Neděle, 9 listopadu, 2025
sk Slovenčina cs Čeština
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty
No Result
View All Result
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty
No Result
View All Result
Blog o káve
sk Slovenčina cs Čeština
No Result
View All Result
Domů Zajímavá fakta o kávě

Jak pijí kávu ve vesmíru? Mikrogravitační kávovar a Zero-G pohár

Ladislav Király Od Ladislav Király
28. dubna 2020
ISPRESSO - káva na Medzinárodnej vesmírnej stanici ISS

Toto je ISSPRESSO, zariadenie, ktoré pripravuje kávu na Medzinárodnej vesmírnej stanici.

Share on FacebookShare on Twitter

Astronauti sloužící na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) žijí svérázný život. Víme, že ve stavu beztíže je všechno jiné a musí fungovat ve velmi specifickém režimu. Napadlo vás však někdy zamyslet se nad tím, jestli pijí i kávu a pokud ano, jak tento úkon realizují? Není to totiž úplně jednoduché. Pomáhá jim Zero-G pohár a mikrogravitační kávovar.

Jednou z možností je samozřejmě klasický sáček, respektive pytlík, ze kterého si vytlačí buď tuhou stravu, případně i tekutiny. Požitek z kávy by však byl v tomto případě definitivně zmařen. Stanice ISS však disponuje vlastním strojem zvaným ISSPRESSO a i několika dalšími vymoženostmi, díky kterým se káva dá pít (téměř) normálně.

Kávovar, který funguje i při mikrogravitaci

Ještě 20. dubna 2015 společnost SpaceX vynesla do vesmíru nový mikrogravitační kávovar. Ten funguje i při absolutně minimální gravitaci, tedy mikrogravitaci, kterou se označuje gravitační síla do 0,01G. Jde tedy o téměř beztížný stav.

„Naši vesmírní inženýři zkonstruovali kávovar, který dokáže fungovat i ve stavu mikrogravitace,“ řekl David Avino z italské inženýrské společnosti Argotec. „Spolu se společností Lavazza a Italskou vesmírnou agenturou jsme na Mezinárodní vesmírnou stanici přinesli autentické italské espresso.“

Možná si řeknete, že o důvod méně jít do vesmíru, ale na stanici se asi najdou i fajnšmekři, kterým „autentické italské espresso“ chutná. Nacpané v průsvitném pytlíku by nebylo příliš autentické a kompetentní tak hledali jiné řešení.

Jak pít kávu ve vesmíru?
Astronautka pije kávu na vesmírné stanici ISS.

Běžný šálek je ve vesmíru k ničemu

„Pokud byste se pokusili využít klasický kávový šálek, případně hrnek, kávu byste do útrob svých úst nedostali,“ uvedl fyzik zabývající se tekutinami Mark Weislogel působící na univerzitě v Portlandu. „Zůstala by přilepená ve spodní části hrnku.“

Ve stavu mikrogravitace funguje všechno jinak a kapalina má tendenci být jakási lepkavá. Jednoduše se drží povrchů, které jsou kolem ní, takže se vlastně naváže na boční stěny šálku a do úst nepronikne. Dostane se do nich jen v tom případě, pokud astronaut na tekutinu dosáhne jazykem, ale to by nebylo nic moc.

„Ano, mohli by strčit jazyk do šálku a tak se dostat k horké kávě,“ usmál se Weislogel. „Případně by ji mohli doslova vyhodit ze šálku a nasát do sebe horkou hrudku či skvrnu kávy, která by se zformovala ve vzduchu.“

Řešením je ZERO-G pohár

Každý problém však má řešení a vědci konkrétně pro tento účel vyvinuli tzv. „Zero-G“ kávový pohár, tedy takový, který funguje i při nulové gravitaci. Na ISS z něj doručili hned šest kusů. Je vyformován velmi specificky a tekutina se v něm dokáže pohybovat.

ZERO-G pohár, ze kterého se dá pít i ve vesmíru
Takto vypadá Zero-G pohár, ze kterého se dá pít i ve stavu beztíže.

„V zásadě je to o tom, že tekutina se vyšplhá až k vrcholu poháru a když si budete upíjet, bude v tom pokračovat,“ prozradil Weislogel, podle kterého tu jde o kombinované úsilí úst, tekutiny, povrchu i speciálního tvaru poháru.

Poznat chování tekutin ve vesmíru je důležité

A celé tohle nakonec není jen o pití kávy, protože zkoumání těchto vlastností tekutin je důležité i pro mnoho jiných věcí, například pro klimatizaci, chladicí zařízení, toalety, lékařské pomůcky i běžnou dodávku vody.

„Tyto systémy musí fungovat i bez gravitace – pokud je tedy chceme využívat i na Mezinárodní vesmírné stanici, případně ve vesmírné lodi cestou na Mars. Ve srovnání s ostatními systémy káva určitě není kritickou součástí operačních činností,“ dodal Mark Weislogel.

Astronaut NASA Don Pettit prozradil, že pohár s kolegy nazývá „The Galley“ a je opravdu užitečný. „Vodu si umíme vstříknout buď do pytlíku, nebo do některého z těchto pohárů,“ poznamenal a jasně naznačil, že druhá alternativa je lepší. „Je to fakt dobré řešení.“

Náš tip: zasloužíte si pít kvalitní kávu – klikněte ZDE a zobrazí se vám aktuálně platné slevové kódy do řemeslných pražíren kávy.

