Sobota, 8 listopadu, 2025
sk Slovenčina cs Čeština
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty
No Result
View All Result
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty
No Result
View All Result
Blog o káve
sk Slovenčina cs Čeština
No Result
View All Result
Domů Zajímavá fakta o kávě

Jak jinak využít kávu a kávový odpad? Máme pro vás 10 netradičních možností

Ladislav Király Od Ladislav Király
9. června 2020
Ako inak využiť kávu? Ako využiť kávový odpad?

Na čo všetko je možné využiť kávu alebo kávový odpad? Alternatív je požehnane...

Share on FacebookShare on Twitter

Kromě toho, že si dennodenně vychutnáváme náš oblíbený nápoj, vyprodukujeme i značné množství odpadu. Každý šálek kávy znamená určité množství kávové sedliny, přičemž běžný průměrný kafař ho za den může vyprodukovat klidně 20 až 30 gramů.

Když si uvědomíme, kolik lidí na světě pije kávu, vyjdou nám tisíce tun odpadu. I proto se z něj některé společnosti snaží vyrábět například brikety, ale rovněž i obuv, oblečení, sluneční brýle a dokonce i součástky aut. Kávová sedlina má široké využití, jen chtít.

Samozřejmě, že ne každý z nás, kuchyňských nebo obývacích kafařů, má možnost veškerý odpad posbírat, vyseparovat a odnést někam, kde se dá opětovně zužitkovat. Ani my však nejsme úplně bezmocní, protože možností využití kávové sedliny je víc než dost.

Britská společnost Coffee-Direct.co.uk ve spolupráci s Daily Mail milovníkům kávy doporučila několik nejvhodnějších variant, díky kterým mohou kávový odpad využít. A nejen ten, protože text hovoří i o možném využití ještě neuvařené mleté kávy, případně celých kávových zrn. Možná se inspirujete.

Náš tip: zasloužíte si pít kvalitní kávu – klikněte ZDE a zobrazí se vám aktuálně platné slevové kódy do řemeslných pražíren kávy.

Z kávy se dá udělat i…

Mořidlo na dřevo

Věřte nebo ne, káva může být přírodní a nehořlavou alternativou běžných mořidel, přičemž dřevu dodá nádherný karamelový nádech. Káva reaguje s činidly nacházejícími se ve dřevě a pomáhá odstraňovat skvrnitost, díky čemuž mu dodá uniformnější barvu.

Nasbírejte dostatečné množství odpadu, ještě jednou z něj uvařte kávu, nechte ji vychladnout a natírejte. Pochopitelně, že využít můžete i zcela novou, ještě neextrahovanou kávu, případně takovou, která je už po záruce a byla by jen na vyhození.

No a zlé jazyky tvrdí, že klidně i tu, kterou jste jen nedávno koupili v supermarketu, avšak pak jste si uvědomili, že je vlastně podprůměrná a pro váš „mlsný“ jazýček kvalitou nevyhovující.

V této souvislosti rádi připomeneme i to, že kromě mořidla se káva může použít i na klasické malování. Jako příklad přidáváme náš rozhovor s českou kávovou malířkou Bárou Foltovou ⬅ klikněte zde.

Repelent

Možná jste ani nevěděli, že vůně kávy pomáhá odpuzovat komáry, mravence, ale i další druhy hmyzu a dokonce i šváby. Postačí, pokud kávovou sedlinu posbíráte do vhodných nádob a rozmístíte ji po bytě – více se však doporučuje čerstvě pomletá káva, protože má silnější vůni a její efekt bude trvalejší.

Sirup

Toto je velmi zajímavá alternativa, při které je třeba kávu ještě jednou převařit a přidat k ní stejné množství cukru. Při dostatečně dlouhém vaření a odpaření vody se dopracujete ke kávovému sirupu, kterým můžete dochucovat ať už nápoje, jídla, ale klidně i samotnou kávu, i když to by už byl do jisté extrémismus. Nejideálnějším využitím se zdají být zmrzlina, zákusky, případně palačinky.

