Neděle, 9 listopadu, 2025
sk Slovenčina cs Čeština
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty
No Result
View All Result
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty
No Result
View All Result
Blog o káve
sk Slovenčina cs Čeština
No Result
View All Result
Domů Zajímavá fakta o kávě

Káva jako hnojivo: Přidejte k substrátu skořápky od vajec

Ladislav Király Od Ladislav Király
11. června 2020
Káva ako hnojivo, kávový grunt na hnojenie

Kávový grunt a škrupiny z vajec. Vedeli ste, že ich kombináciou viete vytvoriť veľmi fajn hnojivo?

Share on FacebookShare on Twitter

Pokud patříte mezi velké milovníky kávy, denně vyprodukujete značné množství kávového odpadu. Zbytky vyextrahované mleté kávy obvykle putují do koše, ale jak jistě víte, není to ideální řešení. Věděli jste o tom, že pokud ke kávovému gruntu přidáte skořápky od vajec, poslouží káva jako hnojivo?

Jednoduchý návod, jak to všechno realizovat, hovoří o společném kompostování kávového gruntu a skořápek od vajec. Obě tyto věci jsou výhodné i z toho hlediska, že když se rozkládají, nesmrdí. Nemají tedy převratné požadavky na optimální skladování.

Náš tip: slevové kódy na kvalitní kávu z řemeslných pražíren najdete ZDE.

Máte zahrádku nebo balkon?

Zahradničení je optimální pro lidi každého věku, i když sklon k němu mají hlavně ti starší. Ale nadýchat se čerstvého vzduchu, trochu si popřitom protáhnout údy a v konečném důsledku si vychutnat kvalitní plody z vlastní „dílny“, to se přece hodí každému.

Pokud takovou možnost máte, případně disponujete alespoň menším balkonem, na kterém se můžete realizovat, zkuste si kávu a skořápky od vajec odkládat, případně s nimi pohnojte alespoň strom před vaším bytovým domem. I jemu se taková pomoc sejde.

káva jako hnojivo - kávový grunt a skořápky od vajec
Foto: Shutterstock

Půda potřebuje doplňkové živiny

„Půda sama o sobě rostlinám neumí pomoct s dosažením maximálního růstu,“ uvedla Yasmeen Qurshová z University of California pro stránku Chowhound. „Ty totiž potřebují i jiné doplňkové zdroje výživy.“

Kávový grunt a skořápky od vajec jsou vzhledem ke svým výživovým hodnotám velmi vítaným pomocníkem a je velká škoda, pokud skončí v běžném odpadu. Obsahují totiž značné množství dusíku i vápníku, což se rostlinám náramně hodí.

„Výživné látky, které nabízejí, jsou potřebné v téměř každém typu půdy,“ píše kompostérská společnost z Los Angeles označovaná jako LA Compost, podle které je káva jako hnojivo velmi účinná.

Káva dodá dusík, skořápky vápník

Autor původního článku David Klein připomněl, že rostliny potřebují hlavně dusík, fosfor a draslík, přičemž mnoho běžných hnojiv je založených hlavně na vysokém množství dusíku. Nuž a přitom stačí, abychom uvařili kávu a už se začne produkovat zajímavý objem této látky.

Jednou z nevýhod kávy může být v tomto směru její kyselost, takže přidávat ji k rostlinám samotnou a ve velkém množství by nemuselo být ideální. A to hlavně tam, kde je půda přirozeně kyselá, případně kde už obsahuje vysoké množství dusíku.

skořápky od vajec
Foto: Shutterstock

Vápník neguje kyselost

Jak ale víme, až 90 procent obsahu vaječných skořápek tvoří uhličitan vápenatý, který je výborným bojovníkem proti kyselosti. Zahrádkáři vědí, že pokud mají kyselou půdu, situaci napravují přidáním vápna, tedy drceného vápence. A to jsme už velmi blízko k složení skořápek.

