Aktuální výzkum opět jednou potvrdil, že káva má množství pozitivních vlastností. Vědci se tentokrát zaměřili na spojení kávy s trávením, ale i se vznikáním žlučníkových kamenů, pankreatitidou či fungováním střev. Ve všech těchto ohledech to nakonec dopadlo dobře.
Za novou studií stojí Institut pro vědecké informace týkající se kávy (ISIC), který publikuje prostřednictvím stránky coffeeandhealth.org. Uveřejněný text celkem otevřeně hovoří o potenciálním ochranném efektu v boji proti žlučníkovým kamenům, chorobě žlučových cest a pankreatitidě. No a na druhé straně káva podle zprávy pomáhá s procesem trávení a podporuje zlepšení střevní mikroflóry.
Neustálý progres
„Vliv kávy na trávení je oblastí výzkumu, ve které neustále napredujeme,“ uvedl profesor Carlo La Vecchia z Univerzity v Miláně. „Data naznačují výhody kávy v boji proti běžným zažívacím potížím jako zácpě, avšak káva slouží i jako potenciální pomocník ve snížení rizika vzniku dalších vážných zdravotních problémů jako chronických potíží s játry, nealkoholové tukové choroby jater, žlučníkových kamenů a s tím spojené pankreatitidy.“
Žlučníkové bolesti jsou poměrně běžné a většinou je způsobuje nahromadění žlučníkových kamenů ať už v samotném žlučníku nebo ve žlučovodu. Takové problémy má přibližně 10 až 15 procent dospělé populace a i když není potvrzeno, jak přesně káva v tomto směru pomáhá, ukázalo se, že čím vyšší má člověk její spotřebu, tím nižší je riziko vzniku takových potíží. Pravděpodobně zde jde o pomoc ze strany kofeinu, protože při bezkofeinové kávě se nic podobného nepozorovalo.
Káva a pálení žáhy?
Častá otázka konzumentů se týká i toho, zda by káva mohla způsobovat pálení žáhy (mírná forma), případně gastroezofageální reflux (nepříjemná chronická záležitost), tedy poruchu svalového svěrače, při které proniká žaludeční obsah zpět do jícnu a nakonec až do ústní dutiny.
„Malé množství studií naznačilo propojení mezi pitím kávy a vznikem gastroezofageálního refluxu, avšak většina studií konstatuje, že káva není vážným spouštěčem těchto důsledků,“ píše stránka scienmag.com naznačujíc určitý negativní důsledek konzumování kávy.
Publikovaný report se kromě toho zabýval i vlivem kávy na střevní mikroflóru, tedy na populaci mikroorganismů nacházející se v těchto zákoutích. Ukázalo se, že po vypití kávy narůstá množství bifidobakterií, za což podle všeho mohou vlákniny a polyfenoly nacházející se v kávě.
Další pozitivní vlastnosti
Další pozitivní vlastnosti kávy, které přinesla zmiňovaná zpráva, se týkají stimulace pohyblivosti střev a kromě toho i stimulace trávení jako takového. Káva totiž podporuje tvorbu žaludečních šťáv, avšak i žluči a výlučků pankreatu.
„Káva je už i teď jednou z nejvíce zkoumaných složek stravy a její vliv na trávení je pravidelnou součástí výzkumů,“ konstatuje scienmag. „Tato zpráva zvýrazňuje víceero zajímavých nálezů, které se v posledních letech objevily na veřejnosti, avšak poukazuje i na oblasti, ve kterých by bylo dobré vykonat další výzkum a lépe pochopit mechanismy nacházející se v pozadí pozitivních vlivů.“
Náš tip: Zasloužíte si pít kvalitní kávu. Nabízíme vám slevové kódy do řemeslných pražíren kávy – klikněte zde.