A prý tento sirup můžete přidat i do šamponu, kterým umýváte svého domácího mazlíčka. Blechy už o jeho kožich nebudou mít zájem. Pravost této myšlenky však nezaručujeme.

Kondicionér

Kofein nacházející se v kávě je z pohledu vlasů, jejich růstu a kvality výborný. Na jedné straně stimuluje funkci vlasových kořínků, no na druhé straně zlepšuje zdraví pokožky hlavy.

Návod, jak si pomoci, je jednoduchý; po tom, co si vlasy umyjete šamponem, byste si na ně měli nanést ještě i studenou kávu. „Abyste si neušpinili vanu, je ideální udělat to nad kbelíkem,“ konstatují odborníci, podle kterých si vlasy pak třeba zabalit do osušky a nechat je tak přibližně půl hodiny.

Závěrečným krokem procedury je umytí kávy za pomoci teplé vody. Prý tak třeba dělat jednou do týdne a výsledkem bude zlepšení hrúbky i struktury vlasů. Autor tohoto článku není kompetentní říct k tomu víc.

Dekorace interiéru

Pokud doma najdete stará zrnka kávy, které jste pozapomněli spotřebovat, je škoda vyhodit je. Dejte je do průsvitných nádob, případně do váz a máte příjemné ozdoby s rustikálním nádechem. Pohrát se dá se zrny různých odstínů, které mohou ve vzájemné kombinaci navodit zajímavou atmosféru a přidat i svéráznou arómu.

Kdo má aranžérské schopnosti, může dílo doplnit i o umělé, případně klidně i o živé květy a káva je podrží ve vzpřímené poloze. Pokud nenajdete potřebné množství zrn na to, abyste vázu dostatečně naplnili, dají se pochopitelně využít i kamínky, které je vhodné doplnit například lupeny listů, případně skleněnými korálky. Jednoduše třeba zkoušet.

Marináda

Pokud uvařenou kávu vylepšíte vhodnými kořením, dají se jí velmi vhodně okořenit steaky, vepřové maso, případně ryby – o možnosti využít kávu jako koření jsme před časem už psali.

Jinou alternativou je opéct jednu středně velkou cibuli a čtyři stroužky česneku, následně to vložit do misky, přidat 240 mililitrů silné kávy, 60 mililitrů balzamikového octa, 55 gramů tmavého cukru, 60 mililitrů dijonské hořčice, tři polévkové lžíce olivového oleje, červené koření a sůl. Vznikne příjemná marináda, kterou třeba maso, případně rybu, napácovat a následně alespoň na půl hodiny vložit do chladničky. Potom už jen opéct a hotovo.

Existuje i jiná, úzce související, alternativa. Kávu prý můžete při pečení využít jako náhradu vody. Pochopitelně ne při všem, avšak pokud připravujete koláč, případně brownie, tak to rozhodně stojí za vyzkoušení.

Hnojivo pro rostliny

Káva může být pro zdraví rostlin mimořádně prospěšná. Obsahuje totiž draslík a hořčík, které jsou pro ně důležitou živinou a umožní jim vybudovat silnější stonek/kmen, no dodají jim i zdravou sytě zelenou barvu.

Ale pozor: netřeba využít silnou kávu, avšak zředěnou s vodou ideálně v poměru 1:4. Případně si ji zkuste udělat z už vyextrahované sedliny, takže bude automaticky slabší. Zalévání tímto extraktem se doporučuje jednou do týdne, no určitě si dejte pozor na to, aby v kávě nebylo žádné sladidlo.

Samozřejmě dbejte i na to, aby káva nebyla velmi silná, protože potom by mohla půdu až příliš překyselit a rostlinám by to nemuselo prospět.

