Pátek, 14 listopadu, 2025
sk Slovenčina cs Čeština
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty
No Result
View All Result
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty
No Result
View All Result
Blog o káve
sk Slovenčina cs Čeština
No Result
View All Result
Domů Exkluzivní

Jaký je rozdíl mezi arabikou a robustou?

Ladislav Király Od Ladislav Király
22. března 2022
rozdiel medzi arabikou a robustou

Poznáte rozdiel medzi arabikou a robustou? Prezradíme vám viac.

Share on FacebookShare on Twitter

Když si koupíte kávu, s pravděpodobností hraničící s jistotou dostanete buď arabiku, robustu, nebo jejich kombinaci. Jsou to dvě nejčastější odrůdy, které obsadily téměř celý kávový trh. Ne sto procent, ale jsou velmi blízko k tomuto číslu. Robusta má přibližně 40- a arabika 60procentní zastoupení. Jaký je základní vzhledový rozdíl mezi arabikou a robustou? Jak dokáže běžný člověk tato zrna od sebe odlišit na první pohled? Zeptali jsme se odborníka ze slovenské pražírny.

Hlavní rozdíl mezi arabikou a robustou

„Arabika a robusta jsou velmi snadno rozpoznatelné,“ řekl v rozhovoru pro Blog o kávě Radovan Vrzgula z pražírny Be:Café. „Robusta má kulatější zrna s rovnou čárkou uprostřed zrna a arabika má naopak podlouhlejší tělo s vlnitou čárkou uprostřed.“

Přestože jsou snadno rozpoznatelné, dochází však i k zvláštním chybám. „Párkrát jsem v kávách ze supermarketu, které tvrdí, že jsou stoprocentní arabiky, viděl i několik robustových zrníček. Když se člověk lépe podívá, uvidí mnoho věcí.“

rozdíl mezi arabikou a robustou
Snímek obrazovky jsme si vypůjčili z tohoto videa De’Longhi.

Arabika nabízí širší chuťovou paletu

Mezi arabikou a robustou však nejsou jen vzhledové rozdíly, ale i chuťové. A stejně tak i kofeinové. „Arabika nabízí mnohem širší paletu chutí než robusta,“ vysvětlil Rado. „Nabízí toho mnoho od čokoládových a ořechových tónů až po ovocné tóny malin, jahod, třešní nebo exotického ovoce. Africké kávy jako Keňa a Etiopie nabízejí dokonce i takzvané florální tóny. Cítíme v nich květiny nebo bergamot a často je to kombinováno s citrusovou aciditou.“

Z tohoto pohledu je zřejmé, že arabika je mimořádně „barevná“ a rozmanitá. Nabízí celé spektrum různých chutí a i proto je tak žádaná.

Robusta je hořká, čokoládová a bez acidity

„Robusta naopak nabízí hořkost nebo čokoládovost v kombinaci s téměř nulovou aciditou. Nemá žádné ovocné tóny,“ vysvětlili kluci z pražírny, kteří ji však přesto mají v nabídce: „Udělali jsme tak na žádost našich zákazníků, kteří mají rádi pořádné ‚smrťáky‘. Do nabídky jsme zařadili stoprocentní robustu z farmy Kaweri, která pochází z poměrně vysoké nadmořské výšky – tedy alespoň na robustu – až 1 300 metrů nad mořem.“

„U robusty se to často nevidí, ale tuto sbírají ručně a mají tam až 100 let staré kávovníky. Kaweri se obecně považuje za domov robusty, jelikož se tam pěstují sazenice těchto stoletých stromů. A navíc v přírodním pralese,“ konstatoval Rado.

robusta Uganda Kaweri
V Be:Café dostanete takovou stoprocentní robustu Uganda Kaweri – klikněte sem.

