Neděle, 9 listopadu, 2025
sk Slovenčina cs Čeština
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty
No Result
View All Result
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty
No Result
View All Result
Blog o káve
sk Slovenčina cs Čeština
No Result
View All Result
Domů Exkluzivní

Jak se zbavit chuti staré kávy v automatickém kávovaru?

Ladislav Király Od Ladislav Király
6. dubna 2023
ako sa zbaviť chuti starej kávy
Share on FacebookShare on Twitter

Od jednoho z followerů mi na Instagramu @ladislavkiraly přišla zajímavá otázka. Koupil si výrazně fermentovanou kávu, která mu vůbec nesedla. Přestože ji už do násypníku nedával a kávu rychle vyměnil, na chuti dalších nápojů ji stále cítí. Jak je to možné a co s tím může udělat?

Otázka zněla takto: „Koupili jsme si extrémně fermentovanou kávu, vyzkoušeli ji na našem kávovaru De’Longhi Magnifica a vůbec nám nechutnala. Vůně a chuť byly až příliš výrazné a zvláštní. Problém je však v tom, že od té doby jsme už do kávovaru nasypali dvě různé kávy, ale v chuti stále cítíme tu fermentovanou. Nevíme se toho zbavit. Umíš poradit, jak na to? Je třeba mlýnek vyčistit i nějak zevnitř? Pomůže nám odvápnění kávovaru?“

S žádostí o pomoc jsem oslovil Slavomíra Meliška ze slovenské pražírny Ready After. Kávě se věnuje už dvacet let a s automatickými kávovary má spoustu zkušeností. „Právě teď jsem řešil to samé, ale u pákového Lelite. Takže i u páky se to může stát,“ řekl Slavomír Melišek pro Blog o káve. „Páku jsme museli vyčistit chemií a chuť se vrátila.“

Čištění spařovací jednotky

Základní recept u podobného problému zní vyčistit spařovací jednotku. U automatů De’Longhi je její čištění extrémně jednoduché. Stačí odebrat nádobku s vodou, otevřít kryt, vyjmout spařovací jednotku a propláchnout ji ve vodě. To však podle odborníka nestačí.

„Spařovačku je třeba čistit minimálně dvakrát do měsíce, ale podle mě je i to málo,“ pokračoval Slavomír Melišek. „V útrobách automatického kávovaru však není jen tato jednotka. Většina strojů to má tak, že od spařovací jednotky vede hadička, přes kterou káva protéká do nádobky, ze které jsou dva výpusty – ty jsou už viditelné i zvenku. No a právě tady by mohl být problém, protože ta nádobka je určitě zanesená usazeninami.“

„Když se dělá pravidelně odvápňování, tak by to mohlo být v pořádku. Ale když se na daném místě usadí větší množství nánosu, tak to už nevyčistí ani chemie. V takovém případě je třeba vše demontovat a pořádně pročistit. To jsem už možná trochu odbočil, ale chci tím naznačit, že zbytek kávy se mohl dostat na mnoho různých míst a stále zanechává chuťovou a čichovou stopu. Rozhodně je třeba pročistit všechny cesty, které vedou až do šálku,“ konstatoval Slavomír.

Jak často odvápňovat?

Obecně jsme dospěli k tomu, že pravidelné odvápňování by mohlo situaci velmi napomoci. Otázka však zní, jak často ho provádět. „Jde o to, kolik káv stroj udělá. On si to ohlídá a odvápnění si vyžádá. Existují specializované dekalcifikační přípravky, já si dokonce míchám svůj vlastní. Ale ani tento přípravek určitě nevyčistí vzniklý nános. Určený je totiž na vodní kámen a ne na odstraňování olejů, mastnot a dalších nečistot, které se někde mohly usadit.“

