V rámci vášnivých recenzí Blogu o kávě jsme se po několika letech rozhodli vrátit i k pánovi jménem Kewin Future. Nenaskočili jsme však na vlnu jím doporučovaného manifestování, ale kávu jsme zhodnotili z hlediska množství defektů a stejně tak z hlediska chuti. Tedy ne kávu, ale kávy: objednali jsme si totiž směsi Classic a Dubai. Toto je recenze Future Coffee.
Pro ty, kteří ho neznáte, tak Kewin Future je jakési umělecké jméno Kevka, syna dámy jménem Markiza Moda Italiana. O kávě toho moc neví, ale přesto před časem vystupoval jako vševěd Dr. Arabica a tvrdil například i to, že Tesco lakuje svá kávová zrna.
Rád se fotí a natáčí s doutníkem u sportovních automobilů a vypadá to tak, že si užívá být středem pozornosti. Rozhodli jsme se, že i my mu rádi dopřejeme pět minut sladké podmanivé slávy. Tak pojďme na to.
Původ a informace o kávě
Obal obou káv od Future Coffee toho moc o původu kávy neuvádí. Pokud si však dáte tu námahu a otevřete oficiální stránky Future Coffee, množství informací o kávách Classic a Dubai vás skutečně překvapí. Kromě složení arabiky a robusty (Classic 50/50 a Dubai 70/30) jsou obě kávy popsány velmi detailně. Jejich popis zahrnuje informace o zemích původu, nadmořské výšce, chuťových tónech či zpracování. Je však důležité podotknout, že jazyk, jakým Future Coffee tyto informace sděluje, je trochu neohrabaný a amatérsky působící. Naturální (suché) zpracování kávy nazývá přírodním zpracováním, v chuti hovoří o mimořádné délce finále (pravděpodobně mysleli dlouhou dochuť). No a dokonce zmiňuje i chuťovou předehru. Zvláštní. Bez ohledu na formu však Future Coffee musím pochválit.

Pražení
Proces pražení ve velké míře ovlivňuje chuťové složení jednotlivých káv. Každé zrno má určitý potenciál, který závisí na různých faktorech (odrůda, půda, klima, zpracování, nadmořská výška, atd.). Každý pražič se může rozhodnout, zda chce tento potenciál vyzdvihnout (světlé pražení) nebo naopak potlačit (tmavé pražení).

Obě kávy od Future Coffee jsou pražené poměrně tmavě, díky čemuž můžete očekávat hlavně chutě spojené s pražením, vyšší hořkost a nižší aciditu. Tak jako Classic, i Dubai bych řadil mezi konzervativní espresso roasty, které většinou cílí na nižší ovocnost a plné tělo. Pokud vám vyhovuje právě toto, káva z budoucnosti vám pravděpodobně sedne. Jaká je však kvalita jejího zrna?

Analýza defektů: Jak kvalitní jsou zrna Future Coffee Classic a Dubai?
Do nejnovějších recenzí supermarketových káv jsme zapojili novinku – analýzu přítomnosti defektů. I tentokrát jsme analyzovali 250gramový vzorek kávy a identifikovali jednotlivé defekty. Ručně jsme vyselektovali zrna s různými nedostatky, které mohou negativně ovlivnit výslednou chuť kávy.
Výsledky analýzy defektů – Future Classic:
Vzorek: 250 g = 100%
Quakre (nedozrálá zrna): 19,2 g = 7,68%
Mechanicky poškozená zrna: 1,7 g = 0,68%
Mušle (genetická vada): 0,2 g = 0,08%
Zrna napadená hmyzem: 1,7 g = 0,68%
Celkový obsah defektů: 22,8 g = 9,12%
Zrna bez defektů: 227,2 g = 90,88%


Výsledky analýzy defektů – Future Dubai:
Vzorek: 250 g = 100%
Quakre (nedozrálá zrna): 18,8 g = 7,52%
Mechanicky poškozená zrna: 4,1 g = 1,64%
Mušle (genetická vada): 0,1 g = 0,04%
Zrna napadená hmyzem: 2,0 g = 0,80%
Celkový obsah defektů: 25,0 g = 10,00%
Zrna bez defektů: 225,0 g = 90,00%



