Neděle, 9 listopadu, 2025
sk Slovenčina cs Čeština
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty
No Result
View All Result
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty
No Result
View All Result
Blog o káve
sk Slovenčina cs Čeština
No Result
View All Result
Domů Recenze kávy

Káva od exota Kewina Futura: Rozporuplné dojmy, ale i zajímavé chutě

Filip Lörinc Od Filip Lörinc
30. května 2025
Future Coffee Dubai - espresso
Share on FacebookShare on Twitter

V rámci vášnivých recenzí Blogu o kávě jsme se po několika letech rozhodli vrátit i k pánovi jménem Kewin Future. Nenaskočili jsme však na vlnu jím doporučovaného manifestování, ale kávu jsme zhodnotili z hlediska množství defektů a stejně tak z hlediska chuti. Tedy ne kávu, ale kávy: objednali jsme si totiž směsi Classic a Dubai. Toto je recenze Future Coffee.

Pro ty, kteří ho neznáte, tak Kewin Future je jakési umělecké jméno Kevka, syna dámy jménem Markiza Moda Italiana. O kávě toho moc neví, ale přesto před časem vystupoval jako vševěd Dr. Arabica a tvrdil například i to, že Tesco lakuje svá kávová zrna.

Zobrazit tento příspěvek na Instagramu

A post shared by Ladislav Király-kávový bloger (@ladislavkiraly)

Rád se fotí a natáčí s doutníkem u sportovních automobilů a vypadá to tak, že si užívá být středem pozornosti. Rozhodli jsme se, že i my mu rádi dopřejeme pět minut sladké podmanivé slávy. Tak pojďme na to.

Původ a informace o kávě

Obal obou káv od Future Coffee toho moc o původu kávy neuvádí. Pokud si však dáte tu námahu a otevřete oficiální stránky Future Coffee, množství informací o kávách Classic a Dubai vás skutečně překvapí. Kromě složení arabiky a robusty (Classic 50/50 a Dubai 70/30) jsou obě kávy popsány velmi detailně. Jejich popis zahrnuje informace o zemích původu, nadmořské výšce, chuťových tónech či zpracování. Je však důležité podotknout, že jazyk, jakým Future Coffee tyto informace sděluje, je trochu neohrabaný a amatérsky působící. Naturální (suché) zpracování kávy nazývá přírodním zpracováním, v chuti hovoří o mimořádné délce finále (pravděpodobně mysleli dlouhou dochuť). No a dokonce zmiňuje i chuťovou předehru. Zvláštní. Bez ohledu na formu však Future Coffee musím pochválit.

Future Coffee Dubai a Classic

Pražení

Proces pražení ve velké míře ovlivňuje chuťové složení jednotlivých káv. Každé zrno má určitý potenciál, který závisí na různých faktorech (odrůda, půda, klima, zpracování, nadmořská výška, atd.). Každý pražič se může rozhodnout, zda chce tento potenciál vyzdvihnout (světlé pražení) nebo naopak potlačit (tmavé pražení).

Future Coffee Classic - zrna

Obě kávy od Future Coffee jsou pražené poměrně tmavě, díky čemuž můžete očekávat hlavně chutě spojené s pražením, vyšší hořkost a nižší aciditu. Tak jako Classic, i Dubai bych řadil mezi konzervativní espresso roasty, které většinou cílí na nižší ovocnost a plné tělo. Pokud vám vyhovuje právě toto, káva z budoucnosti vám pravděpodobně sedne. Jaká je však kvalita jejího zrna?

Future Coffee Dubai - zrno

Analýza defektů: Jak kvalitní jsou zrna Future Coffee Classic a Dubai?

Do nejnovějších recenzí supermarketových káv jsme zapojili novinku – analýzu přítomnosti defektů. I tentokrát jsme analyzovali 250gramový vzorek kávy a identifikovali jednotlivé defekty. Ručně jsme vyselektovali zrna s různými nedostatky, které mohou negativně ovlivnit výslednou chuť kávy.

