Neděle, 9 listopadu, 2025
sk Slovenčina cs Čeština
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty
No Result
View All Result
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty
No Result
View All Result
Blog o káve
sk Slovenčina cs Čeština
No Result
View All Result
Domů Zdraví

Káva mi nedělá dobře. Co s tím mám dělat?

Ladislav Király Od Ladislav Király
11. listopadu 2020
káva mi nerobí dobre, intolerancia na kofeín

Patríte do skupiny ľudí, ktorí majú po vypití kávy problémy? V tom prípade je tento článok určený presne pre vás... (Foto: Andrew Neel/Pexels)

Share on FacebookShare on Twitter

Káva mi nedělá dobře. Co s tím mám dělat? Už jste si také položili takovou otázku? Pokud ano, tak vězte, že v tom nejste sami. Intolerance na kofein je totiž docela běžná.

Mnoho lidí si bez kávy nedokáže představit žádné ráno, ale rádi si ji užíváme i v průběhu dne a mnozí z nás si ji dávkují dokonce i po večerech. Káva dodá energii, lépe se po ní pracuje a zvládají se povinnosti. Ale co s těmi smolaři, kteří kávu příliš netolerují? Jejich tělo se nějakým způsobem vzpírá a naznačuje, že kofein nechce.

Nejhůře jsou na tom lidé s úzkostnými poruchami

Stránka The Huffington Post píše o tom, že až 40 milionů Američanů má problémy s úzkostnými poruchami a právě jim může káva způsobit největší problémy. Postará se totiž o zhoršení potíží.

„A to proto, že stimulační vlivy kofeinu – hlavně když je konzumován ve větších množstvích – mohou způsobovat nebo zhoršovat symptomy úzkosti jako například bušení srdce, neklid, žaludeční nepohodu nebo potíže se spánkem,“ píše HuffPost.

Kofein jako spolehlivý způsob vyvolávání nepohody

Zmíněný zdroj v této souvislosti citoval i Mary Margaret Sweeneyovou, která je profesorkou psychiatrie a behaviorálních věd na Univerzitě Johna Hopkinse v Baltimoru.

„Výzkumné studie využívaly průměrnou až vysokou dávku kofeinu jako spolehlivý způsob vyvolávání nepohody u osob s poruchami úzkosti, takže jejich symptomy mohly studovat v bezpečném a kontrolovaném prostředí,“ konstatovala Sweeneyová, podle které je kofein v tomto směru velmi spolehlivým pomocníkem.

Na kofein reaguje každý jinak

Co je však zvláštní, reakce na kofein jsou u každého člověka jiné. Někdo bez problémů zvládne i tři espressa, klidně si lehne a usne, ale někdo z nich bude celý den rozhozený. No a vědci přišli na to, že lidé, kteří mají úzkostné poruchy, jsou na kofein citlivější.

„Někteří jednotlivci mohou pocítit úzkost, nervozitu či neklid při mnohem menších dávkách než jiní,“ řekla Laura Julianová, která je profesorkou psychologie na Americké univerzitě ve Washingtonu a kromě toho se intenzivně věnuje i výzkumu kofeinu.

„Část této rozdílnosti může být způsobena individuální citlivostí, genetickými rozdíly, ale i léky a například i orální antikoncepcí. No a svůj vliv má i množství kofeinu, na které je daný člověk zvyklý. Může se u něj totiž vybudovat tolerance.“

Kofein a adenosin

Julianová následně vysvětlila i fungování kofeinu, který se vlastně naváže na mozkové receptory určené pro adenosin a obsadí je. Do mozku kvůli tomu de facto nepřicházejí signály o tom, že tělo je unavené – pokud bychom to chtěli říct velmi zjednodušeně.

„Adenosin se v našich mozcích hromadí během trvání bdělosti a způsobuje, že jsme čím dál ospalejší a méně ostražití. Kofein však zablokuje receptory určené pro adenosin a tím pádem vlastně způsobuje, že se cítíme bdělejší a ostražitější,“ zdůraznila Julianová.

Jaký je denní limit kofeinu?

Obecně platí i jiná věc; je třeba si dát pozor na množství kofeinu, které člověk přijme. Mluví se o tom, že maximem by mělo být 300 až 400 miligramů denně, přičemž v jednotlivých státech je tato úroveň stanovena různě. Určují ji úřady odpovědné za daný region. Jsou však lidé, kteří mají problém už i při množství 200 miligramů.

„Malé množství kofeinu obvykle úzkost nezpůsobuje a mimořádně vysoké množství ji naopak způsobí u každého,“ pokračovala odbornice, která se vzápětí opět vrátila k tomu, že každý člověk je jiný. Všichni máme určitý limit, avšak všichni ho máme posunutý jinde. A ti, kteří mají s úzkostí problémy i bez kofeinu, ho mají velmi nízko.

Káva, energetický nápoj, čaj

„Dávka kávy může obsahovat od 50 až do 500 miligramů kofeinu v závislosti na druhu kávových zrn, velikosti nápoje či způsobu přípravy,“ mluvila dále Julianová připomínajíc, že robusta má více kofeinu než arabika a když si dáte některý z největších nápojů v Starbucksu, tak už jen jeho vypitím překročíte 400 miligramů kofeinu!

No a pokud k tomu přidáte ještě nějaký energetický nápoj, nebo klidně i černý čaj, už je toho příliš. I proto přidala tvrzení: „Někteří lidé ve skutečnosti konzumují mnohem více kofeinu, než si uvědomují.“

Osobní pozorování

Závěr je nakonec jednoduchý; každý člověk by se měl pozorovat a sám uvidí, co mu dělá dobře a co mu naopak škodí.

