Sobota, 8 listopadu, 2025
sk Slovenčina cs Čeština
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty
No Result
View All Result
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty
No Result
View All Result
Blog o káve
sk Slovenčina cs Čeština
No Result
View All Result
Domů Zdraví

Káva neškodí srdci a nezpůsobuje arytmii, tvrdí nová studie

Ladislav Király Od Ladislav Király
7. května 2020
Káva a srdcová arytmia

Aj keď sa hovorí o tom, že káva by mohla spôsobiť problémy so srdcovou arytmiou, podľa všetkého to nie je pravda. (Foto: PxFuel)

Share on FacebookShare on Twitter

Často se hovoří o tom, že kofein nacházející se v kávě může způsobit zrychlené bití srdce a dokonce i jeho nepravidelnost. Aktuální studie však ukázala, že řeči o srdeční arytmii způsobené kávou nejsou založené na pravdě.

„Nedokázali jsme najít žádné důkazy potvrzující skutečnost, že ti, kteří pijí kávu, podstupují vyšší riziko abnormálního srdečního rytmu,“ uvedl jeden z lídrů výzkumu Dr. Gregory Marcus, jehož slova cituje stránka HealthDay. „A je to obzvlášť relevantní, protože častým důvodem, kvůli kterému zdravotníci doporučují vyhnout se kávě, je právě předejití abnormálnímu srdečnímu rytmu.“

Káva snižuje riziko vzniku fibrilace síní

Marcus, který je profesorem pro výzkum fibrilace síní na Kalifornské univerzitě v San Franciscu, naopak tvrdí, že káva může snížit riziko budoucího vzniku fibrilace síní (a-fib), ale i jiných typů arytmií, tedy buď příliš rychlého, příliš pomalého nebo příliš nepravidelného bití srdce. Pokud se tento problém neřeší, může vést dokonce k zástavě srdce, případně k mrtvici.

Zmíněný doktor a jeho kolegové při své studii využili data vybrané od téměř 300 000 lidí, ke kterým se dostali díky britské Biobance. Průměrný věk účastníků byl téměř 57 let a ukázalo se, že v průběhu pěti let po sběru informací se srdeční arytmie vyvinula na vzorku 13 000 lidí.

Pět šálků denně je lepší než žádná šálka

Co je nejvíc zajímavé, tak ti lidé, kteří pili alespoň pět šálků kávy denně, dopadli lépe, než ti, kteří nevypili ani jednu. Každá šálka navíc prý riziko vzniku arytmie snížila až o tři procenta. Podle Gregoryho Marcuse je káva pro člověka dobrá například proto, protože obsahuje antioxidanty, ale kromě toho zlepšuje metabolismus, zvyšuje výkon, bdělost a schopnost koncentrovat se.

Vědci však upozornili i na to, že studie byla zaměřená jen na pozorování asociací a mohou existovat výjimky. Tímto tvrzením naráželi například na to, že pokud už někdo má problém s abnormální činností srdce, tak káva mu teoreticky pomáhat nemusí. Tuto spojitost nezkoumali.

Epstein o kávě: Každý pacient je jiný

„Dlouho existovaly obavy týkající se toho, že kofein může způsobit problémy s rytmem srdce, takže čtení takovýchto závěrů je do jisté míry uklidňující,“ konstatoval Dr. Laurence Epstein působící v New Yorku, který s výzkumem neměl nic společného. „Všeobecně si však myslím, že laická veřejnost vždy potřebuje pochopit hlavně to, co studie reálně ukážou a co neukážou.“

Sám potvrdil, že jedna věc se rozhodně ukázala; a to ta, že u lidí, kteří pijí kávu, se problémy s rytmem srdce vyvinou s menší pravděpodobností, jako u těch, kteří ji nepijí. „A to je fajn,“ přikývl Epstein. „Ale jedna věc, kterou jsme za ty roky zpozorovali, je ta, že každý pacient je jiný. Existují lidé, při kterých kofein z kávy, čokolády, nebo z čehokoliv, co ho obsahuje, vyvolá fibrilaci síní, ale existují i takoví, na kterých nemá žádný vliv.“

Všechno dělat s mírou a poslouchat řeč těla

Epstein dodal, že všechno je třeba dělat s mírou a platí to i o pití kávy. Marcus vzápětí připomenul, že nejlepší bude to, pokud si každý zodpovědně odpozoruje reakce vlastního těla. Všeobecný trend je sice zřejmý a studie ho potvrdila, což však neznamená, že nikdo nemůže mít podobný problém.

„Hlavním cílem, který při pacientech s arytmií máme, je to, abychom jim pomohli zvýšit kvalitu života, abychom jim pomohli cítit se dobře a aby mohli dělat věci, které chtějí dělat,“ vyjádřil se Gregory Marcus. „Pokud to káva narušuje, tak je to důvod omezit ji. Když však káva lidem v tomto směru pomáhá a nepociťují žádné negativní účinky, tak tyto data naznačují, že v jejím pití mohou bezpečně pokračovat a nadále si ji mohou užívat.“

Výsledky studie měly být oficiálně prezentované na plánovaném setkání společnosti zabývající se rytmem srdce (Heart Rhythm Society), které však bylo kvůli globální pandemii zrušené. Byly tedy uveřejněné „jen“ ve formě tiskových zpráv.

Náš tip: zasloužíte si pít kvalitní kávu – klikněte ZDE a zobrazí se vám aktuálně platné slevové kódy do řemeslných pražíren kávy.