Rozdíl mezi arabikou a robustou z pohledu kofeinu

Mezi arabikou a robustou je rozdíl i v množství kofeinu. „Robusta ho má přibližně dvakrát tolik jako arabika. To by však bylo velmi zjednodušené, protože každá robusta je jiná.“

„Slyšel jsem, že nejsilnější robusta s nejvyšším obsahem kofeinu pochází z africké země Togo a četl jsem, že například Mexiko má nižší podíl kofeinu než jiné země. Je to však jen neověřená informace, netestoval jsem to. Podle mě může záležet i na odrůdě a počasí v daném roce.“

Pražení arabiky a robusty

A co rozdíl z hlediska pražení? „Klasická levnější robusta, která se používá do směsí, je kvalitativně níže než arabika a třídění jejích zrn nebylo tak důkladné,“ odvětil Rado.

„Proto ji u nás pražíme většinou déle a zrno je tak konzistentnější. Musíme se postarat o to, aby se dobře upražila i zrna, která tam případně nejsou dostatečně dozrálá. Některé výběrové arabiky pražíme v závislosti na tom, k čemu chceme kávu použít – filtr či espresso, jen devět až deset minut. U robusty jsme většinou až na 15 minutách. Ne však u zmíněné kaweri.“

pražírna kávy Be:Café
Pro aktuální nabídku pražírny kávy Be:Café klikněte na www.becafe.sk.

Podíl na trhu a cena arabiky a robusty

Zajímalo nás i to, jaký podíl má na prodeji Be:Café arabika a jaký robusta. „Samotnou robustu máme v nabídce jen tu dříve zmíněnou Ugandu Kaweri estate a prodá se jí málo. Robustu kromě toho dáváme do blendů, ale v menších procentech než arabiku. U nás to tedy vychází tak, že upražíme 6 procent robusty a 94 procent arabiky.“

K tomuto všemu je potřeba přidat ještě cenové srovnání. Jelikož robusta chuťově není tak zajímavá, je i levnější. „Nejlevnější robusta v přijatelné kvalitě se dá koupit dvakrát levněji než nejlevnější arabika. Současně však platí, že výběrové arabiky se mohou pohybovat v několikanásobně vyšších cenách než robusty,“ dodal Rado Vrzgula v rozhovoru pro náš web.

Náš tip: zasloužíte si pít kvalitní kávu – klikněte ZDE a zobrazí se vám aktuálně platné slevové kódy do řemeslných pražíren kávy.

0x Super článok
Speciální nabídka

Štítky: arabicaBe:caférobusta
Ladislav Király

Ladislav Király

Káva mi dlho nechutila. Bol to pre mňa len horký a nepríjemný nápoj, s ktorým som sa nevedel zblížiť. Až som raz čistou náhodou ochutnal výberovú kávu a pochopil som, že káva nemusí byť len horká. Káva môže chutiť.

Veľmi som túžil vykričať to do sveta a dať o tom vedieť všetkým. Preto som si v roku 2019 bookol doménu blogokave.sk a založil tento web.

Záleží mi na tom, aby ste ochutnali kávu zo slovenských pražiarní a touto cestou ich podporili. Tuto nájdete ZĽAVOVÉ KÓDY do najlepších z nich.

Potrebujete poradiť? Napíšte mi na IG @ladislavkiraly.

Následující článek
šálky v kaviarni a ich nahrievanie

Proč by se šálky v kavárně neměly nahřívat dnem vzhůru?

