Pátek, 14 listopadu, 2025
sk Slovenčina cs Čeština
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty
No Result
View All Result
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty
No Result
View All Result
Blog o káve
sk Slovenčina cs Čeština
No Result
View All Result
Domů Metody přípravy

Jamka, spirálka nebo rovná plocha? Jaká technika je u filtrované kávy nejlepší?

Filip Lörinc Od Filip Lörinc
17. února 2025
technika prípravy filtrovanej kávy
Share on FacebookShare on Twitter

Setkali jste se už s různými videi, kde autoři dělají při přípravě filtrované kávy do kávy spirálky, jamky, nebo kopečky? To, zda má předpříprava namleté kávy na spodku dripperu nějaký význam, jsem se rozhodl otestovat v jednoduchém pokusu. Skvělou kávu Rwanda Shyira od pražírny Be:Café jsem připravil pomocí několika technik. Vyhrála spirálka nebo jamka? Nebo se to nepostaralo o žádný rozdíl? Pojďte to se mnou zjistit.

Můj tip: při nákupu na eshopu becafe.sk využijte slevový kód BLOGOKAVE10.

Rwanda Shyira Anaerobic Natural od BeCafé – příprava filtrované kávy

Experiment s předpřípravou kávové masy

Předpříprava namleté kávy je při přípravě espressa absolutní samozřejmost. Proč by tedy nemohla být i součástí přípravy filtrované kávy? Při tomto pokusu otestuji čtyři techniky, které velmi často využívají domácí i profesionální baristé. Začněme však popisem toho, jak jsem tento pokus nadizajnoval.

V zájmu získání nejlepšího přehledu o tom, jaký vliv má samotná předpříprava namleté kávy, jsem musel eliminovat několik proměnných, které by mohly ve výsledcích dělat neplechu.

1. Stejná káva – Rwanda Shyira od Be:Café

Základem pokusu je stejný materiál, ze kterého bude káva připravena. V době, kdy jsem pokus připravoval, mi na stole přistála neskutečně chutná a voňavá anaerobně zpracovaná Rwanda od Be:Café. Káva propojuje ovocnost tropického ovoce a sladkost čokolády. Tak proč si experiment nezpříjemnit a nevyužít absolutně špičkovou kávu praženou na filtr?

Rwanda Shyira od BeCafé – sypání zrn do mlýnku

2. Jednoduchý a hlavně konzistentní recept

Jednoduchost receptu je v tomto případě alfou a omegou pokusu. Během testu jsem připravil celkově 12 filtrovaných káv. S cílem eliminovat lidský faktor a moji chybovost při zalévání jsem zvolil triviální recept sestávající ze dvou nálevů (bloomingu a jednoho pomalého nálevu). Každý pokus jsem poctivě sledoval a snažil se zalévat kávu stejným tempem a stejnou technikou. Součástí přípravy byla i předpříprava papírového filtru a ohřátí plastového dripperu Hario V60 02. Každému pokusu předcházelo přelití přesně 200 gramy horké vody, ohřáté na 90 stupňů Celsia. Recept i s jednotlivými proměnnými vám přikládám níže.

příprava filtrované kávy – první nálev

Experimentální recept Rwanda Shyira Hario V60

Předehřátí: 200 g 90stupňové vody
Vstupní dávka kávy: 15 gramů
Mletí: střední až středně jemné (17 kliků na mlýnku Comandante)
Teplota vody: 90 stupňů Celsia

Nálevy:

0:00 – 0:40 50 ml bloom (rychlý 10sekundový nálev ve tvaru spirály a následné čekání do 0:40)
0:40 – 1:15 160 ml (pomalý krouživý nálev)
Výsledný čas extrakce: cca 2:35 (v závislosti od techniky předpřípravy)

příprava filtrované kávy - zalévání

Poznámka: Součástí receptu nebylo žádné dodatečné míchání či kroužení. Od bodu, kdy se setkala voda s namletou kávou, jsem se dripperu nedotýkal.

Čtyři techniky

Vyzkoušel jsem tyto čtyři techniky:

  1. urovnaní plochy namleté kávy
  2. jamka ve středu namleté kávy
  3. spirálka pomocí bambusové paličky
  4. distribuce kávy pomocí wdt

Každou techniku vám v krátkosti popíšu a následně přidám moje naměřená data související s extrakcí a chuťové a aromatické dojmy z jednotlivých pokusů. Pokusů jsem celkově vykonal 12 (3 filtry pro každou techniku).

