Neděle, 9 listopadu, 2025
sk Slovenčina cs Čeština
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty
No Result
View All Result
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty
No Result
View All Result
Blog o káve
sk Slovenčina cs Čeština
No Result
View All Result
Domů Recenze kávy

Jen 0,64 % defektů! Etiopie Sidamo Bombe od Be:Café zahanbila supermarketové kávy

Filip Lörinc Od Filip Lörinc
23. října 2025
Etiópia Sidamo Bombe od BeCafé
Share on FacebookShare on Twitter

Z hlediska množství defektů jsme našli dosud nejlepší kávu! Je to Etiopie Sidamo Bombe ze slovenské pražírny Be:Café, ve které jsme napočítali jen absolutní minimum defektních zrn. Přírodně zpracovaná káva chutná famózně a její balení můžete mít jen za 9,45 €/ 229,82 CZK (po uplatnění kódu BLOGOKAVECZ10). Celkově je to poměr cena/kvalita doslova z jiné galaxie.

Etiopie Sidamo Bombe naplno ukázala rozdíl mezi výběrovou a komoditní kávou. Supermarketové kávy doslova zahanbila jak z pohledu množství defektů, tak z pohledu chuti. A vzhledem k tomu, že některé komoditní kilovky v běžných obchodech už stojí více než 35 eur, je i cenově konkurenceschopná.

Čtěte dál, rád vám prozradím více. Na Etiopii Sidamo Bombe od Be:Café jsem se podíval opravdu detailně.

Etiopie Sidamo Bombe od BeCafé - obal

Původ a informace o kávě

Be:Café u všech svých káv uvádí velmi podrobné a detailní informace o jejich původu. Sidamo Bombe Natural je zrno, které pochází z regionu Bensa Woreda. Farmáři ho vypěstovali v nadmořské výšce 2050 až 2150 metrů nad mořem a následně bylo zpracováno suchou (přírodní) metodou na stanici Bombe Washing Station. Skládá se z odrůd heirloom (směs tradičních etiopských odrůd) a mikicho. Kávu pro vás upražili na stupeň vhodný pro přípravu espressa, které by mělo chutnat jako broskev, mandarinka, jasmín a čokoláda.

Asi takto by měly vypadat informace, které by se spotřebitel měl dozvědět z etikety. Díky nim zjistíte, že káva, kterou kupujete, není jen anonymní směsí nekvalitního zrna z celého světa. Káva z konkrétní oblasti a terroiru bude chuťově specifická a troufáme si říct, že i mnohem zajímavější než „noname“ směsi.

Etiopie Sidamo Bombe od BeCafé - informace na obalu

Pražení

Be:Café rozděluje své kávy na dvě skupiny. Na kávy pražené na espresso a kávy určené pro přípravu filtrované kávy. Od zrna na filtr čekejte světlé pražení a od toho na espresso o něco tmavší. Jejich moderní přístup ke kávě však znamená to, že i pražení na espresso je stále výrazně světlejší než většina káv z polic supermarketů.

Zrno Etiopie Sidamo Bombe Natural je upražené rovnoměrně, do hnědého až světle hnědého odstínu. Díky tomu by si měla káva zachovat svůj přirozený potenciál a charakteristické chutě. Tmavé pražení ze supermarketů tento potenciál potlačuje. Snaží se o uniformní chutě a zakrytí nekvality zrna.

Etiopie Sidamo Bombe od BeCafé - zrno

Analýza defektů zrn Etiopie od Be:Café

Tentokrát jsme analyzovali 220gramový vzorek kávy (celý obsah balení) a identifikovali jsme jednotlivé defekty. Ručně jsme vyselektovali zrna s různými nedostatky, které mohou negativně ovlivnit výslednou chuť kávy.

Výsledky analýzy defektů:

Vzorek: 220 g = 100 %

  • Quakery (nedozrálá zrna): 1,0 g = 0,45 %
  • Mechanicky poškozená zrna: 0,1 g = 0,05 %
  • Mušle (genetická vada): 0,2 g = 0,09 %
  • Zrna napadená hmyzem: 0,1 g = 0,05 %

Celkový obsah defektů: 1,4 g = 0,64 %

Zrna bez defektů: 218,6 g = 99,36 %

Etiopie Sidamo Bombe od BeCafé - detail zrn

Co říkají tato čísla?

