Sobota, 8 listopadu, 2025
sk Slovenčina cs Čeština
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty
No Result
View All Result
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty
No Result
View All Result
Blog o káve
sk Slovenčina cs Čeština
No Result
View All Result
Domů Kávovary

Jak nastavit ideální množství kávy a vody v pákovém kávovaru?

Filip Lörinc Od Filip Lörinc
23. dubna 2025
DeLonghi La Specialista Maestro
Share on FacebookShare on Twitter
Spolupráce

Představte si espresso z pákového kávovaru. Jak vypadá? Vidíte malý šálek s hutným a koncentrovaným nápojem s pořádnou cremou na povrchu? Správně! Avšak k tomu, aby bylo espresso správně hutné a zároveň chuťově vyvážené, musíte použít správné množství kávy a vody. Jaké objemy a gramáže jsou ideální? To si společně ukážeme na domácím pákovém kávovaru De’Longhi La Specialista Maestro.

Ratio – poměr obou proměnných

Množství namleté kávy a vody použité při extrakci se řadí mezi jedny z nejdůležitějších proměnných, které ovlivňují chuť a texturu espressa. Obě proměnné se nejčastěji uvádějí ve vzájemném vztahu, který se označuje jako anglické ratio (v češtině „poměr“). Ratio udává množství vody, které připadá na gram použité kávy. Například, pokud jste z 20 gramů namleté kávy připravili espresso, které váží 40 gramů, ratio tohoto nápoje bude 1:2.

DeLonghi La Specialista Maestro – množství kávy a vody

Jako voda se sirupem

Ratio, neboli poměr kávy a vody, si můžete představit velmi jednoduše. Představte si, že připravujete vodu se sirupem. Když dáte do určitého objemu vody sirupu více, nápoj bude chuťově výraznější a zároveň strukturálně hustější. Pokud ho do vody přidáte méně, malinovka bude méně ochucená a zároveň vodovější v textuře. Velmi podobně to funguje i v případě kávy (i když extrakce kávy je o něco složitější). Stále však bude platit, že pokud při přípravě jakékoliv kávy použijete více vody na určitou gramáž kávy, nápoj bude zředěnější v chuti a stejně tak i v textuře. A funguje to i naopak. „Menší“ nápoj (například ristretto) bude hutnější a chutě koncentrovanější, výraznější a ostřejší.

Jaké ratio má správné espresso?

Ideální poměr kávy a vody? Dá se říct, že neexistuje. Svět kávy je rozmanitý a různé kávy se chovají odlišně. Jedna chutná lépe, když je hustější, jiné se hodí větší množství vody. Pro přípravu espressa však platí určitá pravidla.

Jak jsme zmiňovali, espresso je známé svou hutnou a krémovou texturou a výraznými chutěmi. To vše je umožněno díky poměrně vysoké koncentraci nápoje. Poměr namleté kávy a výsledné hmotnosti nápoje (ratio) by se měl pohybovat okolo 1:2 až 1:2,5. Například, pokud používáte La Specialista Maestro s dvojitým sítkem, a to naplníte 18 gramy kávy, výsledné dvojité espresso by mělo mít 36 až 45 gramů. Koncentrovanější než espresso je takzvané ristretto. Jeho poměr by se měl pohybovat mezi 1:1 až 1:1,5. Zředěnějším nápojem je zase lungo, jehož poměr je obvykle větší než 1:3. Tyto cifry jsou velmi dobrým orientačním bodem, pokud s přípravou pákového espressa teprve začínáte.

DeLonghi La Specialista Maestro – espresso s menším a větším množstvím vody

Poznámka: V různých zdrojích a hlavně v odlišných kávových světech se však k ratiu přistupuje různě. Starší, italská kávová vlna pracuje s tmavěji praženými kávami, kterým se více hodí vyšší ratio. Novější, třetí kávová vlna, zase pracuje se světle praženými kávami. Ty často chutnají lépe při nižším poměru. Klidně se tak můžete setkat s nápojem, který má poměr 1:3,5 a nese název espresso.

Ratio v praxi: Jak ho správně nastavit na De’Longhi La Specialista Maestro?

Už tedy víte, co znamená slovo ratio, a proč je pro správnou přípravu důležité. Jak byste ho však měli využívat v praxi? Nastartujme domácí pákový kávovar od De’Longhi – La Specialista Maestro a společně vyzkoušejme ratio v praxi.

Jak už víte, ratio se skládá ze dvou proměnných – hmotnost pomleté kávy a hmotnost vody použité při extrakci. Nejprve se na obě podívejme zvlášť a následně je spojme do výsledného poměru.