úprava mleté kávy před přípravou filtrované kávy – rovná hladina

Urovnání plochy namleté kávy

Tuto techniku používám hlavně díky její rychlosti asi nejčastěji. Namletou kávu jednoduše vysypete do připraveného dripperu s filtračním papírem, dripperem jemně zaklepete a káva se vyrovná do rovné plochy. Žádné dodatečné náčiní ani čas navíc. Průměrné hodnoty tří pokusů s urovnanou kávou byly následující:

Čas extrakce: 2:36
Výsledný objem kávy: 173,2 g
TDS: 1,66
Extrakce: 19,17 %

Filtry, které produkovala tato technika, byly chuťově vyvážené a voňavé. Stejně v chuti a tak isto i aróme se spájala příjemná acidita a sladkost a velmi jemná hořkost v závěru.

technika přípravy filtrované kávy – jamka ve středu

Jamka ve středu

Znovu velmi jednoduchá technika. Namletou kávu nasypete do dripperu a opačnou stranou lžičky vytvoříte v strede malou jamku. Akýsi kráter. Při zalévání prvního nálevu (bloomingu) jsem si v tomto případě všimol o čosi rychlejší prietok vody kávovou masou.

Čas extrakce: 2:29
Výsledný objem kávy: 173,8 g
TDS: 1,62
Extrakce: 18,77 %

Při filtrech, kterých součástí byla jamka v namleté kávě, byla badateľná výraznejšia acidita. Káva byla preklopená do ovocnej časti spektra a mala o čosi ľahšie telo. Rozdiely oproti urovnanej ploche kávy boli citeľné, no nedá sa hovoriť o diametrálnej odlišnosti v chuti.

úprava mleté kávy před přípravou filtrované kávy – špirála

Spirálka

Asi najpracnejšia technika sa najčastejšie vykonáva pomocou drevenej paličky. Tú vopred umiestnite do drippera, zasypete ju kávou a následne krúživým pohybom vytvoríte špirálu. Tá zanechá v káve tvar, po ktorom nalievate prvý nálev (blooming). Podobne ako pri jamke, prietok vody je aj v tomto prípade o niečo rýchlejší. Rozdiel však nie je až tak markantný.

Čas extrakce: 2:30
Výsledný objem kávy: 173,5 g
TDS: 1,78
Extrakce: 20,59 %

Při spirále jsem narazil na velmi zajímavé výsledky. Aj napriek rýchlejšiemu prietoku (v priemere o 6 sekúnd) v porovnaní s rovnou plochou sa výsledné filtre vyznačovali vyššou extrakciou. Všetky tri pokusy boli preklopené na sladkú stranu spektra a miestami až nahorklé a chuťovo príliš výrazné. Neberte to však tak, že špirála nie je dobrá technika. Z môjho pokusu vyplýva len to, že napomáha zvýšeniu extrakcie, čo môžete využiť v praxi.

úprava mleté kávy před přípravou filtrované kávy – technika pomocí WDT

Distribuce pomocí WDT

WDT (Weiss distribution tool) je nástroj, který se nejčastěji používá při přípravě puku v páce espressa. Obsahuje několik tenkých jehliček, které pomáhají rozbít kávové hrudky a rovnoměrně rozdistribuovat namletou kávu. Rovnako sa dá využiť aj pri príprave filtra. Namletú kávu nasypte do drippera a následne rozdistribuujte pomocou WDT. Dávajte pozor, aby ste nepoškodili filtračný papier a zároveň „prehrabkali“ celý objem namletej kávy.

Čas extrakce: 2:38
Výsledný objem kávy: 173,4 g
TDS: 1,64
Extrakce: 18,96 %

Při distribuci pomocí WDT jsem naměřil nejvyšší průměrný čas extrakce. TDS a celková miera extrakcie sa pohybovala v podobných číslach, ako pri technike s urovnaním kávovej plochy. Filtre sa pri tejto technike vyznačovali najvyššou sladkosťou. Tú doplnila príjemná acidita a nepatrná horkosť. Všetky pokusy by som označil za komplexné a chutné.

meranie TDS

Badateľné, no malé rozdiely

Tento malý experiment dokazuje, že každá z techník predprípravy namletej kávy má pri filtrovanej káve vplyv na výslednú extrakciu. Neoznačil by som ho za kľúčový, no v jednotlivých filtroch som bol schopný nájsť vzorec, ktorý zodpovedal tej alebo onej technike. Osobne mi najviac chutili filtre, ktoré produkovala technika s WDT, a to hlavne vďaka výraznej sladkosti.

Vyskúšajte Be:Café

Zkoušeli jste už něco takového? Pokud ne, směle do toho. Tento experiment si můžete zreprodukovat hravo i doma. Stačí čas, nálada na pokusy a vynikající káva. Takovou je i funky Rwanda Shyira od Be:Café. Tuto kávu, ale i mnoho dalších, najdete na eshopu becafe.sk. Se slevovým kódem BLOGOKAVE10 i něco ušetříte.

hotová filtrovaná káva
0x Super článok
Speciální nabídka

Štítky: Be:caféfiltrovaná káva
Filip Lörinc

Filip Lörinc

Ahojte! Volám sa Filip. Niekoľko rokov som pracoval s kávou ako barista. Za barom ma dnes nájdete len zriedka. Venujem sa “online baristike” pre Blog o káve. Testujem kávy, príslušenstvo a objavujem možnosti a hranice výberovej kávy. Okrem toho sa venujem praženiu kávy pre svoj vlastný projekt Brewing Something a pre košickú pražiareň Melody Fine Roastery. Ak máte nejaké otázky, neváhajte mi napísať na instagrame :)

