Díky kamarádům z avcoffee.sk přibyly do Labu Blogu o kávě dvě nové hračky značky Difluid. Refraktometr jako přístroj pro měření podílu rozpuštěných látek v kávě a baristická váha jsou skvělými pomůckami při analyzování všech kávových počinů. Navíc umožňují i sdílení výsledků a receptů. Refraktometr Difluid R2 Extract a smart váha Difluid Microbalance jsou cenově mimořádně dostupné pomůcky, které uvítá každý kávový nadšenec či profesionál. Pojďme si na ně posvítit.

Aplikace Difluid Café a její propojení s váhou a refraktometrem
Začněme něčím méně hmatatelným, než jsou samotné pomůcky. Srdcem obou pomůcek je totiž mobilní aplikace Difluid Café. Refraktometr a baristickou váhu s mobilem spárujete velmi jednoduše. Poté, co si do svého zařízení stáhnete aplikaci, se pomocí bluetooth obě zařízení propojí s mobilem. Právě aplikace je centrem této malé virtuální kávové laboratoře. Během testování jsme využívali tři základní funkce aplikace: navrhování a ukládání receptů, sledování průběhu přípravy kávy a analýzu výsledků.

Hlavní funkce Difluid Café:
1. Návrh a uložení receptů (Využijete smart váhu Difluid Microbalance)
Když jste svou baristickou váhu propojili s aplikací, můžete se pustit do uložení receptu. Aplikace nabízí rozhraní, ve kterém je možné zadat několik proměnných. Vstupní dávku kávy, množství použité vody, teplotu vody, tloušťku mletí, čas extrakce a hmotnost vašeho dekantéru. Všechny hmotnostní proměnné dokáže aplikace odečíst přímo z vaší váhy a vy tak nemusíte vyplňovat políčka manuálně. Na základě vstupní dávky kávy a množství použité vody aplikace automaticky vypočítá vaše „brew ratio“. Funguje to i naopak. Když aplikaci zadáte vstupní množství kávy a vaše preferované „brew ratio“, aplikace sama vypočítá, kolik vody musíte použít. Takovým jednoduchým způsobem můžete aplikaci zadat recept, ať už pro přípravu filtrované kávy nebo espressa.

2. Zaznamenání průběhu přípravy (Využijete smart váhu Difluid Microbalance)
Poté, co jste aplikaci zadali všechny potřebné proměnné, můžete se vesele pustit do přípravy. V tomto kroku bude hrát hlavní roli smart váha Difluid Microbalance. V momentě, kdy začnete kávu zalévat, se automaticky spustí časovač.
S časovačem se nastartuje vykreslování grafu ve vaší aplikaci. Graf znázorňuje průběh zalévání pomocí dvou křivek. První křivka znázorňuje rychlost, jakou naléváte vodu v gramech za sekundu. Pomocí této křivky můžete zlepšovat svou zalévací techniku a zvýšit tak konzistentnost svých nápojů. Druhá křivka znázorňuje celkovou hmotnost vody použité při přípravě kávy v gramech.
Výsledný graf si samozřejmě můžete uložit a při dalších pokusech ho buď vylepšovat, nebo replikovat. Aplikace a vykreslování grafu funguje přesně tak, jak má. Odezva aplikace je minimální a vy tak můžete kontrolovat průběh v reálném čase. Mimochodem, rychlost, jakou kávu zaléváte, můžete sledovat i přímo na displeji váhy, který tento údaj zobrazuje taktéž v gramech za sekundu.

3. Analýza výsledků (Využijete Difluid R2 Extract a Difluid Microbalance)
Recept je uložen, káva připravena, takže následuje analýza hotového kávového počinu. Pomocí refraktometru a váhy můžete velmi jednoduše a rychle změřit a vypočítat extrakci vašeho nápoje. Do analýzy je zapojen refraktometr, ale i váha.
Pomocí váhy se aplikace dozví, jaký výsledný výnos (extraction yield) jste ze své kávy dostali. Výnos jednoduše představuje všechno to, co vám do vašeho hrnečku či dekantéru vyteklo. Část tekutiny totiž zůstane pohlcena v namleté kávě. Výnos nemusíte vážit v separátní nádobě, aplikace si ho vypočítá. Od celkové váhy nádoby a tekutiny odečte hmotnost nádoby a číselný údaj doplní do vzorce.
Pro vypočítání extrakce tak zbývá zjistit poslední údaj – TDS. TDS představuje množství látek rozpuštěných v tekutině. Hodnotu TDS změříte pomocí refraktometru Difluid R2 Extract. Refraktometr stačí zapnout, nakalibrovat pomocí destilované vody, kápnout na něj kapku nápoje a počkat pár sekund. Refraktometr na displeji zakrátko ukáže finální TDS, jehož hodnotu taktéž doplní do vzorce v aplikaci.

