Neděle, 9 listopadu, 2025
sk Slovenčina cs Čeština
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty
No Result
View All Result
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty
No Result
View All Result
Blog o káve
sk Slovenčina cs Čeština
No Result
View All Result
Domů Recenze kávy

Jaké defekty jsme našli v balíčku kávy světoznámé značky? Nebudete věřit

Filip Lörinc Od Filip Lörinc
14. listopadu 2024
zrná kávy Jacobs Barista Espresso Italiano
Share on FacebookShare on Twitter

Pravděpodobně jste už zaznamenali, že káva může mít takzvané defekty. Kvalita kávy se přitom určuje i na základě přítomnosti defektů. Jednoduše řečeno: výběrová káva má méně defektů, komoditní více. Podle množství defektů se kávy dělí do několika kvalitativních tříd.

Jaké defekty je možné najít v kávě? My jsme se pro ilustraci detailně podívali na kávu Jacobs Barista Espresso Italiano, ve které bylo defektů opravdu dost. Je to silný zástupce komoditní kávové scény, přičemž defekty se zdaleka netýkají jen této značky. Chybné zrnka najdete i v jiných supermarketových kávách, které pravděpodobně máte doma. Zkuste se podívat.

Jacobs Barista Espresso Italiano - obal
Na tuto kávu jsme si posvítili.

Káva Jacobs Barista Espresso Italiano je považována za tradiční italský roast určený k přípravě espressa. Kilové balení jsme rozsypali na pracovní stůl a začali s tříděním a hledáním. Objevili jsme mnoho defektů, které by se v kvalitní kávě rozhodně neměly vyskytovat. Do jisté míry jsou přípustné, ale v mnohem menším množství.

Náš tip: Malé řemeslné pražírny nabízejí lepší kávu než zahraniční. Klikněte zde a přesvědčte se sami .

V kilovém balíku kávy Jacobs Barista Espresso Italiano jsme našli i toto:

Jacobs Barista Espresso Italiano - pohled na defekty

1. Polámané a mechanicky poškozené zrna

V největším počtu se v kávě vyskytovaly porušené a polámané zrna. Bylo jich až nekřesťansky moc. Některé zrna měla ulomenou jen část, jiné odlomené kousky z povrchu nebo byly rozdrcené na padrť.

Takové zrnka a částečky mohou vznikat před pražením, během pražení, ale i po pražení. Některé zrnka jsou poškozené ještě před tím, než se ocitnou v bubnu pražičky. V tomto případě za to může nesprávné nakládání s kávou na farmě či zpracovatelské stanici.

Během pražení může docházet k takzvanému „chippingu“. Ten nastává hlavně při tmavě pražených kávách a dochází k němu při vyrovnávání tlaku a teploty po ukončení pražení. Rapídní změny v tlaku mohou zapříčinit „odstřelení“ částečky z povrchu kávového zrnka, což se projeví jako malý okrouhlý kráter na jeho povrchu.

defekty v kávě - mechanicky poškozené zrna - chipping
Zrna poškozené chippingem.

K mechanickému narušení zrna může dojít i po jeho upražení. Zrna pražené velmi tmavě jsou obzvlášť křehké. Při nešetrném zacházení se snadno rozlámou či jinak poškodí. Rozdrtit je dokážete i prsty.

Mechanicky poškozené zrna nemusí mít výrazný vliv na chuť kávy. Pokud je zrno narušené ještě během zpracování, může být náchylnější k tvorbě plísní a napadnutí škůdci, no není to pravidlo. Defekty vzniklé během pražení a po pražení spíše ukazují na nešetrné a neodborné nakládání v pražírně jako na nekvalitu samotného zrna.

defekty v kávě - polámané zrna
Polámané zrnka.

2. Quakery

Takzvaný quaker rozeznáte velmi jednoduše. Je to zrnko, které je viditelně světlejší než ostatní. Takové zrnko neobsahuje dostatek cukrů, které během pražení karamelizují a způsobují hnědnutí zrna.

Za výskyt quakerů může sběr pomocí těžké mechaniky či nedostatečné přetřídění sebraných třešní. Kávovníkové třešně totiž nedozrávají naráz. V jednom momentě najdete na kávovníku dozrálé barevné třešně, ale i nedozrálé – zelené. Do pytlů se sebranými třešněmi se vždy zakutálí i nějaká nezralá. Pro maximalizaci kvality je proto nevyhnutelné důsledné přetřídění celého sběru.

Nedozrálé zrnko, které se dostane až do pražičky, se nakonec změní na quaker. Jeho chuť je velmi podobná praženým arašídům. Když se jich do šálku dostane více, v kávě pocítíte chuť arašídů, kterou tam jednoduše nechcete.

defekty v kávě - po bocích jsou quakery
Quakery jsou vlevo a vpravo.

