Dá se pomocí manuálního napěňovače za necelých sedm eur připravit kapučíno jako z kavárny? Příslušenství pro přípravu kvalitního espressa a mléčných nápojů na jeho bázi často stojí stovky až tisíce eur. Ale co když existují i levnější alternativy?
Rozhodli jsme se, že pro vás otestujeme několik budgetových hraček na přípravu kávy z portálu alza.sk. Šli jsme vysloveně po ceně. První „hračkou“ je manuální napěňovač mléka od italské značky Snips. Za cenu 6,99 € s DPH slibuje vytvoření mléčné pěny vhodné pro přípravu kapučína. Je tomu skutečně tak? Pojďme to otestovat.

Rozpačitý první dojem
Napěňovač mléka Snips je zabalený v papírovém rukávu. Ten upozorňuje na to, že na přípravu mléčné pěny budete potřebovat mikrovlnnou troubu, a zároveň poskytuje stručný návod na přípravu pěny. Produkt je celý z plastu a na první pohled působí lacině a křehce.

Skládá se z plastové nádoby a víčka, které drží pohyblivé sítko sloužící pro napěňování. Svou stavbou připomíná french press. To, co ho od french pressu odlišuje, je právě sítko. Jeho plocha se skládá z jemné plastové síťky, která slouží k vytvoření mikropěny. Jednoduchý a levný napěňovač tak na první pohled zanechává smíšené dojmy, ale rozhodující bude jeho funkčnost.

Káva jako základ
Napěňovač Snips se specializuje na přípravu kapučína. Základ každého kapučína tvoří espresso. Pokud chcete náklady stlačit na úplné minimum, pro přípravu koncentrované kávy podobné espressu můžete použít například koťogo nebo levnější kapslový kávovar. My jsme se během testování zaměřili hlavně na schopnosti samotného napěňovače, a proto použijeme skutečné espresso z pákového kávovaru.
Mexiko Mundo Maya od Coffeeinu
To, na čem byste šetřit neměli, je káva. Z kvalitní kávy se dá připravit dobrý nápoj i pomocí levných nástrojů. My jsme použili středně pražené Mexiko Mundo Maya od pražírny Coffeein. Tato výběrová káva na espresso si vysloužila vysoké SCA hodnocení (87 bodů) a ukrývá v sobě hromadu sladkosti a zajímavých chuťových tónů.

Suché zpracování jí dává plné tělo, díky čemuž vynikne i v mléčných nápojích. V chuti espressa najdete sušené ovoce, jemnou višňovou aciditu a tunu čokoládové sladkosti. Ve spojení s mlékem zase pocítíte kakaový jogurtový nápoj, špetku višní a jemnou chuť lískovo-oříškové pomazánky. Pro milovníky kapučína je to absolutní ideál.
Jedna věc nás však trochu překvapila: než jsme napěňovač Snips otestovali a vydali článek, káva Mexiko Mundo Maya je už nedostupná. Coffeein svoje kávy prodává neskutečnou rychlostí. Sorry!

Káva vždy jako první
Hned jak si připravíte kávu, se můžete přesunout k samotnému napěňování. Kávu stále připravujte jako první. Napěněné mléko rychle degraduje a během přípravy espressa by ztratilo požadovanou texturu.
Ohřátí na ideální teplotu
Napěňovač Snips nedisponuje žádnou technologií pro ohřev, a proto musíte mléko ohřát ještě před přípravou pěny. Ideálním způsobem je několik desítek sekund v mikrovlnce nebo na sporáku. Mléko neohřívejte příliš. Vysoká teplota zapříčiní degradaci sacharidů a proteinů, což negativně ovlivní jeho chuť a schopnost tvořit pěnu. Ideální teplota se pohybuje v rozmezí od 55 do 65 stupňů Celsia. V důsledku teplotních ztrát během manuálního napěňování doporučujeme spíše vyšší teplotu (okolo 65 až 70 stupňů).

Správný postup napěňování
Pokud používáte mikrovlnku, přibližně 200 mililitrů mléka ohřívejte přímo v nádobce napěňovače bez víčka se sítkem. Po ohřátí mléka se ihned přesuňte k napěňování. Zasuňte sítko a začněte prudkými pohyby sítka shora dolů. V první fázi se snažte při každém pohybu dostat sítko nad hladinu mléka a z výšky ho prudce zasouvat dovnitř. Takto mléko obohatíte o vzduch a vytvoříte bubliny, které poslouží jako základ pro vznik pěny.
Pokud objem mléka naroste přibližně o třetinu, sítko ponořte do pěny a pohyby provádějte jen v rozmezí objemu mléka. Tím zastavíte přísun nového vzduchu a zabrzdíte nárůst objemu pěny. V této fázi už jen rozbijete velké bubliny na menší a vytvoříte takzvanou mikropěnu. Mikropěna je klíčová pro správnou texturu kapučína a pro vytvoření obrázků latte artu. Ve výsledku vám celý proces napěňování potrvá několik desítek sekund.

Začněte tedy několika prudkými pohyby pro zisk objemu (přibližně 5 opakování) a potom se posnažte vytvořit texturu mikropěny. Po ukončení napěňování stačí nalít pěnu do kávy a kapučíno je hotové.
Zvládl to?
Postupně se dostáváme k odpovědi na úvodní otázku: Dokáže napěňovač Snips za necelých 7 eur připravit kapučíno? Odpověď je: ano, ale… s použitím správné techniky skutečně umí vytvořit kvalitní mikropěnu, pomocí které vytvoříte chutné kapučíno. Celý proces si však vyžaduje chvilku tréninku a získání odhadu na to, kdy je pěna správná.

Takové napěňování je zároveň mnohem pracnější, zdlouhavější a méně konzistentní než v případě parní trysky espresso kávovarů. Poslední nevýhodou je kvalita zpracování a použitých materiálů. Materiály odpovídají ceně, a proto je otázka, kolik cyklů napěňování tento nástroj zvládne. Plastové rameno, na kterém je uchycené sítko, může časem povolit a pod tlakem prasknout. Během našeho testování však vydrželo.
Budgetový manuální napěňovač Snips i přes laciné materiály splnil svůj úkol. Je jen na vás, jestli mu dáte šanci a vyzkoušíte si přípravu kapučína pomocí levného příslušenství.

Slevový kód do Coffeeinu
Nezapomeňte však na kvalitní kávu, kterou najdete například na eshopu pražírny Coffeein. Mexiko Mundo Maya, se kterým jsme pracovali, je už bohužel vyprodané, ale na eshopu coffeein.sk najdete množství rozmanitých káv, které vás se slevovým kódem BLOGOKAVE10 vyjdou ještě o něco levněji.







