Neděle, 9 listopadu, 2025
sk Slovenčina cs Čeština
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty
No Result
View All Result
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty
No Result
View All Result
Blog o káve
sk Slovenčina cs Čeština
No Result
View All Result
Domů Zajímavá fakta o kávě

Jakou teplotu by měla mít káva? A co mléko?

Ladislav Király Od Ladislav Király
13. března 2020
Aká teplá sa má podávať káva

Pri akej teplote sa má káva pripravovať a pri akej konzumovať? Zamýšľali ste sa nad tým niekedy? (Foto: PxFuel)

Share on FacebookShare on Twitter

Jak teplou kávu máte rádi? Položili jste si někdy tuto otázku, respektive jste se nad ní zamysleli? Dá se předpokládat, že v zimě si ji nejraději dáte pořádně horkou a cítíte, jak vám její teplo postupně proudí do celého těla. Ale nepřeháníte to? Víte, jakou teplotu by káva ve skutečnosti vlastně měla mít?

Těmito otázkami se v aktuálním článku zabývala stránka iNews, která oslovila baristy přímo ze špičkových kaváren. Například takový Toby Frere z kavárny Seventh Seal v anglickém Dorchestru si dává záležet na tom, aby zákazníkům nabízel správně připravenou specialitu.

Mléko ohřát maximálně na 65 stupňů

Podle vlastních slov kupuje jen zrna, která byla vypěstována v nadmořské výšce minimálně 1 500 metrů, které mají lepší, intenzivnější a zajímavější chuť. Když si pak zákazníci ke kávě objednají i mléko, dává si pozor a ohřeje ho maximálně na 65 stupňů Celsia.

„Lidé chtějí, aby mohli kávu dlaněmi obejmout a cítit její teplo. Teplo chtějí cítit i na rtech,“ konstatoval Frere, který k mléku vzápětí dodal: „Pokud je mléko zahřáté na určitou teplotu, tak přirozené cukry začnou přebírat prominentnější roli a zvýší se jeho celková sladkost.“

Při vysoké teplotě mléko hořkne

Toto však platí jen do přibližně 65 stupňů: „Potom se už cukry začnou rozpadat a mléko začne být jakési ořechovější, přičemž to může přejít až do hořkosti. Tato skutečnost v konečném důsledku způsobí změnu aroma kávy.“

V důsledku tohoto přístupu hlavního baristy však vznikl i problém. Dáma jménem Carole Malonová nebyla spokojená, protože chtěla pořádně horkou kávu i mléko a její přání nebylo vyslyšeno. Rozhořčilo ji to natolik, že napsala článek do Daily Expressu a kávového odborníka obvinila z povýšeneckého přístupu či drzosti.

Z podávání kávy přitom prý dělal atomovou vědu, jako by šel zachraňovat planetu. „Tyto věci si může myslet, ale určitě nemůže urážet a ponižovat platící zákazníky, kteří ho vlastně živí,“ zdůraznila Malonová, která však nepochodila. Frere odkázal, že kvalita kávy je prvořadá a bude ji podávat tak, jak se má.

Vyhovět, či nevyhovět zákazníkovi?

Autorka článku Sophie Morrisová dala příležitost i dalším odborníkům. Oslovila například zástupce pražírny Caravan Coffee Roasters, která má v Londýně pět podniků. „Často je to tak, že tento specializovaný průmysl je při požadavcích zákazníka velmi defenzivní,“ uvedl Simon Lewthwaite. „Ty totiž mohou upravit, případně i kompletně změnit zamýšlené podávání nápoje.“

Tento chlapík potvrdil, že mléko zahřívá taktéž na 63 až 65 stupňů Celsia, avšak pokud někdo vysloveně chce, ohřeje mu ho i výrazněji. Pokud by však konzument žádal různé ochucené sirupy, případně čokoládový topping, toto mu kavárna nezabezpečí. Už by to nebylo ono.

„Já jsem přesvědčen o tom, že zákazník je na prvním místě, ale pokud si pak bude stěžovat, tak se vymluvím právě na to, že on to tak chtěl,“ zareagoval generální manažer Backyard café v londýnském hotelu Treehouse Andrea Magno, který po chvíli prozradil i další zajímavé detaily.