0x Super článok
Speciální nabídka

Štítky: bušení srdce po kávěkáva a srdeční arytmiekáva a zdravíPozitivní vlastnosti kávy
Ladislav Király

Ladislav Király

Káva mi dlho nechutila. Bol to pre mňa len horký a nepríjemný nápoj, s ktorým som sa nevedel zblížiť. Až som raz čistou náhodou ochutnal výberovú kávu a pochopil som, že káva nemusí byť len horká. Káva môže chutiť.

Veľmi som túžil vykričať to do sveta a dať o tom vedieť všetkým. Preto som si v roku 2019 bookol doménu blogokave.sk a založil tento web.

Záleží mi na tom, aby ste ochutnali kávu zo slovenských pražiarní a touto cestou ich podporili. Tuto nájdete ZĽAVOVÉ KÓDY do najlepších z nich.

Potrebujete poradiť? Napíšte mi na IG @ladislavkiraly.

Následující článek
Cibetková káva, kopi luwak

Cibetková káva: Žijí cibetky skutečně v utrpení? Máme svědectví přímo z místa činu...

Please login to join discussion

KATEGORIE ČLÁNKŮ

  • Druhy kávových nápojů
  • Exkluzivní
  • Kavárny
  • Kávovary
  • Kávové trendy sociálních sítí
  • Kávový blogger
  • Metody přípravy
  • Ostatní
  • Pojď ochutnat řemeslnou pražírnu
  • Představení nových káv
  • Recenze kávových kapslí
  • Recenze kávy
  • Recepty
  • Zajímavá fakta o kávě
  • Zdraví

VAŠE SLEVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNÍ SÍTĚ

pražírna Labcafe - interiér

Řemeslná pražírna Labcafe z Rakovníka: Most mezi klasickou a výběrovou kávou

8. listopadu 2025
Zrnka z hrnka - chřibská pražírna

Zrnka z hrnka – chřibská pražírna: Řemeslná káva a keramické hrnky z Vřesovic

4. listopadu 2025
Ladislav Király - kávy od Piráta

Kávy od Piráta jsou jako dvě hrozny: Dostali jsme K.O. v prvním kole

31. října 2025
Back in Black od BeCafé - príprava espressa

Back in Black: Nová velmi levná kvalitní espresso směs od Be:Café

27. října 2025
Alan Jarrar a Kalliopé Jarrar Theodorakaku - STAV SE Espresso Bar

Nejlepší kavárna v Česku: Cenný titul ECTA získal brněnský STAV SE Espresso Bar

26. října 2025
Punk Unicorn od Coffeeinu - príprava espressa

Sweet Unicorn a Punk Unicorn: Zábavné marakujové blendy od Coffeeinu

25. října 2025
Blog o káve

Ochutnejte kávu z řemeslných pražíren a k té supermarketové se už nevrátíte.

Naše sociální sítě

KATEGORIE ČLÁNKŮ

  • Druhy kávových nápojů
  • Exkluzivní
  • Kavárny
  • Kávovary
  • Kávové trendy sociálních sítí
  • Kávový blogger
  • Metody přípravy
  • Ostatní
  • Pojď ochutnat řemeslnou pražírnu
  • Představení nových káv
  • Recenze kávových kapslí
  • Recenze kávy
  • Recepty
  • Zajímavá fakta o kávě
  • Zdraví

ZNAČKY

Be:café bezkofeinová káva cappuccino chemex cibetková káva Coffeein cold brew cupping kávy dripper děti a káva espresso filtrace vody filtrovaná káva french press Goriffee instantní káva Kofein kopi luwak koťogo kyselina chlorogenová káva káva a spánek káva a zdraví káva s kardamomem Kávoholik kávovar kávové kapsle kávové nápoje Marián Takáč Miroslav Boltvan moka konvice negativní vlastnosti kávy obal kávy Popradská káva Pozitivní vlastnosti kávy pražení kávy pěstování kávy příprava kávy Ready After recenze kávy recepty rozhovor výběrová káva zajímavosti o kávě závislost na kávě

TOP ČLÁNKY

pražírna Labcafe - interiér

Řemeslná pražírna Labcafe z Rakovníka: Most mezi klasickou a výběrovou kávou

8. listopadu 2025
Zrnka z hrnka - chřibská pražírna

Zrnka z hrnka – chřibská pražírna: Řemeslná káva a keramické hrnky z Vřesovic

4. listopadu 2025
Ladislav Király - kávy od Piráta

Kávy od Piráta jsou jako dvě hrozny: Dostali jsme K.O. v prvním kole

31. října 2025
Back in Black od BeCafé - príprava espressa

Back in Black: Nová velmi levná kvalitní espresso směs od Be:Café

27. října 2025
  • Ceník
  • Zásady ochrany osobních údajů

Copyright © 2025 Blogokave.cz - Všechna práva vyhrazena. Vyrobeno Creawise.DIGITAL

Spravovat souhlas
K poskytování těch nejlepších zkušeností používáme technologie, jako jsou soubory cookie pro ukládání a/nebo přístup k informacím. Souhlas s těmito technologiemi nám umožní zpracovávat údaje.
Funkčné Vždy aktivní
Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
Predvoľby
Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
Štatistiky
Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
Marketing
Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
Spravovat možnosti Spravovat služby Správa {vendor_count} prodejců Přečtěte si více o těchto účelech
Upravit
{title} {title} {title}
No Result
View All Result
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty

Copyright © 2025 Blogokave.cz - Všechna práva vyhrazena. Vyrobeno Creawise.DIGITAL