Množství namleté kávy (Dose level)

DeLonghi La Specialista Maestro – dose level – nastavování

Připravujete espresso na domácím pákovém kávovaru. Kolik kávy byste měli do páky namlít? Dobrá otázka. Množství kávy bude primárně záviset na sítku, které jste do páky umístili. Každé sítko má svou doporučenou kapacitu, při které funguje nejlépe. K De’Longhi La Specialista Maestro dostanete na výběr dvě možnosti – sítko na klasické espresso a dvojité sítko pro doppio. Dvojitému sítku se nejvíce hodí 16 až 18 gramů kávy a klasickému přibližně polovina.

La Specialista Maestro disponuje vestavěným mlýnkem, který má jednu důležitou funkci. Pomocí ovladače funkce „Dose level“ můžete upravovat množství namleté kávy a nastavit tak ideál pro obě sítka a různé kávy. Správné množství naznačuje ryska, kterou mají jednotlivé sítka, a která znázorňuje ideální výšku hladiny kávového puku. Pokud se však chcete s přípravou espressa vyhrát do úplných detailů, pořiďte si baristickou nebo kuchyňskou váhu a zvažte si přesné množství kávy v páce.

Objem použité vody

Od množství kávy v sítku se následně odvíjí množství použité vody a „velikost“ výsledného espressa. De’Longhi La Specialista Maestro má pro každý nápoj přednastavený určitý objem vody, který projde pákou. Tento objem však můžete velmi jednoduše změnit podle vašich preferencí či vlastností konkrétní kávy. Jak?

Přizpůsobení objemu nápoje:

První možnost: Manuální nastavení

Během přípravy espressa můžete vážit přibývající hmotnost nápoje a manuálně zastavit extrakci stisknutím příslušného tlačítka tehdy, když dosáhnete požadované hmotnosti nápoje. Tento způsob je spíše pro zapálené kávové „geeks“, kteří si váží každý shot espressa a podrobně sledují extrakci.

DeLonghi La Specialista Maestro – příprava dvou espress

Druhá možnost: Přeprogramování nápojů

La Specialista Maestro nabízí i „přeprogramování“ množství vody pro jednotlivé nápoje. Po tomto přenastavení bude kávovar používat vámi zvolený objem konzistentně a vždy stejně. Jak na to?

  • stiskněte a podržte tlačítko příslušného nápoje, dokud se nespustí programovací režim a nespustí se extrakce nápoje.
  • sledujte extrakci a po dosažení požadovaného objemu uvolněte tlačítko. Kávovar si tento objem zapamatuje pro budoucí přípravy.

Příklad

Takovýmto způsobem si můžete upravit klasické espresso i dvojité espresso přesně podle vašich představ. Při psaní tohoto článku jsme si na La Specialista Maestro připravovali konzervativněji praženou kávu z Hondurasu, která byla plná sladkosti, příjemné hořkosti a hutného těla. Takovéto kávě se výborně hodí menší poměr. Do páky s dvojitým sítkem jsme namleli 18 gramů kávy a za přibližně 25 sekund proteklo do šálku přesně 36 gramů dvojitého espressa. To odpovídá poměru 1:2. Takto připravené espresso mělo krásnou texturu, bohatou cremu a chuť plnou sladkosti.

Nezapomínejte na další proměnné

Poměr množství kávy a vody je při přípravě espressa velmi důležitý. Nezapomínejte však i na další proměnné. Výslednou chuť ovlivňuje také hrubost mletí, teplota vody a čas extrakce. Espresso, které se vám ocitne v šálku, je obrazem kombinace všech těchto faktorů. Teď chápete ratio mnohem víc a můžete ho zapojit do vyladění receptu pro espresso z vašeho pákového kávovaru od De’Longhi. Tak na zdraví a na úspěšné experimenty!

DeLonghi La Specialista Maestro
0x Super článok
Speciální nabídka

Štítky: De'Longhi
Filip Lörinc

Filip Lörinc

Ahojte! Volám sa Filip. Niekoľko rokov som pracoval s kávou ako barista. Za barom ma dnes nájdete len zriedka. Venujem sa “online baristike” pre Blog o káve. Testujem kávy, príslušenstvo a objavujem možnosti a hranice výberovej kávy. Okrem toho sa venujem praženiu kávy pre svoj vlastný projekt Brewing Something a pre košickú pražiareň Melody Fine Roastery. Ak máte nejaké otázky, neváhajte mi napísať na instagrame :)