Náš tip: Kupujte kvalitní kávu, zasloužíte si to – klikněte ZDE a zobrazí se vám aktuálně platné kódy do řemeslných pražíren kávy.

Takže jak teplá má být káva?

„Naše baristy trénujeme tak, aby věděli kávu odvážit přesně na jednu desetinu gramu. Všechno vědí navíc načasovat úplně dokonale a poskytnou vám perfektní požitek. Espresso by mělo mít 91 nebo 92 stupňů a mléko by mělo být ohřáté nebo zpěněné při 61 až 63 stupních,“ dodal Magno.

Na podobných číslech se shodují téměř všechny zdroje. Káva by měla být připravována při teplotě 90 až 95 stupňů Celsia, avšak než se dostane k zákazníkovi, má pochopitelně o něco méně. No a na to, aby si ji mohl pořádně vychutnat, je to i potřebné. Doporučuje se přibližně 60 až 65 stupňů, tedy přibližně to rozmezí, v jakém je podávané i mléko.

Optimální a neoptimální teploty kávy

80 až 85 °C

Taková horká káva není příjemná snad pro nikoho. Dokážeme si z ní usrknout, ale i to jen s problémy a její pravou chuť vůbec nepocítíme. Tady jednoduše určitě třeba pár minut počkat a zbytečně se netrápit.

70 až 80 °C

I toto je pro drtivou většinu lidí ještě příliš teplé, ale tu a tam se najdou nadšenci, kterým to takto vyhovuje. Káva je dobře prohřeje, ale její vlastnosti se nedají příliš vychutnat. Zachytili jsme i názor, že pokud nemáte zrna nejvyšší kvality, pijte kávu takto horkou. Aspoň nic nepozorujete 😉

60 až 70 °C

Toto je ideální interval, v rámci kterého si na kávě pochutnáme asi nejlépe. Na jedné straně je dostatečně teplá, no na druhé straně víme pocítit i všechny její chuťové vlastnosti. Pohodička.

50 až 60 °C

Říká se, že z hlediska samotného vychutnání si kávy může být tento interval úplně nejlepší. Tady už však do hry vstupuje problém, že káva na pocit není dostatečně teplá a ne každému to musí vyhovovat. Pokud však máte opravdu kvalitní kávu a chcete ji pořádně procítit, „spusťte“ ji na takovou teplotu.

Pod 50 °C

Ne, ne, toto už raději nezkoušejte. Někteří odborníci sice říkají, že pro chutnání může být vhodná i teplota kávy na úrovni našeho těla, tedy kolem 37 stupňů, ale těžko říct, jestli je to skutečně tak. Za zkoušku člověk nic nedá. Otázne je i to, jestli kávu, která vychladla, ještě má význam ohřívat; už by to totiž nebylo úplně ono a možná by zhořkla.

Náš tip: Kupujte kvalitní kávu, zasloužíte si to – klikněte ZDE a zobrazí se vám aktuálně platné kódy do řemeslných pražíren kávy.

0x Super článok
Speciální nabídka

Štítky: kávateplota kávy
Ladislav Király

Ladislav Király

Káva mi dlho nechutila. Bol to pre mňa len horký a nepríjemný nápoj, s ktorým som sa nevedel zblížiť. Až som raz čistou náhodou ochutnal výberovú kávu a pochopil som, že káva nemusí byť len horká. Káva môže chutiť.

Veľmi som túžil vykričať to do sveta a dať o tom vedieť všetkým. Preto som si v roku 2019 bookol doménu blogokave.sk a založil tento web.

Záleží mi na tom, aby ste ochutnali kávu zo slovenských pražiarní a touto cestou ich podporili. Tuto nájdete ZĽAVOVÉ KÓDY do najlepších z nich.

Potrebujete poradiť? Napíšte mi na IG @ladislavkiraly.

