Sobota, 8 listopadu, 2025
sk Slovenčina cs Čeština
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty
No Result
View All Result
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty
No Result
View All Result
Blog o káve
sk Slovenčina cs Čeština
No Result
View All Result
Domů Zdraví

Káva nalačno? Špatný zvyk, kterého se musíme zbavit

Ladislav Király Od Ladislav Király
2. října 2020
káva nalačno a množstvo cukru v krvi

Vedeli ste o tom, že keď si po zlom spánku dáte silnú kávu a až potom raňajky, môže vám to vystreliť hladinu cukru v krvi?

Share on FacebookShare on Twitter

Představte si situaci, že se v noci opravdu špatně vyspíte. Buď jste byli dlouho vzhůru, nebo se každou chvíli budíte. Když vám ráno zazvoní budík, máte pocit, že vás to doslova roztrhne a nemůžete se vyhrabat z postele. Co v takovém případě uděláte jako první? Půjdete si udělat pořádně silnou kávu. Káva nalačno však není dobrý nápad.

Autoři aktuální studie publikované v British Journal of Nutrition zjistili, že to není ideální volba a nejlepší by bylo nejdříve se najíst. Když si totiž dáte po probuzení kávu a až potom snídani, může vám to pořádně vystřelit hladinu cukru v krvi (glykémii). A to s sebou přináší zvýšené riziko vzniku cukrovky, případně i onemocnění srdce.

Téměř polovina z nás sahá nejdříve po kávě

„Víme, že téměř polovina z nás ráno vstane a ještě předtím, než cokoliv udělá, si dá kávu,“ uvedl profesor James Betts z britské University of Bath v publikovaném tiskovém prohlášení. „A intuitivně to děláme tak, že čím unavenější se cítíme, tím silnější kávu si dáme.“

„Až do těchto chvil jsme měli poměrně malé množství informací o tom, co to udělá s našimi těly, a to hlavně s naším metabolismem a s kontrolou množství cukru v krvi,“ konstatoval.

Zajímavý experiment

Betts spolu s kolegy oslovil 29 zdravých mužů a žen, na kterých provedl tři různé experimenty. A to minimálně s týdenní přestávkou.

V prvním experimentu se účastníci normálně vyspali, přičemž spánek trval přibližně od 23:00 do 7:00. Ráno pak dostali cukrový nápoj, který měl simulovat kalorický obsah typické snídaně.

Ve druhém experimentu byli během spánku neustále buzeni. Výzkumníci je budili každou hodinu a poslali jim textovou zprávu, na kterou museli odpovědět. Potom po probuzení dostali stejný nápoj jako při prvním experimentu.

No a třetí experiment byl založen ještě na jednom dodatečném předpokladu. Po špatném spánku spojeném s neustálým buzením dostali hned ráno silnou černou kávu a 30 minut po ní i kalorický nápoj.

Náš tip: Klikněte SEM a zobrazí se vám aktuálně platné slevové kódy do řemeslných pražíren kávy.

Káva nalačno vystřelí množství cukru

Závěry byly jednoznačné: ať spal člověk dobře nebo špatně, nemělo to vliv na množství cukru v krvi a na inzulínovou reakci. Předchozí výzkumy přitom naznačovaly, že špatný noční spánek může mít v tomto směru negativní vliv.

Nejdůležitější je však jiný závěr. Pokud někdo před snídaní zkonzumoval silnou černou kávu, tak množství cukru v krvi mu po ní vyskočilo nahoru až o téměř 50 procent. Jinými slovy: pokud si dáte po špatném spánku kávu, snížíte tak schopnost těla tolerovat cukr přijatý během snídaně. Káva nalačno tedy není dobrý nápad.

Řešením je snídaně s minimem cukrů

„Snídaně jsou většinou bohaté na sacharidy (často cukr). Proto musíme dojít k závěru, že podobný efekt by přetrvával i u jiných typických snídaňových jídel,“ konstatoval profesor Betts.

„Ale samozřejmě, že pokud si dáte snídani, která není tak bohatá na sacharidy a hlavně na cukr, tak určitě omezíte (a možná i zcela odstraníte) nárůst množství glukózy v krvi, který pozorujeme po jídle.“

Jaký vliv má špatný spánek na metabolismus?

Dobrá zpráva je ta, že špatný spánek během jedné noci nemá téměř žádný vliv na metabolismus. Pokud by se však něco podobného opakovalo častěji, už by to v tomto směru věru nebylo ideální.

„O vlivu spánku na náš metabolismus se toho musíme naučit ještě velmi mnoho,“ řekl další z vědců Harry Smith. „Potřebujeme přijít na to, jaké množství narušení spánku je potřebné ke zhoršení fungování našeho metabolismu. Stejně tak i na to, jaké jsou dlouhodobé důsledky tohoto všeho. No a nakonec se hodí i poznatky o tom, jak nám může s bojem proti tomuto pomáhat například cvičení.“

Káva s mlékem má podobný vliv

A ještě jedna věc: testy byly prováděny s čistou černou kávou. Předpokládá se, že pokud by šlo o latté nebo například o flat white, výsledky by byly stejné.

„Mléko by nám však porovnání zkomplikovalo, protože by do rovnice vneslo dodatečné živiny,“ připomněl James Betts, jehož slova cituje CNN. „Předpokládám, že vliv kofeinu by byl stejný i po přidání mléka, protože fyziologické vlivy kofeinu jsou poměrně silné (podle některých zdrojů může podporovat odolnost vůči inzulínu, pozn. autora).“

Více informací o tom, jaké problémy může pití kávy přinést, jsme shrnuli v článku „Negativní vlastnosti a účinky kávy„. Určitě však myslete i na to, že pokud káva, tak kvalitní. Klikněte SEM a zobrazí se vám aktuálně platné slevové kódy do řemeslných pražíren kávy.

