Vždycky mám radost, když mi na instagramový účet @ladislavkiraly posíláte dotazy ze světa kávy. Pokud vás něco trápí, neváhejte tak učinit. Já následně oslovím odborníky, případně vyzvu znalce mezi svými followery a věc vyřešíme. V některých zajímavějších případech se zjištění promítnou i do finálního článku. Tak, jako nyní s palčivým tématem „Je třeba koťogo (moka konvičku) čistit?“
Od čtenářky mi přišel takový dotaz: „Dobrý den, pane Kiraly, sleduji vaši práci ohledně kávy, jejího zpracování a konečné spotřeby, jste super! Prosím vás, mám takový dotaz: doma aktuálně používáme koťogo, ale v nádržce na vodu se udělaly takové černé tečky. Není mi moc jasné, co to je. Je to nějaký zbytek vody? Snad to není plíseň. Prosím vás, poradíte mi, co to je a jak bychom měli koťogo čistit? Děkuji.“

Koťogo je třeba čistit
V reakcích na storku s uveřejněnou fotkou a dotazem se následně strhla pořádná bouře a pípala mi jedna odpověď za druhou. Paradoxně, jako by ve vlnách přicházela rozdílná doporučení. Všechno se to neslo v duchu čistit – nečistit – čistit.
Téměř každý se shodl na tom, že jde o usazeninu vytvořenou kávou. Přišlo mi hodně zpráv o tom, jak má na věc vliv vysoká teplota a jak může hliník při čištění oxidovat. V úvodu jste se shodovali na tom, že je třeba kotěgo čistit. Přicházela mi hlavně doporučení na kyselinu citronovou, ale našel jsem i zprávy o perkarbonátu, který se dá koupit například v DM, psali jste mi o Toro pastě, octu či Cifu.
Má v koťogu zůstat patina?
Když jsem sdílel takové reakce o čištění, zvedla se vlna odporu. Následně mi přicházely takové zprávy:
„Italové prý kotěgo nemyjí, prý to má tak být. Ale já mám takové stejné a myji ho. Pokud se najde nějaký odborník, ráda si přečtu jeho vyjádření.“
„Já jsem to také řešila, četla jsem několik článků a ta vrstva by tam prý měla zůstat. Kotěgo se nemá umývat, jen ho po použití třeba opláchnout čistou vodou. Hliník není velmi kvalitní materiál a kyseliny – i kyselejší káva – ho mohou poškodit. Ocet by tam zřejmě jít neměl. Kdysi se říkalo, že hliník vypouští látky do toho, co my následně sníme a vypijeme, takže vařit se v něm nedoporučovalo. A právě tomu prý ta vrstva dokáže předcházet, protože zabraňuje kontaktu vody a kávy přímo s hliníkem. Odborník však nejsem. A jinak… káva prý po čase a vytvoření usazenin chutná lépe.“
Italové by nám ruce polámali
„Tchán je 80letý Ital a kdybych kotěgo umývala, polámal by mi ruce. Italové ho jen oplachují a to, co zůstává dole, prý kávu dělá roky lepší.“
„Kámoši Italové by mě ukřižovali, kdybych kotěgo umyl jinak než opláchnutím pod čistou vodou.“
Koťogo čistit jen vodou
Ani při těchto zprávách jsem to však neuzavřel, protože po jejich publikování mi začaly pípat opět protichůdné názory. Nejdříve mě zaujaly tyto dva, které naznačily, že koťogo je možné vyčistit i bez chemie a různých přípravků.
„Já čistím jen vodou a nanohoubičkou. A všechno se krásně vyčistí. Tak hliník, jako i ocel.“
„Já se hliníkovým koťogům raději vyhýbám. Čistím je jen s jemnou stranou houby a jen s čistou vodou. Používám buď Dobrou vodu 104mg/l nebo si od někoho načepuji z kavárny a věř či nevěř, kotěgo je krásně čisté a lesklé.“
Tento čtenář mi poslal i fotky, které přikládám:



Koťogo je třeba čistit vol. 2
Následně se několik lidí na nečištění koťoga a zachovávání patiny rozčílilo. Přikládám celé reakce, ve kterých věřím najdete hodně hodnoty. A připomenete si i to, že hliník a ocel jsou přece jen o něčem jiném.
