Růžovka patří mezi dospělou populací k dost častým problémům. Jde o chronické kožní onemocnění obličeje, které úzce souvisí se zvýšenou reaktivitou vlásečnic (kapilár) na teplo. Označuje se také jako rosacea. V konečném důsledku se postará o rozšíření cévek a trvalé začervenání. Káva a rosacea: je toto spojení léčivé?
Je pravděpodobné, že růžovku jako nemoc znáte, případně alespoň víte o někom, kdo jí trpí. Možná jste ale nevěděli, že kávou proti ní můžete bojovat.
S tímto závěrem přišli lékaři z bostonské nemocnice Brigham and Women’s ve spolupráci s Harvardovou univerzitou. Na vzorku 82 737 žen provedli v průběhu více než desetiletí studii, jejíž data byla výmluvná. V plném znění ji najdete na stránce JAMA Dermatology.
Náš tip: nekupujte nekvalitní a přepraženou kávu v běžných obchodech. Vyhledejte eshopy s výběrovou kávou – tady najdete několik tipů a slevové kódy.

Káva a rosacea – co ukázala studie?
- ženy, které vypily čtyři, případně více šálků kávy denně, hlásily rosaceu s mnohem menší pravděpodobností, než ty, které pily málo kávy, případně žádnou.
- u žen, které vypily méně než čtyři šálky kávy denně, byl taktéž zaznamenán menší výskyt růžovky, ale už to nebylo natolik výrazné, jako v první skupině.
- ženy, které pily bezkofeinovou kávu, nepozorovaly žádný rozdíl.
- kofein pocházející z jiných jídel a nápojů (například čokolády a čaje) neměl na vznik a rozšiřování růžovky žádný vliv.

Rosacea a kofein
Poslední dva body s sebou přinášejí i záhadu; třetí bod spojený s bezkofeinovou kávou naznačuje, že rozhodující úlohu by měl sehrávat právě kofein, čtvrtý bod však tuto skutečnost odmítá. Proč je to tak, netušíme.
Pravděpodobně zde jde i o skutečnost, že káva působí protizánětlivě, přičemž při růžovce jde hlavně o záněty vyvolané imunitním systémem. Autoři studie se však shodují na tom, že v tomto směru ještě bude potřebné provést další výzkum.
„Mnoho lidí s rosaceou se kávě vyhýbá kvůli všeobecně rozšířené domněnce, že ji ještě zhorší,“ píše v této souvislosti stránka comunicaffe.com. „Nálezy této studie však naznačují, že to není pravda.“

Nedostatky studie
Jak to ale bývá zvykem, i tato studie má svoje mínusy, kvůli kterým nemá stoprocentní hodnověrnost. Zdroje připomínají, že většina žen byla bělošek, takže je potřebné rozšířit ji i o jiné rasy či etnika a rovněž i na muže, kteří vůbec nebyli zahrnuti.
Jedním z mínusů je i skutečnost, že i když se našlo propojení mezi vyšší spotřebou kávy a nižším rizikem vzniku růžovky, nebylo možné určit, zda za to stoprocentně může káva nebo některý jiný, doposud neznámý faktor.
Máte vlastní zkušenost?
Pokud máte s kombinací káva a rosacea vlastní zkušenost, dejte nám vědět mailem na redakcia@blogokave.sk. Budeme velmi rádi.
Náš tip: zasloužíte si pít kvalitní kávu – klikněte ZDE a zobrazí se vám slevové kódy do ověřených řemeslných pražíren kávy.







