Neděle, 9 listopadu, 2025
sk Slovenčina cs Čeština
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty
No Result
View All Result
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty
No Result
View All Result
Blog o káve
sk Slovenčina cs Čeština
No Result
View All Result
Domů Zajímavá fakta o kávě

Káva jako hnojivo pro rajčata: Skvělý tah nebo fáma?

Ladislav Király Od Ladislav Király
27. května 2021
káva ako hnojivo na paradajky

Je káva dobrá ako hnojivo na paradajky? Pozrime sa na tému detailnejšie... (Foto: PxFuel)

Share on FacebookShare on Twitter

Lze použít kávu jako hnojivo na rajčata? Může být pro rostliny přínosná? Mluví se o tom velmi často a mnoho lidí to považuje za ověřený a neprůstřelný recept na silné rostliny s množstvím zdravých a chutných plodů. Ale je to opravdu tak? Nebo je všechno složitější?

Víme, že kávový odpad obsahuje mnoho živin a minerálů, které mohou pomoci rostlinám. Proto se mnoho lidí začalo zabývat otázkou, jak jej vhodně využít. Když ho vyhodíme, skončí jen na skládce, kde nepřináší žádný užitek. Pokud však víme, jak ji využít, může mít káva nové a velmi zajímavé využití.

„Kávový odpad se používá jako organické hnojivo na zahradách, především se přidává ke kyselomilným rostlinám,“ píše server themodemag.com. „Obsahuje živiny důležité pro rostliny, jako je draslík, dusík, vápník, železo, fosfor, chrom a hořčík.“

Náš tip: nakupujte kvalitní kávu z řemeslných pražíren – nabízíme řadu slevových kódů.

Jak pomůže kávový odpad?

Rajče je poměrně náročná plodina. Vyžaduje velké množství výživy, ale také dostatečnou ochranu proti chorobám a škůdcům. Při pohledu na odborné zahradnické webové stránky se při přípravě půdy pro rajčata píše o potřebě hnojiv na bázi fosforu a draslíku, ale také o potřebě organických hnojiv a dusíku. A káva díky svému složení může v tomto směru skutečně pomoci.

káva jako hnojivo pro rajčata
Foto: Shutterstock

„Kávový odpad má přirozeně vysoký obsah dusíku a lze jej přidat do kompostu nebo použít jako hnojivo,“ píše se ve výše zmíněném zdroji. „Kávový odpad navíc může přilákat žížaly a ty zase odpuzují slimáky a různý škodlivý hmyz (některé zdroje uvádějí, že kávová sedlina odpuzuje i kočky, pozn. autora), který se vyskytuje na zahradách. Ale pozor: rajčata nemají ráda čerstvou kávovou sedlinu, proto je vhodnější použitá káva.“

Proč to s kávou nepřehánět, když jde o rajčata?

Podle již zmíněného webu themodemag.com by se měla kávová sedlina z jednoho šálku rozptýlit kolem každé kávové rostliny a zapracovat do půdy. Mělo by se dosáhnout určité kyselosti, ale ne extrémní, protože ta by již mohla být škodlivá.

Například kamélie a azalky mají rády silnější kyselost, takže s kávou můžete být trochu odvážnější. Některé zdroje však také upozorňují, že není káva jako káva. Ne každá káva musí být kyselá a některá sedlina může být klidně neutrální nebo dokonce zásaditá. Píše to například web gardeningknowhow.com: Čerstvě namletá káva je kyselá. Použitá kávová sedlina je už neutrální.

Ve skutečnosti platí, že kolik zdrojů, tolik různých názorů. Je těžké dojít ke konzistentnímu závěru.

káva jako hnojivo pro rajčata
Foto: PxFuel

Káva jako hnojivo pro rajčata: jak to udělat správně?

Existuje mnoho rad a doporučení, jak to udělat. Nakonec se možná dostaneme k tomu, že si to každý zahrádkář bude muset vyzkoušet sám. Některé zdroje hovoří o přidávání kávového odpadu přímo k rostlinám, jiné doporučují přidávat kávový odpad do kompostu. Někteří dokonce radí kombinovat ho s mulčem a až pak ho přidávat k rajčatům.