Následující článek
Škrupiny z vajec a kyslosť kávy

Chcete snížit kyselost nebo hořkost kávy? Přidejte do ní skořápky z vajec

Please login to join discussion

KATEGORIE ČLÁNKŮ

  • Druhy kávových nápojů
  • Exkluzivní
  • Kavárny
  • Kávovary
  • Kávové trendy sociálních sítí
  • Kávový blogger
  • Metody přípravy
  • Ostatní
  • Pojď ochutnat řemeslnou pražírnu
  • Představení nových káv
  • Recenze kávových kapslí
  • Recenze kávy
  • Recepty
  • Zajímavá fakta o kávě
  • Zdraví

VAŠE SLEVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNÍ SÍTĚ

pražírna Labcafe - interiér

Řemeslná pražírna Labcafe z Rakovníka: Most mezi klasickou a výběrovou kávou

8. listopadu 2025
Zrnka z hrnka - chřibská pražírna

Zrnka z hrnka – chřibská pražírna: Řemeslná káva a keramické hrnky z Vřesovic

4. listopadu 2025
Ladislav Király - kávy od Piráta

Kávy od Piráta jsou jako dvě hrozny: Dostali jsme K.O. v prvním kole

31. října 2025
Back in Black od BeCafé - príprava espressa

Back in Black: Nová velmi levná kvalitní espresso směs od Be:Café

27. října 2025
Alan Jarrar a Kalliopé Jarrar Theodorakaku - STAV SE Espresso Bar

Nejlepší kavárna v Česku: Cenný titul ECTA získal brněnský STAV SE Espresso Bar

26. října 2025
Punk Unicorn od Coffeeinu - príprava espressa

Sweet Unicorn a Punk Unicorn: Zábavné marakujové blendy od Coffeeinu

25. října 2025
Blog o káve

Ochutnejte kávu z řemeslných pražíren a k té supermarketové se už nevrátíte.

Naše sociální sítě

KATEGORIE ČLÁNKŮ

  • Druhy kávových nápojů
  • Exkluzivní
  • Kavárny
  • Kávovary
  • Kávové trendy sociálních sítí
  • Kávový blogger
  • Metody přípravy
  • Ostatní
  • Pojď ochutnat řemeslnou pražírnu
  • Představení nových káv
  • Recenze kávových kapslí
  • Recenze kávy
  • Recepty
  • Zajímavá fakta o kávě
  • Zdraví

ZNAČKY

arabica Be:café bezkofeinová káva bušení srdce po kávě cappuccino Coffeein cold brew dripper espresso festival kávy filtrace vody filtrovaná káva french press Goriffee instantní káva intolerance na kofein Kofein koťogo káva káva a spánek káva a zdraví káva s mlékem Kávoholik kávovar kávové kapsle kávové nápoje liberica Marián Takáč moka konvice negativní vlastnosti kávy obal kávy Popradská káva Pozitivní vlastnosti kávy pražení kávy příprava kávy Ready After recenze kávy recepty robusta rozhovor spracování kávy stupně pražení kávy Valerian Hrala výběrová káva zajímavosti o kávě

TOP ČLÁNKY

pražírna Labcafe - interiér

Řemeslná pražírna Labcafe z Rakovníka: Most mezi klasickou a výběrovou kávou

8. listopadu 2025
Zrnka z hrnka - chřibská pražírna

Zrnka z hrnka – chřibská pražírna: Řemeslná káva a keramické hrnky z Vřesovic

4. listopadu 2025
Ladislav Király - kávy od Piráta

Kávy od Piráta jsou jako dvě hrozny: Dostali jsme K.O. v prvním kole

31. října 2025
Back in Black od BeCafé - príprava espressa

Back in Black: Nová velmi levná kvalitní espresso směs od Be:Café

27. října 2025
  • Ceník
  • Zásady ochrany osobních údajů

Copyright © 2025 Blogokave.cz - Všechna práva vyhrazena. Vyrobeno Creawise.DIGITAL

Spravovat souhlas
K poskytování těch nejlepších zkušeností používáme technologie, jako jsou soubory cookie pro ukládání a/nebo přístup k informacím. Souhlas s těmito technologiemi nám umožní zpracovávat údaje.
Funkčné Vždy aktivní
Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
Predvoľby
Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
Štatistiky
Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
Marketing
Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
Spravovat možnosti Spravovat služby Správa {vendor_count} prodejců Přečtěte si více o těchto účelech
Upravit
{title} {title} {title}
No Result
View All Result
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty

Copyright © 2025 Blogokave.cz - Všechna práva vyhrazena. Vyrobeno Creawise.DIGITAL