Vápník je velmi cenný například pro rajčata, papriku, ale rovněž i pro všechny druhy zeleniny a navíc i pro bylinky. Pokud tyto plodiny nemají dostatek vápníku, rostou pomaleji, jsou slabší a mohou jim žloutnout listy.

Káva a skořápky jako mulč

Dříve zmiňovaný zdroj LA Compost píše i o tom, že kombinaci zbytků kávy a vaječných skořápek je možné využít i jako mulč, tedy jakési ochranné zakrytí půdy: „Mulč pokrývá a chrání půdu před vystavením slunci, avšak současně pomáhá s tím, že při koříncích rostlin zadržuje vodu.“

Nuž a tento kávovo-skořepinový mulč se postupem času začne rozkládat, takže půdu bude přirozeně přihnojovat.

káva jako hnojivo - kávový grunt, skořápky od vajec, hlína
Foto: Shutterstock

Jak postupovat při výrobě kávovo-skořepinového hnojiva?

Kávový grunt je třeba podle možností nechat vyschnout. Najít mu vhodnou nádobu, ve které se mu to může dařit a potom jen čekat. Skořápky od vajec zase třeba rozdrtit na menší kousky a taktéž je nechat vyschnout. Když budou suché, budou se dát velmi snadno rozdrtit na ještě menší částečky.

Grunt a skořápky od vajec se doporučuje skladovat osamotě a množství těchto produktů je třeba přizpůsobit velikosti zahrady, případně plochy, kterou chcete přihnojit. Těsně před samotným „aktem“ vylepšování půdy grunt se skořápkami promíchejte a finální směs můžete začít aplikovat.

Přihnojovat je třeba každých pár měsíců

„Tento proces opakujte každých pár měsíců, případně alespoň na začátku každé pěstitelské sezóny,“ připomíná David Klein. „Ale jako při všem, i tady je důležité nepřehnat to. Příliš velké množství hnojiva by už rostlinám mohlo ublížit.“

Na toto si rozhodně dejte pozor, protože všeho moc škodí. Některé zdroje píší i o tom, že kofein, který se nachází i ve vyextrahované kávě, rostlinám vůbec nemusí prospět a může dokonce zastavit jejich růst.

skořápky od vajec a kávový grunt
Foto: Shutterstock

Káva jako hnojivo se najde v každé domácnosti

Tématu používání kávového odpadu jako hnojiva se věnovala i stránka gardener.com. Káva jako hnojivo je podle autorky tam publikovaného článku Lindy Leeové více než vhodná. „V principu je to tak, že v kávovém filtru zůstanou v průměru 2 procenta dusíku, 0,4 procenta fosforu a 0,8 procenta draslíku,“ uvedla odbornice.

„Jelikož je kávový grunt mírně kyselý (jeho pH je okolo 6.5), vhodný je hlavně pro takové rostliny, kterým vyhovuje kyselejší půda. Jednou z největších výhod kávy jako hnojiva je skutečnost, že kávový grunt se najde v téměř každé domácnosti a netřeba ho kupovat.“

Grunt přiláká žížaly, odpudí slimáky a mravence

Velmi zajímavé je i to, že kávový grunt přitahuje žížaly. „A to je velká výhoda, protože žížaly kypří půdu a zajišťují její ‚rozmělněnější‘ strukturu. Kromě toho pomáhají rozkládat organický materiál nacházející se v půdě,“ skonstatovala Leeová.

Žížaly tedy káva přitáhne, jiné živočichy však odpudí. Problém s ní podle zmiňované odbornice mají hlavně slimáci a mravenci.

káva jako hnojivo - kávový odpad a skořápky od vajec
Foto: Shutterstock

Pozor na plíseň

Leeová upozornila na to, abychom si při přípravě hnojení kávou dali pozor na plíseň. Kávový grunt je třeba pořádně prosušit a detailně si posvítit na to, jestli v něm už nezačala vznikat plíseň.