Výsledky analýzy defektů – Future Classic:

Vzorek: 250 g = 100%
Quakre (nedozrálá zrna): 19,2 g = 7,68%
Mechanicky poškozená zrna: 1,7 g = 0,68%
Mušle (genetická vada): 0,2 g = 0,08%
Zrna napadená hmyzem: 1,7 g = 0,68%
Celkový obsah defektů: 22,8 g = 9,12%
Zrna bez defektů: 227,2 g = 90,88%

Future Coffee Classic - zrna poškozená hmyzem
V kávě Classic jsme našli takové množství zrn poškozených hmyzem.
Future Coffee Classic - mechanicky poškozená zrna
Toto jsou mechanicky poškozená zrna.

Výsledky analýzy defektů – Future Dubai:

Vzorek: 250 g = 100%
Quakre (nedozrálá zrna): 18,8 g = 7,52%
Mechanicky poškozená zrna: 4,1 g = 1,64%
Mušle (genetická vada): 0,1 g = 0,04%
Zrna napadená hmyzem: 2,0 g = 0,80%
Celkový obsah defektů: 25,0 g = 10,00%
Zrna bez defektů: 225,0 g = 90,00%

Future Coffee Dubai - zrna poškozená hmyzem
V kávě Dubai jsme našli takové množství zrn poškozených hmyzem.
Future Coffee Dubai - mechanicky poškozená zrna
Mechanicky poškozená zrna.
Future Coffee Dubai - quakre
A toto jsou quakre z balení Dubai. Quakre byly obecně největším nedostatkem těchto káv.

Co říkají tato čísla?

Ve Future Coffee Dubai jsme našli přesně deset procent defektů a Classic jich obsahovalo ještě o necelé procento méně. To je další dobrá zpráva. Pokud bychom kávy od Future Coffee porovnávali s podobnými směsmi ze supermarketů, obsahem defektů by se řadily mezi ty lepší. V obou kávách jsme nacházeli jen minimum mechanicky poškozených zrn, zrn napadených hmyzem a téměř žádné mušle. Největší podíl na výsledku analýzy měly quakre, a tedy nedozrálá zrna s nízkým obsahem cukrů.

Množství defektů v hodnocených kávách:

Název kávyPodíl defektních zrn
Bercoff Espresso Elegante48,24 %
Štrbské Presso Barista18,48 %
Mistral Classic Espresso13,88 %
Musetti Gold Cuvée12,68 %
Jacobs Krönung Selection11,92 %
Versace – Káva s nádechem moře11,64 %
Future Coffee Dubai10,00 %
Popradská káva Colombia Espresso9,84 %
Tchibo Espresso Milano Style9,68 %
Future Coffee Classic9,12 %
Lavazza Qualità Oro8,28 %
Káva od Duo Jamaha (70:30)3,04 %

Senzorické hodnocení: Chuť a aroma

Aroma

Vůně obou káv se nese v duchu tmavšího pražení. Classic je o něco výraznější a těžší a po namletí ostřejší. Nacházíme v ní tóny pražení, dřevité tóny a nepříjemnou gumovost a zakouřenost. Dubai je ve vůni o něco lehčí, méně kouřový a gumový a celkově působí sladčeji.

Future Coffee Classic - mletá káva

Chuť

Hodnocení chuti Future Coffee Classic a Dubai jsme rozdělili do tří podkategorií.

1. Acidita, sladkost a hořkost

Chuť každé kávy se skládá z těchto tří základních chuťových prvků. Jejich přítomnost a rovnováha je klíčová pro dosažení komplexního chuťového zážitku. Classic je díky vysokému obsahu robusty a konzervativnímu pražení výrazně hořká. Hořkost dominuje v chuti i dochuti a doplňuje ji jen slabá sladkost připomínající cereálie. Dubai je citelně méně hořký a o špetku sladší. Za studena v něm dokonce pociťujeme i velmi jemnou aciditu. Ta je jednoduchá a těžko popsatelná.