„Uvedu příklad. Když se například cítíte obzvlášť nervózně, případně máte problém se spánkem, nevypili jste náhodou o kávu více než jindy? Takto dokážete odpozorovat, zda je množství spotřebovaného kofeinu v nějakém vztahu se symptomy. Uvidíte i to, zda dva šálky kávy vypité okamžitě po sobě způsobí větší nervozitu než dva šálky ve vzdálenějších časových okamžicích, případně zda vám kofein požitý v pozdější fázi dne způsobuje problém se spánkem,“ dodala Laura Julianová.

Náš tip: zasloužíte si pít kvalitní kávu – klikněte SEM a zobrazí se vám slevové kódy do řemeslných pražíren kávy.

0x Super článok
Speciální nabídka

Štítky: intolerance na kofeinnegativní vlastnosti kávy
Ladislav Király

Ladislav Király

Mám vás rád :)

Následující článek
pitie kávy a spomalenie rastu

Pití kávy a růst dětí. Může dojít ke zpomalení?

Please login to join discussion

KATEGORIE ČLÁNKŮ

  • Druhy kávových nápojů
  • Exkluzivní
  • Kavárny
  • Kávovary
  • Kávové trendy sociálních sítí
  • Kávový blogger
  • Metody přípravy
  • Ostatní
  • Pojď ochutnat řemeslnou pražírnu
  • Představení nových káv
  • Recenze kávových kapslí
  • Recenze kávy
  • Recepty
  • Zajímavá fakta o kávě
  • Zdraví

VAŠE SLEVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNÍ SÍTĚ

pražírna Labcafe - interiér

Řemeslná pražírna Labcafe z Rakovníka: Most mezi klasickou a výběrovou kávou

8. listopadu 2025
Zrnka z hrnka - chřibská pražírna

Zrnka z hrnka – chřibská pražírna: Řemeslná káva a keramické hrnky z Vřesovic

4. listopadu 2025
Ladislav Király - kávy od Piráta

Kávy od Piráta jsou jako dvě hrozny: Dostali jsme K.O. v prvním kole

31. října 2025
Back in Black od BeCafé - príprava espressa

Back in Black: Nová velmi levná kvalitní espresso směs od Be:Café

27. října 2025
Alan Jarrar a Kalliopé Jarrar Theodorakaku - STAV SE Espresso Bar

Nejlepší kavárna v Česku: Cenný titul ECTA získal brněnský STAV SE Espresso Bar

26. října 2025
Punk Unicorn od Coffeeinu - príprava espressa

Sweet Unicorn a Punk Unicorn: Zábavné marakujové blendy od Coffeeinu

25. října 2025
Blog o káve

Ochutnejte kávu z řemeslných pražíren a k té supermarketové se už nevrátíte.

Naše sociální sítě

KATEGORIE ČLÁNKŮ

  • Druhy kávových nápojů
  • Exkluzivní
  • Kavárny
  • Kávovary
  • Kávové trendy sociálních sítí
  • Kávový blogger
  • Metody přípravy
  • Ostatní
  • Pojď ochutnat řemeslnou pražírnu
  • Představení nových káv
  • Recenze kávových kapslí
  • Recenze kávy
  • Recepty
  • Zajímavá fakta o kávě
  • Zdraví

ZNAČKY

Be:café bezkofeinová káva cappuccino chemex cibetková káva Coffeein cold brew cupping kávy dripper děti a káva espresso filtrace vody filtrovaná káva french press Goriffee instantní káva Kofein kopi luwak koťogo kyselina chlorogenová káva káva a spánek káva a zdraví káva s kardamomem Kávoholik kávovar kávové kapsle kávové nápoje Marián Takáč Miroslav Boltvan moka konvice negativní vlastnosti kávy obal kávy Popradská káva Pozitivní vlastnosti kávy pražení kávy pěstování kávy příprava kávy Ready After recenze kávy recepty rozhovor výběrová káva zajímavosti o kávě závislost na kávě

TOP ČLÁNKY

pražírna Labcafe - interiér

Řemeslná pražírna Labcafe z Rakovníka: Most mezi klasickou a výběrovou kávou

8. listopadu 2025
Zrnka z hrnka - chřibská pražírna

Zrnka z hrnka – chřibská pražírna: Řemeslná káva a keramické hrnky z Vřesovic

4. listopadu 2025
Ladislav Király - kávy od Piráta

Kávy od Piráta jsou jako dvě hrozny: Dostali jsme K.O. v prvním kole

31. října 2025
Back in Black od BeCafé - príprava espressa

Back in Black: Nová velmi levná kvalitní espresso směs od Be:Café

27. října 2025
  • Ceník
  • Zásady ochrany osobních údajů

Copyright © 2025 Blogokave.cz - Všechna práva vyhrazena. Vyrobeno Creawise.DIGITAL

Spravovat souhlas
K poskytování těch nejlepších zkušeností používáme technologie, jako jsou soubory cookie pro ukládání a/nebo přístup k informacím. Souhlas s těmito technologiemi nám umožní zpracovávat údaje.
Funkčné Vždy aktivní
Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
Predvoľby
Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
Štatistiky
Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
Marketing
Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
Spravovat možnosti Spravovat služby Správa {vendor_count} prodejců Přečtěte si více o těchto účelech
Upravit
{title} {title} {title}
No Result
View All Result
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty

Copyright © 2025 Blogokave.cz - Všechna práva vyhrazena. Vyrobeno Creawise.DIGITAL