Neděle, 9 listopadu, 2025
sk Slovenčina cs Čeština
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty
No Result
View All Result
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty
No Result
View All Result
Blog o káve
sk Slovenčina cs Čeština
No Result
View All Result
Domů Exkluzivní

Jak funguje refraktometr Difluid? Otestovali jsme malou kávovou laboratoř

Filip Lörinc Od Filip Lörinc
26. října 2023
refraktometer Difluid
Share on FacebookShare on Twitter

Díky kamarádům z avcoffee.sk přibyly do Labu Blogu o kávě dvě nové hračky značky Difluid. Refraktometr jako přístroj pro měření podílu rozpuštěných látek v kávě a baristická váha jsou skvělými pomůckami při analyzování všech kávových počinů. Navíc umožňují i sdílení výsledků a receptů. Refraktometr Difluid R2 Extract a smart váha Difluid Microbalance jsou cenově mimořádně dostupné pomůcky, které uvítá každý kávový nadšenec či profesionál. Pojďme si na ně posvítit.

refraktometr a smart váha Difluid

Aplikace Difluid Café a její propojení s váhou a refraktometrem

Začněme něčím méně hmatatelným, než jsou samotné pomůcky. Srdcem obou pomůcek je totiž mobilní aplikace Difluid Café. Refraktometr a baristickou váhu s mobilem spárujete velmi jednoduše. Poté, co si do svého zařízení stáhnete aplikaci, se pomocí bluetooth obě zařízení propojí s mobilem. Právě aplikace je centrem této malé virtuální kávové laboratoře. Během testování jsme využívali tři základní funkce aplikace: navrhování a ukládání receptů, sledování průběhu přípravy kávy a analýzu výsledků.

Refraktometr Difluid R2 Extract a smart váha Difluid

Hlavní funkce Difluid Café:

1. Návrh a uložení receptů (Využijete smart váhu Difluid Microbalance)

Když jste svou baristickou váhu propojili s aplikací, můžete se pustit do uložení receptu. Aplikace nabízí rozhraní, ve kterém je možné zadat několik proměnných. Vstupní dávku kávy, množství použité vody, teplotu vody, tloušťku mletí, čas extrakce a hmotnost vašeho dekantéru. Všechny hmotnostní proměnné dokáže aplikace odečíst přímo z vaší váhy a vy tak nemusíte vyplňovat políčka manuálně. Na základě vstupní dávky kávy a množství použité vody aplikace automaticky vypočítá vaše „brew ratio“. Funguje to i naopak. Když aplikaci zadáte vstupní množství kávy a vaše preferované „brew ratio“, aplikace sama vypočítá, kolik vody musíte použít. Takovým jednoduchým způsobem můžete aplikaci zadat recept, ať už pro přípravu filtrované kávy nebo espressa.

screenshot z aplikace Difluid Café

2. Zaznamenání průběhu přípravy (Využijete smart váhu Difluid Microbalance)

Poté, co jste aplikaci zadali všechny potřebné proměnné, můžete se vesele pustit do přípravy. V tomto kroku bude hrát hlavní roli smart váha Difluid Microbalance. V momentě, kdy začnete kávu zalévat, se automaticky spustí časovač.

S časovačem se nastartuje vykreslování grafu ve vaší aplikaci. Graf znázorňuje průběh zalévání pomocí dvou křivek. První křivka znázorňuje rychlost, jakou naléváte vodu v gramech za sekundu. Pomocí této křivky můžete zlepšovat svou zalévací techniku a zvýšit tak konzistentnost svých nápojů. Druhá křivka znázorňuje celkovou hmotnost vody použité při přípravě kávy v gramech.

Výsledný graf si samozřejmě můžete uložit a při dalších pokusech ho buď vylepšovat, nebo replikovat. Aplikace a vykreslování grafu funguje přesně tak, jak má. Odezva aplikace je minimální a vy tak můžete kontrolovat průběh v reálném čase. Mimochodem, rychlost, jakou kávu zaléváte, můžete sledovat i přímo na displeji váhy, který tento údaj zobrazuje taktéž v gramech za sekundu.

porovnání dripperů - výstup přes aplikaci Difluid Café

3. Analýza výsledků (Využijete Difluid R2 Extract a Difluid Microbalance)

Recept je uložen, káva připravena, takže následuje analýza hotového kávového počinu. Pomocí refraktometru a váhy můžete velmi jednoduše a rychle změřit a vypočítat extrakci vašeho nápoje. Do analýzy je zapojen refraktometr, ale i váha.

Pomocí váhy se aplikace dozví, jaký výsledný výnos (extraction yield) jste ze své kávy dostali. Výnos jednoduše představuje všechno to, co vám do vašeho hrnečku či dekantéru vyteklo. Část tekutiny totiž zůstane pohlcena v namleté kávě. Výnos nemusíte vážit v separátní nádobě, aplikace si ho vypočítá. Od celkové váhy nádoby a tekutiny odečte hmotnost nádoby a číselný údaj doplní do vzorce.

