Neděle, 9 listopadu, 2025
sk Slovenčina cs Čeština
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty
No Result
View All Result
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty
No Result
View All Result
Blog o káve
sk Slovenčina cs Čeština
No Result
View All Result
Domů Kávový blogger

Je instantní káva do nebe volající zlodějina?

Ladislav Király Od Ladislav Király
6. dubna 2022
instantná káva
Share on FacebookShare on Twitter

V dobách minulých, když jsem neměl sledující (sleduj mě na @ladislavkiraly) a můj život byl z influencerského hlediska postaven na hliněných nohách, mi napsala jedna paní. Myslela si, že instantní káva je to nejlepší, co trh nabízí, a nechávala si ji jen pro nejlepší návštěvy.

Zacitoval jsem jí slova kávového gurmána, že „instantní káva není káva“, a byla pohoršena. Když jsem pak přinesl informace přímo z farmy, na které na hromadu odpadních zrn kadili psi a slepice, ale pak je stejně odkoupil obchodník a použil na výrobu instantní kávy, muselo to pro ni být těžké sousto.

Káva, která není v pytlích

Teď jsem si o instantní kávě povídal s Matejem Rybářem ze slovenské pražírny Be:Café. „S kvalitou zrnkové kávy se to ani náhodou nedá srovnávat,“ řekl mi. „Tu kávu ani neprodávají v pytlích, ale vozí se v kontejnerech po desítkách tun. Tam se na kvalitu zrna absolutně nehledí, protože zrno běžný člověk nikdy neuvidí. Dívají se jen na kvantitu a na cenu.“

Tomu, že by se káva nepřepravovala v pytlích, jsem ani nevěřil, ale Matěj to ověřil přímo u nadnárodního dodavatele, který pracuje i s „odpadními kávami“. Ten mu potvrdil, že káva je převážena skutečně jen ve speciálním kontejneru (jmenuje se bulk) bez pytlování a vysype se přímo do sila.

Náklady na pražení v centech

Při výrobě instantní kávy se používají nejnekvalitnější kávy. Matěj mi řekl, že „lowgrade robusta“ se dá koupit za přibližně 2 €/kg. A když ji upraží na industriálních pražičkách schopných upražit 4 000 kg za hodinu…

„Náklady na pražení mají doslova v centech,“ konstatoval Matěj Rybář. „My pražíme výběrovky po 5 až 6 kilech na várku, takže upražíme možná 20 kilo za hodinu. Technologie, plyn, elektřina a mzda člověka… to všechno je v menších pražírnách mnohem dražší.“

Instantní káva v podobné ceně jako kvalitní zrnková

Zvláštně vyznívá fakt, že finální cena instantní a kvalitní kávy je podobná. Vždyť 200g Čibogold si koupíte za 8 eur. V přepočtu 40 €/kg. Neuvěřitelné? Ne, do nebe volající. A to ani nepíšu o tom, jak se instantní káva vlastně vyrábí a jak se do ní uměle vrací aroma.

Takže suma sumárum. Za instantní nekvalitu zabalenou do drahého marketingu zaplatíte stejně, jako za kvalitní zrnkovou kávu. Taková je tržní kávová realita. Dost smutné, že? Tedy ano, instantní káva je do nebe volající zlodějina. Téměř žádná kvalita za dost peněz.

Náš tip: zasloužíte si pít kvalitní kávu – klikněte ZDE a zobrazí se vám aktuálně platné kódy do řemeslných pražíren kávy.

**********

S Matějem Rybářem jsem si povídal i o několika dalších tématech týkajících se instantní kávy. Více se dozvíte v přiloženém rozhovoru.

Dá se kvalita instantní kávy srovnat s kvalitou zrnkové?

„Ne, nedá se. Jde o masovou výrobu a káva se dokonce neprodává po pytlích, ale vozí se v kontejnerech po desítkách tun. Nehledí se na kvalitu zrna, jen na kvantitu a cenu.“

Jak se vyrábí instantní káva?