Future Coffee Dubai - mletá káva

2. Tělo

Tělo kávy by se dalo zjednodušeně popsat jako pocit, který vám zanechává na jazyku. Obě kávy mají díky tmavšímu pražení poměrně těžké tělo a bohatou texturu. Právě tělo a textura jsou jedněmi z největších výhod konzervativního pražení. Espresso z Classic i Dubai je krémové a plné.

3. Dochuť

Poslední, co vám káva zanechá na jazyku, je její dochuť. V této kategorii výrazně zaostává směs Classic. Dochuť kávy Classic je až příliš hořká, gumová a kouřová. Zanechává nepříjemnou a dlouhou stopu. Na druhé straně, v dochuti kávy Dubai objevujeme i příjemné tóny pražených mandlí a kakaa a mnohem méně hořkosti a dřevitosti.

Future Coffee Classic - příprava espressa

Verdikt

Směsi Classic a Dubai od Future Coffee ve výsledku zanechávají velmi rozporuplný dojem. Výrobca se snaží informovat o jejich původu a složení, jejich zrno je na poměry komoditních směsí poměrně kvalitní a směs Dubai dokonce nabízí i zajímavé chutě.

Avšak kamenem úrazu obou káv je relativně tmavé pražení, které škodí hlavně směsi Classic a poměrně vysoká cenovka odůvodněná bájnými příběhy kolem těchto káv z budoucnosti. Po chuťové a kvalitativní stránce však kávy od Future Coffee vůbec nezklamaly.

Future Coffee Dubai - příprava espressa

Přemrštěná cena

Hlavním problémem obou káv je nakonec přemrštěná cena. Malý balíček (250g) Dubai stojí 14,99€ a balíček Classic 12,49€. Toto jsou doslova nehorázné sumy, za které v českých pražírnách kávy dostanete výběrovku vysoké kvality.

Podobné směsi, jako Dubai a Classic, stojí v pražírně Coffeein 7,99€ (200g) – podívejte se zde. A to v Coffeeinu praží vítěz nedávné soutěže o nejlepšího pražiče Česka. Při jejich koupi navíc můžete využít slevový kód BLOGOKAVE10, takže kávu dostanete reálně za poloviční cenu oproti Kewinovi.

Směsi podobného složení najdete i v dalších českých pražírnách, do kterých máme slevové kódy. Poměr cena/kvalita bude o pár tříd lepší než u Future Coffee – klikněte zde.

0x Super článok
Speciální nabídka

Štítky: recenze kávy
Filip Lörinc

Filip Lörinc

Ahoj! Jmenuju se Filip. Několik let jsem pracoval s kávou jako barista. Za barem mě dnes najdete jen zřídka. Věnuju se „online baristice“ pro Blog o kávě. Testuju kávy, příslušenství a objevuju možnosti a hranice výběrové kávy. Kromě toho se věnuju pražení kávy pro svůj vlastní projekt Brewing Something a pro košickou pražírnu Melody Fine Roastery. Pokud máte nějaké otázky, neváhejte mi napsat na Instagramu :)

Následující článek
sud v ktorom vzniká jahodová káva

Kofermentovaná káva: Co to je a proč rozděluje kávový svět?

