Představte si situaci, že se v noci opravdu špatně vyspíte. Buď jste byli dlouho vzhůru, nebo se každou chvíli budíte. Když vám ráno zazvoní budík, máte pocit, že vás to doslova roztrhne a nemůžete se vyhrabat z postele. Co v takovém případě uděláte jako první? Půjdete si udělat pořádně silnou kávu. Káva nalačno však není dobrý nápad.
Autoři aktuální studie publikované v British Journal of Nutrition zjistili, že to není ideální volba a nejlepší by bylo nejdříve se najíst. Když si totiž dáte po probuzení kávu a až potom snídani, může vám to pořádně vystřelit hladinu cukru v krvi (glykémii). A to s sebou přináší zvýšené riziko vzniku cukrovky, případně i onemocnění srdce.
Téměř polovina z nás sahá nejdříve po kávě
„Víme, že téměř polovina z nás ráno vstane a ještě předtím, než cokoliv udělá, si dá kávu,“ uvedl profesor James Betts z britské University of Bath v publikovaném tiskovém prohlášení. „A intuitivně to děláme tak, že čím unavenější se cítíme, tím silnější kávu si dáme.“
„Až do těchto chvil jsme měli poměrně malé množství informací o tom, co to udělá s našimi těly, a to hlavně s naším metabolismem a s kontrolou množství cukru v krvi,“ konstatoval.
Zajímavý experiment
Betts spolu s kolegy oslovil 29 zdravých mužů a žen, na kterých provedl tři různé experimenty. A to minimálně s týdenní přestávkou.
V prvním experimentu se účastníci normálně vyspali, přičemž spánek trval přibližně od 23:00 do 7:00. Ráno pak dostali cukrový nápoj, který měl simulovat kalorický obsah typické snídaně.
Ve druhém experimentu byli během spánku neustále buzeni. Výzkumníci je budili každou hodinu a poslali jim textovou zprávu, na kterou museli odpovědět. Potom po probuzení dostali stejný nápoj jako při prvním experimentu.
No a třetí experiment byl založen ještě na jednom dodatečném předpokladu. Po špatném spánku spojeném s neustálým buzením dostali hned ráno silnou černou kávu a 30 minut po ní i kalorický nápoj.
Náš tip: Klikněte SEM a zobrazí se vám aktuálně platné slevové kódy do řemeslných pražíren kávy.
Káva nalačno vystřelí množství cukru
Závěry byly jednoznačné: ať spal člověk dobře nebo špatně, nemělo to vliv na množství cukru v krvi a na inzulínovou reakci. Předchozí výzkumy přitom naznačovaly, že špatný noční spánek může mít v tomto směru negativní vliv.
Nejdůležitější je však jiný závěr. Pokud někdo před snídaní zkonzumoval silnou černou kávu, tak množství cukru v krvi mu po ní vyskočilo nahoru až o téměř 50 procent. Jinými slovy: pokud si dáte po špatném spánku kávu, snížíte tak schopnost těla tolerovat cukr přijatý během snídaně. Káva nalačno tedy není dobrý nápad.
Řešením je snídaně s minimem cukrů
„Snídaně jsou většinou bohaté na sacharidy (často cukr). Proto musíme dojít k závěru, že podobný efekt by přetrvával i u jiných typických snídaňových jídel,“ konstatoval profesor Betts.
„Ale samozřejmě, že pokud si dáte snídani, která není tak bohatá na sacharidy a hlavně na cukr, tak určitě omezíte (a možná i zcela odstraníte) nárůst množství glukózy v krvi, který pozorujeme po jídle.“
Jaký vliv má špatný spánek na metabolismus?
Dobrá zpráva je ta, že špatný spánek během jedné noci nemá téměř žádný vliv na metabolismus. Pokud by se však něco podobného opakovalo častěji, už by to v tomto směru věru nebylo ideální.
„O vlivu spánku na náš metabolismus se toho musíme naučit ještě velmi mnoho,“ řekl další z vědců Harry Smith. „Potřebujeme přijít na to, jaké množství narušení spánku je potřebné ke zhoršení fungování našeho metabolismu. Stejně tak i na to, jaké jsou dlouhodobé důsledky tohoto všeho. No a nakonec se hodí i poznatky o tom, jak nám může s bojem proti tomuto pomáhat například cvičení.“
Káva s mlékem má podobný vliv
A ještě jedna věc: testy byly prováděny s čistou černou kávou. Předpokládá se, že pokud by šlo o latté nebo například o flat white, výsledky by byly stejné.
„Mléko by nám však porovnání zkomplikovalo, protože by do rovnice vneslo dodatečné živiny,“ připomněl James Betts, jehož slova cituje CNN. „Předpokládám, že vliv kofeinu by byl stejný i po přidání mléka, protože fyziologické vlivy kofeinu jsou poměrně silné (podle některých zdrojů může podporovat odolnost vůči inzulínu, pozn. autora).“
Více informací o tom, jaké problémy může pití kávy přinést, jsme shrnuli v článku „Negativní vlastnosti a účinky kávy„. Určitě však myslete i na to, že pokud káva, tak kvalitní. Klikněte SEM a zobrazí se vám aktuálně platné slevové kódy do řemeslných pražíren kávy.