Pro vypočítání extrakce tak zbývá zjistit poslední údaj – TDS. TDS představuje množství látek rozpuštěných v tekutině. Hodnotu TDS změříte pomocí refraktometru Difluid R2 Extract. Refraktometr stačí zapnout, nakalibrovat pomocí destilované vody, kápnout na něj kapku nápoje a počkat pár sekund. Refraktometr na displeji zakrátko ukáže finální TDS, jehož hodnotu taktéž doplní do vzorce v aplikaci.

refraktometr Difluid R2 Extract v akci

V této fázi má aplikace všechny hodnoty potřebné pro zjištění míry extrakce. Extrakci vašeho nápoje následně zobrazí na grafu. Z grafu tak můžete odečíst, zda se s vaším receptem a nápojem pohybujete v rozmezích standardů SCA nebo jiných standardů, které si navolíte.

Ukládání a knihovna vašich receptů

Celý dosavadní průběh přípravy aplikace postupně ukládá. Zbývá už jen poslední krok analýzy nápoje. Jeho ochutnání. Do poznámek receptu zaznamenáte vaše chuťové a aromatické dojmy a celý recept i s poznámkami si můžete uložit do knihovny receptů. Při následujících pokusech se tak můžete držet povedeného receptu nebo ten nepovedený vylepšit. Aplikace je intuitivní a funguje bleskově. Spolu s váhou a refraktometrem může svému uživateli pomoci pochopit průběh přípravy kávy. Když jste něco pokazili, aplikace vám pomůže zjistit, kterým směrem byste se při přípravě měli ubírat.

Kvalita obou výrobků

Smart váha Difluid Microbalance je designově minimalistická, kompaktní a zhotovená z kvalitních materiálů. Už při prvním setkání s ní pocítíte kvalitu. Váha pro svůj chod nepotřebuje baterie. Energii čerpá z vestavěné baterie, která se nabíjí pomocí přiloženého kabelu. Váha reaguje extrémně rychle, a proto je vhodná i pro přípravu espressa. Zajímavým detailem je využití ochranné gumy váhy jako stojanu na portafilter. Poté, co gumu otočíte naopak, místo nápisu Difluid uvidíte vykreslený portafilter. Boční strana gumové podložky je vytvarovaná tak, aby do ní zapadla rukojeť portafiltru. Ten se tak po váze nebude klouzat a ani z ní nebude padat. Baristická váha od Difluid je pravděpodobně jedna z nejlepších baristických vah, které jsme doposud využívali.

smart váha Difluid - vážení portafiltru

Refraktometr R2 Extract je druhou, inovovanou a vylepšenou verzí refraktometru od Difluid. Celý refraktometr je extrémně skladný, kompaktní a vodotěsný. Skládá se z malého plastového těla, displeje, tlačítka a měřicí plošky. Stejně jako váha, refraktometr obsahuje zabudovanou baterii, která se nabíjí pomocí přibaleného kabelu. Rozhraní refraktometru je intuitivní, ovládat se dá i na dálku pomocí aplikace. Před každou sérií měření doporučujeme refraktometr nakalibrovat destilovanou vodou. Po kalibraci se můžete vesele pustit do měření. Každou vzorku jednoduše nanesete na měřicí plošku, stisknete tlačítko a počkáte si na výsledek. Oceňujeme přibalení malé kovové naběračky vzorků, cestovního obalu a čisticího hadříku.

refraktometr Difluid R2 Extract a příslušenství

Pro domácí kávové geeky, ale i kávové profíky

Oba produkty Difluid, které nám poskytla pražírna Alter Nativ (avcoffee.sk), splnily naše očekávání na sto procent. Fungují svižně a inteligentně. Výstupy z aplikace pomohou lépe pochopit celý proces přípravy kávy.

Jako cílovou skupinu těchto produktů vidíme nejen domácí kávové geeky, ale i kávové profesionály a pražiče, kteří chtějí rychle a jednoduše analyzovat své výsledky. Za největší plusy obou produktů považujeme dostupnou cenu, intuitivní rozhraní, rychlou odezvu a kvalitní materiály. Mínusy jsme během několikadenního testování v podstatě nenašli. Oba produkty už teď zařazujeme do naší výbavy, pomocí které budeme testovat další a další kávy.

refraktometr Difluid R2 Extract

Náš tip: zasloužíte si pít kvalitní kávu – klikněte ZDE a zobrazí se vám aktuálně platné slevové kódy do řemeslných pražíren kávy.