Když jsme se už bavili o odvápňování, Slavomír mi prozradil několik zajímavých detailů. Podle něj mohou nánosy minerálního kamene způsobit to, že kávovar přestane optimálně fungovat. Najednou nedokáže pracovat s dostatečně horkou vodou a tím pádem kávu nedokáže správně vyextrahovat. Odvápňování tedy nepodceňujte.

espresso z DeLonghi Magnifica

Odvápňování octem

Vzpomněl jsem si, že Moccamaster jsem kdysi odvápňoval octem. Mohl bych ho použít i u automatického kávovaru? „Mohl, ale při odstraňování to zapáchá. Navíc není tak účinný a určitě neodstraní mastnoty. Kromě toho může poškozovat gumová těsnění.“

Čisticí tablety

Další z alternativ, které je možné u některých kávovarů využít, je čištění útrob kávovaru, varné či spařovací jednotky, pomocí tablet. „Ano, existuje i takováto možnost,“ přikývl Slavomír. „Čisticí tablety pomáhají odstraňovat olej, který se při přípravě usazuje v útrobách kávovarů.“

Jak často je používat? „Podle mých zkušeností je vhodné je použít vždy po maximálně 500 připravených kávách. Když to někdo nemá spočítané, existuje i druhé pravidlo: jednou za měsíc. Možná bych to však dělal ještě častěji. Hygienu a kvalitní čištění není třeba zanedbat, protože takto umíme prodloužit životnost kávovaru.“

Čištění mlýnku

Přejděme ještě k mlýnku. Mohly nějaké zbytky kávy zůstat tam? „Jasně, že mohly. Vždy tam zůstává určité množství kávy. Při dalším mletí ji to protlačí dál a naopak se tam dostane další. Když kávovar déle nepoužíváte, tato káva zatuchne. V systému nějaká určitě zůstane a i proto se u automatu doporučuje například první ranní kávu vylít.“

„Když po změně káv nechceme cítit tu předchozí, je třeba několik káv pomlít. To pomůže. Bylo by dobré utřít i stěny mlýnku, protože na nich se zachytává mastnota. Existují speciální granulky na čištění mlýnků, ale u automatů se nemají používat. Já bych to však jednou za rok udělal i u nich. Když je však člověk šikovný, bude nejlepší, když si kávovar rozebere a vyčistí sám,“ dodal Slavomír Melišek.

Náš tip: zasloužíte si pít kvalitní kávu – klikněte ZDE a zobrazí se vám aktuálně platné slevové kódy do řemeslných pražíren kávy.

0x Super článok
Speciální nabídka

Štítky: kávovar
Ladislav Király

Ladislav Király

Káva mi dlho nechutila. Bol to pre mňa len horký a nepríjemný nápoj, s ktorým som sa nevedel zblížiť. Až som raz čistou náhodou ochutnal výberovú kávu a pochopil som, že káva nemusí byť len horká. Káva môže chutiť.

Veľmi som túžil vykričať to do sveta a dať o tom vedieť všetkým. Preto som si v roku 2019 bookol doménu blogokave.sk a založil tento web.

Záleží mi na tom, aby ste ochutnali kávu zo slovenských pražiarní a touto cestou ich podporili. Tuto nájdete ZĽAVOVÉ KÓDY do najlepších z nich.

Potrebujete poradiť? Napíšte mi na IG @ladislavkiraly.

Následující článek
recenzia Costa Coffee

Recenze Costa Coffee: Dobrá káva nebo jen marketingem protlačovaná značka?