Následující článek
Popradská Colombia Espresso - obal a zrnká kávy

Popradská Colombia Espresso: Spíše zakouřená grilovačka než svěží kolumbijská káva

Please login to join discussion

KATEGORIE ČLÁNKŮ

  • Druhy kávových nápojů
  • Exkluzivní
  • Kavárny
  • Kávovary
  • Kávové trendy sociálních sítí
  • Kávový blogger
  • Metody přípravy
  • Ostatní
  • Pojď ochutnat řemeslnou pražírnu
  • Představení nových káv
  • Recenze kávových kapslí
  • Recenze kávy
  • Recepty
  • Zajímavá fakta o kávě
  • Zdraví

VAŠE SLEVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNÍ SÍTĚ

pražírna Repete - caffe Repete

Rodinná pražírna Repete: Káva ze zámku Police pražená na fluidním loži

13. listopadu 2025
pražírna Labcafe - interiér

Řemeslná pražírna Labcafe z Rakovníka: Most mezi klasickou a výběrovou kávou

8. listopadu 2025
Zrnka z hrnka - chřibská pražírna

Zrnka z hrnka – chřibská pražírna: Řemeslná káva a keramické hrnky z Vřesovic

4. listopadu 2025
Ladislav Király - kávy od Piráta

Kávy od Piráta jsou jako dvě hrozny: Dostali jsme K.O. v prvním kole

31. října 2025
Back in Black od BeCafé - príprava espressa

Back in Black: Nová velmi levná kvalitní espresso směs od Be:Café

27. října 2025
Alan Jarrar a Kalliopé Jarrar Theodorakaku - STAV SE Espresso Bar

Nejlepší kavárna v Česku: Cenný titul ECTA získal brněnský STAV SE Espresso Bar

26. října 2025
Blog o káve

Ochutnejte kávu z řemeslných pražíren a k té supermarketové se už nevrátíte.

Naše sociální sítě

KATEGORIE ČLÁNKŮ

  • Druhy kávových nápojů
  • Exkluzivní
  • Kavárny
  • Kávovary
  • Kávové trendy sociálních sítí
  • Kávový blogger
  • Metody přípravy
  • Ostatní
  • Pojď ochutnat řemeslnou pražírnu
  • Představení nových káv
  • Recenze kávových kapslí
  • Recenze kávy
  • Recepty
  • Zajímavá fakta o kávě
  • Zdraví

ZNAČKY

aeropress Alter-Nativ Be:café bezkofeinová káva cappuccino Coffeein cold brew dripper espresso filtrace vody filtrovaná káva french press Goriffee Hario V60 instantní káva Kofein koťogo káva káva a spánek káva a zdraví káva jako hnojivo Kávoholik kávovar kávové kapsle kávové nápoje Marián Takáč mletí kávových zrn mlýnek na kávu moka konvice negativní vlastnosti kávy nespresso obal kávy Popradská káva Pozitivní vlastnosti kávy pražení kávy příprava kávy Ready After recenze kávy recepty rozhovor Tchibo výběrová káva zajímavosti o kávě zelená káva Zlaté Zrnko

TOP ČLÁNKY

pražírna Repete - caffe Repete

Rodinná pražírna Repete: Káva ze zámku Police pražená na fluidním loži

13. listopadu 2025
pražírna Labcafe - interiér

Řemeslná pražírna Labcafe z Rakovníka: Most mezi klasickou a výběrovou kávou

8. listopadu 2025
Zrnka z hrnka - chřibská pražírna

Zrnka z hrnka – chřibská pražírna: Řemeslná káva a keramické hrnky z Vřesovic

4. listopadu 2025
Ladislav Király - kávy od Piráta

Kávy od Piráta jsou jako dvě hrozny: Dostali jsme K.O. v prvním kole

31. října 2025
  • Ceník
  • Zásady ochrany osobních údajů

Copyright © 2025 Blogokave.cz - Všechna práva vyhrazena. Vyrobeno Creawise.DIGITAL

Spravovat souhlas
K poskytování těch nejlepších zkušeností používáme technologie, jako jsou soubory cookie pro ukládání a/nebo přístup k informacím. Souhlas s těmito technologiemi nám umožní zpracovávat údaje.
Funkčné Vždy aktivní
Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
Predvoľby
Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
Štatistiky
Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
Marketing
Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
Spravovat možnosti Spravovat služby Správa {vendor_count} prodejců Přečtěte si více o těchto účelech
Upravit
{title} {title} {title}
No Result
View All Result
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty

Copyright © 2025 Blogokave.cz - Všechna práva vyhrazena. Vyrobeno Creawise.DIGITAL