„Existují dvě metody. U obou se káva upraží ve velkých množstvích, následně se uvaří a od toho okamžiku se pracuje s kávovým koncentrátem – s velmi hustým odvarem kávy. První metoda je jednodušší a levnější: uvařená káva se vysuší horkým vzduchem. Koncentrát se nasprejuje do horkých pecí a díky horkému vzduchu se z něj odpaří voda. Zůstane jen prášek. Při této metodě se ve finálním produktu zachová méně aroma a chuti. Druhým způsobem je metoda mrazem, při které se kávový koncentrát zamrazí a následně rozbije na krystalky. Přes ty pak proženou stroj a sublimací se z nich odpaří zbytek vody. Výsledkem tohoto procesu jsou kávové granule, ve kterých zůstalo více aroma a chuti.“

Umíme srovnat obsah kofeinu v instantní a klasické kávě?

„Instantní káva má méně kofeinu než káva z čerstvě pomletých zrn. Může v ní být tak 30 až 90 miligramů, ale u zrnkové 70 až 140. Tedy samozřejmě pokud si do sklenice nedáte tři vrchovaté lžičky instantní kávy.“

V čem je ještě výhoda klasické zrnkové kávy?

„Při přípravě kávového nápoje ze zrnkové kávy můžete svůj výsledný nápoj ovlivnit metodou přípravy. Každá metoda je rozdílná a každá nám poskytne jiný výsledek, například nejsilnější nejkoncentrovanější nápoj je espresso a na druhé straně šálek lehké černé kávy dostanete překapávacími metodami jako je dripper nebo chemex. U instantní se můžete akorát tak rozhodnout, jestli si dáte zarovnanou lžičku nebo vrchovatou a finální výsledek bude stejně stejný.“

Má instantní káva i výhody?

„Existuje a je jich několik. Jednou z nich je trvanlivost, protože kávové granule uvolní aroma až po zalití. Taková zrnková káva degraduje a ztrácí kvalitu v průměru už po třech měsících. Její výhodou je i rychlost přípravy a v některých případech i cena. Velcí výrobci nehledí na kvalitu zrna a mnohokrát si dovolí koupit doslova cokoli. Jejich nákupní cena je několikrát nižší než nákupní cena kvalitních káv, které děláme my. Jejich náklady jsou jen zlomkem těch našich. Na druhé straně však ve finální ceně až tak velký rozdíl častokrát není.“

A co tolik omílaný akrylamid?

„V instantní kávě je dvakrát více akrylamidu než v zrnkové kávě. Toto množství však není životu nebezpečné. Hodně se mluvilo o tom, že akrylamid může při nadměrné konzumaci poškodit nervový systém nebo zvýšit riziko rakoviny. Množství akrylamidu, které přijímáme stravou, je však mnohem nižší, než by bylo životu nebezpečné.“

Náš tip: zasloužíte si pít kvalitní kávu – klikněte ZDE a zobrazí se vám aktuálně platné kódy do řemeslných pražíren kávy.

0x Super článok
Speciální nabídka

Štítky: instantní káva
Ladislav Király

Ladislav Király

Mám vás rád :)

Následující článek
plnoautomatický kávovar DeLonghi PrimaDonna Soul

Proč první ranní káva z automatu není dobrá?