„A to hlavně v případě kávovarů, ve kterých zůstává grunt v nádobce delší dobu,“ varovala. „Ale je jedno, jaký kávovar máte. Kávový grunt nejdřív vysušte a až potom ho využijte jako hnojivo. Snížíte tak riziko vzniku možných plísní. Grunt jednoduše rozložte na plochý prostor a nechte ho vyschnout.“

Káva jako hnojivo na rajčata

Více odborných zdrojů se shoduje v tom, že káva je výborná hlavně jako hnojivo na rajčata. Tématu se věnovala i stránka tomatodirt.com, která přinesla i reakci čtenářky.

„Přečetla jsem si článek o používání kávového odpadu,“ uvedla Amber. „K rostlinám jsem tedy začala přidávat náš domácí kávový odpad a kromě toho i kávový grunt z manželovy kanceláře – dělala jsem to minimálně jednou do týdne. Rostliny jsou obrovské a mají velmi mnoho plodů. Nevím, jestli to má něco společného s přidáváním kávy jako hnojiva, ale procesu růstu to určitě neuškodilo.“

možná kávu použít jako hnojivo - skořápky od vajec a kávový grunt
Foto: Shutterstock

Podobně pozitivní byla i následná reakce odborníků z Tomato Dirt. „Mnoho zahrádkářů hlásilo podobný úspěch, i když oficiálně ještě není potvrzené, jestli právě kávový odpad je tou čarovnou příměsí. Velmi často se však používá při rostlinách, které mají rádi určitou kyselost, například při azalkách, rododendronech, brusinkách, borůvkách… a rajčatech.“

„Dávejte si však pozor a rajčata nepřetěžte příliš velkým množstvím kávového odpadu. Mají totiž rádi mírně kyselou půdu a ne velmi kyselou,“ dodává web Tomato Dirt.

Káva jako hnojivo? Ano, ale s mírou

Při pití kávy platí, že všechno je třeba dělat s mírou a denně nepřekročit limit 400 miligramů přijatého kofeinu. To samé můžeme říct i o hnojení. Pokud by bylo kávy moc, půdu by přehnaně překyselila, případně by začal úřadovat nadbytečný kofein. Vsaďte tedy na opatrnost.

Náš tip: chvíle při hnojení si zpříjemněte kvalitní kávou z řemeslných pražíren – klikněte ZDE a zobrazí se vám aktuálně platné slevové kódy.

0x Super článok
Speciální nabídka

Štítky: káva jako hnojivokáva jako kompost
Ladislav Király

Ladislav Király

Káva mi dlho nechutila. Bol to pre mňa len horký a nepríjemný nápoj, s ktorým som sa nevedel zblížiť. Až som raz čistou náhodou ochutnal výberovú kávu a pochopil som, že káva nemusí byť len horká. Káva môže chutiť.

Veľmi som túžil vykričať to do sveta a dať o tom vedieť všetkým. Preto som si v roku 2019 bookol doménu blogokave.sk a založil tento web.

Záleží mi na tom, aby ste ochutnali kávu zo slovenských pražiarní a touto cestou ich podporili. Tuto nájdete ZĽAVOVÉ KÓDY do najlepších z nich.

Potrebujete poradiť? Napíšte mi na IG @ladislavkiraly.

Následující článek
Koľko zŕn je v 100 gramoch kávy

Kolik zrn je ve 100 gramech kávy?