Osvěžovač vzduchu

Káva je vynikající z hlediska neutralizování jiných vůní, funguje jako pohlcovač pachu. Ať si někde umístíte celá zrna, případně pomleté, určitě to pomůže. V našem nedávném rozhovoru to potvrdil i kávový gurmán Michal Šturc, který si kávu zvykne najemno pomlít a vložit do chladničky – i v chladu totiž dokáže absorbovat všechny ostré pachy a postarat se o vytvoření mnohem příjemnějšího prostředí.

Ledové kostky

Pokud si omylem připravíte velké množství kávy, které nespotřebujete, protože například musíte někam náhle odejít… v tom případě je ideální nalít ji do zásobníku na ledové kostky a dát zmrazit.

No a když si později budete chtít udělat ledovou kávu, případně vychladit cold brew, do nápoje nepřihodíte ledové kostky z čisté vody, ale z kávy. Tím pádem ji nezředíte.

Na druhé straně si však třeba uvědomit i skutečnost, že pokud by byly kostky vytvořené z jiné kávy, jakou právě pijete, zkombinování dvou druhů by nemuselo zaručit právě nejlepší chuťový profil. Ale kdoví, možná se trefíte a dopracujete se k výjimečné chuti.

S kávovými ledovými kostkami si však teoreticky nemusíte chladit jen kávu, no využít je můžete i při kolových nápojích, teoreticky i při rumu, případně jiných typech alkoholu. Stačí jen zkoušet. Zajímavou alternativou může být i vylepšení kávy například o karamel a až následné zmrazení. Experimentování se meze nekladou.

Osvěžovač dechu

I když se hovoří o tom, že po kávě člověk nemá právě nejpříjemnější dech, možná to není zcela pravda. Náš zdroj píše, že skonzumování kávových zrnek může pomoct s osvěžením dechu a na druhé straně to může být i levnější varianta, jako běžná žvýkačka. Káva přitom dokáže zneutralizovat i silné pachy, jako například ten česnekový.

Zajímá nás váš názor

Přicházejí vám na um i jiné možnosti, jak by se dala káva využít? Pokud ano, napište nám na mail redakcia@blogokave.sk.

Náš tip: zasloužíte si pít kvalitní kávu – klikněte ZDE a zobrazí se vám aktuálně platné slevové kódy do řemeslných pražíren kávy.

0x Super článok
Speciální nabídka

Štítky: kávakávový odpad
Ladislav Király

Ladislav Király

Káva mi dlho nechutila. Bol to pre mňa len horký a nepríjemný nápoj, s ktorým som sa nevedel zblížiť. Až som raz čistou náhodou ochutnal výberovú kávu a pochopil som, že káva nemusí byť len horká. Káva môže chutiť.

Veľmi som túžil vykričať to do sveta a dať o tom vedieť všetkým. Preto som si v roku 2019 bookol doménu blogokave.sk a založil tento web.

Záleží mi na tom, aby ste ochutnali kávu zo slovenských pražiarní a touto cestou ich podporili. Tuto nájdete ZĽAVOVÉ KÓDY do najlepších z nich.

Potrebujete poradiť? Napíšte mi na IG @ladislavkiraly.

Následující článek
Káva ako hnojivo, kávový grunt na hnojenie

Káva jako hnojivo: Přidejte k substrátu skořápky od vajec

Please login to join discussion

KATEGORIE ČLÁNKŮ

  • Druhy kávových nápojů
  • Exkluzivní
  • Kavárny
  • Kávovary
  • Kávové trendy sociálních sítí
  • Kávový blogger
  • Metody přípravy
  • Ostatní
  • Pojď ochutnat řemeslnou pražírnu
  • Představení nových káv
  • Recenze kávových kapslí
  • Recenze kávy
  • Recepty
  • Zajímavá fakta o kávě
  • Zdraví