Please login to join discussion

KATEGORIE ČLÁNKŮ

  • Druhy kávových nápojů
  • Exkluzivní
  • Kavárny
  • Kávovary
  • Kávové trendy sociálních sítí
  • Kávový blogger
  • Metody přípravy
  • Ostatní
  • Pojď ochutnat řemeslnou pražírnu
  • Představení nových káv
  • Recenze kávových kapslí
  • Recenze kávy
  • Recepty
  • Zajímavá fakta o kávě
  • Zdraví

VAŠE SLEVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNÍ SÍTĚ

pražírna Labcafe - interiér

Řemeslná pražírna Labcafe z Rakovníka: Most mezi klasickou a výběrovou kávou

8. listopadu 2025
Zrnka z hrnka - chřibská pražírna

Zrnka z hrnka – chřibská pražírna: Řemeslná káva a keramické hrnky z Vřesovic

4. listopadu 2025
Ladislav Király - kávy od Piráta

Kávy od Piráta jsou jako dvě hrozny: Dostali jsme K.O. v prvním kole

31. října 2025
Back in Black od BeCafé - príprava espressa

Back in Black: Nová velmi levná kvalitní espresso směs od Be:Café

27. října 2025
Alan Jarrar a Kalliopé Jarrar Theodorakaku - STAV SE Espresso Bar

Nejlepší kavárna v Česku: Cenný titul ECTA získal brněnský STAV SE Espresso Bar

26. října 2025
Punk Unicorn od Coffeeinu - príprava espressa

Sweet Unicorn a Punk Unicorn: Zábavné marakujové blendy od Coffeeinu

25. října 2025
Blog o káve

Ochutnejte kávu z řemeslných pražíren a k té supermarketové se už nevrátíte.

Naše sociální sítě

KATEGORIE ČLÁNKŮ

  • Druhy kávových nápojů
  • Exkluzivní
  • Kavárny
  • Kávovary
  • Kávové trendy sociálních sítí
  • Kávový blogger
  • Metody přípravy
  • Ostatní
  • Pojď ochutnat řemeslnou pražírnu
  • Představení nových káv
  • Recenze kávových kapslí
  • Recenze kávy
  • Recepty
  • Zajímavá fakta o kávě
  • Zdraví

ZNAČKY

baristická váha Be:café bezkofeinová káva cappuccino Coffeein cold brew dripper espresso filtrace vody filtrovaná káva french press Goriffee instantní káva Kofein koťogo kyselost kávy káva káva a spánek káva a zdraví Kávoholik kávovar kávovník kávová zrna kávové kapsle kávové nápoje kávové trendy Marián Takáč Michal Šturc moka konvice negativní vlastnosti kávy obal kávy odbourávání kofeinu Popradská káva Pozitivní vlastnosti kávy pražení kávy příprava kávy Ready After recenze kávy recepty rozhovor starbucks vietnamská káva výběrová káva zajímavosti o kávě šálek na kávu

TOP ČLÁNKY

pražírna Labcafe - interiér

Řemeslná pražírna Labcafe z Rakovníka: Most mezi klasickou a výběrovou kávou

8. listopadu 2025
Zrnka z hrnka - chřibská pražírna

Zrnka z hrnka – chřibská pražírna: Řemeslná káva a keramické hrnky z Vřesovic

4. listopadu 2025
Ladislav Király - kávy od Piráta

Kávy od Piráta jsou jako dvě hrozny: Dostali jsme K.O. v prvním kole

31. října 2025
Back in Black od BeCafé - príprava espressa

Back in Black: Nová velmi levná kvalitní espresso směs od Be:Café

27. října 2025
  • Ceník
  • Zásady ochrany osobních údajů

Copyright © 2025 Blogokave.cz - Všechna práva vyhrazena. Vyrobeno Creawise.DIGITAL

Spravovat souhlas
K poskytování těch nejlepších zkušeností používáme technologie, jako jsou soubory cookie pro ukládání a/nebo přístup k informacím. Souhlas s těmito technologiemi nám umožní zpracovávat údaje.
Funkčné Vždy aktivní
Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
Predvoľby
Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
Štatistiky
Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
Marketing
Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
Spravovat možnosti Spravovat služby Správa {vendor_count} prodejců Přečtěte si více o těchto účelech
Upravit
{title} {title} {title}
No Result
View All Result
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty

Copyright © 2025 Blogokave.cz - Všechna práva vyhrazena. Vyrobeno Creawise.DIGITAL