Celebritní kávy jsou často jednou velkou kočkou v pytli. Mnoho domácích, ale i zahraničních známých osobností, za svou značkou kávy ukrývá jen nekvalitní a přepražená kávová zrna opředená vydatným marketingem a krásnými slovy. Při brázdění českých kávových vod jsme však narazili na celebritní kávu, která nás šokovala a vás určitě také mile překvapí. Jejím producentem je Jiří “Langoš” Langmajer.

Známý český herec by se svou kávou prodávanou pod značkou 3666 mohl být příkladem toho, jak by to známé osobnosti měly dělat. Proč? To vám hned prozradíme. Pojďte spolu s námi ochutnat směs arabik s názvem Langoš blend a single origin Tanzanii.

Původ a informace o kávě
Už první pohled na balení káv naznačuje, že se budou lišit od většiny celebritních zrnek. Kromě moderního designu totiž nabízejí dostatek informací o samotné kávě. Zadní strany jsou plné důležitých údajů o zemích původu (v případě blendu), či dokonce konkrétním regionu (v případě single origin Tanzanie), druhu kávy, stupni pražení a chuťových vlastnostech samotné kávy.

Mezi informacemi na etiketě trochu chybí typ zpracování, odrůda kávovníku či datum sklizně, které najdete až na e-shopu, ale i přesto dáváme kávě od Jiřího Langmajera velký palec nahoru.

Pražení
Pod značkou 3666 jsme našli i několik dalších káv, ale kombinaci Langoš blendu a Tanzanie jsme do tohoto testu vybrali záměrně. Obě by měly totiž cílit na jinou skupinu zákazníků – a to i přesto, že obě jsou pražené na střední stupeň pražení. Díky „obyčejnější“ směsi a kvalitněji působící Tanzanii bychom mohli dobře pochopit Langmajerovu nabídku.

Obsah obou balení to stoprocentně potvrzuje. Směs arabik Langoš je už na první pohled mnohem konzervativnější a pražená tmavěji než Tanzanie. Zrna Langoš blendu jsou tmavohnědá a tu a tam vykazují známky olejnatosti. Tanzanie je naopak velmi světlá, světle hnědá a připomíná stupeň pražení určený na filtrovanou kávu.

Analýza defektů zrn káv od Jiřího Langmajera
Analýzu defektů provádíme na 250gramovém vzorku kávy, ve kterém identifikujeme jednotlivé defekty. Ručně selektujeme zrna s různými nedostatky, které mohou negativně ovlivnit výslednou chuť kávy.

Výsledky analýzy defektů – Langoš blend:
Vzorek: 250 g = 100 %
- Quakery (nedozrálá zrna): 3,8 g = 1,52%
- Mechanicky poškozená zrna: 2,5 g = 1,00%
- Mušle (genetická vada): 1,7 g = 0,68%
- Zrna napadená hmyzem: 0,6 g = 0,24%
Celkový obsah defektů: 8,6 g = 3,44%
Zrna bez defektů: 241,4 g = 96,56%

Výsledky analýzy defektů – Tanzanie
Vzorek: 250 g = 100 %
- Quakery (nedozrálá zrna): 8,1 g = 3,24%
- Mechanicky poškozená zrna: 1,2 g = 0,48%
- Mušle (genetická vada): 0,9 g = 0,36%
- Zrna napadená hmyzem: 0,2 g = 0,08%
Celkový obsah defektů: 10,4 g = 4,16%
Zrna bez defektů: 239,6 g = 95,84%

Co říkají tato čísla?
Obě kávy si při analýze defektů vedly excelentně. Obsah defektů výrazně pod pěti procenty napovídá o poctivém protřídění zrna a selekci jen toho nejlepšího.
V Langoš blendu jsme našli dokonce méně defektů než v single origin Tanzanii. Ta měla více quakerů (zrn pocházejících z nedozrálých kávovníkových třešní), což se projevilo i ve výsledném čísle. V obou případech však jde bezpochyby o kvalitní kávovníkové zrno, za které by se nemusely stydět ani dobré řemeslné pražírny. Znovu musíme jen chválit.

Množství defektů, které jsme našli v ostatních recenzovaných kávách, najdete v části DEFEKTY nacházející se v horním menu tohoto webu.
Senzorické hodnocení: Chuť a aroma
Aroma
Obě kávy jsou laděné pro odlišné publikum, což je cítit už v jejich vůni. Zatímco Langoš blend voní sladce a jemně nahořkle, Tanzanie je svěží a citrusová. Na aroma Langoš blendu se výrazně podílí tmavší pražení a na vůni Tanzanie zase to světlejší, které odkrývá kvalitu samotného zrna.

Chuť
Hodnocení chuti rozdělujeme do tří podkategorií.
1. Acidita, sladkost a hořkost
Chuť každé kávy se skládá z těchto tří základních chuťových prvků. Jejich přítomnost a rovnováha je klíčová pro dosažení komplexního chuťového zážitku. V případě Langoš blendu je v chuti zastoupena hlavně sladkost a hořkost. Sladkost vytváří tmavá čokoláda a oříšky a hořkost chutě pražení a kakaa. Acidita je jen nepatrná. Tanzanie je naopak výrazně ovocnější a svěžejší. V chuti dominuje acidita citrusů, sladkost medu a jemná hořkost zeleného čaje. V chuti nám trochu překáží jemná papírovost a chuť arašídů, které celkový dojem mírně znepříjemňují.
2. Tělo
Tělo kávy by se dalo zjednodušeně popsat jako pocit, který vám zanechává na jazyku. Espresso z Langoš blendu má středně těžké až těžké tělo, které odráží konzervativnější pražení. Tanzanie je zase lehká a čajová. Možná až příliš.

3. Dochuť
Poslední, co vám káva zanechá na jazyku, je její dochuť. Dochuť Langoš blendu je i přes tmavé pražení poměrně příjemná. Zanechává výraznou sladkost v kombinaci s hořkostí, která není příliš výrazná, díky čemuž tvoří vyváženou dvojici. Dochuť Tanzanie je poměrně krátká. Zahrnuje příjemnou ovocnost a sladkost, ale její kvalitu snižuje nepříjemná papírovost a arašídové tóny.
Všude samá pozitiva
Jak jste už asi pochopili, káva od herce Jiřího Langmajera v tomto testu dopadla vysoko nad očekávání. Na rozdíl od mnoha káv z kategorie „celebritních“ se nesnaží zlákat zákazníka na krásná slova o exkluzivitě a jedinečnosti. Místo toho nabízí skutečnou kvalitu, transparentní zrno s nízkým obsahem chyb a nadprůměrnou chutí, která cílí na různé skupiny kávomilců. Proto nám nezbývá nic jiného, než tento kávový projekt pochválit!
@tugedr.eu ☕ Máš kavárnu, podnik nebo třeba kancelář a chceš nabídnout hostům něco výjimečného? Přidej do nabídky kávu 3666 od Jiřího Langmajera a posuň úroveň svého podnikání! 🔥 💬 Zajímá Tě víc? Napiš do komentáře „3666“ a pošleme Ti další info. Tohle video vzniklo ve spolupráci s produkcí Beze strachu 🎬 Líbí se Ti výsledek? Takové video zvládneme i pro Tvůj projekt – napiš nám do DMs! 💌 🎥: @David Keyns ♬ původní zvuk – Tugedr