Please login to join discussion

KATEGORIE ČLÁNKŮ

  • Druhy kávových nápojů
  • Exkluzivní
  • Kavárny
  • Kávovary
  • Kávové trendy sociálních sítí
  • Kávový blogger
  • Metody přípravy
  • Ostatní
  • Pojď ochutnat řemeslnou pražírnu
  • Představení nových káv
  • Recenze kávových kapslí
  • Recenze kávy
  • Recepty
  • Zajímavá fakta o kávě
  • Zdraví

VAŠE SLEVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNÍ SÍTĚ

pražírna Labcafe - interiér

Řemeslná pražírna Labcafe z Rakovníka: Most mezi klasickou a výběrovou kávou

8. listopadu 2025
Zrnka z hrnka - chřibská pražírna

Zrnka z hrnka – chřibská pražírna: Řemeslná káva a keramické hrnky z Vřesovic

4. listopadu 2025
Ladislav Király - kávy od Piráta

Kávy od Piráta jsou jako dvě hrozny: Dostali jsme K.O. v prvním kole

31. října 2025
Back in Black od BeCafé - príprava espressa

Back in Black: Nová velmi levná kvalitní espresso směs od Be:Café

27. října 2025
Alan Jarrar a Kalliopé Jarrar Theodorakaku - STAV SE Espresso Bar

Nejlepší kavárna v Česku: Cenný titul ECTA získal brněnský STAV SE Espresso Bar

26. října 2025
Punk Unicorn od Coffeeinu - príprava espressa

Sweet Unicorn a Punk Unicorn: Zábavné marakujové blendy od Coffeeinu

25. října 2025
Blog o káve

Ochutnejte kávu z řemeslných pražíren a k té supermarketové se už nevrátíte.

Naše sociální sítě

KATEGORIE ČLÁNKŮ

  • Druhy kávových nápojů
  • Exkluzivní
  • Kavárny
  • Kávovary
  • Kávové trendy sociálních sítí
  • Kávový blogger
  • Metody přípravy
  • Ostatní
  • Pojď ochutnat řemeslnou pražírnu
  • Představení nových káv
  • Recenze kávových kapslí
  • Recenze kávy
  • Recepty
  • Zajímavá fakta o kávě
  • Zdraví

ZNAČKY

Be:café bezkofeinová káva cappuccino chemex cibetková káva Coffeein cold brew cupping kávy dripper děti a káva espresso filtrace vody filtrovaná káva french press Goriffee instantní káva Kofein kopi luwak koťogo kyselina chlorogenová káva káva a spánek káva a zdraví káva s kardamomem Kávoholik kávovar kávové kapsle kávové nápoje Marián Takáč Miroslav Boltvan moka konvice negativní vlastnosti kávy obal kávy Popradská káva Pozitivní vlastnosti kávy pražení kávy pěstování kávy příprava kávy Ready After recenze kávy recepty rozhovor výběrová káva zajímavosti o kávě závislost na kávě

TOP ČLÁNKY

pražírna Labcafe - interiér

Řemeslná pražírna Labcafe z Rakovníka: Most mezi klasickou a výběrovou kávou

8. listopadu 2025
Zrnka z hrnka - chřibská pražírna

Zrnka z hrnka – chřibská pražírna: Řemeslná káva a keramické hrnky z Vřesovic

4. listopadu 2025
Ladislav Király - kávy od Piráta

Kávy od Piráta jsou jako dvě hrozny: Dostali jsme K.O. v prvním kole

31. října 2025
Back in Black od BeCafé - príprava espressa

Back in Black: Nová velmi levná kvalitní espresso směs od Be:Café

27. října 2025
  • Ceník
  • Zásady ochrany osobních údajů

Copyright © 2025 Blogokave.cz - Všechna práva vyhrazena. Vyrobeno Creawise.DIGITAL

Spravovat souhlas
K poskytování těch nejlepších zkušeností používáme technologie, jako jsou soubory cookie pro ukládání a/nebo přístup k informacím. Souhlas s těmito technologiemi nám umožní zpracovávat údaje.
Funkčné Vždy aktivní
Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
Predvoľby
Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
Štatistiky
Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
Marketing
Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
Spravovat možnosti Spravovat služby Správa {vendor_count} prodejců Přečtěte si více o těchto účelech
Upravit
{title} {title} {title}
No Result
View All Result
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty

Copyright © 2025 Blogokave.cz - Všechna práva vyhrazena. Vyrobeno Creawise.DIGITAL