Neděle, 9 listopadu, 2025
sk Slovenčina cs Čeština
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty
No Result
View All Result
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty
No Result
View All Result
Blog o káve
sk Slovenčina cs Čeština
No Result
View All Result
Domů Kávovary

Jaký je rozdíl mezi čerstvou a odstátou kávou? Otestovali jsme to na De’Longhi Maestro

Filip Lörinc Od Filip Lörinc
22. května 2025
DeLonghi La Specialista Maestro - čerstvá a stará káva
Share on FacebookShare on Twitter

Káva, stejně jako každá jiná potravina, je velmi dynamická. Nejen před, ale i po pražení podléhá vývoji a mnoha změnám. Její čerstvost či naopak nečerstvost ve velké míře ovlivňuje i výslednou chuť a texturu espressa, které si připravíte. Určitě jste už slyšeli o tom, že espresso ze staré odstáté kávy má tenčí vrstvu cremy než to z čerstvě upražené. Není to však jediný rozdíl, který můžete zpozorovat. Jak ovlivňuje čerstvost kávy vaše espresso a co za tím stojí? To jsme pro vás názorně otestovali na domácím pákovém kávovaru De’Longhi La Specialista Maestro.

Co se děje v pražičce?

Proces pražení kávy je klíčem k odemknutí chutí každého zeleného zrna. Během pražení se složité organické látky obsažené v kávě mění na takové, které lidskému organismu chutnají sladce, ovocně či hořce. Během tohoto procesu vzniká množství aromatických a chuťových látek, které jsou po následující dobu ukryté v kávovém zrnku.

pražená káva v šálcích

Spolu s nimi však při pražení vzniká i jeden důležitý vedlejší produkt – CO2, a tedy oxid uhličitý. Tento plyn si zapamatujte, v procesu stárnutí kávy bude hrát důležitou roli.

Jak káva stárne?

Hned, jak káva vyjde z rozpálené pražičky a zchladí se, dostane se do kontaktu s vnějším prostředím a začne se proces jejího stárnutí. V tomto procesu dochází k výměně plynů a aromatických látek mezi kávovými zrnky a okolní atmosférou. Během prvních dní od pražení jsou zrnka plné oxidu uhličitého a všech těch chutí a vůní, které pražením vznikly.

CO2 a prchavé aromatické látky se však postupně začnou prodírat ven a zrnko začne nahlodávat kyslík z vnějšího prostředí. Představte si, jak kyslík napadá železo, které postupně rezaví. Podobně to má i káva. Stárne, přichází o své kvality a ztrácí na chuti.

DeLonghi La Specialista Maestro – mletá káva v páce

Zloduch oxid uhličitý

S oxidem uhličitým to je však trochu jinak. Jeho vysoká koncentrace v počátečních fázích čerstvosti při přípravě kávy není pozitivní. Naopak, narušuje extrakci, což může zapříčinit, že vaše espresso nebude chutnat dobře. Bude ostré, travnaté a málo komplexní.

Jeho koncentrace však naštěstí postupně klesá. Proto je ideální konzumovat kávu až po určité době odstátí. U espressa se tato doba odhaduje nejčastěji na tři až čtyři týdny od pražení. Tehdy jsou zrnka v dostatečně dobré kondici bez toho, aby je nahlodalo stárnutí, a zároveň obsahují méně oxidu uhličitého. Toto období by se dalo označit za jakýsi kvalitativní vrchol každé kávy určené na espresso.

Jak však vypadá espresso z příliš čerstvé a příliš staré kávy? Jak přistupovat k jeho přípravě? Otestovali jsme to na pákovém kávovaru De’Longhi La Specialista Maestro.

pákový kávovar DeLonghi La Specialista Maestro

Příliš stará nebo příliš čerstvá káva

Pro tento test jsme využili stejnou kávu ve dvou verzích. První verze představuje velmi čerstvou kávu, která byla pražená jen před několika dny a druhá ta samá zrna, která už co-to odstála a ve velké míře zvětrala.

Jiná chuť a jiná crema

Při použití stejných parametrů, a to hrubosti mletí, vstupní a výstupní dávky a teploty extrakce se obě kávy chovají výrazně odlišně. Espresso z příliš čerstvých zrn má bohatou cremu, zatímco „staré“ espresso cremu téměř netvoří. To však není jediný rozdíl. Důležitější odlišnosti můžete najít právě v chuti obou espress.