Please login to join discussion

KATEGORIE ČLÁNKŮ

  • Druhy kávových nápojů
  • Exkluzivní
  • Kavárny
  • Kávovary
  • Kávové trendy sociálních sítí
  • Kávový blogger
  • Metody přípravy
  • Ostatní
  • Pojď ochutnat řemeslnou pražírnu
  • Představení nových káv
  • Recenze kávových kapslí
  • Recenze kávy
  • Recepty
  • Zajímavá fakta o kávě
  • Zdraví

VAŠE SLEVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNÍ SÍTĚ

pražírna Labcafe - interiér

Řemeslná pražírna Labcafe z Rakovníka: Most mezi klasickou a výběrovou kávou

8. listopadu 2025
Zrnka z hrnka - chřibská pražírna

Zrnka z hrnka – chřibská pražírna: Řemeslná káva a keramické hrnky z Vřesovic

4. listopadu 2025
Ladislav Király - kávy od Piráta

Kávy od Piráta jsou jako dvě hrozny: Dostali jsme K.O. v prvním kole

31. října 2025
Back in Black od BeCafé - príprava espressa

Back in Black: Nová velmi levná kvalitní espresso směs od Be:Café

27. října 2025
Alan Jarrar a Kalliopé Jarrar Theodorakaku - STAV SE Espresso Bar

Nejlepší kavárna v Česku: Cenný titul ECTA získal brněnský STAV SE Espresso Bar

26. října 2025
Punk Unicorn od Coffeeinu - príprava espressa

Sweet Unicorn a Punk Unicorn: Zábavné marakujové blendy od Coffeeinu

25. října 2025
Blog o káve

Ochutnejte kávu z řemeslných pražíren a k té supermarketové se už nevrátíte.

Naše sociální sítě

KATEGORIE ČLÁNKŮ

  • Druhy kávových nápojů
  • Exkluzivní
  • Kavárny
  • Kávovary
  • Kávové trendy sociálních sítí
  • Kávový blogger
  • Metody přípravy
  • Ostatní
  • Pojď ochutnat řemeslnou pražírnu
  • Představení nových káv
  • Recenze kávových kapslí
  • Recenze kávy
  • Recepty
  • Zajímavá fakta o kávě
  • Zdraví

ZNAČKY

Be:café bezkofeinová káva cappuccino chemex cibetková káva Coffeein cold brew cupping kávy dripper děti a káva espresso filtrace vody filtrovaná káva french press Goriffee instantní káva Kofein kopi luwak koťogo kyselina chlorogenová káva káva a spánek káva a zdraví káva s kardamomem Kávoholik kávovar kávové kapsle kávové nápoje Marián Takáč Miroslav Boltvan moka konvice negativní vlastnosti kávy obal kávy Popradská káva Pozitivní vlastnosti kávy pražení kávy pěstování kávy příprava kávy Ready After recenze kávy recepty rozhovor výběrová káva zajímavosti o kávě závislost na kávě

TOP ČLÁNKY

pražírna Labcafe - interiér

Řemeslná pražírna Labcafe z Rakovníka: Most mezi klasickou a výběrovou kávou

8. listopadu 2025
Zrnka z hrnka - chřibská pražírna

Zrnka z hrnka – chřibská pražírna: Řemeslná káva a keramické hrnky z Vřesovic

4. listopadu 2025
Ladislav Király - kávy od Piráta

Kávy od Piráta jsou jako dvě hrozny: Dostali jsme K.O. v prvním kole

31. října 2025
Back in Black od BeCafé - príprava espressa

Back in Black: Nová velmi levná kvalitní espresso směs od Be:Café

27. října 2025
  • Ceník
  • Zásady ochrany osobních údajů

Copyright © 2025 Blogokave.cz - Všechna práva vyhrazena. Vyrobeno Creawise.DIGITAL

Spravovat souhlas
K poskytování těch nejlepších zkušeností používáme technologie, jako jsou soubory cookie pro ukládání a/nebo přístup k informacím. Souhlas s těmito technologiemi nám umožní zpracovávat údaje.
Funkčné Vždy aktivní
Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
Predvoľby
Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
Štatistiky
Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
Marketing
Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
Spravovat možnosti Spravovat služby Správa {vendor_count} prodejců Přečtěte si více o těchto účelech
Upravit
{title} {title} {title}
No Result
View All Result
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty

Copyright © 2025 Blogokave.cz - Všechna práva vyhrazena. Vyrobeno Creawise.DIGITAL