Co říkají tato čísla?
Ve Future Coffee Dubai jsme našli přesně deset procent defektů a Classic jich obsahovalo ještě o necelé procento méně. To je další dobrá zpráva. Pokud bychom kávy od Future Coffee porovnávali s podobnými směsmi ze supermarketů, obsahem defektů by se řadily mezi ty lepší. V obou kávách jsme nacházeli jen minimum mechanicky poškozených zrn, zrn napadených hmyzem a téměř žádné mušle. Největší podíl na výsledku analýzy měly quakre, a tedy nedozrálá zrna s nízkým obsahem cukrů.
Množství defektů v hodnocených kávách:
| Název kávy | Podíl defektních zrn |
|---|---|
| Bercoff Espresso Elegante | 48,24 % |
| Štrbské Presso Barista | 18,48 % |
| Mistral Classic Espresso | 13,88 % |
| Musetti Gold Cuvée | 12,68 % |
| Jacobs Krönung Selection | 11,92 % |
| Versace – Káva s nádechem moře | 11,64 % |
| Future Coffee Dubai | 10,00 % |
| Popradská káva Colombia Espresso | 9,84 % |
| Tchibo Espresso Milano Style | 9,68 % |
| Future Coffee Classic | 9,12 % |
| Lavazza Qualità Oro | 8,28 % |
| Káva od Duo Jamaha (70:30) | 3,04 % |
Senzorické hodnocení: Chuť a aroma
Aroma
Vůně obou káv se nese v duchu tmavšího pražení. Classic je o něco výraznější a těžší a po namletí ostřejší. Nacházíme v ní tóny pražení, dřevité tóny a nepříjemnou gumovost a zakouřenost. Dubai je ve vůni o něco lehčí, méně kouřový a gumový a celkově působí sladčeji.

Chuť
Hodnocení chuti Future Coffee Classic a Dubai jsme rozdělili do tří podkategorií.
1. Acidita, sladkost a hořkost
Chuť každé kávy se skládá z těchto tří základních chuťových prvků. Jejich přítomnost a rovnováha je klíčová pro dosažení komplexního chuťového zážitku. Classic je díky vysokému obsahu robusty a konzervativnímu pražení výrazně hořká. Hořkost dominuje v chuti i dochuti a doplňuje ji jen slabá sladkost připomínající cereálie. Dubai je citelně méně hořký a o špetku sladší. Za studena v něm dokonce pociťujeme i velmi jemnou aciditu. Ta je jednoduchá a těžko popsatelná.

2. Tělo
Tělo kávy by se dalo zjednodušeně popsat jako pocit, který vám zanechává na jazyku. Obě kávy mají díky tmavšímu pražení poměrně těžké tělo a bohatou texturu. Právě tělo a textura jsou jedněmi z největších výhod konzervativního pražení. Espresso z Classic i Dubai je krémové a plné.
3. Dochuť
Poslední, co vám káva zanechá na jazyku, je její dochuť. V této kategorii výrazně zaostává směs Classic. Dochuť kávy Classic je až příliš hořká, gumová a kouřová. Zanechává nepříjemnou a dlouhou stopu. Na druhé straně, v dochuti kávy Dubai objevujeme i příjemné tóny pražených mandlí a kakaa a mnohem méně hořkosti a dřevitosti.

Verdikt
Směsi Classic a Dubai od Future Coffee ve výsledku zanechávají velmi rozporuplný dojem. Výrobca se snaží informovat o jejich původu a složení, jejich zrno je na poměry komoditních směsí poměrně kvalitní a směs Dubai dokonce nabízí i zajímavé chutě.
Avšak kamenem úrazu obou káv je relativně tmavé pražení, které škodí hlavně směsi Classic a poměrně vysoká cenovka odůvodněná bájnými příběhy kolem těchto káv z budoucnosti. Po chuťové a kvalitativní stránce však kávy od Future Coffee vůbec nezklamaly.

Přemrštěná cena
Hlavním problémem obou káv je nakonec přemrštěná cena. Malý balíček (250g) Dubai stojí 14,99€ a balíček Classic 12,49€. Toto jsou doslova nehorázné sumy, za které v českých pražírnách kávy dostanete výběrovku vysoké kvality.
Podobné směsi, jako Dubai a Classic, stojí v pražírně Coffeein 7,99€ (200g) – podívejte se zde. A to v Coffeeinu praží vítěz nedávné soutěže o nejlepšího pražiče Česka. Při jejich koupi navíc můžete využít slevový kód BLOGOKAVE10, takže kávu dostanete reálně za poloviční cenu oproti Kewinovi.
Směsi podobného složení najdete i v dalších českých pražírnách, do kterých máme slevové kódy. Poměr cena/kvalita bude o pár tříd lepší než u Future Coffee – klikněte zde.