DeLonghi La Specialista Maestro – nápoj z čerstvé a z odstáté kávy

Vysoká koncentrace oxidu uhličitého narušuje extrakci a espresso z čerstvé kávy je citelně podextrahované. Chutná ostře, jeho acidita je výrazná a nepříjemná, sladkost nízká a hořkost nepřirozená. Zároveň má trochu vodnaté tělo a texturu.

Na druhé straně, espresso ze staré kávy působí ploše. Je cítit, že to nejlepší mají zrnka už za sebou. Množství výrazných prvků, které tato káva obsahuje, se z chuti jednoduše vytratilo. Acidita je nevýrazná a nudná, sladkost poměrně příjemná, no přebitá nepříjemnou hořkostí. Tělo kávy je i navzdory absenci cremy poměrně plné a textura příjemná.

Jednoduchý hack

Z těchto dojmů je určitě jasné, že ani jedno z espress není bezchybné. Oba případy jsou hraniční situace, které se však dají vyřešit. A to poměrně jednoduše.

Když se ocitnete v situaci, že si musíte připravit espresso z příliš čerstvé či příliš staré kávy, existuje jeden jednoduchý hack, který vám pomůže s přípravou. Je jím úprava vstupní a výstupní dávky espressa.

DeLonghi La Specialista Maestro – nastavování množství použité kávy

Tyto změny můžete provést přímo na kávovaru De „Longhi La Specialista“Maestro, a to změnou dávky kávy nebo jak označuje DeLonghi „Dose“ a úpravou množství vody použité při extrakci espressa. Je to vážně jednoduché, ale jak to může pomoct?

  1. Při příliš čerstvé kávě budete bojovat právě s velkou koncentrací oxidu uhličitého v zrnu. Ten snižuje extrakci a narušuje chuť. Extrakci však jednoduše zvýšíte tím, že snížíte vstupní dávku kávy a zvýšíte výstupné množství. Stačí o jeden či dva gramy menší vstup a o jeden či dva gramy větší výstup a určitě pocítíte rozdíl. Menší množství namleté kávy se extrahuje o něco lehčeji a větší množství vody, které jí proteče extrakci jen a jen pomůže. Takto se zbavíte chuťové nerovnováhy, ostrosti chutí a nepříjemných chutí po pražení.
  1. Opačným případem je káva, která zestárla. Tu toho oxidu uhličitého moc nenajdete, proto bude přirozeně tvořit méně cremy. To však vůbec nevadí. Horší je to s chutěmi. Množství aromatických a chuťových látek během stárnutí vyprchalo nebo degradovalo. Budete tak pracovat s kávou, která má v sobě přirozeně méně chutí. Řešením však může být zvýšení vstupní dávky kávy a zároveň snížení výstupního množství. Znovu o gram či dva. Větší vstupní dávka zvětralé kávy nebude problém pro extrakci a v kombinaci s menším množstvím vody dosáhnete koncentrovanějších chutí espressa. A přesně to chcete. Vyzdvihnout ty chutě, které v kávě zůstaly a dostat je do popředí. Takto připravené espresso může být plné chutí, i když surovina, ze které pochází, už není v nejlepší kondici.
DeLonghi La Specialista Maestro – odstátá a čerstvá káva

Kombinace kvalitní kávy a kvalitního domácího stroje, například De’Longhi La Specialista Maestro, může dopadnout na jedničku i když si kávu nepřipravujete v právě ideálním časovém okně.

Zkuste tyto rady aplikovat v praxi a pohrát si s nastaveními, které vám váš kávovar nabízí a možná zachráníte i ty zapomenuté zrnka, které jste odsoudili na přípravu pro návštěvu. Nezapomínejte, espresso je velmi složitý nápoj, při jehož přípravě hrají roli i ty nejmenší detaily.

0x Super článok
Speciální nabídka

Štítky: De'Longhikávovar
Filip Lörinc

Filip Lörinc

Ahojte! Volám sa Filip. Niekoľko rokov som pracoval s kávou ako barista. Za barom ma dnes nájdete len zriedka. Venujem sa “online baristike” pre Blog o káve. Testujem kávy, príslušenstvo a objavujem možnosti a hranice výberovej kávy. Okrem toho sa venujem praženiu kávy pre svoj vlastný projekt Brewing Something a pre košickú pražiareň Melody Fine Roastery. Ak máte nejaké otázky, neváhajte mi napísať na instagrame :)

