Sobota, 8 listopadu, 2025
sk Slovenčina cs Čeština
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty
No Result
View All Result
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty
No Result
View All Result
Blog o káve
sk Slovenčina cs Čeština
No Result
View All Result
Domů Zdraví

Je bezkofeinová káva zdravotně v pořádku?

Ladislav Király Od Ladislav Király
13. října 2020
bezkofeínová káva, káva bez kofeínu, Cafézia

Je bezkofeínová káva zdravotne v poriadku? Prípadne čo by ste mali piť v prípade, ak máte s kofeínom problém? Práve na to sme si posvietili v aktuálnom článku.

Share on FacebookShare on Twitter

Káva je oblíbená jednak díky své chuti a aroma, ale také kvůli schopnosti nakopnout a nastartovat unaveného člověka. Existuje však i skupina lidí, která má problém s fenoménem zvaným „intolerance na kofein“; a kvůli němu musí hledat jiné produkty než klasickou kávu.

Definice bezkofeinové kávy

Jednou z možností je bezkofeinová káva, která se těší poměrně značné oblibě. Intolerantní milovníci kávy, kterým kofein může způsobit například nespavost, případně nervozitu a řadu dalších nepříjemností, našli v bezkofeinové variantě jistotu.

Není to však zdravotně riskantní? Přece jen se kofein z kávy v mnoha případech odstraňuje chemickým zásahem. „Řekněme to jednoduše: dekofeinizace je proces odstraňování kofeinu nacházejícího se v kávových zrnech, ale například i v čajových listech,“ řekla registrovaná dietoložka Jasmine Carbonová v rozhovoru pro netdoctor.co.uk.

Aby mohla být káva označena za bezkofeinovou, musí z ní nejprve „zmizet“ minimálně 97 procent celkového množství kofeinu. Nějaké zanedbatelné stopy tam v mnoha případech zůstanou, ale už by konzumentovi neměly nic udělat.

Jak se z kávy odstraňuje kofein?

„Existuje mnoho způsobů extrakce kofeinu,“ pokračovala odbornice. „Někdo využívá chemikálie, jako například rozpouštědla, někdo však vysokou teplotu, vodu a vysoký tlak. K tomu, aby byl z kávových zrn vytažen kofein, jsou využívána chemická rozpouštědla jako například dichlormethan nebo ethylacetát.“

„Ještě nepražená, tedy zelená zrna, jsou nejprve preparována a následně promyta v rozpouštědle, které z nich dostane kofein, ale na druhé straně ponechá do velké míry nedotčené molekuly, které kávě dávají chuť a nutriční profil. Proces je opakován osm- až dvanáctkrát, a to až do okamžiku, kdy množství kofeinu splňuje požadované standardy.“

Nechemické metody odstraňování kofeinu

„Příkladem nechemické metody je triglyceridová metoda. K tomu, aby se kofein vytáhl k povrchu zrna, se zelená kávová zrna máčí v horké vodě. Následně jsou přemístěna do další nádrže, kde jsou ponořena do kávových olejů, které byly získány z použité mleté kávy. Takto při vysoké teplotě čekají několik hodin,“ konstatovala Carbonová, podle které tato metoda na jedné straně odstraní kofein a na druhé zachová chuťové a aromatické elementy kávy.

Další z nechemických metod extrahování kofeinu je švýcarský vodní proces, který k odstranění molekul kofeinu využívá vodu, vysoký tlak a filtr s aktivním uhlím.

Benzen je věcí minulosti

Jasmine Carbonová vzápětí zdůraznila, že všechny metody jsou v současnosti považovány za bezpečné a zdraví neškodné.

„Předtím, než se v úloze rozpouštědla začaly používat dichlormethan nebo ethylacetát, byl nejčastějším rozpouštědlem využívaným k odstraňování kofeinu benzen. A ten je dnes považován za karcinogen. Ale toho, že bychom ho spolu s bezkofeinovými nápoji konzumovali i dnes, se už bát nemusíme.“

Nad dichlormethanem také visí malý otazník

Dichlormethan se často používá i jako součást výrobků sloužících k odstraňování barvy a právě proto s ním v některých kruzích může být spojená nejistota. A ano, ve velkém množství by mohl způsobit problémy, avšak při odstraňování kofeinu je využíván v tak malém množství, že na zdraví nemá žádný vliv.

„Spotřebitelé kávy, která byla dekofeinizována chemickými rozpouštědly, se nemusí bát toho, že by se jim do kávy dostaly nějaké zbytky. Množství rozpouštědel, které po ukončení procesu zůstane v produktu, je extrémně nízké. Je nižší než bezpečnostní úroveň stanovená evropskými nařízeními.“

Ekologie prý neutrpí

Podle Carbonové tyto skutečnosti navíc nemají vliv ani na ekologickou otázku. „Od okamžiku, kdy se začalo pražit ve velkých množstvích, si kávový průmysl našel způsoby recyklace rozpouštědel využívaných při výrobě bezkofeinové kávy. Tento cyklus může být opakován i stokrát, a to bez značného nebo škodlivého kontaminování atmosféry.“

Pozitivní účinky kávy zůstanou nenarušeny

Navzdory využití všech zmiňovaných procesů v kávě zůstanou antioxidanty, které mají mnoho zdravotních výhod. A to je pro konzumenta velmi dobrá zpráva.

„Proces odstraňování kofeinu má vliv jen na úpravu množství kofeinu v kávových zrnech, případně v čajových listech, takže všechny antioxidační účinky zůstávají. Antioxidanty jsou skvělé, protože z těla odstraňují potenciálně škodlivé volné radikály. Bezkofeinová káva a čaj kromě toho do běžné stravy přidávají důležité minerály. Jedna ze studií ukázala, že šálek bezkofeinové kávy zajistí 2,4 procenta denního doporučeného množství hořčíku, 4,8 procenta draslíku a 2,5 procenta niacinu, tedy vitaminu B3,“ dodala Jasmine Carbonová.