Všímáte si těch nápisů na komoditních kávách? „Používáme ta nejkvalitnější kávová zrna!“ „Pečlivě vybraná zrna, která vám nabídnou tu nejvyšší kvalitu!“ A pak v nich najdete hromadu defektních a vadných zrn. U Be:Café taková hesla nenajdete, ale na rozdíl od prázdných marketingových slov vám tato řemeslná pražírna zprostředkuje téměř bezchybné zrno.

Takto nízké hodnoty může dosáhnout jen kvalitně vypěstovaná, zpracovaná a přetříděná výběrová káva. Z pohledu defektů je tato Etiopie Sidamo Bombe dokonce nejlepší ze všech dosud recenzovaných káv.

Množství defektů, které jsme našli v ostatních kávách, najdete v části DEFEKTY nacházející se v horním menu tohoto webu.

Etiopie Sidamo Bombe od BeCafé - quakery
Takto vypadají quakery, zrna z nedozrálých třešní. Jsou výrazně světlejší a snadno si je sami vytřídíte.

Zrno s dohledatelným původem a téměř bez defektů však nemusí znamenat automatický úspěch. Jak tato káva chutná?

Senzorické hodnocení: Chuť a aroma

Aroma

Aroma Etiopie Sidamo Bombe od Be:Café je mimořádně příjemné. Je sladké a zároveň svěží. Najdete v něm sladkou mléčnou čokoládu a svěžest lesních plodů.

Etiopie Sidamo Bombe od BeCafé - mletá káva

Chuť

Hodnocení chuti jsme rozdělili do tří podkategorií.

1. Acidita, sladkost a hořkost

Chuť každé kávy se skládá z těchto tří základních chuťových prvků. Jejich přítomnost a rovnováha je klíčová pro dosažení komplexního chuťového zážitku. Etiopie Sidamo Bombe Natural vám nabídne z každého rožku trošku. Aciditu zastupuje peckové ovoce a špetka citrusových plodů. Sladkost reprezentuje mléčná čokoláda a hořkost zase karamel. Káva kromě toho obsahuje velmi příjemné květinové tóny, které ji posouvají na ještě vyšší úroveň.

Etiopie Sidamo Bombe od BeCafé - utampovaná káva v páce

2. Tělo

Tělo kávy by se dalo zjednodušeně popsat jako pocit, který vám zanechává na jazyku. Espresso z této kávy má středně těžké tělo a příjemnou krémovou texturu.

3. Dochuť

Poslední, co vám káva zanechá na jazyku, je její dochuť. Etiopii od Be:Café budete na jazyku cítit ještě pořádně dlouho. V ústech vám zanechá příjemné čokoládové tóny a sladké tóny ovocného džemu.

Etiopie Sidamo Bombe od BeCafé - příprava espressa

Takto má vypadat kvalitní káva

Pokud byste si vedle sebe postavili Etiopii od Be:Café a jakoukoli supermarketovou směs, možná byste nevěřili, že obě z nich jsou tím stejným nápojem. Etiopie Sidamo Bombe Natural je jako z jiného světa. Je transparentní, kvalitní a chuťově zajímavá, ale stále skromná a cenově dostupná. Nesnaží se skrývat za šikovnými marketingovými tahy. Bez jakýchkoli omáček vám zprostředkuje nefalšovanou kvalitu a změní váš pohled na kávu. Děkujeme Be:Café, byl to zážitek.

Na eshopu becafe.sk najdete Etiopii Sidamo Bombe ve dvou velikostech: 220gramové balení vás vyjde na 10,50 €/255,36 CZK (po uplatnění kódu BLOGOKAVECZ10 jen 9,45 €/229,82 CZK) a za 500gramové zaplatíte 21 €/510,71 CZK (po uplatnění kódu 18,90 €/459,64 CZK).

Etiopie Sidamo Bombe od BeCafé - hotové espresso

PS: zasloužíte si pít kvalitní kávu – klikněte ZDE a zobrazí se vám slevové kódy do řemeslných pražíren kávy.

0x Super článok
Speciální nabídka

Štítky: Be:caférecenze kávy
Filip Lörinc

Filip Lörinc

Ahoj! Jmenuju se Filip. Několik let jsem pracoval s kávou jako barista. Za barem mě dnes najdete jen zřídka. Věnuju se „online baristice“ pro Blog o kávě. Testuju kávy, příslušenství a objevuju možnosti a hranice výběrové kávy. Kromě toho se věnuju pražení kávy pro svůj vlastní projekt Brewing Something a pro košickou pražírnu Melody Fine Roastery. Pokud máte nějaké otázky, neváhejte mi napsat na Instagramu :)