Následující článek
obaly na kávu - Kofipack

Odborník z Kofipacku: Malé pražírny potřebují jiné obaly než velké

Please login to join discussion

KATEGORIE ČLÁNKŮ

  • Druhy kávových nápojů
  • Exkluzivní
  • Kavárny
  • Kávovary
  • Kávové trendy sociálních sítí
  • Kávový blogger
  • Metody přípravy
  • Ostatní
  • Pojď ochutnat řemeslnou pražírnu
  • Představení nových káv
  • Recenze kávových kapslí
  • Recenze kávy
  • Recepty
  • Zajímavá fakta o kávě
  • Zdraví

VAŠE SLEVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNÍ SÍTĚ

pražírna Labcafe - interiér

Řemeslná pražírna Labcafe z Rakovníka: Most mezi klasickou a výběrovou kávou

8. listopadu 2025
Zrnka z hrnka - chřibská pražírna

Zrnka z hrnka – chřibská pražírna: Řemeslná káva a keramické hrnky z Vřesovic

4. listopadu 2025
Ladislav Király - kávy od Piráta

Kávy od Piráta jsou jako dvě hrozny: Dostali jsme K.O. v prvním kole

31. října 2025
Back in Black od BeCafé - príprava espressa

Back in Black: Nová velmi levná kvalitní espresso směs od Be:Café

27. října 2025
Alan Jarrar a Kalliopé Jarrar Theodorakaku - STAV SE Espresso Bar

Nejlepší kavárna v Česku: Cenný titul ECTA získal brněnský STAV SE Espresso Bar

26. října 2025
Punk Unicorn od Coffeeinu - príprava espressa

Sweet Unicorn a Punk Unicorn: Zábavné marakujové blendy od Coffeeinu

25. října 2025
Blog o káve

Ochutnejte kávu z řemeslných pražíren a k té supermarketové se už nevrátíte.

Naše sociální sítě

KATEGORIE ČLÁNKŮ

  • Druhy kávových nápojů
  • Exkluzivní
  • Kavárny
  • Kávovary
  • Kávové trendy sociálních sítí
  • Kávový blogger
  • Metody přípravy
  • Ostatní
  • Pojď ochutnat řemeslnou pražírnu
  • Představení nových káv
  • Recenze kávových kapslí
  • Recenze kávy
  • Recepty
  • Zajímavá fakta o kávě
  • Zdraví

ZNAČKY

arabica Be:café bezkofeinová káva bušení srdce po kávě cappuccino Coffeein cold brew dripper espresso festival kávy filtrace vody filtrovaná káva french press Goriffee instantní káva intolerance na kofein Kofein koťogo káva káva a spánek káva a zdraví káva s mlékem Kávoholik kávovar kávové kapsle kávové nápoje liberica Marián Takáč moka konvice negativní vlastnosti kávy obal kávy Popradská káva Pozitivní vlastnosti kávy pražení kávy příprava kávy Ready After recenze kávy recepty robusta rozhovor spracování kávy stupně pražení kávy Valerian Hrala výběrová káva zajímavosti o kávě

TOP ČLÁNKY

pražírna Labcafe - interiér

Řemeslná pražírna Labcafe z Rakovníka: Most mezi klasickou a výběrovou kávou

8. listopadu 2025
Zrnka z hrnka - chřibská pražírna

Zrnka z hrnka – chřibská pražírna: Řemeslná káva a keramické hrnky z Vřesovic

4. listopadu 2025
Ladislav Király - kávy od Piráta

Kávy od Piráta jsou jako dvě hrozny: Dostali jsme K.O. v prvním kole

31. října 2025
Back in Black od BeCafé - príprava espressa

Back in Black: Nová velmi levná kvalitní espresso směs od Be:Café

27. října 2025
  • Ceník
  • Zásady ochrany osobních údajů

Copyright © 2025 Blogokave.cz - Všechna práva vyhrazena. Vyrobeno Creawise.DIGITAL

Spravovat souhlas
K poskytování těch nejlepších zkušeností používáme technologie, jako jsou soubory cookie pro ukládání a/nebo přístup k informacím. Souhlas s těmito technologiemi nám umožní zpracovávat údaje.
Funkčné Vždy aktivní
Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
Predvoľby
Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
Štatistiky
Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
Marketing
Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
Spravovat možnosti Spravovat služby Správa {vendor_count} prodejců Přečtěte si více o těchto účelech
Upravit
{title} {title} {title}
No Result
View All Result
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty

Copyright © 2025 Blogokave.cz - Všechna práva vyhrazena. Vyrobeno Creawise.DIGITAL