Následující článek
namiešanie dokonalej vody pre kávu od Rye Island Roastery

Experiment s minerály Lotus Water Set: Namíchali jsme dokonalou vodu pro kávu od Rye Island Roastery

Please login to join discussion

KATEGORIE ČLÁNKŮ

  • Druhy kávových nápojů
  • Exkluzivní
  • Kavárny
  • Kávovary
  • Kávové trendy sociálních sítí
  • Kávový blogger
  • Metody přípravy
  • Ostatní
  • Pojď ochutnat řemeslnou pražírnu
  • Představení nových káv
  • Recenze kávových kapslí
  • Recenze kávy
  • Recepty
  • Zajímavá fakta o kávě
  • Zdraví

VAŠE SLEVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNÍ SÍTĚ

pražírna Labcafe - interiér

Řemeslná pražírna Labcafe z Rakovníka: Most mezi klasickou a výběrovou kávou

8. listopadu 2025
Zrnka z hrnka - chřibská pražírna

Zrnka z hrnka – chřibská pražírna: Řemeslná káva a keramické hrnky z Vřesovic

4. listopadu 2025
Ladislav Király - kávy od Piráta

Kávy od Piráta jsou jako dvě hrozny: Dostali jsme K.O. v prvním kole

31. října 2025
Back in Black od BeCafé - príprava espressa

Back in Black: Nová velmi levná kvalitní espresso směs od Be:Café

27. října 2025
Alan Jarrar a Kalliopé Jarrar Theodorakaku - STAV SE Espresso Bar

Nejlepší kavárna v Česku: Cenný titul ECTA získal brněnský STAV SE Espresso Bar

26. října 2025
Punk Unicorn od Coffeeinu - príprava espressa

Sweet Unicorn a Punk Unicorn: Zábavné marakujové blendy od Coffeeinu

25. října 2025
Blog o káve

Ochutnejte kávu z řemeslných pražíren a k té supermarketové se už nevrátíte.

Naše sociální sítě

KATEGORIE ČLÁNKŮ

  • Druhy kávových nápojů
  • Exkluzivní
  • Kavárny
  • Kávovary
  • Kávové trendy sociálních sítí
  • Kávový blogger
  • Metody přípravy
  • Ostatní
  • Pojď ochutnat řemeslnou pražírnu
  • Představení nových káv
  • Recenze kávových kapslí
  • Recenze kávy
  • Recepty
  • Zajímavá fakta o kávě
  • Zdraví

ZNAČKY

arabica Be:café bezkofeinová káva bušení srdce po kávě cappuccino Coffeein cold brew dripper espresso festival kávy filtrace vody filtrovaná káva french press Goriffee instantní káva intolerance na kofein Kofein koťogo káva káva a spánek káva a zdraví káva s mlékem Kávoholik kávovar kávové kapsle kávové nápoje liberica Marián Takáč moka konvice negativní vlastnosti kávy obal kávy Popradská káva Pozitivní vlastnosti kávy pražení kávy příprava kávy Ready After recenze kávy recepty robusta rozhovor spracování kávy stupně pražení kávy Valerian Hrala výběrová káva zajímavosti o kávě

TOP ČLÁNKY

pražírna Labcafe - interiér

Řemeslná pražírna Labcafe z Rakovníka: Most mezi klasickou a výběrovou kávou

8. listopadu 2025
Zrnka z hrnka - chřibská pražírna

Zrnka z hrnka – chřibská pražírna: Řemeslná káva a keramické hrnky z Vřesovic

4. listopadu 2025
Ladislav Király - kávy od Piráta

Kávy od Piráta jsou jako dvě hrozny: Dostali jsme K.O. v prvním kole

31. října 2025
Back in Black od BeCafé - príprava espressa

Back in Black: Nová velmi levná kvalitní espresso směs od Be:Café

27. října 2025
  • Ceník
  • Zásady ochrany osobních údajů

Copyright © 2025 Blogokave.cz - Všechna práva vyhrazena. Vyrobeno Creawise.DIGITAL

Spravovat souhlas
K poskytování těch nejlepších zkušeností používáme technologie, jako jsou soubory cookie pro ukládání a/nebo přístup k informacím. Souhlas s těmito technologiemi nám umožní zpracovávat údaje.
Funkčné Vždy aktivní
Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
Predvoľby
Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
Štatistiky
Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
Marketing
Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
Spravovat možnosti Spravovat služby Správa {vendor_count} prodejců Přečtěte si více o těchto účelech
Upravit
{title} {title} {title}
No Result
View All Result
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty

Copyright © 2025 Blogokave.cz - Všechna práva vyhrazena. Vyrobeno Creawise.DIGITAL