3. Mušle

Ne, nemáme na mysli mušle, které produkují mořské a sladkovodní mlži. Mušlí se v kávě označuje velmi často se vyskytující defektní zrno. Rozpoznáte ho jednoduše. Mušle má dvě části, které do sebe zapadají. Ta lehčí rozpoznatelná připomíná tvar skutečných mušlí či lidského ucha. Její druhá polovina do ní přesně zapadá a má deformovaný oblý tvar.

Za vznik mušlí může náhodná genetická mutace v samotné rostlině. Jejich přítomnost není obzvlášť vážný defekt. Mušle chutnají mírně odlišně jako ostatní zrna, no rozdíl je takmer nerozpoznatelný. Takové zrna se však v pražičce mohou chovat o cosi jinak jako zbytek osazenstva, což napomáhá nerovnoměrnosti pražení.

V kile kávy Jacobs Barista Espresso Italiano jsme našli stovky mušlí. Hned po mechanicky poškozených zrnech to byl druhý nejčastější defekt.

defekty v kávě - mušle
Takto vypadají mušle.

4. Zrna napadené škůdcem

Kávovník, stejně jako mnoho dalších ovocných dřevin, má svých škůdců. Mezi ty větší, okem rozpoznatelné škůdce, se řadí i několik druhů hmyzu. Ty do zrn vyvrtají dírky.

Podle míry napadení a počtu dírek se tento defekt rozděluje na dvě kategorie: napadení hmyzem v menší míře a závažnější napadení hmyzem. Dírka jako taková, by pro chuť nemusela znamenat nic zásadního. Díky ní se však v zrnku mohou ukotvit choroboplodné zárodky, například plíseň. Právě výskyt plísně se může odrazit i v chuti kávy a zanechat v ní nepříjemné plísňové či fenolické tóny.

V kile námi zkoumané kávy jsme našli několik desítek více nebo méně provrtaných zrnek. V kvalitní kávě by se takové zrno vyskytovat nemělo. Mělo by být vyselektované na farmě, v pražírně před pražením, případně po pražení.

Zobrazit tento příspěvek na Instagramu

A post shared by Ladislav Király-kávový bloger (@ladislavkiraly)

5. Spálené plošky na zrnech

Když uvidíte nerovnoměrně napraženou kávu, či dokonce černé plošky na jednotlivých zrnkách, může za to pražír. Když je buben pražičky příliš horký, případně se točí pomaleji, jako by měl, dochází k nerovnoměrnému pražení a vzniku spálenin na povrchu zrna. Tento defekt by se dal zařadit mezi defekty, za které vysloveně může nesprávný přístup k pražení. Může vést k vzniku nepříjemné hořkosti a nevyrovnanosti v chuti.

defekty v kávě - spálená plôška

Zrna námi testované kávy byly ve velké míře poškozené. Spálené plošky či černé špičky zrn, které naznačovaly poškození endospermu vysokou teplotou, jsme nacházeli na téměř každém zrně.

6. Vetřelec jako bonus

V kávě se občas najde něco, co by tam člověk neočekával. Při naší analýze jsme měli to „štěstí“, že jsme mezi zrnky objevili kus dřeva.

Na farmách se může stát všelico, a ak nejsou jejich zaměstnanci dostatečně důslední, do pytle s kávou se propašují různí vetřelci. Při méně kvalitním a občas i tom kvalitním zeleném zrnu, se může pražír setkat skutečně s hocičím od kamínků přes kostičky, kukurice, fazuľu, dřevo až po akékoľvek iné předměty. Našli se dokonce už i nábojnice.

O vyselektování vetřelců by se měla postarat pražírna. Tvrdé předměty totiž mohou poškodit váš mlýnek. Kámen či dřevo jsou pro mlecí kameny příliš tvrdý oříšek, kvůli čemuž se mohou poškodit nebo úplně pokazit. So selekcí pomáhá například přístroj zvaný „destoner“.

poškodenie kávovníkového zrna
Na závěr ještě jedna fajnotka.

Domácí úkol pro vás

Zkuste se podívat na kávu, kterou máte doma. Vysypte si několik zrníček na stůl a zahrajte si na detektiva nebo popelku. Čím méně defektů v kávě najdete, tím je kvalitnější.

Když ve své kávě najdete vela defektů, máme pro vás tip: kupte si kávu z malých řemeslných pražíren. Ty dbají na kvalitu omnoho více, ako velké korporáty. Do vybraných pražíren nabízíme i slevové kódy – klikněte zde. Zasloužíte si vyšší kvalitu.