„Dejte si pozor, aby kávový odpad netvořil více než 20 % materiálu, který se nachází ve vašem kompostu,“ píše Nannette Richfordová z webu sfgate.com. „Kávový odpad je považován za zelený materiál, stejně jako posekaná tráva nebo kuchyňský odpad. Musí být vyvážen hnědým materiálem, jako je například suché listí, pak bude ideální ke kompostování.“

A takový kompost by rozhodně nebylo od věci do půdy přidat s předstihem. Podle studie vědců z University of Florida by bylo ideální udělat to už na podzim, aby měl čas se v půdě usadit a rozložit. A poté ho přidat znovu – tentokrát přímo k rostlinám.

Podle odborníků z Washingtonské státní univerzity stačí kolem rajčat položit vrstvu kávové sedliny o tloušťce asi 1,5 cm. Tu je ideální překrýt šesti až devíti centimetry organického mulče: „Pokud by bylo více kávového odpadu, vznikla by velmi kompaktní složka, která by bránila dobré cirkulaci vzduchu. Tenká vrstva však rajčatům dodá optimální množství dusíku.“

káva jako hnojivo pro rajčata
Foto: PxFuel

Tajemný kávový roztok

A pokud by vám tyto alternativy nestačily, na webu growingtomatoes.website doporučují roztok z kávové sedliny a vody. Autor publikovaného článku doporučuje poměr kávy a vody maximálně 1:4, ale klidně až 1:20 a pak rajčata zalévat kávou častěji.

„Dbejte na to, abyste zalévali alespoň 12 centimetrů od rostliny,“ uvádí se na webových stránkách. „To pomáhá zabránit tomu, aby se koncentrované kávové hnojivo dostalo ke kořenům rostliny, a snižuje možnost tvorby kyselin. Pokud máte 25-procentní roztok, nezalévejte rostlinu častěji než jednou týdně.“

Podle autora publikovaného článku je hnojivo z kávové sedliny skvělé. Doporučuje se však také hnojivo z banánových slupek, které je bohaté na draslík a fosfor, a také hnojivo z vaječných skořápek, které obsahuje dobré množství vápníku. O tom jsme již psali například v článku„Káva jako hnojivo: přidejte do půdy vaječné skořápky“.

Které rostliny vítají hnojení kávou?

Rychlý pohled do odborných zdrojů ukazuje, že takových rostlin je poměrně hodně. Kromě rajčat se uvádějí brusinky, borůvky, azalky, rododendrony, magnólie, hortenzie, narcisy, narcisky, axamenty, kosatce, gardénie, begonie a bezinky.

Pokud něco z toho pěstujete, neváhejte vyzkoušet citlivé hnojení kávovou sedlinou. A pak nám samozřejmě dejte vědět, jak to dopadlo. Uplatní se káva jako hnojivo na rajčata? Nebo je to jen mýtus?

Náš tip: pijte kvalitní kávu z řemeslných pražíren, nabízíme vám slevové kódy.

0x Super článok
Speciální nabídka

Štítky: káva jako hnojivo
Ladislav Király

Ladislav Király

Káva mi dlho nechutila. Bol to pre mňa len horký a nepríjemný nápoj, s ktorým som sa nevedel zblížiť. Až som raz čistou náhodou ochutnal výberovú kávu a pochopil som, že káva nemusí byť len horká. Káva môže chutiť.

Veľmi som túžil vykričať to do sveta a dať o tom vedieť všetkým. Preto som si v roku 2019 bookol doménu blogokave.sk a založil tento web.

Záleží mi na tom, aby ste ochutnali kávu zo slovenských pražiarní a touto cestou ich podporili. Tuto nájdete ZĽAVOVÉ KÓDY do najlepších z nich.

Potrebujete poradiť? Napíšte mi na IG @ladislavkiraly.

Následující článek
veštenie z kávy

Věštění z kávy: Jak funguje taseografie a kafedomantie?

