Neděle, 9 listopadu, 2025
sk Slovenčina cs Čeština
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty
No Result
View All Result
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty
No Result
View All Result
Blog o káve
sk Slovenčina cs Čeština
No Result
View All Result
Domů Metody přípravy

Káva připravovaná za horka a za studena: Jaké jsou rozdíly ve složení finálního nápoje?

Ladislav Király Od Ladislav Király
24. června 2020
Hot brew vs Cold Brew: Rozdiely

Káva pripravovaná za horúca a za studena. O aké rozdiely sa postarajú tieto spôsoby prípravy? (Foto: PxFuel)

Share on FacebookShare on Twitter

Většina z nás si kávu připravuje klasickým způsobem „za horka“. Mletá zrna vystavíme působení horké vody a dopracujeme se k požitku, na který jsme zvyklí. V angličtině se tomuto způsobu přípravy říká hot-brewed coffee, ale existuje i cold-brewed coffee, tedy káva „vařená za studena“.

O tom, jak se takový cold brew dělá, jsme vás už informovali, ale méně jsme se už věnovali skutečnosti, že dva zmíněné druhy přípravy se postarají o velký rozdíl finálního produktu. Káva v obou případech chutná zcela jinak a teplá, respektive studená voda, z ní dostanou jiné věci.

Niny Raová z Univerzity Thomase Jeffersona ve Filadelfii se spolu s kolegyní Megan Fullerovou začala věnovat zkoumání cold brew a přišla na několik zajímavých věcí. Už předem jí bylo zřejmé, že káva připravovaná za studena zdaleka není tak dobře prozkoumaná, jako klasicky připravovaná káva, takže mělo smysl se tématu hlouběji věnovat.

Komplexní proces přípravy komplexního nápoje

„Když jsem cold brew vyzkoušela, uvědomila jsem si, že to jaksi nefunguje,“ řekla profesorka chemie pro HuffPost. „Tak jsem doktorku Fullerovou přesvědčila, aby mi v laboratoři pomohla a abychom přišly na to, co přesně se tu děje.“

Následně se pustily do zkoumání metod přípravy kávy, ale i způsobů pražení kávových zrn a vlivu toho všeho na množství kofeinu, kyselosti a antioxidantů ve finálním nápoji. „Vaření kávy je velmi komplexní proces. Káva je vlastně sama o sobě velmi komplexní nápoj,“ poznamenala Raová.

Na chuť kávy má vliv několik faktorů

Chemickým a senzorickým aspektům cold brew se věnuje i Peter Giuliano, který je šéfem výzkumu v Asociaci výběrové kávy (Specialty Coffee Association) a současně je i výkonným ředitelem Nadace pro kávovou vědu (Coffee Science Foundation). Právě ta se s výrobcem cold brew, společností Toddy, pustila do vlastního výzkumu.

„Na finální chuť kávy mají vliv všechny faktory jejího vaření, tedy teplota vody, hrubost mletí, doba vaření, typ filtru, typ kávy. Tuto vědu stačí jen trochu pochopit a už to může zákazníkům pomoci radikálně zlepšit chuť jimi připravované kávy,“ uvedl Giuliano.

Jak připomněla tisková mluvčí International Food Information Council pro oblast vědy Megan Meyerová, káva je bohatá na antioxidanty, polyfenoly a kyselinu chlorogenovou, která pomáhá v boji proti cukrovce, rakovině, zánětům i obezitě a kromě toho pomáhá snižovat riziko vzniku některých chronických nemocí.

Co obsahuje hot brew a cold brew?

Jeden z výzkumů, který byl v roce 2018 publikován v magazínu Scientific Reports, ukázal, že káva připravovaná za horka má větší množství antioxidantů než cold brew. Jejich množství kromě toho determinuje i typ pražení; pokud je káva světlejšího typu pražení (light roast), tak mají oba typy připravené kávy podobné množství antioxidantů. Pokud však jde o dark roast, tak horká příprava ze zrn dostane více antioxidantů než cold brew.

