Od jednoho z followerů mi na Instagramu @ladislavkiraly přišla zajímavá otázka. Koupil si výrazně fermentovanou kávu, která mu vůbec nesedla. Přestože ji už do násypníku nedával a kávu rychle vyměnil, na chuti dalších nápojů ji stále cítí. Jak je to možné a co s tím může udělat?
Otázka zněla takto: „Koupili jsme si extrémně fermentovanou kávu, vyzkoušeli ji na našem kávovaru De’Longhi Magnifica a vůbec nám nechutnala. Vůně a chuť byly až příliš výrazné a zvláštní. Problém je však v tom, že od té doby jsme už do kávovaru nasypali dvě různé kávy, ale v chuti stále cítíme tu fermentovanou. Nevíme se toho zbavit. Umíš poradit, jak na to? Je třeba mlýnek vyčistit i nějak zevnitř? Pomůže nám odvápnění kávovaru?“
S žádostí o pomoc jsem oslovil Slavomíra Meliška ze slovenské pražírny Ready After. Kávě se věnuje už dvacet let a s automatickými kávovary má spoustu zkušeností. „Právě teď jsem řešil to samé, ale u pákového Lelite. Takže i u páky se to může stát,“ řekl Slavomír Melišek pro Blog o káve. „Páku jsme museli vyčistit chemií a chuť se vrátila.“
Čištění spařovací jednotky
Základní recept u podobného problému zní vyčistit spařovací jednotku. U automatů De’Longhi je její čištění extrémně jednoduché. Stačí odebrat nádobku s vodou, otevřít kryt, vyjmout spařovací jednotku a propláchnout ji ve vodě. To však podle odborníka nestačí.
„Spařovačku je třeba čistit minimálně dvakrát do měsíce, ale podle mě je i to málo,“ pokračoval Slavomír Melišek. „V útrobách automatického kávovaru však není jen tato jednotka. Většina strojů to má tak, že od spařovací jednotky vede hadička, přes kterou káva protéká do nádobky, ze které jsou dva výpusty – ty jsou už viditelné i zvenku. No a právě tady by mohl být problém, protože ta nádobka je určitě zanesená usazeninami.“
„Když se dělá pravidelně odvápňování, tak by to mohlo být v pořádku. Ale když se na daném místě usadí větší množství nánosu, tak to už nevyčistí ani chemie. V takovém případě je třeba vše demontovat a pořádně pročistit. To jsem už možná trochu odbočil, ale chci tím naznačit, že zbytek kávy se mohl dostat na mnoho různých míst a stále zanechává chuťovou a čichovou stopu. Rozhodně je třeba pročistit všechny cesty, které vedou až do šálku,“ konstatoval Slavomír.
Jak často odvápňovat?
Obecně jsme dospěli k tomu, že pravidelné odvápňování by mohlo situaci velmi napomoci. Otázka však zní, jak často ho provádět. „Jde o to, kolik káv stroj udělá. On si to ohlídá a odvápnění si vyžádá. Existují specializované dekalcifikační přípravky, já si dokonce míchám svůj vlastní. Ale ani tento přípravek určitě nevyčistí vzniklý nános. Určený je totiž na vodní kámen a ne na odstraňování olejů, mastnot a dalších nečistot, které se někde mohly usadit.“
Když jsme se už bavili o odvápňování, Slavomír mi prozradil několik zajímavých detailů. Podle něj mohou nánosy minerálního kamene způsobit to, že kávovar přestane optimálně fungovat. Najednou nedokáže pracovat s dostatečně horkou vodou a tím pádem kávu nedokáže správně vyextrahovat. Odvápňování tedy nepodceňujte.

Odvápňování octem
Vzpomněl jsem si, že Moccamaster jsem kdysi odvápňoval octem. Mohl bych ho použít i u automatického kávovaru? „Mohl, ale při odstraňování to zapáchá. Navíc není tak účinný a určitě neodstraní mastnoty. Kromě toho může poškozovat gumová těsnění.“
Čisticí tablety
Další z alternativ, které je možné u některých kávovarů využít, je čištění útrob kávovaru, varné či spařovací jednotky, pomocí tablet. „Ano, existuje i takováto možnost,“ přikývl Slavomír. „Čisticí tablety pomáhají odstraňovat olej, který se při přípravě usazuje v útrobách kávovarů.“
Jak často je používat? „Podle mých zkušeností je vhodné je použít vždy po maximálně 500 připravených kávách. Když to někdo nemá spočítané, existuje i druhé pravidlo: jednou za měsíc. Možná bych to však dělal ještě častěji. Hygienu a kvalitní čištění není třeba zanedbat, protože takto umíme prodloužit životnost kávovaru.“
Čištění mlýnku
Přejděme ještě k mlýnku. Mohly nějaké zbytky kávy zůstat tam? „Jasně, že mohly. Vždy tam zůstává určité množství kávy. Při dalším mletí ji to protlačí dál a naopak se tam dostane další. Když kávovar déle nepoužíváte, tato káva zatuchne. V systému nějaká určitě zůstane a i proto se u automatu doporučuje například první ranní kávu vylít.“
„Když po změně káv nechceme cítit tu předchozí, je třeba několik káv pomlít. To pomůže. Bylo by dobré utřít i stěny mlýnku, protože na nich se zachytává mastnota. Existují speciální granulky na čištění mlýnků, ale u automatů se nemají používat. Já bych to však jednou za rok udělal i u nich. Když je však člověk šikovný, bude nejlepší, když si kávovar rozebere a vyčistí sám,“ dodal Slavomír Melišek.