V této fázi má aplikace všechny hodnoty potřebné pro zjištění míry extrakce. Extrakci vašeho nápoje následně zobrazí na grafu. Z grafu tak můžete odečíst, zda se s vaším receptem a nápojem pohybujete v rozmezích standardů SCA nebo jiných standardů, které si navolíte.
Ukládání a knihovna vašich receptů
Celý dosavadní průběh přípravy aplikace postupně ukládá. Zbývá už jen poslední krok analýzy nápoje. Jeho ochutnání. Do poznámek receptu zaznamenáte vaše chuťové a aromatické dojmy a celý recept i s poznámkami si můžete uložit do knihovny receptů. Při následujících pokusech se tak můžete držet povedeného receptu nebo ten nepovedený vylepšit. Aplikace je intuitivní a funguje bleskově. Spolu s váhou a refraktometrem může svému uživateli pomoci pochopit průběh přípravy kávy. Když jste něco pokazili, aplikace vám pomůže zjistit, kterým směrem byste se při přípravě měli ubírat.
Kvalita obou výrobků
Smart váha Difluid Microbalance je designově minimalistická, kompaktní a zhotovená z kvalitních materiálů. Už při prvním setkání s ní pocítíte kvalitu. Váha pro svůj chod nepotřebuje baterie. Energii čerpá z vestavěné baterie, která se nabíjí pomocí přiloženého kabelu. Váha reaguje extrémně rychle, a proto je vhodná i pro přípravu espressa. Zajímavým detailem je využití ochranné gumy váhy jako stojanu na portafilter. Poté, co gumu otočíte naopak, místo nápisu Difluid uvidíte vykreslený portafilter. Boční strana gumové podložky je vytvarovaná tak, aby do ní zapadla rukojeť portafiltru. Ten se tak po váze nebude klouzat a ani z ní nebude padat. Baristická váha od Difluid je pravděpodobně jedna z nejlepších baristických vah, které jsme doposud využívali.

Refraktometr R2 Extract je druhou, inovovanou a vylepšenou verzí refraktometru od Difluid. Celý refraktometr je extrémně skladný, kompaktní a vodotěsný. Skládá se z malého plastového těla, displeje, tlačítka a měřicí plošky. Stejně jako váha, refraktometr obsahuje zabudovanou baterii, která se nabíjí pomocí přibaleného kabelu. Rozhraní refraktometru je intuitivní, ovládat se dá i na dálku pomocí aplikace. Před každou sérií měření doporučujeme refraktometr nakalibrovat destilovanou vodou. Po kalibraci se můžete vesele pustit do měření. Každou vzorku jednoduše nanesete na měřicí plošku, stisknete tlačítko a počkáte si na výsledek. Oceňujeme přibalení malé kovové naběračky vzorků, cestovního obalu a čisticího hadříku.

Pro domácí kávové geeky, ale i kávové profíky
Oba produkty Difluid, které nám poskytla pražírna Alter Nativ (avcoffee.sk), splnily naše očekávání na sto procent. Fungují svižně a inteligentně. Výstupy z aplikace pomohou lépe pochopit celý proces přípravy kávy.
Jako cílovou skupinu těchto produktů vidíme nejen domácí kávové geeky, ale i kávové profesionály a pražiče, kteří chtějí rychle a jednoduše analyzovat své výsledky. Za největší plusy obou produktů považujeme dostupnou cenu, intuitivní rozhraní, rychlou odezvu a kvalitní materiály. Mínusy jsme během několikadenního testování v podstatě nenašli. Oba produkty už teď zařazujeme do naší výbavy, pomocí které budeme testovat další a další kávy.







