Často se hovoří o tom, že kofein nacházející se v kávě může způsobit zrychlené bití srdce a dokonce i jeho nepravidelnost. Aktuální studie však ukázala, že řeči o srdeční arytmii způsobené kávou nejsou založené na pravdě.
„Nedokázali jsme najít žádné důkazy potvrzující skutečnost, že ti, kteří pijí kávu, podstupují vyšší riziko abnormálního srdečního rytmu,“ uvedl jeden z lídrů výzkumu Dr. Gregory Marcus, jehož slova cituje stránka HealthDay. „A je to obzvlášť relevantní, protože častým důvodem, kvůli kterému zdravotníci doporučují vyhnout se kávě, je právě předejití abnormálnímu srdečnímu rytmu.“
Káva snižuje riziko vzniku fibrilace síní
Marcus, který je profesorem pro výzkum fibrilace síní na Kalifornské univerzitě v San Franciscu, naopak tvrdí, že káva může snížit riziko budoucího vzniku fibrilace síní (a-fib), ale i jiných typů arytmií, tedy buď příliš rychlého, příliš pomalého nebo příliš nepravidelného bití srdce. Pokud se tento problém neřeší, může vést dokonce k zástavě srdce, případně k mrtvici.
Zmíněný doktor a jeho kolegové při své studii využili data vybrané od téměř 300 000 lidí, ke kterým se dostali díky britské Biobance. Průměrný věk účastníků byl téměř 57 let a ukázalo se, že v průběhu pěti let po sběru informací se srdeční arytmie vyvinula na vzorku 13 000 lidí.
Pět šálků denně je lepší než žádná šálka
Co je nejvíc zajímavé, tak ti lidé, kteří pili alespoň pět šálků kávy denně, dopadli lépe, než ti, kteří nevypili ani jednu. Každá šálka navíc prý riziko vzniku arytmie snížila až o tři procenta. Podle Gregoryho Marcuse je káva pro člověka dobrá například proto, protože obsahuje antioxidanty, ale kromě toho zlepšuje metabolismus, zvyšuje výkon, bdělost a schopnost koncentrovat se.
Vědci však upozornili i na to, že studie byla zaměřená jen na pozorování asociací a mohou existovat výjimky. Tímto tvrzením naráželi například na to, že pokud už někdo má problém s abnormální činností srdce, tak káva mu teoreticky pomáhat nemusí. Tuto spojitost nezkoumali.
Epstein o kávě: Každý pacient je jiný
„Dlouho existovaly obavy týkající se toho, že kofein může způsobit problémy s rytmem srdce, takže čtení takovýchto závěrů je do jisté míry uklidňující,“ konstatoval Dr. Laurence Epstein působící v New Yorku, který s výzkumem neměl nic společného. „Všeobecně si však myslím, že laická veřejnost vždy potřebuje pochopit hlavně to, co studie reálně ukážou a co neukážou.“
Sám potvrdil, že jedna věc se rozhodně ukázala; a to ta, že u lidí, kteří pijí kávu, se problémy s rytmem srdce vyvinou s menší pravděpodobností, jako u těch, kteří ji nepijí. „A to je fajn,“ přikývl Epstein. „Ale jedna věc, kterou jsme za ty roky zpozorovali, je ta, že každý pacient je jiný. Existují lidé, při kterých kofein z kávy, čokolády, nebo z čehokoliv, co ho obsahuje, vyvolá fibrilaci síní, ale existují i takoví, na kterých nemá žádný vliv.“
Všechno dělat s mírou a poslouchat řeč těla
Epstein dodal, že všechno je třeba dělat s mírou a platí to i o pití kávy. Marcus vzápětí připomenul, že nejlepší bude to, pokud si každý zodpovědně odpozoruje reakce vlastního těla. Všeobecný trend je sice zřejmý a studie ho potvrdila, což však neznamená, že nikdo nemůže mít podobný problém.
„Hlavním cílem, který při pacientech s arytmií máme, je to, abychom jim pomohli zvýšit kvalitu života, abychom jim pomohli cítit se dobře a aby mohli dělat věci, které chtějí dělat,“ vyjádřil se Gregory Marcus. „Pokud to káva narušuje, tak je to důvod omezit ji. Když však káva lidem v tomto směru pomáhá a nepociťují žádné negativní účinky, tak tyto data naznačují, že v jejím pití mohou bezpečně pokračovat a nadále si ji mohou užívat.“
Výsledky studie měly být oficiálně prezentované na plánovaném setkání společnosti zabývající se rytmem srdce (Heart Rhythm Society), které však bylo kvůli globální pandemii zrušené. Byly tedy uveřejněné „jen“ ve formě tiskových zpráv.