Please login to join discussion

KATEGORIE ČLÁNKŮ

  • Druhy kávových nápojů
  • Exkluzivní
  • Kavárny
  • Kávovary
  • Kávové trendy sociálních sítí
  • Kávový blogger
  • Metody přípravy
  • Ostatní
  • Pojď ochutnat řemeslnou pražírnu
  • Představení nových káv
  • Recenze kávových kapslí
  • Recenze kávy
  • Recepty
  • Zajímavá fakta o kávě
  • Zdraví

VAŠE SLEVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNÍ SÍTĚ

pražírna Labcafe - interiér

Řemeslná pražírna Labcafe z Rakovníka: Most mezi klasickou a výběrovou kávou

8. listopadu 2025
Zrnka z hrnka - chřibská pražírna

Zrnka z hrnka – chřibská pražírna: Řemeslná káva a keramické hrnky z Vřesovic

4. listopadu 2025
Ladislav Király - kávy od Piráta

Kávy od Piráta jsou jako dvě hrozny: Dostali jsme K.O. v prvním kole

31. října 2025
Back in Black od BeCafé - príprava espressa

Back in Black: Nová velmi levná kvalitní espresso směs od Be:Café

27. října 2025
Alan Jarrar a Kalliopé Jarrar Theodorakaku - STAV SE Espresso Bar

Nejlepší kavárna v Česku: Cenný titul ECTA získal brněnský STAV SE Espresso Bar

26. října 2025
Punk Unicorn od Coffeeinu - príprava espressa

Sweet Unicorn a Punk Unicorn: Zábavné marakujové blendy od Coffeeinu

25. října 2025
Blog o káve

Ochutnejte kávu z řemeslných pražíren a k té supermarketové se už nevrátíte.

Naše sociální sítě

KATEGORIE ČLÁNKŮ

  • Druhy kávových nápojů
  • Exkluzivní
  • Kavárny
  • Kávovary
  • Kávové trendy sociálních sítí
  • Kávový blogger
  • Metody přípravy
  • Ostatní
  • Pojď ochutnat řemeslnou pražírnu
  • Představení nových káv
  • Recenze kávových kapslí
  • Recenze kávy
  • Recepty
  • Zajímavá fakta o kávě
  • Zdraví

ZNAČKY

baristická váha Be:café bezkofeinová káva cappuccino Coffeein cold brew dripper espresso filtrace vody filtrovaná káva french press Goriffee instantní káva Kofein koťogo kyselost kávy káva káva a spánek káva a zdraví Kávoholik kávovar kávovník kávová zrna kávové kapsle kávové nápoje kávové trendy Marián Takáč Michal Šturc moka konvice negativní vlastnosti kávy obal kávy odbourávání kofeinu Popradská káva Pozitivní vlastnosti kávy pražení kávy příprava kávy Ready After recenze kávy recepty rozhovor starbucks vietnamská káva výběrová káva zajímavosti o kávě šálek na kávu

TOP ČLÁNKY

pražírna Labcafe - interiér

Řemeslná pražírna Labcafe z Rakovníka: Most mezi klasickou a výběrovou kávou

8. listopadu 2025
Zrnka z hrnka - chřibská pražírna

Zrnka z hrnka – chřibská pražírna: Řemeslná káva a keramické hrnky z Vřesovic

4. listopadu 2025
Ladislav Király - kávy od Piráta

Kávy od Piráta jsou jako dvě hrozny: Dostali jsme K.O. v prvním kole

31. října 2025
Back in Black od BeCafé - príprava espressa

Back in Black: Nová velmi levná kvalitní espresso směs od Be:Café

27. října 2025
  • Ceník
  • Zásady ochrany osobních údajů

Copyright © 2025 Blogokave.cz - Všechna práva vyhrazena. Vyrobeno Creawise.DIGITAL

Spravovat souhlas
K poskytování těch nejlepších zkušeností používáme technologie, jako jsou soubory cookie pro ukládání a/nebo přístup k informacím. Souhlas s těmito technologiemi nám umožní zpracovávat údaje.
Funkčné Vždy aktivní
Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
Predvoľby
Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
Štatistiky
Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
Marketing
Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
Spravovat možnosti Spravovat služby Správa {vendor_count} prodejců Přečtěte si více o těchto účelech
Upravit
{title} {title} {title}
No Result
View All Result
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty

Copyright © 2025 Blogokave.cz - Všechna práva vyhrazena. Vyrobeno Creawise.DIGITAL