„To neznamená, že jedna z metod je díky tomu zdravější než druhá,“ zdůraznila Raová. „Pokud se však obáváte oxidačního stresu (podle Wikipedie je to nerovnováha mezi volnými radikály, které vznikají jako vedlejší produkt okysličování a látkové výměny, a schopnosti organismu rychle odbourávat a detoxikovat reaktivní meziprodukty), tak by asi bylo nejlepší vsadit na horkou přípravu kávy tmavého typu pražení.“

Horká káva je o hořkosti i aciditě

Ale pozor. Pokud kávu připravujete klasickou metodou, tedy za působení horké vody, tak to podle všeho způsobuje i její výraznější hořkost a vypadá to tak, že za to může kyselina chlorogenová. Když se ta během procesu pražení v zrnkách kávy ohřívá, štěpí se na kyselinu chinovou a kyselinu kávovou, které se starají o hořkost a trpkost. Nuže a čím déle je káva vystavována teplu, tím více se tyto látky prodírají do popředí. Právě proto nabízí hot brew v porovnání s cold brew více hořkosti a acidity.

„Nižší úroveň hořkosti a acidity v kávě připravované za studena kromě toho způsobuje, že bušení srdce, případně problémy s trávením, jsou méně časté,“ konstatuje autorka příspěvku na stránce HuffPost Erica Sweeneyová.

Doktorka Raová připomněla, že úroveň pH obou typů káv je srovnatelná a pohybuje se od 4.85 do 5.13 (neutrální pH je 7 a čím je číslo nižší, tím více to směřuje ke kyselině, pozn. autora). Hot brew však přece jen má vyšší koncentraci kyselosti. „Pokud chcete pít něco, co nevykazuje výraznou aciditu, asi byste měli vsadit na cold brew připravenou z tmavě pražené kávy,“ připomněla Raová. V tom případě však už v kávě nebude takové množství antioxidantů, jako by měla při přípravě s horkou vodou.

Jakým typem přípravy se z kávy dostane více kofeinu?

Další zajímavá zpráva, která vzešla z tohoto výzkumu, je ta, že zda připravujeme kávu za horka nebo za studena, nemá to velký vliv na množství kofeinu, které se v ní bude nacházet. Podle Petera Giuliana tu jde jen o poměr vody a kávy, na který jsme vsadili. Takové espresso má obvykle vyšší podíl kofeinu, protože se připravuje za použití malého množství vody. Nuže a jelikož se při cold brew používá poměrně menší množství vody, musí v ní být více kofeinu – ne však proto, že by ho studená voda dokázala lépe extrahovat.

„Pomysleme na rozdíl mezi espressem a filtrovanou kávou,“ řekl Giuliano. „V samotné dávce (mleté) kávy je podobné množství kofeinu, ale pokud tento kofein přepočítáme na objemové množství hotové kávy, tak v espressu je ho poměrně mnohem více.“

Na jaký poměr kávy a vody vsadit?

Tento odborník vzápětí připomněl i jinou věc. Lidé podle něj často dělají jednu zásadní chybu, a to tu, že při domácí přípravě kávy používají málo kávy a příliš mnoho vody. Pokud to chtějí dělat ideálně, měli by vsadit na poměr 1:18. To však platí jen u kávy připravované za horka. U cold brew je to méně a odborníci se ani neumí přesně shodnout, ale nejčastěji se mluví o poměru 1:7 nebo 1:8. Z toho je zřejmé, že v cold brew může být nakonec i dvakrát tolik kofeinu, jako v hot brew.

Při studené přípravě kávy je třeba zkoušet a najít si množství kávy v kombinaci s množstvím vody, které vám nejvíce vyhovuje. U někoho to může být 1:7, u někoho však klidně i 1:11.

Vzdělávejte se, studujte…

Nuže a podle Niny Raové je třeba věnovat mnoho času i studiu toho, co všechno káva vlastně obsahuje a kdy z ní tyto látky dostáváme. „Pokud budete přesně vědět, co všechno v ní je, k její přípravě dokážete přistoupit inteligentněji a více vědecky,“ poznamenala Raová. „No a nakonec si to díky tomu mnohem více užijete.“

Náš tip: zasloužíte si pít kvalitní kávu – klikněte ZDE a zobrazí se vám aktuálně platné slevové kódy do řemeslných pražíren kávy.