VAŠE SLEVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNÍ SÍTĚ

pražírna Labcafe - interiér

Řemeslná pražírna Labcafe z Rakovníka: Most mezi klasickou a výběrovou kávou

8. listopadu 2025
Zrnka z hrnka - chřibská pražírna

Zrnka z hrnka – chřibská pražírna: Řemeslná káva a keramické hrnky z Vřesovic

4. listopadu 2025
Ladislav Király - kávy od Piráta

Kávy od Piráta jsou jako dvě hrozny: Dostali jsme K.O. v prvním kole

31. října 2025
Back in Black od BeCafé - príprava espressa

Back in Black: Nová velmi levná kvalitní espresso směs od Be:Café

27. října 2025
Alan Jarrar a Kalliopé Jarrar Theodorakaku - STAV SE Espresso Bar

Nejlepší kavárna v Česku: Cenný titul ECTA získal brněnský STAV SE Espresso Bar

26. října 2025
Punk Unicorn od Coffeeinu - príprava espressa

Sweet Unicorn a Punk Unicorn: Zábavné marakujové blendy od Coffeeinu

25. října 2025
Blog o káve

Ochutnejte kávu z řemeslných pražíren a k té supermarketové se už nevrátíte.

Naše sociální sítě

KATEGORIE ČLÁNKŮ

  • Druhy kávových nápojů
  • Exkluzivní
  • Kavárny
  • Kávovary
  • Kávové trendy sociálních sítí
  • Kávový blogger
  • Metody přípravy
  • Ostatní
  • Pojď ochutnat řemeslnou pražírnu
  • Představení nových káv
  • Recenze kávových kapslí
  • Recenze kávy
  • Recepty
  • Zajímavá fakta o kávě
  • Zdraví

ZNAČKY

aeropress Alter-Nativ Be:café bezkofeinová káva cappuccino Coffeein cold brew dripper espresso filtrace vody filtrovaná káva french press Goriffee Hario V60 instantní káva Kofein koťogo káva káva a spánek káva a zdraví káva jako hnojivo Kávoholik kávovar kávové kapsle kávové nápoje Marián Takáč mletí kávových zrn mlýnek na kávu moka konvice negativní vlastnosti kávy nespresso obal kávy Popradská káva Pozitivní vlastnosti kávy pražení kávy příprava kávy Ready After recenze kávy recepty rozhovor Tchibo výběrová káva zajímavosti o kávě zelená káva Zlaté Zrnko

TOP ČLÁNKY

pražírna Labcafe - interiér

Řemeslná pražírna Labcafe z Rakovníka: Most mezi klasickou a výběrovou kávou

8. listopadu 2025
Zrnka z hrnka - chřibská pražírna

Zrnka z hrnka – chřibská pražírna: Řemeslná káva a keramické hrnky z Vřesovic

4. listopadu 2025
Ladislav Király - kávy od Piráta

Kávy od Piráta jsou jako dvě hrozny: Dostali jsme K.O. v prvním kole

31. října 2025
Back in Black od BeCafé - príprava espressa

Back in Black: Nová velmi levná kvalitní espresso směs od Be:Café

27. října 2025
  • Ceník
  • Zásady ochrany osobních údajů

Copyright © 2025 Blogokave.cz - Všechna práva vyhrazena. Vyrobeno Creawise.DIGITAL

Spravovat souhlas
K poskytování těch nejlepších zkušeností používáme technologie, jako jsou soubory cookie pro ukládání a/nebo přístup k informacím. Souhlas s těmito technologiemi nám umožní zpracovávat údaje.
Funkčné Vždy aktivní
Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
Predvoľby
Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
Štatistiky
Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
Marketing
Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
Spravovat možnosti Spravovat služby Správa {vendor_count} prodejců Přečtěte si více o těchto účelech
Upravit
{title} {title} {title}
No Result
View All Result
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty

Copyright © 2025 Blogokave.cz - Všechna práva vyhrazena. Vyrobeno Creawise.DIGITAL