Zobrazit tento příspěvek na Instagramu

A post shared by Ladislav Király-kávový bloger (@ladislavkiraly)

0x Super článok
Speciální nabídka

Štítky: recenze kávy
Filip Lörinc

Filip Lörinc

Ahojte! Volám sa Filip. Niekoľko rokov som pracoval s kávou ako barista. Za barom ma dnes nájdete len zriedka. Venujem sa “online baristike” pre Blog o káve. Testujem kávy, príslušenstvo a objavujem možnosti a hranice výberovej kávy. Okrem toho sa venujem praženiu kávy pre svoj vlastný projekt Brewing Something a pre košickú pražiareň Melody Fine Roastery. Ak máte nejaké otázky, neváhajte mi napísať na instagrame :)

Následující článek
slovenská pražiareň kávy BeCafé

Pražírna Be:Café získala titul: Má nejlepšího pražiče na Slovensku

Please login to join discussion

KATEGORIE ČLÁNKŮ

  • Druhy kávových nápojů
  • Exkluzivní
  • Kavárny
  • Kávovary
  • Kávové trendy sociálních sítí
  • Kávový blogger
  • Metody přípravy
  • Ostatní
  • Pojď ochutnat řemeslnou pražírnu
  • Představení nových káv
  • Recenze kávových kapslí
  • Recenze kávy
  • Recepty
  • Zajímavá fakta o kávě
  • Zdraví

VAŠE SLEVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNÍ SÍTĚ

pražírna Labcafe - interiér

Řemeslná pražírna Labcafe z Rakovníka: Most mezi klasickou a výběrovou kávou

8. listopadu 2025
Zrnka z hrnka - chřibská pražírna

Zrnka z hrnka – chřibská pražírna: Řemeslná káva a keramické hrnky z Vřesovic

4. listopadu 2025
Ladislav Király - kávy od Piráta

Kávy od Piráta jsou jako dvě hrozny: Dostali jsme K.O. v prvním kole

31. října 2025
Back in Black od BeCafé - príprava espressa

Back in Black: Nová velmi levná kvalitní espresso směs od Be:Café

27. října 2025
Alan Jarrar a Kalliopé Jarrar Theodorakaku - STAV SE Espresso Bar

Nejlepší kavárna v Česku: Cenný titul ECTA získal brněnský STAV SE Espresso Bar

26. října 2025
Punk Unicorn od Coffeeinu - príprava espressa

Sweet Unicorn a Punk Unicorn: Zábavné marakujové blendy od Coffeeinu

25. října 2025
Blog o káve

Ochutnejte kávu z řemeslných pražíren a k té supermarketové se už nevrátíte.

Naše sociální sítě

KATEGORIE ČLÁNKŮ

  • Druhy kávových nápojů
  • Exkluzivní
  • Kavárny
  • Kávovary
  • Kávové trendy sociálních sítí
  • Kávový blogger
  • Metody přípravy
  • Ostatní
  • Pojď ochutnat řemeslnou pražírnu
  • Představení nových káv
  • Recenze kávových kapslí
  • Recenze kávy
  • Recepty
  • Zajímavá fakta o kávě
  • Zdraví

ZNAČKY

arabica Be:café bezkofeinová káva bušení srdce po kávě cappuccino Coffeein cold brew dripper espresso festival kávy filtrace vody filtrovaná káva french press Goriffee instantní káva intolerance na kofein Kofein koťogo káva káva a spánek káva a zdraví káva s mlékem Kávoholik kávovar kávové kapsle kávové nápoje liberica Marián Takáč moka konvice negativní vlastnosti kávy obal kávy Popradská káva Pozitivní vlastnosti kávy pražení kávy příprava kávy Ready After recenze kávy recepty robusta rozhovor spracování kávy stupně pražení kávy Valerian Hrala výběrová káva zajímavosti o kávě

TOP ČLÁNKY

pražírna Labcafe - interiér

Řemeslná pražírna Labcafe z Rakovníka: Most mezi klasickou a výběrovou kávou

8. listopadu 2025
Zrnka z hrnka - chřibská pražírna

Zrnka z hrnka – chřibská pražírna: Řemeslná káva a keramické hrnky z Vřesovic

4. listopadu 2025
Ladislav Király - kávy od Piráta

Kávy od Piráta jsou jako dvě hrozny: Dostali jsme K.O. v prvním kole

31. října 2025
Back in Black od BeCafé - príprava espressa

Back in Black: Nová velmi levná kvalitní espresso směs od Be:Café

27. října 2025
  • Ceník
  • Zásady ochrany osobních údajů

Copyright © 2025 Blogokave.cz - Všechna práva vyhrazena. Vyrobeno Creawise.DIGITAL

Spravovat souhlas
K poskytování těch nejlepších zkušeností používáme technologie, jako jsou soubory cookie pro ukládání a/nebo přístup k informacím. Souhlas s těmito technologiemi nám umožní zpracovávat údaje.
Funkčné Vždy aktivní
Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
Predvoľby
Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
Štatistiky
Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
Marketing
Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
Spravovat možnosti Spravovat služby Správa {vendor_count} prodejců Přečtěte si více o těchto účelech
Upravit
{title} {title} {title}
No Result
View All Result
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty

Copyright © 2025 Blogokave.cz - Všechna práva vyhrazena. Vyrobeno Creawise.DIGITAL