0x Super článok
Speciální nabídka

Štítky: cold brewpříprava kávy
Ladislav Király

Ladislav Király

Mám vás rád :)

Následující článek
rozobraté koťogo - moka kanvica

Moka konvice: Objevte tajemný způsob, jakým tato legenda funguje

Please login to join discussion

KATEGORIE ČLÁNKŮ

  • Druhy kávových nápojů
  • Exkluzivní
  • Kavárny
  • Kávovary
  • Kávové trendy sociálních sítí
  • Kávový blogger
  • Metody přípravy
  • Ostatní
  • Pojď ochutnat řemeslnou pražírnu
  • Představení nových káv
  • Recenze kávových kapslí
  • Recenze kávy
  • Recepty
  • Zajímavá fakta o kávě
  • Zdraví

VAŠE SLEVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNÍ SÍTĚ

pražírna Labcafe - interiér

Řemeslná pražírna Labcafe z Rakovníka: Most mezi klasickou a výběrovou kávou

8. listopadu 2025
Zrnka z hrnka - chřibská pražírna

Zrnka z hrnka – chřibská pražírna: Řemeslná káva a keramické hrnky z Vřesovic

4. listopadu 2025
Ladislav Király - kávy od Piráta

Kávy od Piráta jsou jako dvě hrozny: Dostali jsme K.O. v prvním kole

31. října 2025
Back in Black od BeCafé - príprava espressa

Back in Black: Nová velmi levná kvalitní espresso směs od Be:Café

27. října 2025
Alan Jarrar a Kalliopé Jarrar Theodorakaku - STAV SE Espresso Bar

Nejlepší kavárna v Česku: Cenný titul ECTA získal brněnský STAV SE Espresso Bar

26. října 2025
Punk Unicorn od Coffeeinu - príprava espressa

Sweet Unicorn a Punk Unicorn: Zábavné marakujové blendy od Coffeeinu

25. října 2025
Blog o káve

Ochutnejte kávu z řemeslných pražíren a k té supermarketové se už nevrátíte.

Naše sociální sítě

KATEGORIE ČLÁNKŮ

  • Druhy kávových nápojů
  • Exkluzivní
  • Kavárny
  • Kávovary
  • Kávové trendy sociálních sítí
  • Kávový blogger
  • Metody přípravy
  • Ostatní
  • Pojď ochutnat řemeslnou pražírnu
  • Představení nových káv
  • Recenze kávových kapslí
  • Recenze kávy
  • Recepty
  • Zajímavá fakta o kávě
  • Zdraví

ZNAČKY

Be:café bezkofeinová káva cappuccino chemex cibetková káva Coffeein cold brew cupping kávy dripper děti a káva espresso filtrace vody filtrovaná káva french press Goriffee instantní káva Kofein kopi luwak koťogo kyselina chlorogenová káva káva a spánek káva a zdraví káva s kardamomem Kávoholik kávovar kávové kapsle kávové nápoje Marián Takáč Miroslav Boltvan moka konvice negativní vlastnosti kávy obal kávy Popradská káva Pozitivní vlastnosti kávy pražení kávy pěstování kávy příprava kávy Ready After recenze kávy recepty rozhovor výběrová káva zajímavosti o kávě závislost na kávě

TOP ČLÁNKY

pražírna Labcafe - interiér

Řemeslná pražírna Labcafe z Rakovníka: Most mezi klasickou a výběrovou kávou

8. listopadu 2025
Zrnka z hrnka - chřibská pražírna

Zrnka z hrnka – chřibská pražírna: Řemeslná káva a keramické hrnky z Vřesovic

4. listopadu 2025
Ladislav Király - kávy od Piráta

Kávy od Piráta jsou jako dvě hrozny: Dostali jsme K.O. v prvním kole

31. října 2025
Back in Black od BeCafé - príprava espressa

Back in Black: Nová velmi levná kvalitní espresso směs od Be:Café

27. října 2025
  • Ceník
  • Zásady ochrany osobních údajů

Copyright © 2025 Blogokave.cz - Všechna práva vyhrazena. Vyrobeno Creawise.DIGITAL

Spravovat souhlas
K poskytování těch nejlepších zkušeností používáme technologie, jako jsou soubory cookie pro ukládání a/nebo přístup k informacím. Souhlas s těmito technologiemi nám umožní zpracovávat údaje.
Funkčné Vždy aktivní
Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
Predvoľby
Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
Štatistiky
Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
Marketing
Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
Spravovat možnosti Spravovat služby Správa {vendor_count} prodejců Přečtěte si více o těchto účelech
Upravit
{title} {title} {title}
No Result
View All Result
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty

Copyright © 2025 Blogokave.cz - Všechna práva vyhrazena. Vyrobeno Creawise.DIGITAL