Náš tip: Kvalitní bezkofeinovou kávu najdete i v řemeslných pražírnách, do kterých vám nabízíme slevové kódy.

0x Super článok
Speciální nabídka

Štítky: bezkofeinová kávakáva a zdraví
Ladislav Király

Ladislav Király

Káva mi dlho nechutila. Bol to pre mňa len horký a nepríjemný nápoj, s ktorým som sa nevedel zblížiť. Až som raz čistou náhodou ochutnal výberovú kávu a pochopil som, že káva nemusí byť len horká. Káva môže chutiť.

Veľmi som túžil vykričať to do sveta a dať o tom vedieť všetkým. Preto som si v roku 2019 bookol doménu blogokave.sk a založil tento web.

Záleží mi na tom, aby ste ochutnali kávu zo slovenských pražiarní a touto cestou ich podporili. Tuto nájdete ZĽAVOVÉ KÓDY do najlepších z nich.

Potrebujete poradiť? Napíšte mi na IG @ladislavkiraly.

Následující článek
porcelánová šálka na espresso

Šálek na espresso: Jaký by měl být?

Please login to join discussion

KATEGORIE ČLÁNKŮ

  • Druhy kávových nápojů
  • Exkluzivní
  • Kavárny
  • Kávovary
  • Kávové trendy sociálních sítí
  • Kávový blogger
  • Metody přípravy
  • Ostatní
  • Pojď ochutnat řemeslnou pražírnu
  • Představení nových káv
  • Recenze kávových kapslí
  • Recenze kávy
  • Recepty
  • Zajímavá fakta o kávě
  • Zdraví

VAŠE SLEVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNÍ SÍTĚ

pražírna Labcafe - interiér

Řemeslná pražírna Labcafe z Rakovníka: Most mezi klasickou a výběrovou kávou

8. listopadu 2025
Zrnka z hrnka - chřibská pražírna

Zrnka z hrnka – chřibská pražírna: Řemeslná káva a keramické hrnky z Vřesovic

4. listopadu 2025
Ladislav Király - kávy od Piráta

Kávy od Piráta jsou jako dvě hrozny: Dostali jsme K.O. v prvním kole

31. října 2025
Back in Black od BeCafé - príprava espressa

Back in Black: Nová velmi levná kvalitní espresso směs od Be:Café

27. října 2025
Alan Jarrar a Kalliopé Jarrar Theodorakaku - STAV SE Espresso Bar

Nejlepší kavárna v Česku: Cenný titul ECTA získal brněnský STAV SE Espresso Bar

26. října 2025
Punk Unicorn od Coffeeinu - príprava espressa

Sweet Unicorn a Punk Unicorn: Zábavné marakujové blendy od Coffeeinu

25. října 2025
Blog o káve

Ochutnejte kávu z řemeslných pražíren a k té supermarketové se už nevrátíte.

Naše sociální sítě

KATEGORIE ČLÁNKŮ

  • Druhy kávových nápojů
  • Exkluzivní
  • Kavárny
  • Kávovary
  • Kávové trendy sociálních sítí
  • Kávový blogger
  • Metody přípravy
  • Ostatní
  • Pojď ochutnat řemeslnou pražírnu
  • Představení nových káv
  • Recenze kávových kapslí
  • Recenze kávy
  • Recepty
  • Zajímavá fakta o kávě
  • Zdraví

ZNAČKY

arabica Be:café bezkofeinová káva bušení srdce po kávě cappuccino Coffeein cold brew dripper espresso festival kávy filtrace vody filtrovaná káva french press Goriffee instantní káva intolerance na kofein Kofein koťogo káva káva a spánek káva a zdraví káva s mlékem Kávoholik kávovar kávové kapsle kávové nápoje liberica Marián Takáč moka konvice negativní vlastnosti kávy obal kávy Popradská káva Pozitivní vlastnosti kávy pražení kávy příprava kávy Ready After recenze kávy recepty robusta rozhovor spracování kávy stupně pražení kávy Valerian Hrala výběrová káva zajímavosti o kávě

TOP ČLÁNKY

pražírna Labcafe - interiér

Řemeslná pražírna Labcafe z Rakovníka: Most mezi klasickou a výběrovou kávou

8. listopadu 2025
Zrnka z hrnka - chřibská pražírna

Zrnka z hrnka – chřibská pražírna: Řemeslná káva a keramické hrnky z Vřesovic

4. listopadu 2025
Ladislav Király - kávy od Piráta

Kávy od Piráta jsou jako dvě hrozny: Dostali jsme K.O. v prvním kole

31. října 2025
Back in Black od BeCafé - príprava espressa

Back in Black: Nová velmi levná kvalitní espresso směs od Be:Café

27. října 2025
  • Ceník
  • Zásady ochrany osobních údajů

Copyright © 2025 Blogokave.cz - Všechna práva vyhrazena. Vyrobeno Creawise.DIGITAL

Spravovat souhlas
K poskytování těch nejlepších zkušeností používáme technologie, jako jsou soubory cookie pro ukládání a/nebo přístup k informacím. Souhlas s těmito technologiemi nám umožní zpracovávat údaje.
Funkčné Vždy aktivní
Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
Predvoľby
Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
Štatistiky
Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
Marketing
Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
Spravovat možnosti Spravovat služby Správa {vendor_count} prodejců Přečtěte si více o těchto účelech
Upravit
{title} {title} {title}
No Result
View All Result
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty

Copyright © 2025 Blogokave.cz - Všechna práva vyhrazena. Vyrobeno Creawise.DIGITAL