletí.

Jak poznat čerstvou kávu?

Při přípravě espressa je nepsaným pravidlem, že nejlepší je taková káva, která byla pražená před dvěma až šesti týdny. Čerstvá káva při extrakci vytváří bohatou cremu a má intenzivní aroma a chuť. Postupným stárnutím káva ztrácí cremu a zároveň i chuť a vůni. Proto se raději vyhněte kávám ležícím několik měsíců na skladě a vyzkoušejte kávu od lokálních pražíren.

DeLonghi La Specialista Opera - příprava dvou espress

Už nemusíte tápat

Pokud chcete, aby se ručička barometru při přípravě espressa dostala do optimální zóny, vždy myslete na tyto tři faktory: správnou hrubost mletí, přesné množství kávy a její čerstvost. Správná kombinace těchto prvků vám zabezpečí dokonale vyvážené espresso s bohatou cremou a plnou chutí.

0x Super článok
Speciální nabídka

Štítky: De'Longhi
Filip Lörinc

Filip Lörinc

Ahojte! Volám sa Filip. Niekoľko rokov som pracoval s kávou ako barista. Za barom ma dnes nájdete len zriedka. Venujem sa “online baristike” pre Blog o káve. Testujem kávy, príslušenstvo a objavujem možnosti a hranice výberovej kávy. Okrem toho sa venujem praženiu kávy pre svoj vlastný projekt Brewing Something a pre košickú pražiareň Melody Fine Roastery. Ak máte nejaké otázky, neváhajte mi napísať na instagrame :)

Následující článek
systémy hodnotenia zelenej kávy - pohľad na defektné zrná

Systémy hodnocení zelené kávy: Jak se určuje její kvalita a cena?

Please login to join discussion

KATEGORIE ČLÁNKŮ

  • Druhy kávových nápojů
  • Exkluzivní
  • Kavárny
  • Kávovary
  • Kávové trendy sociálních sítí
  • Kávový blogger
  • Metody přípravy
  • Ostatní
  • Pojď ochutnat řemeslnou pražírnu
  • Představení nových káv
  • Recenze kávových kapslí
  • Recenze kávy
  • Recepty
  • Zajímavá fakta o kávě
  • Zdraví

VAŠE SLEVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNÍ SÍTĚ

pražírna Labcafe - interiér

Řemeslná pražírna Labcafe z Rakovníka: Most mezi klasickou a výběrovou kávou

8. listopadu 2025
Zrnka z hrnka - chřibská pražírna

Zrnka z hrnka – chřibská pražírna: Řemeslná káva a keramické hrnky z Vřesovic

4. listopadu 2025
Ladislav Király - kávy od Piráta

Kávy od Piráta jsou jako dvě hrozny: Dostali jsme K.O. v prvním kole

31. října 2025
Back in Black od BeCafé - príprava espressa

Back in Black: Nová velmi levná kvalitní espresso směs od Be:Café

27. října 2025
Alan Jarrar a Kalliopé Jarrar Theodorakaku - STAV SE Espresso Bar

Nejlepší kavárna v Česku: Cenný titul ECTA získal brněnský STAV SE Espresso Bar

26. října 2025
Punk Unicorn od Coffeeinu - príprava espressa

Sweet Unicorn a Punk Unicorn: Zábavné marakujové blendy od Coffeeinu

25. října 2025
Blog o káve

Ochutnejte kávu z řemeslných pražíren a k té supermarketové se už nevrátíte.

Naše sociální sítě

KATEGORIE ČLÁNKŮ

  • Druhy kávových nápojů
  • Exkluzivní
  • Kavárny
  • Kávovary
  • Kávové trendy sociálních sítí
  • Kávový blogger
  • Metody přípravy
  • Ostatní
  • Pojď ochutnat řemeslnou pražírnu
  • Představení nových káv
  • Recenze kávových kapslí
  • Recenze kávy
  • Recepty
  • Zajímavá fakta o kávě
  • Zdraví

ZNAČKY

arabica Be:café bezkofeinová káva bušení srdce po kávě cappuccino Coffeein cold brew dripper espresso festival kávy filtrace vody filtrovaná káva french press Goriffee instantní káva intolerance na kofein Kofein koťogo káva káva a spánek káva a zdraví káva s mlékem Kávoholik kávovar kávové kapsle kávové nápoje liberica Marián Takáč moka konvice negativní vlastnosti kávy obal kávy Popradská káva Pozitivní vlastnosti kávy pražení kávy příprava kávy Ready After recenze kávy recepty robusta rozhovor spracování kávy stupně pražení kávy Valerian Hrala výběrová káva zajímavosti o kávě

TOP ČLÁNKY

pražírna Labcafe - interiér

Řemeslná pražírna Labcafe z Rakovníka: Most mezi klasickou a výběrovou kávou

8. listopadu 2025
Zrnka z hrnka - chřibská pražírna

Zrnka z hrnka – chřibská pražírna: Řemeslná káva a keramické hrnky z Vřesovic

4. listopadu 2025
Ladislav Király - kávy od Piráta

Kávy od Piráta jsou jako dvě hrozny: Dostali jsme K.O. v prvním kole

31. října 2025
Back in Black od BeCafé - príprava espressa

Back in Black: Nová velmi levná kvalitní espresso směs od Be:Café

27. října 2025
  • Ceník
  • Zásady ochrany osobních údajů

Copyright © 2025 Blogokave.cz - Všechna práva vyhrazena. Vyrobeno Creawise.DIGITAL

Spravovat souhlas
K poskytování těch nejlepších zkušeností používáme technologie, jako jsou soubory cookie pro ukládání a/nebo přístup k informacím. Souhlas s těmito technologiemi nám umožní zpracovávat údaje.
Funkčné Vždy aktivní
Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
Predvoľby
Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
Štatistiky
Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
Marketing
Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
Spravovat možnosti Spravovat služby Správa {vendor_count} prodejců Přečtěte si více o těchto účelech
Upravit
{title} {title} {title}
No Result
View All Result
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty

Copyright © 2025 Blogokave.cz - Všechna práva vyhrazena. Vyrobeno Creawise.DIGITAL