„Koťogo stačí ovonět a když má usazeniny, člověk hned ví, že něco není dobré. Na portafiltru jsou usazeniny dobré? Ne, nejsou. A koťogo je to samé: je tam kovový filtr, puk, káva se protlačuje. Samozřejmě pod nižším tlakem, ale je to v principu zmenšená páka. My používáme přípravek na vodní kámen. Ocet na úplné vyčištění není dost silný, možná na týdenní údržbu je fajn. A hlavně používáme ocelové kotěgo, které má lepší tepelné vlastnosti. V tomto případě netřeba řešit hliník v kávě. Koťogo i déle vydrží, protože neoxiduje a ocel není pórovitá, takže se snadněji čistí. To, že Italové koťogo nečistí, mi připomíná ‚italské espreso‘ ze supermarketu. Že nějaký Ital vynalezl koťogo a espresso kávovar přece ještě neznamená, že jsou na kávu světovou autoritou. A ještě jedna věc, kterou jsem nedávno četl: koťogo je třeba při opravdovém vyčištění kompletně rozebrat – to znamená i filtr a těsnění. Vždy ho proplachuji už po udělání kávy a hlubší čištění dělám tehdy, když ho ovoním a necítím čistotu. Kruté chemikálie bych na hliník nedával, ale při oceli není problém. Potom to ještě jednou dvakrát nechte protéct čistou vodou, protože patinu z nějakého lepidla přece jen nikdo nechce.“
„Perkarbonát s taedem zalít alespoň 60stupňovou vodou, nechat účinkovat kyslík, potom zneutralizovat lehkou kyselinou s vodou. Nebo na neutralizaci zásady použít hodně čisté vody.“
Pokud je patina OK, tak nečistíme vůbec nic
„S tím principem, že vždyť to vytvoří patinu, bychom nemuseli čistit nic. Taková pánev se zbytkem oleje, tak to by bylo fajn. Podle mě možná tvrzení o patině dát do krabice s názvem ‚kávové mýty‘. Lidé si myslí, že je to OK a že to kávě dává nadpřirozenou sílu, ale opak je pravdou: je to jen nechutně špinavé.“
„Když vařím třeba segedín, tak zbytky také nenechám zaschnout v hrnci a bez umytí v něm neudělám znovu segedín. Podle mě by to byla stejná hloupost. Když chci z koťoga stále dobrou kávu, tak ho budu čistit.“
„Video o tom měl už i James Hoffmann. Hovořil, že samozřejmě to je třeba čistit a je třeba to čistit důkladně. Fámy o vrstvě, která se časem utvoří a díky které bude káva chutnat lépe, jsou čiré nesmysly. Nakonec by z toho byla jen škodlivá zatuchlá usazenina, ve které se ukládá ani nechceme vědět co všechno.“
Pozor, hliník není ocel!
„Ale no tak, ocel a hliník je rozdíl. Jsou to úplně odlišné materiály s odlišnou péčí. Nebudu se přece stejně starat o litinovou i teflonovou pánev a to samé platí i zde. A samozřejmě, že pokud je koťogo z hliníku, tak ho opláchnu, ale nebudu ho drhnout houbou a octem.“
„Co se týká vlastnosti kovu, z běžné chemie by měl člověk vědět, že hliník a chemikálie opatrně. Já koťogo používám a přiznám se, že nejsem zodpovědný čistič. Občas se stane, že ho umyji až na druhý den. Ale ze zásady jen čistou vodou a rozebrat ho opravdu CELÉ. Následně ho nechám volně vyschnout ÚPLNĚ do sucha (se zápachem z nádobky na vodu jsem se setkala hlavně, pokud nebyla úplně vysušená). Co se týká černých fleků, podle toho, kde jsou, to bude asi jen zabarvení nerovnosti od kávy, protože to zevnitř není ‚hladké‘. Když už se mi fakt nezdá čisté (kávové oleje voda nevyčistí), tak použiji pár zrníček z granulátů na čištění kávovarů/konvic a nechám to převařit, abych to potom ještě alespoň dvakrát přešla čistou vodou. Ocet bych nepoužívala, i když někdo má možná rád šálek kávy ala Queen Plačková – takovou octovou.“
PS: Koťogo, respektive moka kávovar, si můžete zakoupit například na eshopu Coffeein.
Náš tip: zasloužíte si pít kvalitní kávu – klikněte ZDE a zobrazí se vám aktuálně platné slevové kódy do řemeslných pražíren kávy.