Zobrazit tento příspěvek na Instagramu

A post shared by Ladislav Király-kávový bloger (@ladislavkiraly)

0x Super článok
Speciální nabídka

Štítky: zajímavosti o kávě
Ladislav Király

Ladislav Király

Káva mi dlho nechutila. Bol to pre mňa len horký a nepríjemný nápoj, s ktorým som sa nevedel zblížiť. Až som raz čistou náhodou ochutnal výberovú kávu a pochopil som, že káva nemusí byť len horká. Káva môže chutiť.

Veľmi som túžil vykričať to do sveta a dať o tom vedieť všetkým. Preto som si v roku 2019 bookol doménu blogokave.sk a založil tento web.

Záleží mi na tom, aby ste ochutnali kávu zo slovenských pražiarní a touto cestou ich podporili. Tuto nájdete ZĽAVOVÉ KÓDY do najlepších z nich.

Potrebujete poradiť? Napíšte mi na IG @ladislavkiraly.

Následující článek
Organická instantná hubová káva

Organická instantní houbová káva: Dali byste si?

Please login to join discussion

KATEGORIE ČLÁNKŮ

  • Druhy kávových nápojů
  • Exkluzivní
  • Kavárny
  • Kávovary
  • Kávové trendy sociálních sítí
  • Kávový blogger
  • Metody přípravy
  • Ostatní
  • Pojď ochutnat řemeslnou pražírnu
  • Představení nových káv
  • Recenze kávových kapslí
  • Recenze kávy
  • Recepty
  • Zajímavá fakta o kávě
  • Zdraví

VAŠE SLEVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNÍ SÍTĚ

pražírna Labcafe - interiér

Řemeslná pražírna Labcafe z Rakovníka: Most mezi klasickou a výběrovou kávou

8. listopadu 2025
Zrnka z hrnka - chřibská pražírna

Zrnka z hrnka – chřibská pražírna: Řemeslná káva a keramické hrnky z Vřesovic

4. listopadu 2025
Ladislav Király - kávy od Piráta

Kávy od Piráta jsou jako dvě hrozny: Dostali jsme K.O. v prvním kole

31. října 2025
Back in Black od BeCafé - príprava espressa

Back in Black: Nová velmi levná kvalitní espresso směs od Be:Café

27. října 2025
Alan Jarrar a Kalliopé Jarrar Theodorakaku - STAV SE Espresso Bar

Nejlepší kavárna v Česku: Cenný titul ECTA získal brněnský STAV SE Espresso Bar

26. října 2025
Punk Unicorn od Coffeeinu - príprava espressa

Sweet Unicorn a Punk Unicorn: Zábavné marakujové blendy od Coffeeinu

25. října 2025
Blog o káve

Ochutnejte kávu z řemeslných pražíren a k té supermarketové se už nevrátíte.

Naše sociální sítě

KATEGORIE ČLÁNKŮ

  • Druhy kávových nápojů
  • Exkluzivní
  • Kavárny
  • Kávovary
  • Kávové trendy sociálních sítí
  • Kávový blogger
  • Metody přípravy
  • Ostatní
  • Pojď ochutnat řemeslnou pražírnu
  • Představení nových káv
  • Recenze kávových kapslí
  • Recenze kávy
  • Recepty
  • Zajímavá fakta o kávě
  • Zdraví

ZNAČKY

Be:café bezkofeinová káva cappuccino chemex cibetková káva Coffeein cold brew cupping kávy dripper děti a káva espresso filtrace vody filtrovaná káva french press Goriffee instantní káva Kofein kopi luwak koťogo kyselina chlorogenová káva káva a spánek káva a zdraví káva s kardamomem Kávoholik kávovar kávové kapsle kávové nápoje Marián Takáč Miroslav Boltvan moka konvice negativní vlastnosti kávy obal kávy Popradská káva Pozitivní vlastnosti kávy pražení kávy pěstování kávy příprava kávy Ready After recenze kávy recepty rozhovor výběrová káva zajímavosti o kávě závislost na kávě

TOP ČLÁNKY

pražírna Labcafe - interiér

Řemeslná pražírna Labcafe z Rakovníka: Most mezi klasickou a výběrovou kávou

8. listopadu 2025
Zrnka z hrnka - chřibská pražírna

Zrnka z hrnka – chřibská pražírna: Řemeslná káva a keramické hrnky z Vřesovic

4. listopadu 2025
Ladislav Király - kávy od Piráta

Kávy od Piráta jsou jako dvě hrozny: Dostali jsme K.O. v prvním kole

31. října 2025
Back in Black od BeCafé - príprava espressa

Back in Black: Nová velmi levná kvalitní espresso směs od Be:Café

27. října 2025
  • Ceník
  • Zásady ochrany osobních údajů

Copyright © 2025 Blogokave.cz - Všechna práva vyhrazena. Vyrobeno Creawise.DIGITAL

Spravovat souhlas
K poskytování těch nejlepších zkušeností používáme technologie, jako jsou soubory cookie pro ukládání a/nebo přístup k informacím. Souhlas s těmito technologiemi nám umožní zpracovávat údaje.
Funkčné Vždy aktivní
Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
Predvoľby
Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
Štatistiky
Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
Marketing
Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
Spravovat možnosti Spravovat služby Správa {vendor_count} prodejců Přečtěte si více o těchto účelech
Upravit
{title} {title} {title}
No Result
View All Result
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty

Copyright © 2025 Blogokave.cz - Všechna práva vyhrazena. Vyrobeno Creawise.DIGITAL