Následující článek
Punk Unicorn od Coffeeinu - príprava espressa

Sweet Unicorn a Punk Unicorn: Zábavné marakujové blendy od Coffeeinu

Please login to join discussion

KATEGORIE ČLÁNKŮ

  • Druhy kávových nápojů
  • Exkluzivní
  • Kavárny
  • Kávovary
  • Kávové trendy sociálních sítí
  • Kávový blogger
  • Metody přípravy
  • Ostatní
  • Pojď ochutnat řemeslnou pražírnu
  • Představení nových káv
  • Recenze kávových kapslí
  • Recenze kávy
  • Recepty
  • Zajímavá fakta o kávě
  • Zdraví

VAŠE SLEVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNÍ SÍTĚ

pražírna Labcafe - interiér

Řemeslná pražírna Labcafe z Rakovníka: Most mezi klasickou a výběrovou kávou

8. listopadu 2025
Zrnka z hrnka - chřibská pražírna

Zrnka z hrnka – chřibská pražírna: Řemeslná káva a keramické hrnky z Vřesovic

4. listopadu 2025
Ladislav Király - kávy od Piráta

Kávy od Piráta jsou jako dvě hrozny: Dostali jsme K.O. v prvním kole

31. října 2025
Back in Black od BeCafé - príprava espressa

Back in Black: Nová velmi levná kvalitní espresso směs od Be:Café

27. října 2025
Alan Jarrar a Kalliopé Jarrar Theodorakaku - STAV SE Espresso Bar

Nejlepší kavárna v Česku: Cenný titul ECTA získal brněnský STAV SE Espresso Bar

26. října 2025
Punk Unicorn od Coffeeinu - príprava espressa

Sweet Unicorn a Punk Unicorn: Zábavné marakujové blendy od Coffeeinu

25. října 2025
Blog o káve

Ochutnejte kávu z řemeslných pražíren a k té supermarketové se už nevrátíte.

Naše sociální sítě

KATEGORIE ČLÁNKŮ

  • Druhy kávových nápojů
  • Exkluzivní
  • Kavárny
  • Kávovary
  • Kávové trendy sociálních sítí
  • Kávový blogger
  • Metody přípravy
  • Ostatní
  • Pojď ochutnat řemeslnou pražírnu
  • Představení nových káv
  • Recenze kávových kapslí
  • Recenze kávy
  • Recepty
  • Zajímavá fakta o kávě
  • Zdraví

ZNAČKY

baristická váha Be:café bezkofeinová káva cappuccino Coffeein cold brew dripper espresso filtrace vody filtrovaná káva french press Goriffee instantní káva Kofein koťogo kyselost kávy káva káva a spánek káva a zdraví Kávoholik kávovar kávovník kávová zrna kávové kapsle kávové nápoje kávové trendy Marián Takáč Michal Šturc moka konvice negativní vlastnosti kávy obal kávy odbourávání kofeinu Popradská káva Pozitivní vlastnosti kávy pražení kávy příprava kávy Ready After recenze kávy recepty rozhovor starbucks vietnamská káva výběrová káva zajímavosti o kávě šálek na kávu

TOP ČLÁNKY

pražírna Labcafe - interiér

Řemeslná pražírna Labcafe z Rakovníka: Most mezi klasickou a výběrovou kávou

8. listopadu 2025
Zrnka z hrnka - chřibská pražírna

Zrnka z hrnka – chřibská pražírna: Řemeslná káva a keramické hrnky z Vřesovic

4. listopadu 2025
Ladislav Király - kávy od Piráta

Kávy od Piráta jsou jako dvě hrozny: Dostali jsme K.O. v prvním kole

31. října 2025
Back in Black od BeCafé - príprava espressa

Back in Black: Nová velmi levná kvalitní espresso směs od Be:Café

27. října 2025
  • Ceník
  • Zásady ochrany osobních údajů

Copyright © 2025 Blogokave.cz - Všechna práva vyhrazena. Vyrobeno Creawise.DIGITAL

Spravovat souhlas
K poskytování těch nejlepších zkušeností používáme technologie, jako jsou soubory cookie pro ukládání a/nebo přístup k informacím. Souhlas s těmito technologiemi nám umožní zpracovávat údaje.
Funkčné Vždy aktivní
Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
Predvoľby
Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
Štatistiky
Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
Marketing
Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
Spravovat možnosti Spravovat služby Správa {vendor_count} prodejců Přečtěte si více o těchto účelech
Upravit
{title} {title} {title}
No Result
View All Result
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty

Copyright © 2025 Blogokave.cz - Všechna práva vyhrazena. Vyrobeno Creawise.DIGITAL