0x Super článok
Speciální nabídka

Štítky: káva a zdravínegativní vlastnosti kávy
Ladislav Király

Ladislav Király

Káva mi dlho nechutila. Bol to pre mňa len horký a nepríjemný nápoj, s ktorým som sa nevedel zblížiť. Až som raz čistou náhodou ochutnal výberovú kávu a pochopil som, že káva nemusí byť len horká. Káva môže chutiť.

Veľmi som túžil vykričať to do sveta a dať o tom vedieť všetkým. Preto som si v roku 2019 bookol doménu blogokave.sk a založil tento web.

Záleží mi na tom, aby ste ochutnali kávu zo slovenských pražiarní a touto cestou ich podporili. Tuto nájdete ZĽAVOVÉ KÓDY do najlepších z nich.

Potrebujete poradiť? Napíšte mi na IG @ladislavkiraly.

Následující článek
bezkofeínová káva, káva bez kofeínu, Cafézia

Je bezkofeinová káva zdravotně v pořádku?

Please login to join discussion

KATEGORIE ČLÁNKŮ

  • Druhy kávových nápojů
  • Exkluzivní
  • Kavárny
  • Kávovary
  • Kávové trendy sociálních sítí
  • Kávový blogger
  • Metody přípravy
  • Ostatní
  • Pojď ochutnat řemeslnou pražírnu
  • Představení nových káv
  • Recenze kávových kapslí
  • Recenze kávy
  • Recepty
  • Zajímavá fakta o kávě
  • Zdraví

VAŠE SLEVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNÍ SÍTĚ

pražírna Labcafe - interiér

Řemeslná pražírna Labcafe z Rakovníka: Most mezi klasickou a výběrovou kávou

8. listopadu 2025
Zrnka z hrnka - chřibská pražírna

Zrnka z hrnka – chřibská pražírna: Řemeslná káva a keramické hrnky z Vřesovic

4. listopadu 2025
Ladislav Király - kávy od Piráta

Kávy od Piráta jsou jako dvě hrozny: Dostali jsme K.O. v prvním kole

31. října 2025
Back in Black od BeCafé - príprava espressa

Back in Black: Nová velmi levná kvalitní espresso směs od Be:Café

27. října 2025
Alan Jarrar a Kalliopé Jarrar Theodorakaku - STAV SE Espresso Bar

Nejlepší kavárna v Česku: Cenný titul ECTA získal brněnský STAV SE Espresso Bar

26. října 2025
Punk Unicorn od Coffeeinu - príprava espressa

Sweet Unicorn a Punk Unicorn: Zábavné marakujové blendy od Coffeeinu

25. října 2025
Blog o káve

Ochutnejte kávu z řemeslných pražíren a k té supermarketové se už nevrátíte.

Naše sociální sítě

KATEGORIE ČLÁNKŮ

  • Druhy kávových nápojů
  • Exkluzivní
  • Kavárny
  • Kávovary
  • Kávové trendy sociálních sítí
  • Kávový blogger
  • Metody přípravy
  • Ostatní
  • Pojď ochutnat řemeslnou pražírnu
  • Představení nových káv
  • Recenze kávových kapslí
  • Recenze kávy
  • Recepty
  • Zajímavá fakta o kávě
  • Zdraví

ZNAČKY

baristická váha Be:café bezkofeinová káva cappuccino Coffeein cold brew dripper espresso filtrace vody filtrovaná káva french press Goriffee instantní káva Kofein koťogo kyselost kávy káva káva a spánek káva a zdraví Kávoholik kávovar kávovník kávová zrna kávové kapsle kávové nápoje kávové trendy Marián Takáč Michal Šturc moka konvice negativní vlastnosti kávy obal kávy odbourávání kofeinu Popradská káva Pozitivní vlastnosti kávy pražení kávy příprava kávy Ready After recenze kávy recepty rozhovor starbucks vietnamská káva výběrová káva zajímavosti o kávě šálek na kávu

TOP ČLÁNKY

pražírna Labcafe - interiér

Řemeslná pražírna Labcafe z Rakovníka: Most mezi klasickou a výběrovou kávou

8. listopadu 2025
Zrnka z hrnka - chřibská pražírna

Zrnka z hrnka – chřibská pražírna: Řemeslná káva a keramické hrnky z Vřesovic

4. listopadu 2025
Ladislav Király - kávy od Piráta

Kávy od Piráta jsou jako dvě hrozny: Dostali jsme K.O. v prvním kole

31. října 2025
Back in Black od BeCafé - príprava espressa

Back in Black: Nová velmi levná kvalitní espresso směs od Be:Café

27. října 2025
  • Ceník
  • Zásady ochrany osobních údajů

Copyright © 2025 Blogokave.cz - Všechna práva vyhrazena. Vyrobeno Creawise.DIGITAL

Spravovat souhlas
K poskytování těch nejlepších zkušeností používáme technologie, jako jsou soubory cookie pro ukládání a/nebo přístup k informacím. Souhlas s těmito technologiemi nám umožní zpracovávat údaje.
Funkčné Vždy aktivní
Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
Predvoľby
Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
Štatistiky
Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
Marketing
Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
Spravovat možnosti Spravovat služby Správa {vendor_count} prodejců Přečtěte si více o těchto účelech
Upravit
{title} {title} {title}
No Result
View All Result
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty

Copyright © 2025 Blogokave.cz - Všechna práva vyhrazena. Vyrobeno Creawise.DIGITAL