Please login to join discussion

KATEGORIE ČLÁNKŮ

  • Druhy kávových nápojů
  • Exkluzivní
  • Kavárny
  • Kávovary
  • Kávové trendy sociálních sítí
  • Kávový blogger
  • Metody přípravy
  • Ostatní
  • Pojď ochutnat řemeslnou pražírnu
  • Představení nových káv
  • Recenze kávových kapslí
  • Recenze kávy
  • Recepty
  • Zajímavá fakta o kávě
  • Zdraví

VAŠE SLEVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNÍ SÍTĚ

pražírna Repete - caffe Repete

Rodinná pražírna Repete: Káva ze zámku Police pražená na fluidním loži

13. listopadu 2025
pražírna Labcafe - interiér

Řemeslná pražírna Labcafe z Rakovníka: Most mezi klasickou a výběrovou kávou

8. listopadu 2025
Zrnka z hrnka - chřibská pražírna

Zrnka z hrnka – chřibská pražírna: Řemeslná káva a keramické hrnky z Vřesovic

4. listopadu 2025
Ladislav Király - kávy od Piráta

Kávy od Piráta jsou jako dvě hrozny: Dostali jsme K.O. v prvním kole

31. října 2025
Back in Black od BeCafé - príprava espressa

Back in Black: Nová velmi levná kvalitní espresso směs od Be:Café

27. října 2025
Alan Jarrar a Kalliopé Jarrar Theodorakaku - STAV SE Espresso Bar

Nejlepší kavárna v Česku: Cenný titul ECTA získal brněnský STAV SE Espresso Bar

26. října 2025
Blog o káve

Ochutnejte kávu z řemeslných pražíren a k té supermarketové se už nevrátíte.

Naše sociální sítě

KATEGORIE ČLÁNKŮ

  • Druhy kávových nápojů
  • Exkluzivní
  • Kavárny
  • Kávovary
  • Kávové trendy sociálních sítí
  • Kávový blogger
  • Metody přípravy
  • Ostatní
  • Pojď ochutnat řemeslnou pražírnu
  • Představení nových káv
  • Recenze kávových kapslí
  • Recenze kávy
  • Recepty
  • Zajímavá fakta o kávě
  • Zdraví

ZNAČKY

baristická váha Be:café bezkofeinová káva cappuccino Coffeein cold brew dripper espresso filtrace vody filtrovaná káva french press Goriffee instantní káva Kofein koťogo kyselost kávy káva káva a spánek káva a zdraví Kávoholik kávovar kávovník kávová zrna kávové kapsle kávové nápoje kávové trendy Marián Takáč Michal Šturc moka konvice negativní vlastnosti kávy obal kávy odbourávání kofeinu Popradská káva Pozitivní vlastnosti kávy pražení kávy příprava kávy Ready After recenze kávy recepty rozhovor starbucks vietnamská káva výběrová káva zajímavosti o kávě šálek na kávu

TOP ČLÁNKY

pražírna Repete - caffe Repete

Rodinná pražírna Repete: Káva ze zámku Police pražená na fluidním loži

13. listopadu 2025
pražírna Labcafe - interiér

Řemeslná pražírna Labcafe z Rakovníka: Most mezi klasickou a výběrovou kávou

8. listopadu 2025
Zrnka z hrnka - chřibská pražírna

Zrnka z hrnka – chřibská pražírna: Řemeslná káva a keramické hrnky z Vřesovic

4. listopadu 2025
Ladislav Király - kávy od Piráta

Kávy od Piráta jsou jako dvě hrozny: Dostali jsme K.O. v prvním kole

31. října 2025
  • Ceník
  • Zásady ochrany osobních údajů

Copyright © 2025 Blogokave.cz - Všechna práva vyhrazena. Vyrobeno Creawise.DIGITAL

Spravovat souhlas
K poskytování těch nejlepších zkušeností používáme technologie, jako jsou soubory cookie pro ukládání a/nebo přístup k informacím. Souhlas s těmito technologiemi nám umožní zpracovávat údaje.
Funkčné Vždy aktivní
Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
Predvoľby
Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
Štatistiky
Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
Marketing
Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
Spravovat možnosti Spravovat služby Správa {vendor_count} prodejců Přečtěte si více o těchto účelech
Upravit
{title} {title} {title}
No Result
View All Result
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty

Copyright © 2025 Blogokave.cz - Všechna práva vyhrazena. Vyrobeno Creawise.DIGITAL