0x Super článok
Speciální nabídka

Štítky: Difluid
Filip Lörinc

Filip Lörinc

Ahoj! Jmenuju se Filip. Několik let jsem pracoval s kávou jako barista. Za barem mě dnes najdete jen zřídka. Věnuju se „online baristice“ pro Blog o kávě. Testuju kávy, příslušenství a objevuju možnosti a hranice výběrové kávy. Kromě toho se věnuju pražení kávy pro svůj vlastní projekt Brewing Something a pro košickou pražírnu Melody Fine Roastery. Pokud máte nějaké otázky, neváhejte mi napsat na Instagramu :)

Následující článek
Eduscho Espresso Intenso - zrná

Recenze Eduscho Espresso Intenso: Máziková ztratila řeč, my také

Please login to join discussion

KATEGORIE ČLÁNKŮ

  • Druhy kávových nápojů
  • Exkluzivní
  • Kavárny
  • Kávovary
  • Kávové trendy sociálních sítí
  • Kávový blogger
  • Metody přípravy
  • Ostatní
  • Pojď ochutnat řemeslnou pražírnu
  • Představení nových káv
  • Recenze kávových kapslí
  • Recenze kávy
  • Recepty
  • Zajímavá fakta o kávě
  • Zdraví

VAŠE SLEVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNÍ SÍTĚ

pražírna Labcafe - interiér

Řemeslná pražírna Labcafe z Rakovníka: Most mezi klasickou a výběrovou kávou

8. listopadu 2025
Zrnka z hrnka - chřibská pražírna

Zrnka z hrnka – chřibská pražírna: Řemeslná káva a keramické hrnky z Vřesovic

4. listopadu 2025
Ladislav Király - kávy od Piráta

Kávy od Piráta jsou jako dvě hrozny: Dostali jsme K.O. v prvním kole

31. října 2025
Back in Black od BeCafé - príprava espressa

Back in Black: Nová velmi levná kvalitní espresso směs od Be:Café

27. října 2025
Alan Jarrar a Kalliopé Jarrar Theodorakaku - STAV SE Espresso Bar

Nejlepší kavárna v Česku: Cenný titul ECTA získal brněnský STAV SE Espresso Bar

26. října 2025
Punk Unicorn od Coffeeinu - príprava espressa

Sweet Unicorn a Punk Unicorn: Zábavné marakujové blendy od Coffeeinu

25. října 2025
Blog o káve

Ochutnejte kávu z řemeslných pražíren a k té supermarketové se už nevrátíte.

Naše sociální sítě

KATEGORIE ČLÁNKŮ

  • Druhy kávových nápojů
  • Exkluzivní
  • Kavárny
  • Kávovary
  • Kávové trendy sociálních sítí
  • Kávový blogger
  • Metody přípravy
  • Ostatní
  • Pojď ochutnat řemeslnou pražírnu
  • Představení nových káv
  • Recenze kávových kapslí
  • Recenze kávy
  • Recepty
  • Zajímavá fakta o kávě
  • Zdraví

ZNAČKY

baristická váha Be:café bezkofeinová káva cappuccino Coffeein cold brew dripper espresso filtrace vody filtrovaná káva french press Goriffee instantní káva Kofein koťogo kyselost kávy káva káva a spánek káva a zdraví Kávoholik kávovar kávovník kávová zrna kávové kapsle kávové nápoje kávové trendy Marián Takáč Michal Šturc moka konvice negativní vlastnosti kávy obal kávy odbourávání kofeinu Popradská káva Pozitivní vlastnosti kávy pražení kávy příprava kávy Ready After recenze kávy recepty rozhovor starbucks vietnamská káva výběrová káva zajímavosti o kávě šálek na kávu

TOP ČLÁNKY

pražírna Labcafe - interiér

Řemeslná pražírna Labcafe z Rakovníka: Most mezi klasickou a výběrovou kávou

8. listopadu 2025
Zrnka z hrnka - chřibská pražírna

Zrnka z hrnka – chřibská pražírna: Řemeslná káva a keramické hrnky z Vřesovic

4. listopadu 2025
Ladislav Király - kávy od Piráta

Kávy od Piráta jsou jako dvě hrozny: Dostali jsme K.O. v prvním kole

31. října 2025
Back in Black od BeCafé - príprava espressa

Back in Black: Nová velmi levná kvalitní espresso směs od Be:Café

27. října 2025
  • Ceník
  • Zásady ochrany osobních údajů

Copyright © 2025 Blogokave.cz - Všechna práva vyhrazena. Vyrobeno Creawise.DIGITAL

Spravovat souhlas
K poskytování těch nejlepších zkušeností používáme technologie, jako jsou soubory cookie pro ukládání a/nebo přístup k informacím. Souhlas s těmito technologiemi nám umožní zpracovávat údaje.
Funkčné Vždy aktivní
Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
Predvoľby
Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
Štatistiky
Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
Marketing
Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
Spravovat možnosti Spravovat služby Správa {vendor_count} prodejců Přečtěte si více o těchto účelech
Upravit
{title} {title} {title}
No Result
View All Result
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty

Copyright © 2025 Blogokave.cz - Všechna práva vyhrazena. Vyrobeno Creawise.DIGITAL