Please login to join discussion

KATEGORIE ČLÁNKŮ

  • Druhy kávových nápojů
  • Exkluzivní
  • Kavárny
  • Kávovary
  • Kávové trendy sociálních sítí
  • Kávový blogger
  • Metody přípravy
  • Ostatní
  • Pojď ochutnat řemeslnou pražírnu
  • Představení nových káv
  • Recenze kávových kapslí
  • Recenze kávy
  • Recepty
  • Zajímavá fakta o kávě
  • Zdraví

VAŠE SLEVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNÍ SÍTĚ

pražírna Labcafe - interiér

Řemeslná pražírna Labcafe z Rakovníka: Most mezi klasickou a výběrovou kávou

8. listopadu 2025
Zrnka z hrnka - chřibská pražírna

Zrnka z hrnka – chřibská pražírna: Řemeslná káva a keramické hrnky z Vřesovic

4. listopadu 2025
Ladislav Király - kávy od Piráta

Kávy od Piráta jsou jako dvě hrozny: Dostali jsme K.O. v prvním kole

31. října 2025
Back in Black od BeCafé - príprava espressa

Back in Black: Nová velmi levná kvalitní espresso směs od Be:Café

27. října 2025
Alan Jarrar a Kalliopé Jarrar Theodorakaku - STAV SE Espresso Bar

Nejlepší kavárna v Česku: Cenný titul ECTA získal brněnský STAV SE Espresso Bar

26. října 2025
Punk Unicorn od Coffeeinu - príprava espressa

Sweet Unicorn a Punk Unicorn: Zábavné marakujové blendy od Coffeeinu

25. října 2025
Blog o káve

Ochutnejte kávu z řemeslných pražíren a k té supermarketové se už nevrátíte.

Naše sociální sítě

KATEGORIE ČLÁNKŮ

  • Druhy kávových nápojů
  • Exkluzivní
  • Kavárny
  • Kávovary
  • Kávové trendy sociálních sítí
  • Kávový blogger
  • Metody přípravy
  • Ostatní
  • Pojď ochutnat řemeslnou pražírnu
  • Představení nových káv
  • Recenze kávových kapslí
  • Recenze kávy
  • Recepty
  • Zajímavá fakta o kávě
  • Zdraví

ZNAČKY

baristická váha Be:café bezkofeinová káva cappuccino Coffeein cold brew dripper espresso filtrace vody filtrovaná káva french press Goriffee instantní káva Kofein koťogo kyselost kávy káva káva a spánek káva a zdraví Kávoholik kávovar kávovník kávová zrna kávové kapsle kávové nápoje kávové trendy Marián Takáč Michal Šturc moka konvice negativní vlastnosti kávy obal kávy odbourávání kofeinu Popradská káva Pozitivní vlastnosti kávy pražení kávy příprava kávy Ready After recenze kávy recepty rozhovor starbucks vietnamská káva výběrová káva zajímavosti o kávě šálek na kávu

TOP ČLÁNKY

pražírna Labcafe - interiér

Řemeslná pražírna Labcafe z Rakovníka: Most mezi klasickou a výběrovou kávou

8. listopadu 2025
Zrnka z hrnka - chřibská pražírna

Zrnka z hrnka – chřibská pražírna: Řemeslná káva a keramické hrnky z Vřesovic

4. listopadu 2025
Ladislav Király - kávy od Piráta

Kávy od Piráta jsou jako dvě hrozny: Dostali jsme K.O. v prvním kole

31. října 2025
Back in Black od BeCafé - príprava espressa

Back in Black: Nová velmi levná kvalitní espresso směs od Be:Café

27. října 2025
  • Ceník
  • Zásady ochrany osobních údajů

Copyright © 2025 Blogokave.cz - Všechna práva vyhrazena. Vyrobeno Creawise.DIGITAL

Spravovat souhlas
K poskytování těch nejlepších zkušeností používáme technologie, jako jsou soubory cookie pro ukládání a/nebo přístup k informacím. Souhlas s těmito technologiemi nám umožní zpracovávat údaje.
Funkčné Vždy aktivní
Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
Predvoľby
Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
Štatistiky
Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
Marketing
Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
Spravovat možnosti Spravovat služby Správa {vendor_count} prodejců Přečtěte si více o těchto účelech
Upravit
{title} {title} {title}
No Result
View All Result
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty

Copyright © 2025 Blogokave.cz - Všechna práva vyhrazena. Vyrobeno Creawise.DIGITAL