Z hlediska množství defektů jsme našli dosud nejlepší kávu! Je to Etiopie Sidamo Bombe ze slovenské pražírny Be:Café, ve které jsme napočítali jen absolutní minimum defektních zrn. Přírodně zpracovaná káva chutná famózně a její balení můžete mít jen za 9,45 €/ 229,82 CZK (po uplatnění kódu BLOGOKAVECZ10). Celkově je to poměr cena/kvalita doslova z jiné galaxie.
Etiopie Sidamo Bombe naplno ukázala rozdíl mezi výběrovou a komoditní kávou. Supermarketové kávy doslova zahanbila jak z pohledu množství defektů, tak z pohledu chuti. A vzhledem k tomu, že některé komoditní kilovky v běžných obchodech už stojí více než 35 eur, je i cenově konkurenceschopná.
Čtěte dál, rád vám prozradím více. Na Etiopii Sidamo Bombe od Be:Café jsem se podíval opravdu detailně.

Původ a informace o kávě
Be:Café u všech svých káv uvádí velmi podrobné a detailní informace o jejich původu. Sidamo Bombe Natural je zrno, které pochází z regionu Bensa Woreda. Farmáři ho vypěstovali v nadmořské výšce 2050 až 2150 metrů nad mořem a následně bylo zpracováno suchou (přírodní) metodou na stanici Bombe Washing Station. Skládá se z odrůd heirloom (směs tradičních etiopských odrůd) a mikicho. Kávu pro vás upražili na stupeň vhodný pro přípravu espressa, které by mělo chutnat jako broskev, mandarinka, jasmín a čokoláda.
Asi takto by měly vypadat informace, které by se spotřebitel měl dozvědět z etikety. Díky nim zjistíte, že káva, kterou kupujete, není jen anonymní směsí nekvalitního zrna z celého světa. Káva z konkrétní oblasti a terroiru bude chuťově specifická a troufáme si říct, že i mnohem zajímavější než „noname“ směsi.

Pražení
Be:Café rozděluje své kávy na dvě skupiny. Na kávy pražené na espresso a kávy určené pro přípravu filtrované kávy. Od zrna na filtr čekejte světlé pražení a od toho na espresso o něco tmavší. Jejich moderní přístup ke kávě však znamená to, že i pražení na espresso je stále výrazně světlejší než většina káv z polic supermarketů.
Zrno Etiopie Sidamo Bombe Natural je upražené rovnoměrně, do hnědého až světle hnědého odstínu. Díky tomu by si měla káva zachovat svůj přirozený potenciál a charakteristické chutě. Tmavé pražení ze supermarketů tento potenciál potlačuje. Snaží se o uniformní chutě a zakrytí nekvality zrna.

Analýza defektů zrn Etiopie od Be:Café
Tentokrát jsme analyzovali 220gramový vzorek kávy (celý obsah balení) a identifikovali jsme jednotlivé defekty. Ručně jsme vyselektovali zrna s různými nedostatky, které mohou negativně ovlivnit výslednou chuť kávy.
Výsledky analýzy defektů:
Vzorek: 220 g = 100 %
- Quakery (nedozrálá zrna): 1,0 g = 0,45 %
- Mechanicky poškozená zrna: 0,1 g = 0,05 %
- Mušle (genetická vada): 0,2 g = 0,09 %
- Zrna napadená hmyzem: 0,1 g = 0,05 %
Celkový obsah defektů: 1,4 g = 0,64 %
Zrna bez defektů: 218,6 g = 99,36 %

Co říkají tato čísla?
Všímáte si těch nápisů na komoditních kávách? „Používáme ta nejkvalitnější kávová zrna!“ „Pečlivě vybraná zrna, která vám nabídnou tu nejvyšší kvalitu!“ A pak v nich najdete hromadu defektních a vadných zrn. U Be:Café taková hesla nenajdete, ale na rozdíl od prázdných marketingových slov vám tato řemeslná pražírna zprostředkuje téměř bezchybné zrno.
Takto nízké hodnoty může dosáhnout jen kvalitně vypěstovaná, zpracovaná a přetříděná výběrová káva. Z pohledu defektů je tato Etiopie Sidamo Bombe dokonce nejlepší ze všech dosud recenzovaných káv.
Množství defektů, které jsme našli v ostatních kávách, najdete v části DEFEKTY nacházející se v horním menu tohoto webu.

Zrno s dohledatelným původem a téměř bez defektů však nemusí znamenat automatický úspěch. Jak tato káva chutná?
Senzorické hodnocení: Chuť a aroma
Aroma
Aroma Etiopie Sidamo Bombe od Be:Café je mimořádně příjemné. Je sladké a zároveň svěží. Najdete v něm sladkou mléčnou čokoládu a svěžest lesních plodů.

Chuť
Hodnocení chuti jsme rozdělili do tří podkategorií.
1. Acidita, sladkost a hořkost
Chuť každé kávy se skládá z těchto tří základních chuťových prvků. Jejich přítomnost a rovnováha je klíčová pro dosažení komplexního chuťového zážitku. Etiopie Sidamo Bombe Natural vám nabídne z každého rožku trošku. Aciditu zastupuje peckové ovoce a špetka citrusových plodů. Sladkost reprezentuje mléčná čokoláda a hořkost zase karamel. Káva kromě toho obsahuje velmi příjemné květinové tóny, které ji posouvají na ještě vyšší úroveň.

2. Tělo
Tělo kávy by se dalo zjednodušeně popsat jako pocit, který vám zanechává na jazyku. Espresso z této kávy má středně těžké tělo a příjemnou krémovou texturu.
3. Dochuť
Poslední, co vám káva zanechá na jazyku, je její dochuť. Etiopii od Be:Café budete na jazyku cítit ještě pořádně dlouho. V ústech vám zanechá příjemné čokoládové tóny a sladké tóny ovocného džemu.

Takto má vypadat kvalitní káva
Pokud byste si vedle sebe postavili Etiopii od Be:Café a jakoukoli supermarketovou směs, možná byste nevěřili, že obě z nich jsou tím stejným nápojem. Etiopie Sidamo Bombe Natural je jako z jiného světa. Je transparentní, kvalitní a chuťově zajímavá, ale stále skromná a cenově dostupná. Nesnaží se skrývat za šikovnými marketingovými tahy. Bez jakýchkoli omáček vám zprostředkuje nefalšovanou kvalitu a změní váš pohled na kávu. Děkujeme Be:Café, byl to zážitek.
Na eshopu becafe.sk najdete Etiopii Sidamo Bombe ve dvou velikostech: 220gramové balení vás vyjde na 10,50 €/255,36 CZK (po uplatnění kódu BLOGOKAVECZ10 jen 9,45 €/229,82 CZK) a za 500gramové zaplatíte 21 €/510,71 CZK (po uplatnění kódu 18,90 €/459,64 CZK).








