Káva je oblíbená jednak díky své chuti a aroma, ale také kvůli schopnosti nakopnout a nastartovat unaveného člověka. Existuje však i skupina lidí, která má problém s fenoménem zvaným „intolerance na kofein“; a kvůli němu musí hledat jiné produkty než klasickou kávu.
Definice bezkofeinové kávy
Jednou z možností je bezkofeinová káva, která se těší poměrně značné oblibě. Intolerantní milovníci kávy, kterým kofein může způsobit například nespavost, případně nervozitu a řadu dalších nepříjemností, našli v bezkofeinové variantě jistotu.
Není to však zdravotně riskantní? Přece jen se kofein z kávy v mnoha případech odstraňuje chemickým zásahem. „Řekněme to jednoduše: dekofeinizace je proces odstraňování kofeinu nacházejícího se v kávových zrnech, ale například i v čajových listech,“ řekla registrovaná dietoložka Jasmine Carbonová v rozhovoru pro netdoctor.co.uk.
Aby mohla být káva označena za bezkofeinovou, musí z ní nejprve „zmizet“ minimálně 97 procent celkového množství kofeinu. Nějaké zanedbatelné stopy tam v mnoha případech zůstanou, ale už by konzumentovi neměly nic udělat.
Jak se z kávy odstraňuje kofein?
„Existuje mnoho způsobů extrakce kofeinu,“ pokračovala odbornice. „Někdo využívá chemikálie, jako například rozpouštědla, někdo však vysokou teplotu, vodu a vysoký tlak. K tomu, aby byl z kávových zrn vytažen kofein, jsou využívána chemická rozpouštědla jako například dichlormethan nebo ethylacetát.“
„Ještě nepražená, tedy zelená zrna, jsou nejprve preparována a následně promyta v rozpouštědle, které z nich dostane kofein, ale na druhé straně ponechá do velké míry nedotčené molekuly, které kávě dávají chuť a nutriční profil. Proces je opakován osm- až dvanáctkrát, a to až do okamžiku, kdy množství kofeinu splňuje požadované standardy.“
Nechemické metody odstraňování kofeinu
„Příkladem nechemické metody je triglyceridová metoda. K tomu, aby se kofein vytáhl k povrchu zrna, se zelená kávová zrna máčí v horké vodě. Následně jsou přemístěna do další nádrže, kde jsou ponořena do kávových olejů, které byly získány z použité mleté kávy. Takto při vysoké teplotě čekají několik hodin,“ konstatovala Carbonová, podle které tato metoda na jedné straně odstraní kofein a na druhé zachová chuťové a aromatické elementy kávy.
Další z nechemických metod extrahování kofeinu je švýcarský vodní proces, který k odstranění molekul kofeinu využívá vodu, vysoký tlak a filtr s aktivním uhlím.
Benzen je věcí minulosti
Jasmine Carbonová vzápětí zdůraznila, že všechny metody jsou v současnosti považovány za bezpečné a zdraví neškodné.
„Předtím, než se v úloze rozpouštědla začaly používat dichlormethan nebo ethylacetát, byl nejčastějším rozpouštědlem využívaným k odstraňování kofeinu benzen. A ten je dnes považován za karcinogen. Ale toho, že bychom ho spolu s bezkofeinovými nápoji konzumovali i dnes, se už bát nemusíme.“
Nad dichlormethanem také visí malý otazník
Dichlormethan se často používá i jako součást výrobků sloužících k odstraňování barvy a právě proto s ním v některých kruzích může být spojená nejistota. A ano, ve velkém množství by mohl způsobit problémy, avšak při odstraňování kofeinu je využíván v tak malém množství, že na zdraví nemá žádný vliv.
„Spotřebitelé kávy, která byla dekofeinizována chemickými rozpouštědly, se nemusí bát toho, že by se jim do kávy dostaly nějaké zbytky. Množství rozpouštědel, které po ukončení procesu zůstane v produktu, je extrémně nízké. Je nižší než bezpečnostní úroveň stanovená evropskými nařízeními.“
Ekologie prý neutrpí
Podle Carbonové tyto skutečnosti navíc nemají vliv ani na ekologickou otázku. „Od okamžiku, kdy se začalo pražit ve velkých množstvích, si kávový průmysl našel způsoby recyklace rozpouštědel využívaných při výrobě bezkofeinové kávy. Tento cyklus může být opakován i stokrát, a to bez značného nebo škodlivého kontaminování atmosféry.“
Pozitivní účinky kávy zůstanou nenarušeny
Navzdory využití všech zmiňovaných procesů v kávě zůstanou antioxidanty, které mají mnoho zdravotních výhod. A to je pro konzumenta velmi dobrá zpráva.
„Proces odstraňování kofeinu má vliv jen na úpravu množství kofeinu v kávových zrnech, případně v čajových listech, takže všechny antioxidační účinky zůstávají. Antioxidanty jsou skvělé, protože z těla odstraňují potenciálně škodlivé volné radikály. Bezkofeinová káva a čaj kromě toho do běžné stravy přidávají důležité minerály. Jedna ze studií ukázala, že šálek bezkofeinové kávy zajistí 2,4 procenta denního doporučeného množství hořčíku, 4,8 procenta draslíku a 2,5 procenta niacinu, tedy vitaminu B3,“ dodala Jasmine Carbonová.
Náš tip: Kvalitní bezkofeinovou kávu najdete i v řemeslných pražírnách, do kterých vám nabízíme slevové kódy.







