Jak teplou kávu máte rádi? Položili jste si někdy tuto otázku, respektive jste se nad ní zamysleli? Dá se předpokládat, že v zimě si ji nejraději dáte pořádně horkou a cítíte, jak vám její teplo postupně proudí do celého těla. Ale nepřeháníte to? Víte, jakou teplotu by káva ve skutečnosti vlastně měla mít?
Těmito otázkami se v aktuálním článku zabývala stránka iNews, která oslovila baristy přímo ze špičkových kaváren. Například takový Toby Frere z kavárny Seventh Seal v anglickém Dorchestru si dává záležet na tom, aby zákazníkům nabízel správně připravenou specialitu.
Mléko ohřát maximálně na 65 stupňů
Podle vlastních slov kupuje jen zrna, která byla vypěstována v nadmořské výšce minimálně 1 500 metrů, které mají lepší, intenzivnější a zajímavější chuť. Když si pak zákazníci ke kávě objednají i mléko, dává si pozor a ohřeje ho maximálně na 65 stupňů Celsia.
„Lidé chtějí, aby mohli kávu dlaněmi obejmout a cítit její teplo. Teplo chtějí cítit i na rtech,“ konstatoval Frere, který k mléku vzápětí dodal: „Pokud je mléko zahřáté na určitou teplotu, tak přirozené cukry začnou přebírat prominentnější roli a zvýší se jeho celková sladkost.“
Při vysoké teplotě mléko hořkne
Toto však platí jen do přibližně 65 stupňů: „Potom se už cukry začnou rozpadat a mléko začne být jakési ořechovější, přičemž to může přejít až do hořkosti. Tato skutečnost v konečném důsledku způsobí změnu aroma kávy.“
V důsledku tohoto přístupu hlavního baristy však vznikl i problém. Dáma jménem Carole Malonová nebyla spokojená, protože chtěla pořádně horkou kávu i mléko a její přání nebylo vyslyšeno. Rozhořčilo ji to natolik, že napsala článek do Daily Expressu a kávového odborníka obvinila z povýšeneckého přístupu či drzosti.
Z podávání kávy přitom prý dělal atomovou vědu, jako by šel zachraňovat planetu. „Tyto věci si může myslet, ale určitě nemůže urážet a ponižovat platící zákazníky, kteří ho vlastně živí,“ zdůraznila Malonová, která však nepochodila. Frere odkázal, že kvalita kávy je prvořadá a bude ji podávat tak, jak se má.
Vyhovět, či nevyhovět zákazníkovi?
Autorka článku Sophie Morrisová dala příležitost i dalším odborníkům. Oslovila například zástupce pražírny Caravan Coffee Roasters, která má v Londýně pět podniků. „Často je to tak, že tento specializovaný průmysl je při požadavcích zákazníka velmi defenzivní,“ uvedl Simon Lewthwaite. „Ty totiž mohou upravit, případně i kompletně změnit zamýšlené podávání nápoje.“
Tento chlapík potvrdil, že mléko zahřívá taktéž na 63 až 65 stupňů Celsia, avšak pokud někdo vysloveně chce, ohřeje mu ho i výrazněji. Pokud by však konzument žádal různé ochucené sirupy, případně čokoládový topping, toto mu kavárna nezabezpečí. Už by to nebylo ono.
„Já jsem přesvědčen o tom, že zákazník je na prvním místě, ale pokud si pak bude stěžovat, tak se vymluvím právě na to, že on to tak chtěl,“ zareagoval generální manažer Backyard café v londýnském hotelu Treehouse Andrea Magno, který po chvíli prozradil i další zajímavé detaily.
Náš tip: Kupujte kvalitní kávu, zasloužíte si to – klikněte ZDE a zobrazí se vám aktuálně platné kódy do řemeslných pražíren kávy.
Takže jak teplá má být káva?
„Naše baristy trénujeme tak, aby věděli kávu odvážit přesně na jednu desetinu gramu. Všechno vědí navíc načasovat úplně dokonale a poskytnou vám perfektní požitek. Espresso by mělo mít 91 nebo 92 stupňů a mléko by mělo být ohřáté nebo zpěněné při 61 až 63 stupních,“ dodal Magno.
Na podobných číslech se shodují téměř všechny zdroje. Káva by měla být připravována při teplotě 90 až 95 stupňů Celsia, avšak než se dostane k zákazníkovi, má pochopitelně o něco méně. No a na to, aby si ji mohl pořádně vychutnat, je to i potřebné. Doporučuje se přibližně 60 až 65 stupňů, tedy přibližně to rozmezí, v jakém je podávané i mléko.
Optimální a neoptimální teploty kávy
80 až 85 °C
Taková horká káva není příjemná snad pro nikoho. Dokážeme si z ní usrknout, ale i to jen s problémy a její pravou chuť vůbec nepocítíme. Tady jednoduše určitě třeba pár minut počkat a zbytečně se netrápit.
70 až 80 °C
I toto je pro drtivou většinu lidí ještě příliš teplé, ale tu a tam se najdou nadšenci, kterým to takto vyhovuje. Káva je dobře prohřeje, ale její vlastnosti se nedají příliš vychutnat. Zachytili jsme i názor, že pokud nemáte zrna nejvyšší kvality, pijte kávu takto horkou. Aspoň nic nepozorujete 😉
60 až 70 °C
Toto je ideální interval, v rámci kterého si na kávě pochutnáme asi nejlépe. Na jedné straně je dostatečně teplá, no na druhé straně víme pocítit i všechny její chuťové vlastnosti. Pohodička.
50 až 60 °C
Říká se, že z hlediska samotného vychutnání si kávy může být tento interval úplně nejlepší. Tady už však do hry vstupuje problém, že káva na pocit není dostatečně teplá a ne každému to musí vyhovovat. Pokud však máte opravdu kvalitní kávu a chcete ji pořádně procítit, „spusťte“ ji na takovou teplotu.
Pod 50 °C
Ne, ne, toto už raději nezkoušejte. Někteří odborníci sice říkají, že pro chutnání může být vhodná i teplota kávy na úrovni našeho těla, tedy kolem 37 stupňů, ale těžko říct, jestli je to skutečně tak. Za zkoušku člověk nic nedá. Otázne je i to, jestli kávu, která vychladla, ještě má význam ohřívat; už by to totiž nebylo úplně ono a možná by zhořkla.
Náš tip: Kupujte kvalitní kávu, zasloužíte si to – klikněte ZDE a zobrazí se vám aktuálně platné kódy do řemeslných pražíren kávy.







