Lze použít kávu jako hnojivo na rajčata? Může být pro rostliny přínosná? Mluví se o tom velmi často a mnoho lidí to považuje za ověřený a neprůstřelný recept na silné rostliny s množstvím zdravých a chutných plodů. Ale je to opravdu tak? Nebo je všechno složitější?
Víme, že kávový odpad obsahuje mnoho živin a minerálů, které mohou pomoci rostlinám. Proto se mnoho lidí začalo zabývat otázkou, jak jej vhodně využít. Když ho vyhodíme, skončí jen na skládce, kde nepřináší žádný užitek. Pokud však víme, jak ji využít, může mít káva nové a velmi zajímavé využití.
„Kávový odpad se používá jako organické hnojivo na zahradách, především se přidává ke kyselomilným rostlinám,“ píše server themodemag.com. „Obsahuje živiny důležité pro rostliny, jako je draslík, dusík, vápník, železo, fosfor, chrom a hořčík.“
Náš tip: nakupujte kvalitní kávu z řemeslných pražíren – nabízíme řadu slevových kódů.
Jak pomůže kávový odpad?
Rajče je poměrně náročná plodina. Vyžaduje velké množství výživy, ale také dostatečnou ochranu proti chorobám a škůdcům. Při pohledu na odborné zahradnické webové stránky se při přípravě půdy pro rajčata píše o potřebě hnojiv na bázi fosforu a draslíku, ale také o potřebě organických hnojiv a dusíku. A káva díky svému složení může v tomto směru skutečně pomoci.

„Kávový odpad má přirozeně vysoký obsah dusíku a lze jej přidat do kompostu nebo použít jako hnojivo,“ píše se ve výše zmíněném zdroji. „Kávový odpad navíc může přilákat žížaly a ty zase odpuzují slimáky a různý škodlivý hmyz (některé zdroje uvádějí, že kávová sedlina odpuzuje i kočky, pozn. autora), který se vyskytuje na zahradách. Ale pozor: rajčata nemají ráda čerstvou kávovou sedlinu, proto je vhodnější použitá káva.“
Proč to s kávou nepřehánět, když jde o rajčata?
Podle již zmíněného webu themodemag.com by se měla kávová sedlina z jednoho šálku rozptýlit kolem každé kávové rostliny a zapracovat do půdy. Mělo by se dosáhnout určité kyselosti, ale ne extrémní, protože ta by již mohla být škodlivá.
Například kamélie a azalky mají rády silnější kyselost, takže s kávou můžete být trochu odvážnější. Některé zdroje však také upozorňují, že není káva jako káva. Ne každá káva musí být kyselá a některá sedlina může být klidně neutrální nebo dokonce zásaditá. Píše to například web gardeningknowhow.com: Čerstvě namletá káva je kyselá. Použitá kávová sedlina je už neutrální.
Ve skutečnosti platí, že kolik zdrojů, tolik různých názorů. Je těžké dojít ke konzistentnímu závěru.

Káva jako hnojivo pro rajčata: jak to udělat správně?
Existuje mnoho rad a doporučení, jak to udělat. Nakonec se možná dostaneme k tomu, že si to každý zahrádkář bude muset vyzkoušet sám. Některé zdroje hovoří o přidávání kávového odpadu přímo k rostlinám, jiné doporučují přidávat kávový odpad do kompostu. Někteří dokonce radí kombinovat ho s mulčem a až pak ho přidávat k rajčatům.
„Dejte si pozor, aby kávový odpad netvořil více než 20 % materiálu, který se nachází ve vašem kompostu,“ píše Nannette Richfordová z webu sfgate.com. „Kávový odpad je považován za zelený materiál, stejně jako posekaná tráva nebo kuchyňský odpad. Musí být vyvážen hnědým materiálem, jako je například suché listí, pak bude ideální ke kompostování.“
A takový kompost by rozhodně nebylo od věci do půdy přidat s předstihem. Podle studie vědců z University of Florida by bylo ideální udělat to už na podzim, aby měl čas se v půdě usadit a rozložit. A poté ho přidat znovu – tentokrát přímo k rostlinám.
Podle odborníků z Washingtonské státní univerzity stačí kolem rajčat položit vrstvu kávové sedliny o tloušťce asi 1,5 cm. Tu je ideální překrýt šesti až devíti centimetry organického mulče: „Pokud by bylo více kávového odpadu, vznikla by velmi kompaktní složka, která by bránila dobré cirkulaci vzduchu. Tenká vrstva však rajčatům dodá optimální množství dusíku.“

Tajemný kávový roztok
A pokud by vám tyto alternativy nestačily, na webu growingtomatoes.website doporučují roztok z kávové sedliny a vody. Autor publikovaného článku doporučuje poměr kávy a vody maximálně 1:4, ale klidně až 1:20 a pak rajčata zalévat kávou častěji.
„Dbejte na to, abyste zalévali alespoň 12 centimetrů od rostliny,“ uvádí se na webových stránkách. „To pomáhá zabránit tomu, aby se koncentrované kávové hnojivo dostalo ke kořenům rostliny, a snižuje možnost tvorby kyselin. Pokud máte 25-procentní roztok, nezalévejte rostlinu častěji než jednou týdně.“
Podle autora publikovaného článku je hnojivo z kávové sedliny skvělé. Doporučuje se však také hnojivo z banánových slupek, které je bohaté na draslík a fosfor, a také hnojivo z vaječných skořápek, které obsahuje dobré množství vápníku. O tom jsme již psali například v článku„Káva jako hnojivo: přidejte do půdy vaječné skořápky“.
Které rostliny vítají hnojení kávou?
Rychlý pohled do odborných zdrojů ukazuje, že takových rostlin je poměrně hodně. Kromě rajčat se uvádějí brusinky, borůvky, azalky, rododendrony, magnólie, hortenzie, narcisy, narcisky, axamenty, kosatce, gardénie, begonie a bezinky.
Pokud něco z toho pěstujete, neváhejte vyzkoušet citlivé hnojení kávovou sedlinou. A pak nám samozřejmě dejte vědět, jak to dopadlo. Uplatní se káva jako hnojivo na rajčata? Nebo je to jen mýtus?
Náš tip: pijte kvalitní kávu z řemeslných pražíren, nabízíme vám slevové kódy.







